Ultimativni vodic za znacenje vrste i upotrebu cveta brsljana

Sve što treba da znate o cveću bršljana

Sjajni listovi i cvetovi biljke bršljana pojavljuju se kroz istoriju, penjući se kroz mitove antičke Grčke i božanske priče o Druidima i uzdižući zidove najekskluzivnijih svetskih obrazovnih institucija. Ove zimzelene loze brzo rastu, dostižu do 100 stopa i cvetaju belim, zelenim i žutim cvetovima. Evropljanin, bršljan se uzgaja kao kućna biljka i ukrasna biljka u umerenim klimatskim uslovima širom sveta. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što vam treba o značenju i simbolici cveta bršljana, njihovoj bogatoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima i kulturnom značaju danas.


Pregled sadržaja:

Značenje i simbolizam cveća bršljana – najvažnije
Cvet bršljana, što znači na jeziku cveća, ima dugotrajnu simboličku vezu sa vernošću, brakom i prijateljstvom. Grčki bog Dioniz i rimski bog Bahus smatrali su cvetove bršljana i tamnozeleno lišće svetim. Za Druide, biljke bršljana simbolizuju žensko božanstvo. Danas, ove brzorastuće loze krase zidove visokoškolskih ustanova, dajući im trenutno prepoznatljiv simboličan naziv.

O biljkama bršljana

Biljke bršljana – porodica, rod i taksonomija
Biljke bršljana pripadaju rodu Hedera, koji je član porodice Araliaceae. Rod bršljana sadrži oko 15 vrsta, koje su kategorisane prema vrsti izdanaka koje imaju ispod svog lišća. Uobičajeno uzgajane vrste uključuju engleski bršljan (H. helik) i alžirski bršljan (H. algeriensis).

Botaničke karakteristike, boje, mirisi i toksičnost
Rod Hedera obuhvata drvenaste zimzelene biljke koje se mogu penjati, vinove loze ili puzati po zemlji, u zavisnosti od sorte. Lišće se kreće od tamnozelene i sjajne, do raznobojne bele, zlatne i zelene.

Bršljan ima različite oblike lišća tokom svog životnog veka. Mladi listovi su naizmenični i jednostavni, sa tri do pet režnjeva. Odrasli listovi su jajasti ili rombični.

Cvetovi bršljana cvetaju u nijansama zelenih, belih ili žutih cvetova. Cveće ima pet latica i blago začinjen miris. Cvetovi su praćeni crnkastim bobicama.

Etimološko značenje
Latinski izraz Hedera potiče od grčkog za „dobiti“ ili „shvatiti“. U prevodu, Hedera slobodno znači „biljka koja se drži“.

Iz kojih regiona je Ajvi?
Iz kojih regiona žive bršljan
Bršljan raste širom regiona Evrope, Azije, Bliskog istoka i Afrike. Na primer, H. helik je poreklom iz Skandinavije do Rusije i veruje se da potiče sa Kavkaskih planina.

H. algeriensis/canariensis je poreklom sa Kanarskih ostrva u severnoj Africi, dok H. colchica potiče iz severne Turske i zapadnog Kavkaza. H. rhombea je poreklom iz umerenih regiona istočne Azije, dok H. nepanensis potiče sa Himalaja.

Kada je Ivi u sezoni? Kada bršljan cveta/daje cveće?
Većina sorti bršljana cveta u jesen ili ranu zimu. Na primer, H. hedera proizvodi žuto, belo i zeleno cveće u jesen, praćeno grozdovima bobica. H. algeriensis/canariensis, međutim, može da cveta u leto ili jesen.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća bršljana

U rodu Hedera postoji oko 15 priznatih vrsta. Od njih, engleski bršljan (H. helik) je među najčešćim vrstama koje se nalaze u pejzažima i cvetnim darovima.

Popularne sorte H. helik uključuju:

„Arborescens“: grm do 3 stope visok i širok
„Baltica“: izdržljiva sorta sa listovima sa belim venama
„Glečer“: lišće u obliku trougla sa belim i sivim ivicama
„Gnom: mala, sporo rastuća loza
„Midas Touch“: loza koja naraste do 8 stopa i ima zeleno-zlatno šareno lišće
‘Needlepoint’: sorta vinove loze sa finom teksturom, lišćem sa dubokim režnjama
„Tango“: kompaktna sorta sa sjajnim, naboranim i uvijenim listovima.
‘Kršnja drveća’: grm sa nerazbijenim lišćem
ssp. hibernica: rašireni bršljan koji se uzgaja kao pokrivač zemlje
Druge vrste bršljana uključuju alžirski ili kanarski bršljan (H. algeriensis/canariensis). Ova zimzelena se može uzgajati kao loza ili kao pokrivač zemlje. Donja strana njegovog lišća i stabljika ima crvenkastu boju.

Bullockovo srce ili persijski bršljan (H. colchica) je loza koja naraste do 40 stopa. Ima listove u obliku srca i lepi se za površine pomoću vazdušnih korena. Sorta ‘Dentata’ ima šareno belo i zeleno lišće.

Nepalski ili himalajski bršljan (H. nepanensis var. sinensis) ima sivo-zeleno lišće i jače cvetove od većine bršljana. U divljini naraste do 100 stopa. Japanski bršljan (H. rhombea) ima zeleno, šareno lišće sa crvenim i ljubičastim stabljikama.

Upotreba i prednosti cveća bršljana

Bršljan u herbalizmu i medicini
Engleski bršljan je dugo bio cenjen zbog svojih lekovitih svojstava. U staroj Grčkoj, lekar Hipokrat je lečio trovanje i otok bršljanom; koristio ga je i kao anestetik.

Listovi bršljana se koriste za lečenje reumatizma, bolova u zglobovima i otoka. Travari su dugo koristili bršljan za lečenje velikog kašlja, bronhitisa i dizenterije. Listovi bršljana se takođe koriste kao oblog za kožne poremećaje, opekotine od sunca i šugu, kao i za odbijanje vaški.

Nedavna istraživanja pokazuju da lišće i grančice H. hedera imaju antiinflamatorna, antiseptička, antifungalna, antimikrobna i emetička svojstva. Bršljan takođe može delovati kao stimulans i vazokonstriktor.

Medicinske primene H. hedera uključuju:

Lečenje respiratornih oboljenja kao što su astma, bronhitis i hronična opstruktivna bolest pluća
Olakšavanje kašlja
Anti-inflamatorno za artritis
Paraziticide
Kada se uzima u velikim dozama, H. hedera može oštetiti crvena krvna zrnca i izazvati razdražljivost ili crevni distres.

Bršljan u hrani i piću
Dodavanje Hedere u hranu i piće se ne preporučuje, jer može biti toksično kada se proguta.

Bršljan Bee Prijateljstvo i oprašivanje

Dok cveće bršljana nije upadljivo, pčele privlače mali cvetovi. Postoji čak i pčela koja je dobila ime po svojoj privlačnosti prema bršljanu.

Leptire, ose i muve takođe privlači bršljan. Ptice kao što su čvorci, šojke i kedrovine jedu bobice koje prate cvetove bršljana.

Da li su cvetovi bršljana toksični za ljude i životinje?
Kada se proguta, bršljan je toksičan za kućne ljubimce i ljude. Biljka sadrži jedinjenja poznata kao triterpenoidni saponini koji, kada se progutaju, mogu izazvati bol u stomaku, povraćanje, iritaciju i hipersalivaciju. Biljke hedere takođe sadrže iritanse kože koji mogu izazvati kontaktni dermatitis, svrab i osip.

Značenje i simbolika cveta bršljana

Uobičajene boje cvetova bršljana i njihovo značenje i simbolika
Biljke Hedere proizvode belo, zeleno ili žuto cveće. Na jeziku cveća, cvetovi bršljana imaju simbolično značenje vernosti, braka i prijateljstva.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova bršljana
Za stare Grke i Rimljane, bršljan je bio znak božanstva. Dioniz — grčki bog vina (Rimljani poznat kao Bahus) — utkao je lišće bršljana u svoj venac. Grci su verovali da bi nošenje listova bršljana na čelu sprečilo opijenost.

Za Druide, biljke bršljana simbolizuju žensko božanstvo. Kasnije je hrišćanstvo ovo verovanje pretvorilo u simbol Device Marije, kao u britanskoj božićnoj pesmi „Holli and the Ivi“.

Bršljanove navike prianjanja i dugotrajno lišće koje je ostalo zeleno tokom hladnih zima naveli su srednjovekovne Evropljane da koriste biljku kao simbol vernosti u braku. Često se poklanjao mladencima i tek rođenim bebama.

Za prve hrišćane, zimzeleni bršljan je takođe simbolizovao večni život duše. Ova veza se može videti na slikama kao što su Venera i Kupidon Lorenca Lota.

Tokom romantične ere kasnih 1700-ih i ranih 1800-ih, umetnici su često prikazivali gotičke ruševine prekrivene lepljivim bršljanom. Primeri uključuju Posetilac crkvenog dvorišta obasjanog mesečinom i Netlei Abbei bi Moonlight.

Smatra se da je u SAD osam ekskluzivnih univerziteta poznatih kao „Liga bršljana“ nazvano po vinovoj lozi koja raste na njihovim spratnim zidovima. Mnoge pesme i romani koriste taj termin, kao što je Salingerov hvatač u žitu.

Prikladne prilike za poklon za cveće bršljana

Bršljan simbolizuje vernost, što ga čini odgovarajućim uvrštenjem u cvetne poklone za venčanje ili godišnjicu. Kako bršljan takođe simbolizuje izdržljivost ljubavi i prijateljstva, može se koristiti u aranžmanima i buketima za prijatelje i voljene osobe.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće bršljana kod kuće
Da bi bršljan izgledao sveže, odrežite stabljike oštrim, dezinficiranim sečivima. Položite stabljike ravno i lagano zgnječite krajeve; ovo će im pomoći da apsorbuju više vode. Uklonite donje listove, potopite stabljike u hladnu vodu i čuvajte vinovu lozu na hladnom i tamnom mestu preko noći.

Postavite bukete ili aranžmane dalje od prozora, propuha i otvora za grejanje. Ako želite da zadržite bršljan za kasnije korišćenje, čuvajte ga u plastičnoj kesi u frižideru.

Upakovati
Sa svojim sjajnim, atraktivnim lišćem, bršljan čini divan dodatak buketima i aranžmanima. U pejzažu, Hedera privlači oprašivače i hrani ptice zimi, dok dodaje boju i teksturu tokom cele godine. Bršljanova zimzelena priroda čini je prirodnim simbolom vernosti, ljubavi i prijateljstva.

Česta pitanja o cvetu bršljana:

Šta simbolizuje bršljan?
Značenje cveta bršljana na jeziku cveća ima dugotrajnu simboličku vezu sa vernošću, brakom i prijateljstvom.

Da li je nesreća imati bršljan u kući?
U prošlim vremenima, bršljan donet u zatvorenom prostoru smatran je predznakom predstojeće loše sreće. U praktičnom smislu, Ivi se smatra odličnom biljkom za prečišćavanje vazduha i uspeva u nizu životnih sredina.

Da li Ivi ima cvet?
Sve biljke bršljana će proizvesti cveće kada dostignu zrelu fazu u svom ciklusu rasta. Većina sorti bršljana cveta u jesen ili ranu zimu.

Da li se sav Ivi penje?
Sve biljke bršljana će se penjati popreko ili penjati u zavisnosti od odgovarajuće susedne strukture za lišće zakačiti se za.

Da li bršljan voli sunce ili senku?
Dok će većina sorti bršljana srećno rasti u uslovima umerenog osvetljenja, biljka bršljana zaista uspeva u uslovima jarke, indirektne svetlosti.