Kako uzgajati teksašku lantanu Lantana urticoides

Korak po korak vodič za uzgoj i negu teksaške lantane (Lantana urticoides) kod kuće

Tražite čvrstu, ali lepu biljku koja će popuniti vrelo, sunčano mesto? Teksaška lantana (L. urticoides) je odličan izbor za teška mesta u bašti do kojih crevo ne dopire. Ove biljke otporne na sušu, jelene i bez štetočina cvetaju jarkim, raznobojnim cvetovima kada je napolju vruće, privlačeći leptire, pčele i ptice u vaš pejzaž. Potrebno im je vrlo malo održavanja i brzo rastu na mestima sa lošim zemljištem i punim izlaganjem suncu. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o uzgoju i nezi teksaške lantane (Lantana urticoides) kod kuće, uključujući sadnju, razmatranje zemljišta, preferencije svetlosti, hranjenje, rezidbu i negu tokom zime.


Kako uzgajati teksašku lantanu (Lantana urticoides) – Osnove
Botanički naziv: Lantana urticoides
Takođe poznat kao: teksaška lantana, kaliko grm, zapadnoindijski žbun-verbena
Zone otpornosti: USDA zone 8 do 11
Meseci cvetanja: od maja do novembra
Poteškoće u rastu: lako
Vrsta biljke: listopadni žbun/višegodišnja biljka
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Temperatura i vlažnost: uspeva u toplim i suvim uslovima
Potrebe za zalivanjem: Jednom nedeljno
Prednosti tla: Loše, dobro drenirano zemljište koje je kiselo ili blago kiselo (od 5,5 do 6,5 pH)
Hranjenje: Nije potrebno.
Očekivanja rasta: 2-6 stopa visok i širok
Toksičnost: Bobice su toksične za ljude, kućne ljubimce i stoku; lišće može izazvati osip na koži

O Teksas Lantani (Lantana urticoides)

Rod, vrsta i porodica biljaka
Teksaška lantana pripada rodu Lantana, koji sadrži oko 150 vrsta. Lantana je član porodice Verbenaceae, poznate i kao verbena ili porodica verbena. Biljke iz roda Lantana potiču iz tropskih regiona Amerike i Afrike.

Poreklo i istorija
L. urticoides je poreklom iz Teksasa, Novog Meksika i Arizone. U svom rodnom području, gde raste u šikarama, čaparalima, šljunkovitim obroncima, u poljima i šikarama.

Biljke su nekada bile poznate kao Lantana horrida, referenca na jaku aromu lišća. Međutim, mišljenja o mirisu su bila pomešana i nisu svi smatrali da je oštar miris „užasan“ ili čak neprijatan.

Krajem 19. veka, austrijski botaničar Avgust fon Hajek promenio je ime u L. urticoides. Novo ime upućuje na porodicu Urtica ili koprive i naglašava grubo, sivo-zeleno lišće teksaške lantane, koje može izazvati manju iritaciju kože kod osetljivih osoba.

Biljke su takođe poznate kao „kaliko grmlje“ zbog svojih višebojnih grozdova cvetova koji prelaze iz žute, narandžaste i crvene. Drugo uobičajeno ime, „zapadnoindijski grm-verbena“, potiče od sličnosti cveća sa cvetovima verbene. To je takođe referenca na lokalne indijanske grupe koje su koristile biljke za medicinsku upotrebu.

Simbolika cveća Lantane
Na jeziku cveća, lantana tradicionalno simbolizuje strogost, što znači tačna, temeljna ili iscrpna osećanja.

Opšte botaničke karakteristike

Teksaška lantana je višegodišnji grm koji raste od 2 do 6 stopa visoko i široko. Ova biljka koja se širi ima ljuskavu, svetlosivu do smeđu koru koja je prekrivena sitnim, jedva vidljivim dlačicama. Lišće je grubo i jajasto sa nazubljenim ivicama.

Mali cvetovi su cevasti sa četiri proširena režnja. Pojavljuju se u gustim grozdovima koji počinju kao sunčano žuta, a zatim stare do jarko narandžaste i tamnocrvene, stvarajući obilje atraktivnih raznobojnih cvetova.

Cveće prate sjajne, plavo-crne bobice. Bobice su toksične za ljude, pse, mačke i stoku.

Koristi i prednosti
Svetli, cevasti cvetovi teksaške lantane privlače oprašivače kao što su pčele, koje vole nektar i koriste ga za pravljenje meda. U svojim izvornim regionima, biljke privlače leptire četkice, dlake, skipere, sumporove i lastin rep, i služe kao hrana za larvu leptira Lantana Scrub-Hairsteak. Iako su bobice otrovne za većinu sisara, mnoge vrste ptica takođe hrle na njih.

Indijanska plemena na jugozapadu SAD koristila su lišće teksaške lantane kao oblog za lečenje ujeda zmija i rana. Takođe su pravili čaj od listova koji su koristili kao tonik za stomak.

U Meksiku su tradicionalni iscelitelji takođe koristili lišće L. urticoides za lečenje ujeda zmija i stomačnih tegoba. Ovde su se listovi biljke takođe koristili za lečenje groznice.

Kada će obično cvetati i koliko dugo traje sezona cvetanja?

Teksaška lantana cveta od proleća do jeseni. Cvetanje se može pojaviti već krajem aprila i trajati do oktobra ili čak do novembra.

Očekivanja rasta: Koliko velika i koliko brzo će biljka generalno rasti?
Biljke rastu veoma brzo, dostižući maksimalnu veličinu do 6 stopa visine i širine.

Najbolje prateće biljke za Teksas Lantanu (Lantana urticoides) u bašti
Teksaška lantana dobro raste sa drugim biljkama koje preferiraju vruća, suva mesta sa punim izlaganjem suncu. Izbor pratećih biljaka može uključivati:

Žuta zvona ili esperanza (Tacoma stans) imaju tamnozeleno lišće i cvetaju žutim cvetovima u obliku trube od proleća do jeseni.
Turkova kapa (Malvaviscus arboreus var. drummondii), autohtoni žbun koji voli toplotu i cveta jarko crvenim i belim cvetovima.
Gregova salvija (Salvia greggii) je trajnica visoka 2 metra, koja se lako održava, sa crvenim, ljubičastim, narandžastim, belim ili ružičastim cvetovima.
Crveni vrući poker (Kniphofia uvaria) naraste do 5 stopa i proizvodi sjajne šiljke crvene i narandžaste boje.
Stolisnik (Achillea millefolium) cveta grozdovima belih ili žutih cvetova i uspeva na suvim, vrućim mestima.
Cveće za pokrivanje (Gaillardia Grandiflora) su čvrste trajnice koje cvetaju celo leto crvenim, narandžastim i žutim cvetovima.

Kako uzgajati teksašku lantanu (Lantana urticoides)

Koje su najbolje lokacije za sadnju?
Teksaška lantana uspeva na vrućim, suvim mestima i lošim, dobro dreniranim zemljištima. Odličan su izbor za stenovite oblasti ili lokacije u pejzažu koje se ne navodnjavaju ili do kojih se ne može lako doći crevom.

Koja su najbolja doba godine za sadnju?
Ako želite da razmnožite teksašku lantanu iz semena, najbolje je započeti proces krajem zime. Posadite ih u svetlom mediju. Obično će klijati za 40 do 60 dana. Zatim ih premestite u baštu kada sadnice budu visoke najmanje tri inča nakon što opasnost od mraza prođe.

Mlade rasadničke biljke mogu se preneti na vašu baštensku parcelu kada počne rano proleće.

Šta uraditi pre sadnje

Pre sadnje, uvek je pametno testirati drenažu tla na odabranoj lokaciji. Teksaška lantana zaista treba dobro drenirajuću osnovu tla.

Dobar savet je da iskopate rupu duboku 12 inča koja je široka oko 8 do 12 inča. Napunite rupu vodom i sačekajte da se isprazni.

Dvanaest sati kasnije, ponovo napunite rupu vodom. Vodite računa o tome koliko dugo je potrebno da se isprazni. Dobro drenirajuće zemljište će se isušiti za manje od 3 sata. Poboljšajte drenažu dodavanjem tla peskom ili vermikulitom.

Koje je najbolje tlo

Teksaškoj lantani je potrebno zemljište sa dobrim dreniranjem. Uspeva i na siromašnom zemljištu, što ga čini dobrim izborom za teška mesta. Preferira kiselo do blago kiselo zemljište sa pH nivoom od 5,5 do 6,5.

Kako saditi
Otpustite zemlju i iskopajte rupu koja je iste dubine i dva do tri puta šira od korena. Pažljivo izvadite biljku iz kontejnera i nežno otpustite korenje hranilice sa površine. Postavite lantanu u rupu i napunite je izvornom zemljom do nivoa korena.

Vodite duboko. Malčirajte oko biljke malčom od 1 do 2 inča, ne dozvoljavajući da malč dodiruje stabljike biljke.

Svetlosne preferencije
Teksaška lantana treba potpuno izlaganje suncu, ili najmanje 7 do 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno.

Kako se brinuti za teksašku lantanu (Lantana urticoides)

Zalivanje
Teksaška lantana preferira suve uslove i tolerantna je na sušu. Obično je dovoljno duboko zalivanje jednom nedeljno. Ako lišće izgleda opušteno, možda će im trebati dodatna voda.

Kako, kada i zašto oploditi
Teksaške lantane su lake hranilice. Biljke u zemlji mogu imati koristi od đubrenja uravnoteženom formulom u rano proleće. Nemojte gnojiti manje od dva meseca pre datuma prvog mraza u vašem regionu.

Hranite lantane koje rastu u kontejnerima otprilike jednom mesečno. Koristite formulu rastvorljivu u vodi sa polovinom jačine.

Obrezivanje i rezanje

Tokom vegetacije, povremeno šišanje može pomoći u promovisanju cvetanja i svežeg rasta. Samo budite sigurni da prekinete svako obrezivanje u jesen. Međutim, možete seći biljke na zemlju u kasnu zimu.

Propagacija
Razmnožavajte podelom korena zimi kada biljke miruju. Iskopajte korijensku kuglu i podelite je na manje delove. Takođe možete ukloniti grudve sa korena dok je još u zemlji.

Tokom vegetacije, razmnožavajte uzimanjem reznica. Izrežite delove izdanaka zelenog drveta koji ne cvetaju dužine od 3 do 5 inča. Ukorijenite reznice u dobro drenirajućem mediju.

Možete sakupljati seme od bobica lantane. Ostavite bobice na biljkama dok ne potamne. Bobice možete razbiti i osušiti na vazduhu sa još pričvršćenom pulpom ili ih očistiti pre sušenja na vazduhu i skladištenja.

Prezimljavanje

Ako živite u hladnijoj klimatskoj zoni gde temperature padaju ispod 28 stepeni F, zaštitite lantanu debelim slojem malča. Takođe možete saditi u blizini južnog zida.

Deadheading
Iako ne morate da ubijate teksašku lantanu, ova praksa može promovisati više cveća. Ako se cvet ne ukloni kada se potroši, izraste u bobicu. Da biste mrtvi, jednostavno odsecite istrošeno cveće u njihovoj osnovi, ostavljajući sve neotvorene pupoljke na mestu.

Uobičajeni problemi sa Teksas Lantanom i kako ih lečiti

Teksas lantana je poznat po niskim potrebama održavanja. Otporne su na sol i otporne na jelene. Vole toplo i suvo vreme i tolerantni su na sušu. Biljke vas obaveštavaju kada im je potrebna voda tako što klonu ili venu.

Takođe je otporan na štetočine. Međutim, ove biljke ne tolerišu insekticidne sapune. Nikada nemojte prskati lantanu insekticidnim sapunom, jer može ubiti biljku.

Osnovni alati koje treba imati u blizini

Lišće teksaške lantane može biti iritantno i izazvati osip. Ako imate osetljivu kožu, koristite rukavice kada rukujete biljkama.

Upakovati
Teksaška lantana (L. urticoides) je savršen izbor za ona vruća, sunčana mesta u bašti. Oni uspevaju na siromašnom zemljištu, tolerišu sušu i proizvode svoje prelepe, raznobojne cvetove najbolje kada temperature rastu. Oni su praktično bez štetočina, a jeleni ih ne dodiruju zahvaljujući njihovom grubom, oštro aromatičnom lišću i toksičnim bobicama.

Vodiči za uzgoj Lantane:
Za više, pogledajte naš sveobuhvatan vodič za uzgoj lantane (Lantana montevidensis) kod kuće.

Kako uzgajati teksašku lantanu (Lantana urticoides) Česta pitanja:

Da li su Tekas Lantana Hardi?
Teksaška lantana su čvrste trajnice koje ne zahtevaju dovoljno održavanja i uspevaju u toplim, sunčanim i suvim uslovima. Najbolje rastu u USDA zonama otpornosti od 8 do 11.

Koliko velika postaje Teksas Lantana?
L. urticoides može narasti između 3 i 6 stopa u visinu i širinu.

Šta radite sa Teksas Lantanom preko zime?
Teksaška lantana su višegodišnje biljke, tako da će izgubiti lišće kada zimi spavaju, ali će se ponovo vratiti u proleće. Isecite ih na zemlju krajem zime da biste podstakli novi rast.

Da li je Teksas Lantana invazivna?
Teksaška lantana nije invazivna u svojim izvornim regionima, koji uključuju delove Teksasa, Novog Meksika i Arizone. Međutim, L. urticoides je ukrštan sa svojim srodnicima, L. camara i L. montevidensis; neki od ovih hibrida se smatraju invazivnim u delovima Floride, Havaja, Teksasa, Izraela i Australije.

Da li je teksaška Lantana (Lantana urticoides) višegodišnja biljka?
Teksaška lantana je višegodišnja biljka. Zimi miruje, a u proleće se vraća sa novim rastom.

Da li će Teksas Lantana rasti u senci?
Dok teksaška lantana može da preživi u senci, preferira puno izlaganje suncu. Najbolje raste i proizvodi najviše cveća kada ima najmanje 7 do 8 sati sunca dnevno.

Da li je teksaška lantana (Lantana urticoides) otrovna za ljude?
Bobice L. urticoides su toksične za ljude, kućne ljubimce i stoku. Lišće može iritirati kožu.