Otkrijte skrivene poruke iza cveca jasmina

Cenjen zbog svog predivnog, složenog mirisa, simboličkog značenja i delikatnih cvetova, cvetovi jasmina (Jasminum) rastu u toplim i umerenim regionima Azije, Okeanije i Evrope. Ulje jasmina je vekovima igralo vitalnu ulogu u industriji parfema, kao iu aromaterapiji i tradicionalnoj medicini. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju cveta jasmina na jeziku cveća.

Ultimativni vodič za značenje, vrste i upotrebu cveta jasmina
Pregled sadržaja:
Simbolika cveća jasmina – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta jasmina
Boje cveća jasmina i njihovo značenje
Kulturni značaj cveća jasmina
Cveće jasmina u Hanakatobi
Prikladne prilike za poklone

Simbolika cveća jasmina – ključni za poneti
Zahvaljujući njegovom zadivljujućem mirisu i divnom cvetanju, značenje cveta jasmina je dugo cenjeno širom Azije, Bliskog istoka i Evrope. U različitim kulturnim tradicijama, poklon cveća jasmina simbolizuje ljubav, romantiku i senzualnost. Cvetovi belog jasmina posebno imaju simboličko značenje čistote i majčinstva, kao i časti i poštovanja.

Etimološko značenje
Jasminum potiče od persijske reči iassameen , što se prevodi kao „dar od Boga“. Biljka se ponekad naziva „Kraljica noći“ zbog svoje sklonosti da cveta nakon zalaska sunca i zbog povezanosti sa intimnošću i romantikom.

Značenje i simbolika cveta jasmina

Boje cveća jasmina i njihovo značenje
Cvetovi jasmina su često beli, ali neke sorte daju žute, ružičaste ili ružičasto-bele cvetove, dajući im različita značenja.

Na jeziku cveća, beli jasmin označava ljubaznost i slatku ljubav , dok žuti jasmin označava eleganciju i gracioznost.

Kulturni značaj cveća jasmina
Iz kojih regiona je jasmin
U mnogim delovima sveta gde jasmin raste, ovaj prelepi cvet ima simbolično značenje. Na primer, u delovima Indije, ljudi povezuju cveće jasmina sa intimnošću i istaknuto ih predstavljaju na venčanjima . Javanska venčanja takođe uključuju slatko mirisno cveće.

Na Tajlandu, jasmin označava majčinstvo, ljubav i poštovanje . Cveće takođe simbolizuje poštovanje na Filipinima. Ovde su povezani sa moći i srećom i nadareni liderima.

Beli cvet takođe može biti povezan sa čistoćom.

U Italiji u 14. veku, jasmin se povezivao sa Devicom Marijom , što je veza predstavljena na slikama kao što je „ Madona od Rose Bovera “. Srednjovekovna evropska umetnost često je prikazivala žene kako sede ispod penjača od jasmina.

Jasmin je nacionalni cvet Indonezije , Pakistana, Filipina, Tunisa i Damaska.

Havajci često dodaju jasmin, tamo poznat kao pikake, u cvetne leje.

Cveće jasmina u Hanakatobi
Cvetovi jasmina znače graciozan ili prijateljski na hanakotobi (japanski jezik cveća). Ovo značenje i njihov divan miris čine grmlje ili cveće lepim, besplatnim poklonima za svakoga za koga smatrate da je graciozan ili prijateljski nastrojen. U zodijaku, jasmin je povezan sa Rakom (od 21. juna do 22. jula)

Prikladne prilike za poklone
Prikladne prilike za poklone za cveće jasmina
Jasminov upečatljiv miris (koji se često opisuje kao „opojan“) i simbolika ljubavi čine ga idealnim cvetom za romantične prilike. Godišnjice , venčanja ili posebne večeri za sastanke su sve prikladne prilike za jasmin.

Poklonite jasmin nekome na koga se ugledate i kome vam je stalo, jer ovaj mirisni cvet takođe asocira na poštovanje. Dodajte vinovu lozu jasmina u bukete ili aranžmane za vaze da biste dodali jak miris i meku boju.

Upakovati
Sa njihovim divnim cvetovima i zadivljujućim mirisom, lako je shvatiti zašto je jasmin dugo bio omiljen u bašti i cvetnim buketima i aranžmanima. Jasmin je idealan način da nekome date do znanja koliko ga volite i poštujete.