Da li su sisarke otporne na jelene

Zrele šišarke (Echinacea spp.) su klasifikovane kao biljke otporne na jelene. Većina vrsta šišarki ima grube, dlakave listove i šiljaste centralne šišarke koje nisu ukusne za jelene. Miris češnjaka takođe može da odvrati jelena.

Međutim, iako zreli šišari imaju dobre šanse da odbiju jelene, mlade biljke i sadnice su ranjive. Jeleni i dalje mogu da jedu mlade šišarke ako na listovima nisu razvijene dlake ili hrapavost. Dakle, mlade šišarke treba zaštititi od jelena.

Jeleni takođe ciljaju na šišarke koje dobijaju puno đubriva i vode. Pošto su ove šišarke hranljivije, jeleni su spremni da podnesu dlakave listove ili šiške. Ustalim šišarkama treba samo malo vode ili đubriva, pa proverite da li preterujete.

Koje druge životinje mogu jesti šišarke?

Iako su zreli šišari otporni na jelene, drugi biljojedi i dalje predstavljaju opasnost. Šišarke nisu otporne na zečeve, tako da bi vaše šišarke mogli da jedu zečevi ako nisu zaštićeni. Zečevi više vole mlade šišarke, ali mogu da jedu zrelo lišće ili cveće koje je blizu zemlje. Zečevi takođe jedu stabljike češera, koje mogu desetkovati vaše biljke.

Kako zaštititi svoje šišarke

Iako jeleni i zečevi predstavljaju opasnost za vaše šišarke, možete zaštititi svoje biljke. Biljke pratioci mogu odbiti biljojede kao što su jeleni i zečevi. Mnoge prateće biljke proizvode jak miris, tako da njihovo sađenje u blizini češnjaka deluje kao sredstvo odvraćanja.

Uobičajene prateće biljke za šišarke su mačja metvica, vlasac, lavanda, matičnjak, origano, ruža, žalfija i timijan. Ove prateće biljke koriste jake mirise ili bodljikavo lišće da sklone jelene i zečeve sa vaših češnjaka.

Drugi način da zaštitite svoje šišarke od jelena i zečeva je postavljanje barijera. Možete koristiti pileću žicu, kaveze ili ograde da zaštitite svoje šišarke. Uverite se da u barijeri nema praznina i da je dovoljno visoka da odvrati jelene.

Takođe možete koristiti posebno formulisane repelente za jelene ili zečeve da zaštitite svoje češarke. Oni obično dolaze u obliku sprejeva koji se mogu naneti direktno na vaše šišarke.

Kako pomoći češarima da se oporave od pojedenih
Ako vaše šišarke pojedu jeleni ili zečevi, možete im pomoći da se oporave ako još uvek ima nekoliko stabljika. Sve oštećene delove šišarke orezati (i mrtve glave) nazad do zdravih pupoljaka. Takođe možete dati svom šišarku malu dozu đubriva da biste podstakli novi rast.

Po potrebi zalijte biljku kao i obično. Vaš šišar bi se trebao dovoljno oporaviti da ponovo cveta sledeće godine. U međuvremenu, postavite neke od gore opisanih odbrana.

Okončanje
Zreli šišari su otporni na jelene, ali su mladi češnjaci i dalje ranjivi. Šišarke mogu da jedu i zečevi. Da biste zaštitili svoje šišarke od jelena ili zečeva, koristite prateće biljke ili barijere da odvratite gladne biljojede. Pileća žica, kavezi i visoke ograde dobro funkcionišu, kao i sprejevi za odbijanje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako uzgajati šišarke.