Najbolja mesavina tla za biljke pauka osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama pauka i zemljištu

Chlorophitum comosum, obično poznata kao biljka pauka, je živahna sobna biljka sa tankim, lučno zakrivljenim listovima i puno inherentnih korisnih svojstava. Njegov živahan izgled i laka nega čine ga popularnim izborom među novim i iskusnim vlasnicima biljaka. Međutim, čak i ova opuštena biljka ima nekoliko zahteva za tlo na kojem raste. Čitajte dalje da biste saznali više o tome kako da izaberete najbolju mešavinu zemljišta za vaše biljke pauka.


Najbolja mešavina tla za biljke pauka – osnovne stvari
Biljke pauka najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Oni preferiraju mešavinu zemljišta sa blago kiselim pH, u rasponu od 6,0-7,0. Mešavina zemljišta koja sadrži 1 deo tresetne mahovine/kokosove kokosove vlakne, 1 deo perlita i 4 dela sitne borove kore je odlična mešavina za biljke pauka.

Uloga zemljišta u rastu i zdravlju biljaka

Svi znamo da je zdravo zemljište ključno za rast biljaka, ali kakvu ulogu ono zapravo igra? Pa, tlo pomaže biljkama da pristupe hranljivim materijama, kiseoniku, vlazi i drugim elementima koji su im potrebni da rastu i napreduju. Pravo tlo će podržati korenje biljke i obezbediti optimalne uslove za cvetanje te specifične vrste.

Pored toga, zahtevi za zemljište će se razlikovati u zavisnosti od biljke koju pokušavate da uzgajate. Na primer, nekim biljkama je potreban određeni pH nivo, dok drugi imaju specifične zahteve za vlagom.

Zbog toga je korišćenje ispravne vrste tla toliko važno za vaše sobne biljke. Uz odgovarajuću osnovu, oni mogu da rastu i žive godinama. Međutim, sa pogrešnim zemljištem, mogu razviti probleme ili se boriti da napreduju.

Znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za biljke pauka

Kako takozvana vrpčasta biljka uživa u zemljištu sa dobrom dreniranjem, gušća tla mogu otežati vašem rastu. Postoji nekoliko drugih znakova da vaša biljka pauka nije u pravom tlu. Evo nekoliko indikatora na koje treba obratiti pažnju kada razmišljate o novoj mešavini zemljišta za vašu biljku pauka.

Biljka razvija trulež korena u osnovi
Listovi postaju crni, smeđi ili žuti
Na lišću se pojavljuju pege
Listovi padaju, uvijaju se ili otpadaju sa biljke
Mnogi od njih su uobičajeni simptomi biljke pauka koji su prezaliveni ili neodgovarajući faktori životne sredine kao što su temperatura i vlažnost okoline. Zbog toga je dobro drenirano zemljište od suštinskog značaja za postizanje željenih životnih uslova biljke.

Osnove dobro drenirajućeg zemljišta za biljke pauka

Sada je toliko važno da biljke pauka imaju dobru drenažu jer gušće zemljište može prouzrokovati da im se korenje udavi. Biljka uživa u blago vlažnom okruženju, ali sedenje na vlažnom tlu može dovesti do različitih problema.

Iz tog razloga, mudro je izbegavati gusto zemljište kao što je baštensko zemljište. Organsko zemljište za saksije za sobne biljke će dobro funkcionisati. Međutim, za najbolju moguću strukturu za ove biljke, dodavanje sastojaka poput perlita i plovućca će napraviti značajnu razliku.

Koji nivo pH zemljišta je najbolji za biljke pauka?
Biljke pauka uživaju u neutralnom pH zemljišta, ali će tolerisati zemljište u rasponu od blago kiselog do malo alkalnog na pH skali. Idealan nivo pH za ovu vrstu biće između 6,0 i 7,2.

Razmatranje tla na osnovu saksije za biljke
Uspeh vašeg tla za saksije zavisiće od vrste saksije ili sadilice koju koristite za vašu biljku. To je zato što neki kontejneri zadržavaju vlagu bolje od drugih.

Plastični kontejner sa drenažnim otvorom omogućava ovoj vrsti da dobije vlagu i fleksibilnost koja joj je potrebna za rast korena. Pošto plastika zadržava vlagu više od drugih materijala za sadnju, dobro drenirajuće zemljište je neophodno za idealne životne uslove ove biljke.

Razmatranje tla prilikom presađivanja biljaka pauka

Trebalo bi da presadite svoju biljku pauka u njeno željeno tlo: dobro drenirajuću, organsku mešavinu sa neutralnim nivoom pH. Zapamtite, uvek imajte za cilj da presadite svoju biljku pauka u proleće ili leto, jer bi trebalo da ostane u stanju mirovanja tokom zimskih meseci. Takođe ćete želeti da presadite nekoliko dana nakon zalivanja kako biste mu pomogli da se bolje prilagodi novom okruženju.

Umesto da koristite samo standardno zemljište za saksije, možda ćete želeti da dodate nekoliko dodatnih sastojaka prilikom presađivanja biljke. Čitajte dalje da biste saznali neke od dodataka koje će biljka traka voleti u svojoj mešavini tla.

Recept za vrhunsku mešavinu biljaka pauka
Kako zemljište utiče na zdravlje i rast biljaka + zašto je važno koristiti pravu vrstu
Iako je ovo prilagodljiva vrsta koja oprašta, postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu kada je u pitanju najbolja mešavina tla za biljke pauka. Na primer, samo kaktus ili sočno zemljište možda nisu najbolji za biljke pauka. Međutim, oni mogu dobro proći malo kore orhideje u dnu njihove saksije za maksimalnu drenažu.

Ako tražite prethodno mešano zemljište za ovu vrstu, evo nekoliko dobrih opcija (svaka se takođe može dopuniti laganim đubrivom pogodnim za biljke pauka). Zapamtite, neki od njih mogu raditi još bolje sa dodatnim sastojcima za optimalnu drenažu, aeraciju i ishranu.

Vonder Soil Premium organska mešavina zemljišta za saksije
Miracle-Gro mešavina za saksije za kućne biljke
Burpee Premium organska mešavina za zalivanje

Najbolji kućni recept za biljke pauka
Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke
Sada možete da koristite različite sastojke da biste postigli idealne uslove tla za vašu biljku pauka. Procijenili ste njegove životne uslove, tako da ste u najboljoj poziciji da odlučite šta je vašem Chlorophitum comosum potrebno da bi napredovao.

Međutim, može biti od pomoći razumeti komponente u kojima uživa većina biljaka sa trakama. Zato smo razvili naš recept za najbolju domaću mešavinu zemlje za biljke pauka. Evo naših predloga za postizanje savršenih uslova za ovu vrstu.

Dobro drenirajuće, organsko zemljište za saksije
Kora orhideje ili kokosov čips
Drveni ugalj, plovućac ili perlit za drenažu, ako nisu uključeni u zemljište za saksije
Kompost za dodatne hranljive materije
Za ovaj recept, počećete tako što ćete dodati šaku kore orhideje ili kokosovog čipsa na podnožje sadilice kako biste maksimizirali drenažu.

Zatim ćete dodati sloj zemlje za saksije pomešan sa vašim sastojkom za drenažu po izboru i šaku komposta ako vam je dostupan. Ovo će obezbediti okruženje bogato hranljivim materijama i dodatno optimizovati drenažu.

Na kraju, stavite koren biljke na ovaj sloj zemlje i popunite strane i vrh istom mešavinom. Takođe možete dodati malu količinu komposta od crva ili odlivaka na vrh zemlje za još više hranljivih materija.

Takođe, iako se biljke pauka ne smatraju toksičnim za ljude, pametno je nositi rukavice tokom bilo kojeg produženog projekta nege kućnih biljaka.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za razmatranje tla za razmnožene biljke pauka.

Najbolja mešavina tla za biljke pauka – poslednja reč
Vaša biljka pauka će biti prilagodljiva dok saznate njene potrebe za negom. Uz to, korišćenje najboljeg recepta za mešavinu zemljišta za ovu vrstu je odličan način da se maksimizira njen rast i obezbedi dug, zdrav život.

Korišćenje tla sa neutralnim pH i sastojaka za dodatnu drenažu podesiće vaš Chlorophitum comosum da srećno raste u vašem domu. Uz malo pažnje, vaša biljka pauka će se godinama, ili čak decenijama u budućnosti, isticati kao uspešan član vaše kolekcije kućnih biljaka.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljim pozicijama za biljke pauka da uspevaju u kući ili kancelariji.

Česta pitanja o zemljištu za biljke pauka:

Koji pH je najbolji za biljke pauka?
Sobne biljke pauka najbolje rade u zemljištu sa blago kiselim pH. Zapamtite da je neutralni pH 7,0, a svaki broj ispod ovog se smatra kiselim. Drveće citrusa u zatvorenom prostoru najbolje uspeva u mešavini sa pH između 6,0 i 7,0.

Možete li koristiti zemlju za kaktuse ili orhideje za biljke pauka?
Mešavine zemljišta za kaktuse, sočne ili orhideje obično imaju slične korisne karakteristike (kao što su blaga kiselost i dobra drenaža) što je pogodno za stabla citrusa u zatvorenom prostoru.

Koja su glavna razmatranja tla pri presađivanju biljke pauka?
Uvek promenite svoje zemljište kada presađujete svoje drvo citrusa kako biste uklonili sve probleme sa zbijanjem i bolestima.

Kako mešate zemlju za paukove biljke?
Da biste napravili mešavinu tla za biljke pauka, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne postane vlažna. Temeljno pomešajte sastojke, a zatim napunite saksije za biljke pauka.

Da li biljke pauka vole vlažno tlo?
Biljke pauka najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Uverite se da vaša posuda za saksije ima drenažni sistem kako bi se višak vode mogao raspršiti tokom ciklusa zalivanja.