Najbolje tlo za divlje cvece

Divlje cveće je fantastičan način da dodate boju vašoj bašti i takođe je bogato značenjem i simbolikom. Oni takođe pružaju banket za korisne oprašivače kao što su pčele i leptiri. Međutim, divljem cveću je potrebna ispravna vrsta zemljišta da bi uspela. U ovom članku ćemo objasniti najbolju vrstu tla za divlje cveće.


Uslovi tla Divlje cveće dobija u svojim prirodnim staništima
Na svom vrhuncu tokom letnjih meseci, divlje cveće prekriva velike delove američkih ravnica i travnjaka u živopisnom prikazu. Neki divlji cveće takođe naseljavaju šumske i pustinjske oblasti.

Divlje cveće uspeva na golim delovima zemljišta siromašnih hranljivim materijama. Ako tlo sadrži previše hranljivih materija, trava i korov mogu nadjačati divlje cveće. Posle šumskih požara, divlje cveće je obično prve biljke koje ponovo naseljavaju novo očišćeno područje.

Kratak pregled tipova zemljišta
Postoji šest glavnih kategorija zemljišta koje odražavaju potrebe različitih biljaka. Svaki tip zemljišta obezbeđuje različite količine drenaže, aeracije i ishrane. Generalno, što je tlo rastresito, to nudi više drenaže po cenu manje ishrane.

Peščana tla pružaju najviše drenaže i aeracije jer su veoma rahla. Međutim, peskovita tla brzo gube hranljive materije. Muljevita tla su slična peskovitim zemljištima, ali zadržavaju više vode i hranljivih materija.

Glinena tla su izuzetno gusta i sadrže mnogo vlage i hranljivih materija. Međutim, glinena tla imaju lošu drenažu i aeraciju. Tresetna tla takođe sadrže mnogo vlage i hranljivih materija i imaju tendenciju da budu kisela.

Kredna tla dobro dreniraju, ali nemaju hranljive materije i imaju tendenciju da budu alkalnija. Ilovasto zemljište se smatra najboljom vrstom zemljišta. Pruža najbolji balans drenaže, aeracije i hranljivih materija.

Najbolja vrsta zemljišta za divlje cveće

Peščana, kredasta ili muljevita zemljišta su uglavnom najbolja vrsta zemljišta za divlje cveće. Divljem cveću je potrebno mnogo drenaže i provetravanja kako bi se sprečilo da se zemljište preplavi. Mnogi divlji cvetovi su otporni na sušu i preferiraju suva tla.

Peščana i kredasta tla su takođe siromašna hranljivim materijama, što je idealno za divlje cveće. Većina trava neće dobro rasti na peskovitim zemljištima zbog nedostatka hranljivih materija. Ovo omogućava divljem cveću da se drži i napreduje.

Ilovasta ili glinena tla sadrže previše hranljivih materija, čineći ovo cveće podložnim travi koja nasade. Glinena tla lako postaju vodena i ne pružaju dovoljno drenaže za divlje cveće.

Lakša, rastresita zemljišta, kao što su peskovita, takođe se brže zagrevaju u proleće. Mnogi divlji cveće se samoseme nakon što završe cvetanje. Seme miruje u zemljištu tokom zime dok se ne zagreje dovoljno da proklija. Labavija zemlja znači da će divlje cveće brže klijati u proleće.

Kako promeniti tlo za divlje cveće

Ako mislite da vaša zemlja ne odgovara poljskom cveću, ne paničite. Možete napraviti izmene na svom tlu kako biste ga učinili pogodnijim za divlje cveće. To obično znači poboljšanje drenaže i aeracije.

Ako imate teško glineno tlo, možete poboljšati drenažu mešanjem sa puno hortikulturnog peska ili peska. Ovo razbija guste čestice gline, poboljšavajući aeraciju i omogućavajući više vode da ode. Ovo sprečava da glinena zemlja postane previše vlažna za divlje cveće.

Da biste smanjili sadržaj hranljivih materija u zemljištu, pokušajte da kopate u zemlju. Potrudite se da hranljiviji gornji sloj stavite na dno, dok podzemlje siromašno hranljivim materijama dovedete do vrha. Dodavanje peska u tlo takođe pomaže da se višak hranljivih materija brže isprazni.

Kako sejati seme divljeg cveća

Iako ih možete pokrenuti u zatvorenom prostoru, većina poljskog cveća najbolje uspeva kada se poseje direktno u zemlju. Najbolje vreme za setvu divljeg cveća je proleće. Sačekajte dok prosečne temperature ne pređu 50ºF (10ºC) da biste bili sigurni da je tlo dovoljno toplo.

Evo kratkog vodiča za setvu semena divljeg cveća:

Izaberite mesto koje ima puno sunca.
Temeljno pripremite zemljište tako što ćete ga plijeviti i ukloniti svu travu.
Rasipajte zemlju dok ne postane labav i ne dobije ravnu površinu.
Tanko posejte svoje seme divljeg cveća na zemlju.
Nežno gazite svoje seme u zemlju. Ovo obezbeđuje najbolji kontakt za klijanje.
Ako se neko vreme ne očekuje kiša, dobro zalijte seme. Seme bi trebalo da nikne u roku od otprilike 14 do 21 dana.

Česta pitanja o zemljištu divljeg cveća:
Kako pripremate zemlju za seme divljeg cveća?
Temeljno plevite zemlju i zgrabite zemlju dok ne postane rahla, pa čak i pre setve semena divljeg cveća.

Da li mi treba gornji sloj zemlje za divlje cveće?
Gornji sloj zemlje može sadržati previše hranljivih materija za divlje cveće. Zameniti gornji sloj zemlje sa podzemljem tako što ćete ga prekopati pre setve semena divljeg cveća.

Mogu li samo da rasipam seme divljeg cveća?
Možete rasipati seme divljeg cveća. Međutim, dobićete bolje rezultate ako ih sejete tanko i nežno ih gazite u zemlju.

Okončanje
Divljem cveću su potrebna labava tla siromašna hranljivim materijama koja nude odličnu drenažu i aeraciju. Peščana ili kredasta tla su idealna za divlje cveće. Ako tlo sadrži previše hranljivih materija, divlje cveće neće moći da se takmiči sa travama ili korovom. Dodajte pesak u teška tla da biste poboljšali drenažu i uklonili hranljive materije.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako posaditi divlje cveće u svojoj bašti.