Sveta prica trnje bobice i drevna znacenja

Svojim sjajnim, nazubljenim listovima i svetlim bobicama, božikovina ( Ilek ssp.) se ističe kao kultna ukrasna biljka. Plodovi i lišće biljke simbolizuju zimsku sezonu i božićne praznike. Holi se takođe može pohvaliti kulinarskim i lekovitim svojstvima; listovi se mogu koristiti za kuvanje čaja, dok neki tradicionalni lekovi koriste bobice božikovine kao purgative. U ovom vodiču ću istražiti bogato značenje i simboliku biljaka božikovine, plus podeliti neke poznate kulturne priče i istorijske mitove.

Značenje, simbolika i upotreba biljke božikovine
Pregled sadržaja:
Značenje i simbolizam biljke božikovine – 5 ključnih zaključaka:
Etimološko značenje
Značenje i simbolika biljke božikovine
Kulturni značaj biljaka božikovine
Prikladne prilike za poklone
Značenje i simbolizam biljke božikovine – 5 ključnih zaključaka:
Božikovina je simbol zaštite: Drevne kulture su verovale da bi stavljanje božikovine oko kuće, posebno tokom zime, pružilo zaštitu od zlih duhova ili groma.
Biljke božikovine su povezane sa plodnošću i životom : crvene bobice biljke božikovine simbolizuju vitalnost života. Zimzelena priroda biljke, koja zadržava svoje listove tokom godišnjih doba, pojačava ovu simboliku trajnog života i vitalnosti.
Božikovina je bogata hrišćanskom simbolikom : U hrišćanskom predanju, veruje se da božikovina predstavlja trnovu krunu koju je Isus nosio tokom svog raspeća, sa crvenim bobicama koje simbolizuju kapi krvi. Kao rezultat toga, postao je sinonim za Hristovu strast i žrtvu, posebno tokom božićne sezone.
Biljke božikovine u druidskim i paganskim vremenima : Pre usvajanja božikovine u hrišćanske narative, Druidi su u drevnim keltskim tradicijama poštovali božikovinu zbog njene sposobnosti da uspeva zimi. Smatrali su ga simbolom večnog života i verovali su da poseduje magična svojstva. Tokom zimskog solsticija, božikovina je korišćena u proslavama, predstavljajući ponovno rođenje sunca i obećanje svetlijih dana koji su pred nama.
Biljke božikovine i dvojnost : Drvo božikovine balansira oštar kontrast svojih oštrih, bodljikavih listova i živahnih, privlačnih crvenih bobica. Istorijski gledano, ovo je simboliziralo dualnost života.
Etimološko značenje
Ime Ilek potiče od latinskog za „hrast božikovine“. Neki veruju da je slično lišće hrasta božikovine (K uercus ilek) dovelo do upotrebe sličnih izraza između dve vrste biljaka.

Značenje i simbolika biljke božikovine
Božikovine biljke koje ukrašavaju božićno drvo
U zavisnosti od vrste biljke, biljke božikovine mogu cvetati belim, zelenkastim, ružičastim ili žutim cvetovima. Na jeziku cveća , cvetovi božikovine mogu ukazivati na predviđanje. Istorijski gledano, cvetovi božikovine simboliziraju odbranu, zahvaljujući svojim šiljastim listovima i kućnoj sreći.

Kulturni značaj biljaka božikovine
U hrišćanskim verskim tradicijama Evrope i Severne Amerike, biljka božikovine se često koristi za predstavljanje i ukrašavanje Božića. Međutim, ova simbolika je počela mnogo pre hrišćanstva.

Stari Rimljani su ponudili božikovinu božanstvu Saturnu tokom praznika Saturnalija. Mnogi umetnički prikazi Saturna uključuju njegovu svetu biljku, Holi.

Za Druide keltske religije, biljke božikovine su imale simboličnu ulogu u obeležavanju zimskog solsticija. Holine zelene, bele i crvene boje predstavljale su zaštitu i sreću i visile su nad vratima kuća.

Vremenom su hrišćani usvojili ovu tradiciju i napravili nekoliko promena. I dalje su visile božikovine na vratima radi zaštite, ali sada su šiljasti listovi predstavljali trnov venac stavljen na Hristovu glavu tokom raspeća. Rekli su da crvene bobice biljke simbolizuju kapi krvi.

U engleskom Midlendsu, sujeverje nalaže da se božikovina ne sme unositi u kuću do Badnje večeri. U Skandinaviji ljudi božikovinu nazivaju „Hristov trn“.

Prikladne prilike za poklone
Praznični vijenac pričvršćen za vrata ukrašena božikovinom
Grane božikovine se često poklanjaju zimi, posebno oko Božića. Njihovi sjajni listovi i jarko crvene bobice čine savršen dodatak buketima i aranžmanima za poklone cveća i u središnjim delovima za praznična okupljanja na poslu ili kod kuće.

S obzirom na značenje i simboliku biljaka božikovine, to je takođe uobičajen dekorativni element u kući oko Božića. Vijenci i svags su svečani dekor kuće zimi i za praznike.

Značenje biljke božikovine – zamotavanje
Holliin sjajni sjaj, bodljikavo lišće i svetle bobice čine ovu zimzelenu zimzelenu popularnim cvetnim izborom. Oko Božića, Holino bogato simboličko značenje je savršen izbor za ukrašavanje doma i unošenje praznične atmosfere na bilo koje praznično okupljanje. Kada se uzgaja napolju, božikovina unosi boju i teksturu tokom cele godine u pejzaž i služi kao izvor hrane za ptice.