Kako uzgajati floks subulata puzajuci floks

Sve što treba da znate o uzgoju i nezi cveća Phlok Subulata kod kuće
Phlok subulata, koji se najčešće naziva puzavi floks, čini zadivljujući dodatak svakom vrtu ili dvorištu. Sa njihovom prirodom širenja, možete posaditi nekoliko puzavih biljaka floksa, obezbediti im odgovarajuću negu, a zatim gledati, iz godine u godinu, kako višegodišnje biljke polako preuzimaju vaše dvorište, stvarajući tepih jarke boje. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kako da uzgajate cveće Phlok subulata kod kuće, uključujući sadnju, razmatranje zemljišta, zalivanje, đubrenje, rezidbu, razmnožavanje i kontrolu štetočina.


Kako uzgajati Phlok subulata (Puzevi floks) – osnove:
Botanički naziv: Phlok subulata
Takođe poznat kao: puzavi floks, floks mahovine, planinski floks ili ružičasta mahovina
Zone otpornosti: 4 do 9
Meseci cvetanja: od marta do maja
Poteškoće u uzgoju: Lako se uzgaja u pravim uslovima. Zahteva umereno održavanje.
Vrsta biljke: zeljasta, zimzelena, rasprostranjena višegodišnja
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili jako, direktno svetlo. Preferira delimičnu senku u područjima sa posebno toplim letima.
Temperatura i vlažnost: Proizvodi cveće na oko 60°F, ulazi u stanje mirovanja na 35°F do 44°F i toleriše zimske temperature do -20°F. Preferira nisku do umerenu vlažnost.
Potrebe za zalivanjem: Tokom proleća i leta, zalivajte kada padne manje od 1″ nedeljno. Koristite crevo za natapanje da biste izbegli vlaženje listova biljke i temeljno natopite zemlju. Ostavite da se zemlja potpuno osuši pre ponovnog zalivanja.
Prednosti tla: dobro drenirajuće i blago kiselo do neutralno zemljište (pH 5 do 8)
Hranjenje: U bašti primenite izbalansirano đubrivo sa sporim oslobađanjem u kasnu zimu ili proleće. U kontejnerima, đubrite jednom u rano proleće i ponovo u leto balansiranim đubrivom rastvorljivim u vodi ili peletima đubriva sa sporim oslobađanjem.
Očekivanja rasta: Zrele biljke postižu širinu od 1 do 2 stope i visoke su oko 3 do 6 inča.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

O Phlok subulata (Puzevi floks)

Taksonomija puzajućeg floksa
Phlok subulata je jedna od 67 vrsta cvetnih biljaka koje pripadaju rodu Phlok u porodici biljaka Polemoniaceae.

Poreklo puzavog floksa
Phlok subulata je porijeklom iz istočnih i centralnih regiona Sjedinjenih Država.

Botaničke karakteristike
Puzavi floks je zimzelena, zeljasta višegodišnja biljka koja ima dlakave, dugačke i uske listove. Biljke rastu sa navikom širenja ili puzanja koja formira jastuke, grudve ili prostirke.

Puzavi floks ima sitne cvetove sa pet latica koje cvetaju u nijansama ljubičaste, ružičaste, plave, bele i ružičaste. Kada cvetaju, cvetovi Phlok subulata stvaraju tepih boje.

Upotreba i prednosti puzavog floksa

Oprašivači
Pošto je Phlok subulata porijeklom iz Sjedinjenih Država, pruža snažnu privlačnost lokalnim oprašivačima. Sadnja puzavih floksa u vašoj bašti privući će leptire, kolibrije, medonosne pčele, bumbare, moljce i još mnogo toga.

Medicinske upotrebe
U prošlosti, indijanska plemena su medicinski koristila nekoliko vrsta floksa, uključujući Phlok subulata. Cela biljka je skuvana da se napravi čaj za smirivanje i ublažavanje gastrointestinalnih tegoba. Pored toga, listovi su natopljeni i nanošeni lokalno za lečenje kožnih osipa, a koreni su takođe natopljeni da bi se koristili kao sredstvo za ispiranje očiju.

Simbolika i cvetni jezik
Cveće floksa simbolizuje jedinstvo, harmoniju, kompatibilnost, partnerstvo, posvećenost i dogovor.

Na viktorijanskom jeziku cveća, poklon floksa mogao bi se tumačiti kao javno iskazivanje naklonosti ili kao ponuda za brak. Mirisni floks je simbolizovao želju za slatkim snovima.

Kada cveta puzavi floks i koliko dugo traje sezona cvetanja?

Puzavi floks cveta u rano proleće, počevši od marta i nastavlja da cveta do kasnog proleća do kraja maja ili početka juna.

Phlok subulata Očekivanja rasta
Phlok subulata raste oko 1 inč mesečno, dostižući zrelost u dve ili tri sezone rasta. U zrelosti, puzavi floks može narasti na oko 1 do 2 stope u prečniku i visok između 3 i 6 inča.

Prateće biljke za puzave flokse u bašti
Prilikom odabira pratećih biljaka za uzgoj uz puzeći floks u vašoj bašti, izaberite biljke koje preferiraju slične uslove rasta – puno sunca i vlažno, dobro drenirajuće tlo. Pored toga, potražite više vrste koje mogu stvoriti pozadinu iza kratke siluete puzajućeg floksa.

Popularne prateće biljke puzavih floksa uključuju:

Muscari armeniacum (Zumbul od grožđa)
Narcis ‘Havera’ (Triandrus Narcis
Ornithogalum umbellatum (Vitlejemska zvezda)
Tulipa clusiana ‘Ladi Jane’ (botanički lale)
Stachis bizantina (Jagnjeće uši)

Kako uzgajati Phlok Subulata

Za najbolje cvetanje, posadite puzavi floks na mestu koje prima puno svetle, direktne sunčeve svetlosti. U klimatskim uslovima gde su proleća i leta posebno vruća, malo prošarane senke je u redu.

Pored ograda, kreveta, vikendica, kamenih bašta i kontejnera, one su savršene biljke za svako mesto gde želite šareni pokrivač zemlje.

Najbolje vreme za sadnju Phlok Subulata
Posadite Phlok subulata u proleće nakon što prođe opasnost od poslednjeg zimskog mraza.

Uzgajanje puzavog floksa iz semena u odnosu na sadnju rasadnika

Uzgajanje puzavog floksa iz semena zahteva veoma dug proces koji može potrajati i do dve ili tri godine dok biljke ne budu spremne za presađivanje u zemlju.

Ako želite baštu koja ove godine izgleda zapanjujuće i još bolje sledeće, najbolje je da kupite mlade puzave biljke floksa iz rasadnika da biste ih presađivali u svoju baštu.

Šta uraditi pre sadnje
Pre sadnje, pronađite dobru lokaciju za vaš puzavi floks u vašoj bašti. Uzmite u obzir prostor koji imate i veličinu zrelih biljaka Phlok subulata pre nego što odlučite koliko biljaka će vam trebati.

Budite sigurni da imate ručnu lopatu ili gletericu, pelete đubriva sa sporim oslobađanjem ili organski kompost i pesak ili perlit ako vaše tlo zadržava mnogo vlage.

Koje je najbolje tlo za puzave flokse?

Puzavi floks je sklon truleži korena i gljivicama u previše vlažnom tlu. Najbolje zemljište za saksiju za Phlok subulata je bogato i dobro drenirajuće zemljište koje sadrži pesak, koru ili perlit.

Puzavi floks uspeva u blago kiselom do neutralnom zemljištu sa pH u rasponu od 5 do 8.

Kako posaditi puzavi floks
Ako sadite u kontejner, izaberite onaj koji dobro drenira i oko 2 do 4 inča veći od vaše biljke.

Da biste posadili puzavi floks u zemlju, pronađite mesto prečnika 1 do 2 metra i iskopajte rupu koja je dovoljno duboka i velika da primi celu korenovu kuglu biljke. Kada se postavi u rupu, vrh korenove kugle treba da bude u liniji sa vrhom zemlje (ili vrhom nivoa zemlje u kontejneru).

Stvorite idealno okruženje za svoj puzavi floks tako što ćete obezbediti da zemljište koje neposredno okružuje biljku bude dobro drenirano i bogato mešanjem mešavine zemlje za saksije, malča i peska ili perlita. Takođe možete dodati balansirane pelete đubriva sa sporim oslobađanjem u smešu.

Podešavanja svetlosti puzajućeg floksa

Puzavi floks uspeva na jakoj, direktnoj sunčevoj svetlosti. Na punom suncu ove biljke će dati najlepše cveće.

U posebno vrućim klimama, puzavi floks i dalje može lepo da raste u delimičnoj senci koja će ih zaštititi od najtoplijeg dela dana.

Temperatura i vlažnost
Puzavi floks ne prolazi dobro u uslovima visoke vlažnosti i previše vlažnih uslova. Ove biljke su blago tolerantne na sušu i preferiraju nisku do umerenu vlažnost.

Phlok subulata cveta na prosečnim temperaturama od oko 60 ° F. Ove biljke ulaze u stanje mirovanja između 35 ° F i 44 ° F i mogu preživeti zimske temperature do -20 ° F.

Kako se brinuti za Phlok Subulata

Zalivanje Phlok Subulata
Vodeni puzavi floks u proleće i leto kada je nedeljna količina padavina u proseku manja od 1 inča.

Za zalivanje koristite crevo za natapanje ili kantu za zalivanje koja će vam omogućiti da nanesete vodu direktno na tlo, izbegavajući listove biljke, ako je moguće. Zalijevajte sve dok tlo ne bude potpuno vlažno i zasićeno. Zatim ostavite da se zemlja potpuno osuši pre ponovnog zalivanja.

Kako, kada i zašto oploditi puzavi floks
Đubrivo obezbeđuje biljkama hranljive materije koje su im potrebne za rast i stvaranje prelepih cvetova.

Dok biljke puzavog floksa, koje rastu u zemlji, obično će se dobro snaći bez redovnog đubrenja, možete primeniti kompost ili malč na kraju sezone ili u rano proleće da biste stvorili bogatije okruženje.

Ako raste u kontejnerima, đubrite u proleće i ponovo u leto balansiranim đubrivom rastvorljivim u vodi ili umešajte u pelete đubriva sa sporim oslobađanjem u vreme sajenja.

Obrezivanje i rezanje puzavog floksa

Puzavi floks treba orezati i odrezati da bi se kontrolisao rast, održao oblik i podstakao zdrav rast sledeće godine.

Možete ili da odsečete stabljike odmah nakon što se cvetovi potroši da sprečite širenje semena ili možete sačekati do jeseni. Kada sečete puzavi floks u jesen, odrežite 1/2 dužine stabljika ili skoro do zemlje.

Ovo štiti biljku tokom zime i podstiče novi rast u proleće.

Razmnožavanje Phlok Subulata
Phlok subulata se samorazmnožava jer širi seme nakon cvetanja. Međutim, biljke možete sami razmnožavati putem podele korena.

Da biste razmnožili puzavi floks, jednostavno iskopajte koren biljke u rano proleće, razbijte ga ili isecite na dve polovine (možete da koristite sterilne makaze za rezidbu za čist rez) i ponovo zasadite e.

Prezimljavanje Phlok Subulata
Da biste prezimili puzavi floks, orezujte stabljike krajem leta ili početkom jeseni.

Puzavi floks može da preživi zimu bez ikakve posebne nege u zonama uzgoja 4 do 9. Ako živite u zoni 4 ili niže, zaštitite korene svojih biljaka tako što ćete na biljke proširiti sloj malča.

Kada i kako presaditi flok subulata kontejnerske biljke
Puzavi floks koji raste u kontejneru obično se mora podeliti i presaditi svake 2 do 4 godine. Najbolje vreme za to je rano proleće ili jesen.

Za početak, lagano otkačite svoju biljku iz kontejnera i uklonite je. Otpustite što više zemlje sa korena biljke. Ako se odvaja, podelite biljku na dva jednaka dela. Jedan se može vratiti u prvobitni lonac, a drugi možete posaditi u drugu dobro drenirajuću saksiju slične veličine.

Uobičajeni problemi sa Phlok subulata i kako ih rešiti

Znaci problema sa puzavim floksom
Praškasta supstanca na biljkama – Ovo je znak rasta gljivica plesni. Može uticati na biljke koje su previše vlažne ili nemaju odgovarajuću cirkulaciju vazduha. Smanjite učestalost zalivanja. Operite listove rastvorom sode bikarbone, blagog tečnog sapuna i vode.
Malo ili bez cveća – Puzavim floksima je potrebno najmanje 6 sati punog sunca dnevno da bi pravilno cvetali. Plijesan takođe može zakržljati cvijeće.
Opušteno lišće – Obično se javlja zbog prekomernog zalivanja. Proverite drenažu tla i smanjite učestalost zalivanja.
Uvelo ili hrskavo lišće – Ovo je znak da nema dovoljno vlage. Iako je puzavi floks donekle tolerantan na sušu, oni preferiraju ravnomerno vlažno tlo. Povećajte učestalost zalivanja.
Štetočine i bolesti
Paukove grinje – Donja strana listova će imati bronzani, požuteli ili pegasti izgled. Lišće tretirajte hortikulturnim uljem ili pesticidom paukove grinje.
Bube floksa – Uvijeni i požutjeli listovi ukazuju na prisustvo buba floksa. Tretirajte biljke hortikulturnim sapunom ili uljem i čistite biljne ostatke tokom cele godine.
Folijarne nematode – Znaci ovih crva uključuju izobličen rast i lišće i stabljike neobičnog oblika. Tretirajte biljke specijalno formulisanim rastvorom pesticida.

Osnovni alati za uzgoj puzavog floksa

Merač vlage ili sonda za tlo
Kanta za vodu
Crevo za natapanje
Makaze za sečenje ili škare
Balansirane pelete đubriva sa sporim oslobađanjem i/ili tečno đubrivo rastvorljivo u vodi
Pesak ili perlit

Tepih u boji za proleće
Puzavi floks je divan dodatak svakoj bašti. Uz njihovu naviku širenja i vaš mali trud, samo nekoliko biljaka može da stvori pravi tepih boje u vašem dvorištu nakon samo nekoliko godina!

Najčešća pitanja o uzgoju Phlok Subulata
Da li je Phlok subulata potrebno puno sunca?
Phlok subulata zahteva najmanje 6 sati punog sunca tokom vegetacije.

Koliko brzo raste Phlok subulata?
Phlok subulata raste oko 1 do 2 inča svake godine.

Da li se Phlok subulata vraća svake godine?
Phlok subulata su višegodišnje biljke koje rastu svake godine.

Da li je Phlok subulata otrovan za pse ili druge kućne ljubimce?
Phlok subulata nije toksičan za pse, mačke ili ljude.

Kako održavate cvetanje Phlok subulata?
Da bi podstakli drugi krug cvetanja, cvetovi Phlok subulata mogu biti mrtvi nakon prvog cvetanja.

Da li Phlok subulata treba smanjiti nakon cvetanja?
U jesen na kraju vegetacije, Phlok subulata treba smanjiti za najmanje 1/2 radi prezimljavanja i ponovnog rasta sledeće godine.