Kako uzgajati dame lale Tulipa clusiana kod kuce

Sve što treba da znate o uzgoju i nezi Dame lale

Nije teško shvatiti zašto Holanđani vole svoje lale. A Dame tulipani (Tulipa clusiana) su neki od najlepših lala od svih koji donose nežne pastelne nijanse ružičaste, ljubičaste i bele u prolećnu baštu. Štaviše, ove popularne ukrasne trajnice danas se uzgajaju širom sveta. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kako da uzgajate i negujete Dame Tulipane kod kuće.


Kako uzgajati Dame Tulipane (Tulipa clusiana) – osnove:
Botanički naziv: Tulipa clusiana
Takođe poznat kao: Clusius’s tulip, Rock Garden tulipani
Zone otpornosti: USDA zone 3 do 8
Meseci cvetanja: od aprila do maja
Poteškoće u uzgoju: Lako se uzgaja, uključujući i početnike
Vrsta biljke: lukovičaste cvetne višegodišnje biljke
Zahtevi za svetlošću: uspeva na punom suncu, sa malo poslepodnevne hladovine u toplijim predelima
Temperatura i vlažnost: Dobro raste na temperaturama od 60 do 70ºF. Preferira suva područja i otporan je na sušu.
Potrebe za zalivanjem: Zalivajte štedljivo kada cvetovi niknu, ne više od jednom nedeljno.
Preference za tlo: Voli bogato, neutralno tlo koje dobro drenira, ali zadržava vlagu tokom faze cvetanja. Kredasta, ilovasta ili peskovita tla najbolje rade.
Prihranjivanje: Đubrenje jednom godišnje prilikom sadnje lukovica u jesen.
Očekivanja rasta: Kada sazre, Dame lale mogu dostići 6 do 12 inča visine i 3 do 6 inča široke.
Toksičnost: Toksično za mačke, pse i konje. Može izazvati bol u stomaku i iritiranu kožu kod ljudi.

O Dame Tulipanima (Tulipa clusiana)
Porodica: Liliaceae

Rod: Tulipa

Vrsta: Tulipa clusiana

Poreklo i istorija
Dame tulipani potiču iz suvih, planinskih regiona Bliskog istoka kao što su Avganistan, Iran i Pakistan. Rastu i na zapadnim padinama Himalaja. Dame tulipani su se pokazali popularnim u drugim oblastima i sada se uzgajaju u mediteranskom basenu.

Dame lale su takođe poznate kao Kluzijeve lale zahvaljujući radu flamanskog botaničara iz 16. veka Karolusa Kluzija. Kluzijus je bio taj koji je pokrenuo brzo širenje „manije lala“ tokom zlatnog doba Holandije gajenjem lala.

Opšte botaničke karakteristike
Dame tulipani su lukovičaste cvetne trajnice, ali će takođe rasti kao jednogodišnje biljke u toplijim regionima. Ovi tulipani se veoma dobro „prirodnjavaju“, navikavaju se na uslove u bašti i šire se u živopisnoj grupi.

Dame Dame su deo grupe poznate kao „Botanički tulipani“. Neke kultivisane hibridne sorte tulipana nerado daju nove cvetove nakon prve sezone. Ali botanički primerci kao što su Dame tulipani su mnogo bliži divljim sortama i vraćaće se pouzdanije svake godine.

Izgled Dame Tulip

Damski lali se razvijaju u snežno bele cvetove, sa trakama fuksije ili magenta na spoljnim laticama. Ispod latica, Dame tulipani imaju ljubičaste pruge. Listovi biljke su prijatne sivkasto-zelene boje. Razne sorte se uzgajaju zbog svojih suptilnih varijacija boja.

Upotreba i prednosti Dame Tulipana
Dame tulipani zaista dobro rade kao rezano cveće u vazi. Imaju suptilan miris i stvaraju divan pastelni displej. Kada sečete cveće za izlaganje, povremeno odrežite stabljike. Ovo će podstaći lale da uzimaju više vode, održavajući cvetanje duže vreme.

Najprikladnije zone uzgoja USDA za Dame Tulipane
USDA zone 3 do 8 su najbolje zone za uzgoj Dame lala. Ovo iznenađujuće izdržljivo cveće može tolerisati sušu, iako će im trebati sklonište od jakih vetrova. U ovim zonama uživaju u punom suncu.

Šta su Dame Tulipani u cvetu?

Lale se uzgajaju zbog svog zapanjujućeg prolećnog lišća, a Dame tulipani nisu izuzetak. Kao deo grupe „Botanički lali“, Dame tulipani cvetaju nešto ranije od drugih vrsta lala. Pojavljuju se i cvetaju početkom do sredine proleća, obično između aprila i maja.

Ovim lalama je potrebno nekoliko godina da sazrevaju, uglavnom između dve i pet godina. U punoj visini, Dame tulipani mogu dostići i do 14 inča. Prosečna visina je između 6 i 12 inča. Ove cvjetne trajnice će se širiti oko 3 do 6 inča.

Najbolje prateće biljke za Dame Tulipane
Dame lale su sjajne kao deo izložbe sa drugim sortama lala kao što su tulipani sa cvetovima ljiljana (tulipana „Purple Dream“). Dame lale takođe dobro uspevaju u mešovitim prolećnim granicama pored drugih višegodišnjih biljaka kao što su krokusi ili muskari od grožđa.

Kako uzgajati Dame Tulipane (Tulipa clusiana)

Da li se Dame Tulipani smatraju lakim za uzgoj kod kuće?
Dame tulipani su sorta koja se lako uzgaja kod kuće zahvaljujući malim potrebama za održavanjem. Ne treba im stalno zalivanje i mogu tolerisati suvu klimu i sušu. Dobro rastu u kontejnerima.

Koje su najbolje lokacije za sadnju Dame Tulipana?

Dame tulipani zahtevaju dobro drenirajuće zemljište koje je još uvek bogato hranljivim materijama. Takođe im je potrebno puno sunca, tako da je idealno postavljanje na mesto okrenuto prema jugu. Iako izdržljivi, Dame tulipani neće ceniti jake vetrove, pa im dajte i malo skloništa.

Koja su najbolja doba godine za sadnju Dame Tulipana?
Sadite lukovice Dame tulipana u jesen između septembra i novembra. Lukovice će preživeti pod zemljom tokom cele zime pre nego što pošalju izdanke u proleće.

Uzgajanje Dame Tulipana iz semena u odnosu na sadnju mDameh rasadnika

Moguće je uzgajati Dame lale iz semena. Međutim, može proći i do sedam godina pre nego što biljka stvori svoje prve cvetove. Seme treba posejati u posude u jesen i držati u hladnom okviru ili stakleniku.

Kupovinom Dame lala kao rasadnika, odmah imate pristup njihovim prekrasnim bojama za proleće. Ove biljke se još uvek mogu podeliti u kasnijoj fazi da bi se dobile nove jedinke.

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što posadite lukovice lala ili rasadnika, uverite se da je zemlja bogata hranljivim materijama. Koristite malo komposta za pripremu zemlje. Takođe treba da razmislite da li će vaši Dame Dame biti deo prolećnog graničnog prikaza i odlučiti sa kojim biljkama ćete ih upariti.

Koje je najbolje tlo za Dame Tulipane?

Ženski tulipani preferiraju bogato, dobro drenirano tlo. Lukovice zahtevaju malo vlage dok rastu tokom zime. Kada cvetovi izniknu, može se ostaviti da se zemlja prilično osuši. Kredna, ilovasta ili peskovita tla su često najbolja za Dame tulipane.

Kako posaditi Dame Tulipane
Iskopajte rupu koja je najmanje dva puta dublja od dužine sijalice. Ubacite sijalicu sa šiljastim vrhom okrenutim ka nebu. Za displeje, radite u grupama od oko 15 sijalica sa najmanje 3 inča prostora između njih. Temeljno zalijte i sačekajte da biljke izniknu u proleće.

Posadite Dame lale na mestu koje je potpuno izloženo suncu tokom celog dana. Za bašte koje se nalaze u toplijim predelima, obezbedite popodnevnu hladovinu kako biste sprečili da se cveće ispeče.

Postavke temperature i vlažnosti
U okviru svojih preporučenih zona gajenja, Dame tulipani najbolje uspevaju kada je temperatura okoline između 60 i 70ºF (15,5 do 21ºC). Što se tiče vlage, ove trajnice su izuzetno tolerantne na sušu i preferiraju suva tla. Ciljajte na nisku vlažnost.

Kako se brinuti za Dame Tulipane

Zalivanje Dame Dame
Pošto preferiraju sušnije uslove, Dame tulipane ne treba previše redovno zalivati. Jednom nedeljno je dobro za većinu biljaka ako je tlo zaista suvo.

Kako, kada i zašto oploditi Dame Tulipane
Sa tako kratkom vegetacijom, Dame tulipanima neće biti potrebne velike količine đubriva. Jednom godišnje nakon sadnje lukovica u jesen, obezbedite dozu đubriva sa sporim oslobađanjem da biste podstakli korenje.

Obrezivanje i rezanje Dame tulipane

Zbog kompaktne vegetacije, redovno orezivanje Dame lala je nepotrebno. Ostavite cveće da cveta tokom proleća, a povremeno i one koje uvenu. Nakon što se cvetanje završi, sačekajte da listovi počnu da žute pre nego što uklonite staro, mrtvo lišće.

Propagacija
Dame lale se mogu razmnožavati kroz seme. Nakon što cveće uvene, iz njih se može sakupiti seme. Ove će morati biti zaštićene tokom zime u hladnom okviru ili stakleniku. Može proći i do sedam godina da sadnice procvetaju.

Podela sijalica je još jedan dobar metod. Kada lukovice završe za sezonu, veće se mogu ponovo posaditi da bi ponovo cvetale sledeće godine. Neke lukovice će razviti male izdanke sa sopstvenim korenima.

Ove lukovice za bebe mogu se odvojiti i posaditi pojedinačno. Može proći između dve i sedam godina da se cvetovi pojave, pa budite svesni toga.

Prezimljujući Dame Tulipani

Kao jesenje lukovice, Dame tulipani će prilično srećno preživeti pod zemljom tokom zime. Mnogim vrstama lala je potreban period hladnog vremena da bi stimulisale lukovice. Kada procvetaju u proleće, listovi Dame lala odumiru dok se biljka vraća u stanje lukovice.

Pošto se Dame lale veoma dobro naturalizuju, trebalo bi da izniknu u proleće svake godine. Velike lukovice se mogu ponovo posaditi u jesen. Sadnice i razmnožene lukovice moraju biti zaštićene preko zime u plastenicima ili hladnim ramovima.

Kada i kako presaditi Dame Tulipane uzgajane u kontejnerima
Dame tulipani takođe čine senzacionalne prolećne kontejnerske biljke. Pošto lukovice ostaju pod zemljom tokom zime pre nego što pošalju izdanke u proleće, Dame lale ne bi trebalo presađivati. Sezona cvetanja je kratka, što dodatno smanjuje potrebu za presađivanjem.

Kada biljka završi sa cvetanjem i lišće odumre, lukovice se mogu ukloniti iz kontejnera. Oni se zatim ponovo sade u jesen.

Uobičajeni problemi i kako ih lečiti

Može se lako prekriti Dame lukovice lala nakon što su posađene. Ovo truli sijalicu i uništava rast biljke pre nego što počne. Postarajte se da se lukovica jednom zalije nakon sadnje, a zatim je ostavite na miru tokom cele zime. Dobro tlo će zadržati nivo vlage koji je potreban za lukovicu.

Previše svetla
Iako Dame lale obožavaju puno sunca, to može biti previše za njih u nekim klimatskim uslovima. U toplijim zonama rasta, previše intenzivnog popodnevnog sunca može da spali cvetove i lišće biljke. Da biste to izbegli, dajte Dame Dame malo hlada tokom popodneva.

Uobičajene štetočine i bolesti

Miševi i puževi
Dame tulipani mogu biti ranjivi na baštenske štetočine tokom svog ciklusa rasta. Lukovice su omiljena hrana za hvatanje miševa ili voluharica, koji će ih iskopati iz zemlje da jedu. Kada lišće počne da raste, puževi takođe mogu postati problem.

Odvraćanje napadača glodara može se uraditi postavljanjem mreže iznad položaja sijalice. Puževi se mogu odbiti postavljanjem zakopanih tegli piva ili drugih slatkih supstanci. Hemijski pesticidi takođe mogu biti opcija, ali mogu oštetiti i biljke.

Osnovni alati koje treba imati u blizini

Iako Dame Tulipani ne zahtevaju mnogo gužve, posedovanje sledećih zaliha će se pokazati od pomoći u uzgoju ove šarmantne biljke:

Mistrija
Kanta za vodu
Higrometar / merač vlage
Ručne škare

Upakovati
Dame tulipani su odličan prolećni projekat i mogu da podnesu suvu, sunčanu klimu. Baštovani početnici mogu zaista imati koristi od prelepog prikaza Dame lala jer ih je lakše uzgajati nego kultivisane sorte. Dodajte nekoliko Dame lala u svoju prolećnu liniju i uživajte u naletu meke, zadivljujuće boje!

Najčešća pitanja o uzgoju Dame Tulipana

Koja je vrsta lala Tulipa clusiana?
Tulipa clusiana, ili Dame tulipani, deo su grupe „Botanički tulipani“. Ove sorte su bliže prirodnim lalama od većine drugih kultivisanih tulipana. Pouzdanije su kao višegodišnje cvetače i mogu tolerisati teže uslove.

Koje boje su Dame Tulipani?
Dame lale imaju pretežno bele latice sa ružičastim i ljubičastim prugama. Ostale sorte Dame lala dolaze u nijansama žute i ružičaste.

Koliko brzo rastu Dame Tulipani?
Dame lale rastu relativno brzo kada se sade kao potpuno formirane lukovice. Mogu dostići veličinu od 6 do 12 inča za oko dve do pet godina. Manje razmnožene lukovice ili sadnice rastu znatno sporije i možda neće cvetati do sedam godina.

Da li se Dame Tulipani smatraju invazivnim?
Tulipani se mogu širiti sami i mogu postati invazivni u nekim oblastima. Međutim, semenu je potrebno nekoliko godina da proizvede cvetanje, a Dame lale se mogu prilično lako držati pod kontrolom.

Da li da smanjim Dame Tulips?
Lale dame treba seći tek kada završe sa cvetanjem i kada im lišće počne da žuti. Ovo je kada biljka prirodno miruje, koncentrišući svoje napore na sijalicu za sledeću sezonu.