Kako uzgajati biljke crnog somota Alocasia Alocasia reginula

Kako uzgajati i brinuti se o biljkama crnog somota alokazije kod kuće
Vaša kolekcija kućnih biljaka je puna bujnih, sjajnih vrsta, ali bi mogla da koristi neku raznolikost. Uđite u Alocasia ‘Crni somot’ (Alocasia reginula). Ova biljka je tamno zelena sa baršunastim lišćem, donoseći raspoložen i elegantan vazduh u bilo koje unutrašnje okruženje. Čitajte dalje da biste naučili kako da uzgajate i brinete o biljci Black Velvet Alocasia kod kuće.


Osnove nege biljaka Alocasia Black Velvet
Botanički naziv: Alocasia reginula
Poznata i kao: alokazija ‘crni somot’, mala kraljica, crno somotno uho slona, patuljasta crna kraljica
Teškoća nege: Umerena do teška
Zahtevi za svetlo: Umereno do jako indirektno svetlo
Temperatura i vlažnost: Uspeva na temperaturama u rasponu od 60 do 80 Farenhajta ili više. Preferira vlažnost oko 50 do 75 procenata.
Zalivanje: Zalijte kada se gornja dva inča tla osuše. Ovo može biti oko jednom nedeljno u toplijim mesecima, u zavisnosti od lokacije. Smanjite učestalost zalivanja zimi.
Zemljište: Dobro drenirajuće i grubo za optimalnu aeraciju. Blago kiselo, sa pH od oko 5,5 do 6,5.
Hranjenje: Koristite višenamensko đubrivo u pola ili četvrtine jačine jednom mesečno tokom toplijih meseci.
Očekivanja rasta: Raste brže tokom proleća i leta i postaje neaktivan tokom hladnih meseci. Može dostići samo nešto ispod stope visine sa širinom od oko 18 inča.
Toksičnost: Toksično za ljude i kućne ljubimce ako se konzumira.

O biljkama Alocasia Black Velvet

Naučne činjenice o Alocasia Black Velvet
Alocasia ‘Black Velvet’ je jedna od 97 priznatih vrsta u rodu Alocasia.

Naučno ime za ovu vrstu je Alocasia reginula. Pripada porodici Araceae, ili porodici arum.

Poreklo i istorija
Sada je većina alokazija poreklom iz tropskih i suptropskih delova Azije i istočne Australije. Međutim, Alocasia reginula je kultivisana vrsta koja se prodaje kao sobna biljka širom sveta.

Mnogi veruju da ova alokazija crnog somota dolazi sa Bornea u jugoistočnoj Aziji. Engleski kolekcionari posećivali su džungle tamo 1860-ih, sakupljajući crni somot i slične vrste.

Zanimljivo je da se alokazija crnog somota smatra retkim. Međutim, stručnjaci za kulturu tkiva razvili su načine za širenje ove vrste u većem obimu. To znači da je sada više dostupan u prodavnicama i rasadnicima.

Botaničke karakteristike alokazije crnog somota

Ova atraktivna biljka ima tamno zeleno lišće koje izgleda skoro crno. Listovi su ovalnog oblika sa šiljastim vrhovima i debelim srebrnim žilama.

Skoro crna nijansa listova ove biljke je verovatno pametan rezultat evolucije. Kao što možda znate, crna apsorbuje više svetlosti od drugih boja. Dakle, listovi ove biljke omogućavaju joj da maksimizira količinu svetlosti koju prima, čak i ispod debelih krošnji u džungli.

Alokazije crnog somota su višegodišnje biljke, tako da miruju i mogu čak izgledati beživotno zimi. Ne brinite; oni će niknuti novo lišće kada njihova vegetacija počne u proleće.

Popularne vrste kućnih biljaka Alocasia Black Velvet
Biljka crni somot je jedinstvena vrsta u rodu Alocasia. Međutim, evo nekoliko drugih alokazija koje biste možda želeli da dodate svojoj kolekciji.

Alocasia Amazonica ‘Polli’

Alocasia Amazonica ‘Polli’ je najčešća vrsta Alocasia koju ćete naći u lokalnoj prodavnici ili rasadniku. Ova vrsta ima tamne, uske zelene listove sa talasastim ivicama, što je izdvaja od sorte Black Velvet.

Alocasia Lauterbachiana

Alocasia lauterbachiana se takođe naziva ljubičastim mačem. Ova biljka raste dugačke i uske listove sa nazubljenim ivicama i tamnozelene ili ljubičaste boje.

Upotreba i prednosti Alocasia Black Velvet

Jednostavno rečeno, ljudi uzgajaju Black Velvet Alocasia prvenstveno u ukrasne svrhe.

Ova biljka nema mnogo poznatih prednosti za feng šui, medicinsku upotrebu ili prečišćavanje vazduha. Međutim, čini upečatljivu žarišnu tačku za vaš unutrašnji dekor.

Da li su biljke Alocasia Black Velvet toksične za ljude ili kućne ljubimce?
Nažalost, alokazija crnog somota je toksična i za ljude i za kućne ljubimce. To je zato što sadrži kristale kalcijum oksalata.

Ako se konzumira, biljka može izazvati utrnuće jezika i ždrela. Ovo može dovesti do bola i potencijalno uticati na vaše disanje. Dakle, dobra je ideja da ovu vrstu držite van domašaja i kućnih ljubimaca i dece.

Koliko dugo žive biljke Alocasia Black Velvet?
Black Velvet Alocasia može da živi nekoliko godina, sve dok ispunjavate uslove za negu.

Da li je Alocasia Black Velvet lako uzgajati kod kuće?

Smatram da je umereno do teško uzgajati kod kuće u poređenju sa drugim biljkama. Srećom, prepoznatljivo lišće ove biljke čini njeno održavanje vrednim truda.

Značenje i simbolika biljke alokazija crni somot
Čini se da alokazija crnog somota nema značajno duhovno ili kulturno značenje. Međutim, biljke iz roda Alocasia se ponekad nazivaju „drvetom koje raste do neba“.

Zanimljivo je da neki veruju da je alokazija biljka o kojoj se govori u bajci Džek i pasulj. Većina verzija priče opisuje kvalitete koje imaju alokazije, poput velikih listova i dugačkih stabljika.

Kako uzgajati biljke Alocasia Black Velvet kod kuće

Očekivanja rasta za biljke Alocasia Black Velvet
Vaša Alocasia ‘Black Velvet’ će rasti brže tokom proleća i leta i verovatno će postati neaktivna tokom zimskih meseci. Ova biljka može dostići visinu nešto manje od stope sa širinom od oko 18 inča.

Zapamtite, zimsko mirovanje vašeg Black Velveta može značiti da gubi lišće. Ali nema potrebe za brigom, jer će se novi listovi pojaviti tokom sezone rasta u proleće i leto.

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što posadite svoju Black Velvet Alocasia, moraćete da pronađete mesto gde može da napreduje. Takođe ćete želeti da prikupite sve potrebne alate i materijale.

Uzmite u obzir faktore kao što su zahtevi za svetlošću, tip zemljišta i potrebe za vlagom. Na primer, Black Velvet Alocasia treba umereno do jako, indirektno svetlo. Dakle, želećete da izbegavate lokacije koje dobijaju punu, direktnu sunčevu svetlost.

Kada su u pitanju alati i materijali, poželećete da sakupljate predmete kao što su lonac od terakote, đubrivo za kućne biljke i dobro drenirajuće zemljište. Navešćemo sve alate koji su vam potrebni za negu ove biljke u odeljku Osnovni alati ispod.

Najbolje lokacije u kući

Kada birate lokaciju za svoju biljku Black Velvet, treba da uzmete u obzir nekoliko važnih faktora.

Ovoj vrsti je potrebno puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti. Dakle, dobro će funkcionisati na stolu, bočnom stolu ili površini koja ne dolazi u direktan kontakt sa sunčevim zracima.

Potrebe za vlažnošću biljke čine je odličnim kandidatom za smeštaj u kupatilu ili kuhinji.

Pored toga, želećete da se uverite da je Alocasia reginula van domašaja dece i kućnih ljubimaca. Toksičan je ako se konzumira, pa ga stavite na povišenu površinu dalje od mališana i krznenih prijatelja.

Takođe ćete želeti da se uverite da je Black Velvet Alocasia na mestu daleko od naleta vazduha. Biljka ne voli propuh bilo koje temperature.

Koja je najbolja mešavina zemljišta?
Alocasia reginula preferira grubo, dobro drenirano tlo. Korenima ove biljke potreban je pristup dosta kiseonika, a grublje zemljište pomaže u ispunjavanju ove potrebe. Da biste poboljšali drenažu, možete dodati sastojke kao što su perlit i kora orhideja u tradicionalnu mešavinu saksije.

Ova vrsta voli blago kiselo zemljište sa pH između 5,5 i 6,5.

Kako posaditi biljke alokazije crnog somota

Sada je vreme da posadite svoju novu Black Velvet Alocasia. Evo koraka koje treba preduzeti prilikom sadnje ove vrste kao sobne biljke.

Pre nego što posadite svoju Black Velvet Alocasia, napravite mešavinu zemlje sa perlitom, korom orhideja i standardnom mešavinom za saksije. Ako želite, možete koristiti druge grube materijale da napravite mešavinu, kao što su plovućac, pesak ili iver.
Izaberite nešto veću sadilicu od korena ove biljke, jer ona voli da bude donekle vezana za koren. Plastični kontejner sa drenažnim rupama će dobro raditi.
Stavite mešavinu zemlje na dno kontejnera. Želite dovoljno zemlje da podignete biljku na istu dubinu kao u originalnoj sadilici.
Stavite biljku u ovaj novi kontejner. Popunite sve praznine mešavinom zemlje tako da biljka bude stabilna u saksiji i da je koren korena pokriven.

Vaša Alocasia ‘Black Velvet’ će preferirati srednje do jako indirektno svetlo. Dakle, možete razmisliti o tome da ga stavite na sto ili površinu koja prima puno svetlosti tokom dana. Obavezno pomozite ovoj biljci da izbegne direktnu sunčevu svetlost, jer to može da spali njeno lišće.

Postavke temperature i vlažnosti
S obzirom na svoje poreklo na podovima džungle Bornea, vaša biljka Black Velvet će najbolje raditi na temperaturama u rasponu od 60 do 80 Farenhajta ili više. Uživaće u vlažnosti od 50 do 75 procenata, tako da možete razmisliti o postavljanju u kupatilo ili kuhinju.

Kako se brinuti za Alocasia Black Velvet kod kuće

Zalivanje biljaka Alocasia Black Velvet
Sada će možda biti potrebno nekoliko pokušaja i grešaka da se usavrši raspored zalivanja vaše Alocasia. Voli da se zaliva kada su samo gornja dva inča zemlje suva. Dakle, u zavisnosti od uslova, možete zalivati biljku otprilike jednom nedeljno tokom vegetacije.

Zapamtite, potrebe ove biljke za vlagom će se promeniti u hladnijim mesecima. Smanjite učestalost tokom zime, testirajući da biste osigurali prva dva inčevi su suvi pre zalivanja.

Pored toga, ova vrsta je osetljiva na minerale. Biće vam zahvalan što koristite filtriranu vodu za potrebe hidratacije.

Đubrenje vaše crne somotne alokazije
Black Velvet Alocasia zahteva samo minimalno đubrenje. Možete zadovoljiti njegove potrebe za hranjenjem korišćenjem višenamenskog đubriva. Razblažite ga do polovine ili četvrtine i đubrite otprilike jednom mesečno tokom vegetacije.

Obrezivanje Alocasia Black Velvet

Možda ćete želeti da obrezujete svoju biljku Black Velvet ako primetite uvenuo ili promenjen list. To možete učiniti tako što ćete uzeti čiste makaze ili makaze i iseći stabljiku lista tačno u dnu biljke.

Razmnožavanje Alocasia Black Velvet
Možete razmnožavati svoju Alocasia reginula deljenjem rizoma, semenom ili pomeranjem. Najčešći način je razmnožavanje pomeranjem, a evo kako to učiniti.

Uklonite ofset koji želite da razmnožite sa svoje originalne biljke. Odrežite mu stabljiku oštrim, čistim nožem ili makazama u dnu glavne biljke.
Stavite ovaj pomak u mali lonac u istoj vrsti tla u kojoj raste originalna alokazija.
Pobrinite se da ovo tlo ostane vlažno dok se ova nova biljka ne ukorijeni.
Kada se formira korenje, presadite novu biljku i prilagodite raspored zalivanja po potrebi.

Kada i kako presaditi biljke alokazije crnog somota

Ova biljka uživa u blagom vezivanju korena. Međutim, ako njeni koreni rastu iz drenažne rupe, možda ćete želeti da presadite svoju biljku Black Velvet. Dobra je ideja da procenite da li je ovoj biljci potrebno presađivanje svake godine ili dve.

Presadite koristeći naš vodič u odeljku Kako saditi iznad. Koristite sadilicu koja je samo jedan ili dva inča veća od prethodnog kontejnera.

Uobičajeni problemi alokazije sa crnom baršunom i kako ih lečiti

Znaci problema sa zalivanjem
Ako preterate sa zalivanjem ove biljke, može se razviti trulež korena. Koristite čiste makaze da isečete sve pogođene korene i presadite biljku u čisto tlo.

Ako zalivate alokaziju ‘Black Velvet’, njeni listovi mogu uvenuti ili ocnuti. Podesite njegov ciklus zalivanja kako biste osigurali da su samo gornja dva inča zemlje suva, dok je ostatak blago vlažan.

Znaci da vaša biljka dobija previše svetla
Listovi ove biljke mogu izgoreti ako dobije previše svetlosti. Ako primetite spržene ivice, pomerite svoju alokaziju na mesto gde neće doći u direktan kontakt sa suncem.

Znaci problema sa temperaturom
Ako je okruženje ove biljke previše hladno, može postati stresno i uspavano. Uverite se da njeni životni uslovi nisu ispod 55 stepeni Farenhajta. Ako sumnjate da je biljka u stanju mirovanja, smanjite njen ciklus zalivanja dok ciklus rasta ne počne ponovo u proleće.

Zašto se listovi alokazije uvijaju
Obično će se listovi alokazije uvijati ako prima previše vode. Prilagodite raspored zalivanja biljke, osiguravajući da su gornja dva inča tla suva pre nego što zalijete biljku.

Zašto listovi alokazije postaju smeđi ili žuti
Vaša biljka Alocasia može postati žuta ili smeđa ako nisu ispunjeni njeni ekološki zahtevi. Možda ne dobija odgovarajuću količinu sunčeve svetlosti ili vode, ili bi njegovo okruženje moglo biti previše hladno. Procenite ove faktore i po potrebi prilagodite uslove života vaše biljke.

Uobičajene štetočine i bolesti alokazije crnog somota

Ako primetite beli, pahuljasti materijal na vašoj alokaziji, to mogu biti brašnaste bube. Umočite vatu u alkohol i njome uklonite bube.

Pomešajte malo alkohola sa sapunom za suđe da biste ga koristili kao sprej. Tretirajte ovom mešavinom jednom nedeljno dok se zaraza ne smiri.

Ako vaša biljka Alocasia postane suviše suva, može razviti infestaciju paukove grinje.

Ako primetite ove male grinje i njihove mreže, uklonite ih što je pre moguće. Možda ćete želeti da tretirate biljku neem uljem ili insekticidnim sapunom. Povremeno ispiranje biljke može pomoći da se izbegne nova zaraza.

Osnovni alati koje treba imati u blizini
Osnovni alati za kućne biljke
Evo alata koje ćete želeti da imate pri ruci za negu Alocasia ‘Black Velvet’.

Sonda za tlo ili merač vlage po želji
Kanta za vodu
Makaze ili makaze
Rukavice za rukovanje biljkom
Višenamensko đubrivo
Mešavina za saksije
Sastojci poput kore orhideje i perlita za drenažu
Plastični lonac sa drenažnim otvorom

Okončanje
Alocasia ‘Black Velvet’ je odličan izbor za dodavanje teksture i drame u dekor vašeg doma. Možda ima posebne potrebe za negom, ali vredi naučiti da uzgajate ovu sortu Alocasia kod kuće. Odvojite vreme da razumete idealne uslove rasta ove biljke i uživajte u upečatljivoj žarišnoj tački koju ona donosi u bilo koji prostor.

Najčešća pitanja o uzgoju alokazije crnog somota
Da li je Alocasia Black Velvet sobna biljka?
Da, Alocasia ‘Black Velvet’ je pogodna za uzgoj u zatvorenom prostoru.

Koliko često treba da zalivam svoj Alocasia Black Velvet?
Zalivajte svoju Alocasia ‘Black Velvet’ otprilike jednom nedeljno tokom vegetacije i smanjite učestalost tokom zime. Zalivajte svoju Black Velvet Alocasia samo kada se gornja dva inča zemlje osuši.

Da li da zamaglim svoj Alocasia Black Velvet?
Da, trebalo bi da zamaglite svoju biljku Alocasia ‘Black Velvet’ ako je vlažnost u njenom okruženju niža od oko 50 procenata.

Da li Alocasia Black Velvet brzo raste?
Da, Alocasia ‘Black Velvet’ će brzo rasti tokom sezone rasta.

Da li je crna somotna alokazija retka?
Da, Black Velvet Alocasia se smatra retkim. Međutim, stručnjaci za kulturu tkiva otkrili su načine za razmnožavanje biljke. Dakle, postaje sve dostupniji u prodavnicama i rasadnicima.

Da li Alocasia crni somot voli da bude vezana za koren?
Da, alokazija crni somot će više voleti da bude malo vezan za koren nego da živi u prevelikom kontejneru.