Najbolja mesavina zemljista za biljke bromelije osnovni saveti

Sve što treba da znate o zahtevima tla za biljke bromelije

Kada sadite bromelije, možda ćete biti preplavljeni brojem izbora kada dođe vreme da izaberete mešavinu za saksije ili čak napravite sopstvenu mešavinu za saksije kod kuće. Odabir prave mešavine zemljišta za bromelije može poboljšati ili narušiti zdravlje vaše biljke bromelije, tako da je od suštinskog značaja da izaberete onu koja će zadovoljiti potrebe vaše vrste bromelija. Pridružite nam se dok vam pomažemo da izaberete najbolju mešavinu zemljišta za vaše voljene biljke bromelije.


Najbolja mešavina zemljišta za biljke bromelije — esencijalne
Bromelije u saksiji u dobro drenirajućoj, gruboj, poroznoj mešavini za saksije (pH od 5 do 6). Potrebe u zemljištu saksikolnih, epifitskih i kopnenih bromelija variraju. Saksikolne i epifitske biljke zahtevaju manje zemljišta, a kopnene bromelije se oslanjaju na tradicionalnije korenove sisteme, koji zahtevaju veći sadržaj hranljivih materija.

Uloga zemljišta u zdravlju i rastu biljaka

Osim vazdušnih biljaka (rod bromelija Tillandsia), zemljište za saksije čini donju polovinu veštačkog okruženja većine biljaka bromelija. Obezbeđuje hranljive materije, zadržava vlagu i podržava korenov sistem biljke pomažući da se biljka drži u uspravnom položaju.

Zašto je važno koristiti ispravnu vrstu tla
Postoji bezbroj varijanti zemlje za saksije i mešavina za saksije koje su dostupne za kupovinu i beskrajne mogućnosti prilikom mešanja sopstvenog. Međutim, morate odabrati pravu vrstu tla za vašu biljku bromelije jer:

Zemljište ugrožava veliki deo životne sredine vaše biljke.
Različiti nivoi pH imaju različite efekte na korenov sistem biljaka.
Mešavina za saksije utiče na nivo vlage kojoj je vaša biljka izložena.
Utiče na sposobnost biljke da preuzme hranljive materije i koje hranljive materije su dostupne.
Mešavina za saksije utiče na sposobnost biljke da uzima vodu i pretvara ugljen-dioksid i sunčevu svetlost u energiju.
Odabir pogrešne mešavine za saksije negativno će uticati na zdravlje i rast vaše biljke.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke bromelije

Trulež korena i stabljike su dva najčešća problema vezana za zemljište za biljke bromelije. Previše vlage u mešavini saksije vaše biljke će dovesti do rasta bakterija, truljenja korenovog sistema i stabljike biljke bromelije.

Znaci truleži korena i/ili stabljike uključuju:

Biljka lošeg mirisa
Mokro ili močvarno zemljište za saksije
Smeđi ili mokri listovi u dnu biljke
Iako ovi problemi mogu biti uzrokovani prekomernim zalivanjem biljaka, oni takođe mogu biti rezultat toga što vaša mešavina za saksije ne drenira dobro i zadržava previše vlage.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za saksije za biljke bromelije
Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke
Sve tri vrste biljaka bromelije (saksikolne, epifitske i kopnene) su veoma osetljive na količinu vlage oko svog korena i podložne su truleži korena. Kao rezultat toga, biljke bromelije moraju imati dobro drenirajuću zemlju za saksije koja će održavati korenje vaše bromelije prijatno vlažnim, ali nikada vlažnim.

Za dobro drenirajuću mešavinu za saksije koja je pogodna za bromelije, kupite ili napravite mešavinu koja uključuje sastojke kao što su perlit, pesak i kora. Ovi sastojci koji dobro dreniraju trebalo bi da čine najveći deo vaše mešavine za saksije.

Za biljke saksikolozne i epifitske bromelije, težite da oko 1/4 mešavine za saksije bude stvarna zemlja. Za kopnene biljke bromelije, sadržaj zemlje može biti nešto veći na oko 1/2 vaše mešavine za saksije.

Još 4 pitanja za odabir mešavine bromelija
Razmatranja o odabiru mešavine za sađenje bromelija

1. Veličina biljke bromelije
Biljke bromelije mogu biti visoke od nekoliko inča do nekoliko stopa. Razmislite o veličini vaše biljke pre nego što izaberete mešavinu za saksije.

Mešavina za saksije koju izaberete za svoju biljku će učvrstiti korenov sistem bromelije i podržati strukturu biljke. Što je vaša biljka bromelije viša ili će biti u zrelosti, to bi trebalo da bude teža mešavina za saksije. Odabir previše lagane mešavine za saksije može dovesti do prevrtanja i lomljenja vaše biljke.

2. Vlažnost životne sredine
Nivo vlažnosti u zatvorenom okruženju vaše biljke takođe će uticati na vrstu mešavine za saksije koju odaberete za svoju bromeliju. Ako će vaša biljka biti u okruženju sa niskom vlažnošću ili sušnom, poželećete da izaberete mešavinu za saksije koja zadržava malo više vlage, a da se i dalje lako odvodi.

Razmislite o zameni perlita u mešavini za saksije korom koja će uzeti malo vlage i povećati vlažnost oko vaše biljke bez izlaganja korena bromelije preterano vlažnoj vlazi.

3. Vrsta biljke bromelije
Vrste biljaka bromelije i njihovi zahtevi za zemljište
Tri vrste bromelija rastu na različitim lokacijama u svom prirodnom okruženju:

Epifitske bromelije rastu iz kore drveća.
Kopnene bromelije rastu u zemlji obično u peskovitom tlu.
Vrsta biljke bromelije koju uzgajate takođe utiče na vrstu mešavine za saksije koju odaberete. Trebalo bi da izaberete ili napravite mešavinu za saksije koja je najprikladnija za vašu bromeliju i koja najviše liči na njeno prirodno okruženje.

Saksikolne i epifitne biljke bromelije imaju posebne ćelije na listovima dizajnirane da apsorbuju vlagu i hranljive materije. Njihove potrebe za mešavinom za saksije su najsličnije, zahtevaju mešavinu sa dobrom drenažom koja zapravo ne mora da sadrži zemlju.

Kopnene bromelije uzimaju hranljive materije i vlagu kroz svoj korenov sistem i zahtevaju mešavinu saksije sa nešto većim sadržajem zemlje od njihovih saksikoloznih i epifitskih kolega.

4. Nivoi pH koji odgovaraju biljkama bromelije
Biljke bromelija uglavnom preferiraju blago kiselu mešavinu sa pH vrednosti od 5 do 6.

Recept za vrhunsku mešavinu bromelije
Kako zemljište utiče na zdravlje i rast biljaka + zašto je važno koristiti pravu vrstu
Iako postoji mnogo gotovih, unapred pomešanih opcija mešavine za saksije bromelija koje su dostupne za kupovinu, takođe možete kreirati sopstvenu kod kuće mešanjem nekoliko uobičajenih sastojaka mešavine za saksije. Pravljenje sopstvenog proizvoda ne samo da je jeftinije, već vam takođe omogućava da prilagodite mešavinu za saksije prema potrebama vaše jedinstvene biljke.

Saksikolne i epifitne mešavine biljnog tla bromelija:
Da biste stvorili savršenu mešavinu za saksiolozne bromelije ili epifitne bromelije, pomešajte:

1 deo tresetne mahovine, 1 deo perlita i 1 deo kore
1 deo perlita, 1 deo kore i 1 deo mešavine bez zemlje
Kada sadite epifitsku bromeliju, možete koristiti i mešavinu za saksije koja je formulisana za orhideje u maloj meri. Kopnene biljke bromelije takođe mogu biti dobro saksovane u mešavini formulisanoj za kaktuse i sukulente.

Mešavina zemljišta za kopnene biljke bromelije:
Da biste stvorili savršenu mešavinu za saksije za kopnene bromelije, pomešajte:

2 dela zemlje, 1 deo kore i 1 deo perlita

Koju zemlju za saksiju treba da koristite kada presađujete biljku bromelije?
Kada presađujete bromelije, najbolje je koristiti mešavinu za saksije koja je veoma slična trenutnoj mešavini zemljišta biljke. Odabir tla sa previše različitim sastavom ili pH nivoom mogao bi šokirati vašu biljku, usporiti njen rast i oštetiti njeno zdravlje.

Zabavite se i uživajte u svojim prelepim biljkama bromelija!
Sve brige o pravilnoj mešavini za saksije na stranu, kada uzgajate biljke bromelije u zatvorenom prostoru, najvažnija stvar koju treba zapamtiti je da se zabavite i uživate u svojim biljkama! Nemojte se plašiti da eksperimentišete sa mešavinama bez zemlje, pa čak i da montirate – a ne sadite – svoje epifitske bromelije na koru, drvo ili kamenje.

Ako tražite svoju sledeću biljku bromelije koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju bromelije širom zemlje.

Česta pitanja o zemljištu za biljke bromelije:

Koji pH je najbolji za biljke bromelije?
Biljke bromelije najbolje uspevaju u zemljištu sa blago kiselim pH. Zapamtite da je neutralni pH 7,0, a svaki broj ispod ovog se smatra kiselim. Biljke bromelije najbolje rade u mešavini sa pH između 5,0-6,0.

Možete li koristiti zemlju za kaktuse za biljke bromelija?
Kaktusi ili mešavine sočne zemlje obično imaju slične korisne karakteristike (kao što su blaga kiselost i dobra drenaža) što je pogodno za biljke bromelije.

Koja su glavna razmatranja tla prilikom presađivanja biljke bromelije?
Uvek promenite svoje zemljište kada presađujete svoje biljke bromelije kako biste uklonili sve probleme sa zbijanjem i bolestima.

Kako mešati zemlju bromelija?
Da biste napravili mešavinu zemlje od bromelije, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne bude vlažna. Temeljno pomešajte sastojke, a zatim napunite posude za bromelije.

Da li bromelija voli vlažno tlo?
Biljke bromelije najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Uverite se da vaša posuda za saksije ima drenažni sistem kako bi se višak vode mogao raspršiti tokom ciklusa zalivanja.