Lepljive price skriveni simbolizam cveca catchfli u floriografiji

Catchfli, ili Silene , je predmet naučnog proučavanja više od jednog veka. Od Darvina preko Mendela do Antonivica, evolucioni biolozi, biljni ekolozi, botaničari i genetičari su koristili ove cvetne biljke za proučavanje određivanja pola. Neke vrste Silene su popularne pejzažne biljke u baštama sa umerenom klimom širom severne hemisfere. Na jeziku cveća, cvetovi Silene nose simboličko značenje nežnosti, mladalačke ljubavi ili — ređe — zamke.


Ultimativni vodič za cveće lovine (Silene)
Pregled sadržaja:

Simbolizam cveća catchfli – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta catchfli
Kulturni značaj cveća catchfli
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam cveća catchfli – ključni za poneti

Za Viktorijance, poklon cvetova Silene mogao bi imati nekoliko značenja. Ružičasti ili crveni cvetovi simbolizuju nežnost ili mladalačku ljubav. Ređe, cvetovi mušice mogu da simbolizuju zamku, možda zbog svoje sposobnosti da zarobe polen i male insekte.
Etimološko značenje

Line je prvi opisao silen . Ime se odnosi na grčko božanstvo Silenus, poznato po pravljenju vina i pijanstvu. Silenus se često prikazuje kao prekriven lepljivom penom (njegovo ime potiče od grčkog sialon ili pljuvačka), što upućuje na lepljivu supstancu koja ponekad prekriva stabljike Silene .

Iako ova lepljiva supstanca zapravo ne privlači datoteke, može uhvatiti male insekte. Ova karakteristika daje supstanci njeno ime, „catchfli“, što ima povezano značenje „zamke“. “
Značenje i simbolika cveta catchfli
Ljubičasto cveće catchfli u cvetu

Na viktorijanskom jeziku cveća , crveni i ružičasti cvetovi mušice nosili su simbolično značenje nežnosti i mladalačke ljubavi. Ređe, cveće može da simbolizuje zamku, verovatno zbog lepljive prirode stabljike koja može da uhvati insekte.
Kulturni značaj cveća catchfli

U nekim kulturnim tradicijama, silen ima važne duhovne primene. U regionu Istočnog Kejpa u Južnoj Africi, S. undulata je ono što je poznato kao ubulavu ili „biljka iz snova“. Ovde, ljudi amaKshosa koriste snove kao sredstvo komunikacije sa svojim precima. Silene olakšava tu komunikaciju. Proroci koriste korene S. undulata da naprave napitak koji utiče na snove i pomaže u verskim ritualima.

Za Viktorijance, cveće ulovine simbolizuje mladalačku ljubav i nežnost. Smatra se da se crveno cveće nekada nosilo u rupama za dugmad mladih, neoženjenih muškaraca da bi označili njihov status neženja.

Pesnik lord Alfred Tenison spominje cveće lovine u Poslednjem turniru, u redovima: „I blista u svim bojama, živa trava, ruža-kampion, zvonce, kraljevski pehar, mak, pogled…”
Prikladne prilike za poklone

Catchfli-jeve divne nijanse ružičaste i crvene čine ovo cveće savršenim dodatkom cvetnim poklonima za voljenu osobu, za godišnjicu ili bilo koju romantičnu priliku.

Catchfli dodaje divnu boju i teksturu svakom cvetnom poklonu ili baštenskom pejzažu. Duga istorija ovog fascinantnog cveća kao predmet naučnih istraživanja i njihov simbolički značaj čine silene idealnim dodatkom buketima, aranžmanima i baštama.