Kada sečete božure Osnovni vodič

Sve što treba da znate o tome kada i kako da sečete cvetove božura svake godine
Cvetovi božura mogu trajati samo kratko, ali zbog njihovog zapanjujućeg, šarenog cveta zaslužuju prostor u bilo kojoj višegodišnjoj bašti. Ove bogato simbolične biljke ne traže mnogo u pogledu održavanja, ali najbolje rastu sa godišnjom šljivom. Pratite ovaj vodič da biste saznali kada i kako smanjiti svoje božure.


Kada sečete božure? – Osnovni saveti
Zeljaste božure i božure Itoh seku se u jesen, dok je drvo božure najbolje orezati u proleće. Sačekajte da udari prvi mraz pre nego što odsečete stabljike do krune, ili do drvenastog rasta u slučaju božura u preseku. Odmor treba da se vrši tokom cele sezone cvetanja, ali neće podstaći drugi krug cvetanja.

Da li je potrebno orezivanje i odumiranje božura?

Obrezivanje
Godišnji zadatak rezidbe je zadatak kome se neki baštovani raduju, ali ga se mnogi plaše. Ako ste u poslednjem kampu, možda ćete se zapitati da li je obrezivanje božura neophodno ili mogu da prođu i bez njega.

Za većinu biljaka obrezivanje nije apsolutno potrebno. Na kraju krajeva, oni su evoluirali stotinama, ako ne i hiljadama godina u divljini, rastući sasvim dobro, a da nije naišao nijedan kućni baštovan da ih iseče.

Ali, samo zato što će vaše biljke preživeti bez dodatne suve šljive, to ne znači da će uspevati.

Obrezivanje ima nekoliko prednosti za božure i za vašu baštu u celini:

Prevencija štetočina i bolesti
Kako božuri umiru u jesen, njihovo mlohavo lišće može privući baštenske štetočine i bolesti koje mogu oštetiti vašu biljku i ubiti korenje pre nego što nove stabljike budu imale priliku da izniknu sledećeg proleća.

Orezivanje čisti područje, eliminišući sva skrovišta na kojima se mogu naseliti štetočine i bolesti. Ovo štiti vaše božure za sledeću sezonu i štiti obližnje biljke od istih problema sa štetočinama i bolestima.

Božuri mogu dobro izdržati napade hladnog vremena. Međutim, ako živite u regionu sa ekstremnim zimama i puno snega, vašem božuru će možda trebati dodatno održavanje i zaštita.

Možete ostaviti svoju biljku da prirodno odumre i prekrije područje. Međutim, obrezivanje mrtvog lišća će vam dati bliži pogled na krunu da biste procenili zdravlje biljke. Osim toga, dobijate čist krevet da dodate zdrav sloj malča koji štiti krunu od najgore hladnoće.

Estetika
Malo baštovana može da izdrži neuređenu baštu tokom cele sezone. Želimo da naši kreveti izgledaju najbolje tokom cele godine, a ne samo proleća i leta. Kada božuri umiru, pokrivaju krevete požutelim lišćem koje potpuno uništava pejzaž ako se vidi.

Možete ukloniti ove ružne rane na očima i održavati područje čistim obrezivanjem. Čist krevet je takođe bolji za zdravlje biljaka i pruža najbolju osnovu za novi rast kada se tlo zagreje.

Odsecanje cvetnih glavica kada završe cvetanje – je još jedan deo nege ukrasnog vrta. Poboljšava ukupan izgled biljaka i može podstaći pojavu više cvetova u određenim biljkama.

Nažalost, mrtva glava neće proizvesti drugu rundu cvetanja božura. Njihova kratka sezona prvog cveća je najviše što ćete dobiti od njih.

Međutim, mrtva glava će i dalje poboljšati ukupan izgled vaših biljaka, posebno ako imate razne velike cvetne glavice.

Jednostavno odrežite cvetnu stabljiku kada cveće promeni boju u mrtvu. Odumrli božuri u ranoj sezoni cvetanja takođe mogu usmeriti više energije u kasnije cvetove i lišće, a ne u sejanje.

Kada treba da obrezujete svoj božur?

Vrste božura
Vreme i tehnika rezidbe će se razlikovati u zavisnosti od vrste božura koju imate.

Ove biljke su podeljene u tri kategorije:

Zeljasta vrsta: najčešće uzgajana vrsta, poznata i kao višegodišnji božur. U ovu grupu spadaju popularne vrste Paeonia officinalis i Paeonia lactiflora. Cvetaju od maja do juna na mesnatim, zeljastim stabljikama.
Drvo: Ove vrste formiraju drvenaste grmlje, proizvodeći ranije cveće koje ostaje u cvatu duže od svojih zeljastih pandana. Svake godine rastu nekoliko inča i mogu dostići visinu do 7 stopa.
Itoh ili intersekcionalni: Razvio ga je hortikulturista Toichi Itoh iz Tokija 1948. godine, ovaj hibrid ima zeljaste karakteristike i lišće nalik drveću. Oni takođe proizvode mnogo velikih cvetova na jednoj biljci – čak 50 po sezoni.
Obrezivanje zeljastih božura
Dok se mnoge ukrasne biljke mogu orezati čim završe cvetanje, to nije slučaj za božure.

Ovim biljkama je potrebno sve lišće koje mogu dobiti nakon cvetanja. Oni nastavljaju da fotosintezuju i skladište energiju u kruni dok listovi ne odumru, dajući im dovoljno da prežive zime i ponovo se pojavljuju sledećeg proleća.

Zeljaste božure treba seći samo u jesen – nikada u proleće – kada lišće počne da žuti ili smeđe. To se obično dešava nakon prvog mraza, koji će se razlikovati u zavisnosti od regiona. Proverite svoje lokalne resurse za datume mraza u vašem području.

Nema štete ako ostavite lišće do jeseni jer lišće menja boju od sjajno zelene do zlatne zajedno sa ostatkom vaše bašte. Čak i ako su neki listovi oštećeni, nemojte ništa obrezivati do prvog mraza da biste biljci dali svu zimsku energiju koju može da dobije.

Zbog sličnih karakteristika, božure u preseku treba rezati istovremeno kao i zeljaste božure.

Međutim, tehnika se malo razlikuje.

Dok se zeljaste božure seku na zemlju, Itoh božure treba podrezati do mesta gde počinje drvenasti rast. Zeljasti delovi će prirodno odumirati, dajući vam jasnu indikaciju gde da obrezujete kada lišće počne da žuti u jesen.

Obrezivanje božura
Božuri se orezuju po potpuno drugačijem rasporedu. Ova vrsta ne umire ponovo tokom zime i zadržava svoje lišće tokom cele godine (osim ako temperature ne padnu prenisko).

Najbolje vreme za obrezivanje ovih biljaka je rano proleće, pre nego što cvetovi počnu da nicaju. Ova suva šljiva je uglavnom da usmeri energiju biljke u proizvodnju novih cvetova, a ne novih grana ili rasta lišća.

Od svih vrsta božura, obrezivanje božura je najmanje potrebno, ali dugoročno utiče na rast, zdravlje i cvetanje.

Kada treba ubiti božur?

Kao i kod drugih cvetnih biljaka, mrtve glave treba obaviti tokom cele sezone cvetanja. Za vrste drveća, ovo će biti od aprila do maja, a za zeljaste ili Itoh vrste od maja do juna.

Uklonite sve istrošeno cveće čim počnu da menjaju boju ili se oštete. Takođe možete da ih uklonite ranije da biste ih uneli u kuću i uživali u njima kao rezano cveće.

Pošto je sezona cvetanja kratka, posebno za popularne zeljaste vrste, nećete morati često da mrtavite. Obično se može uraditi jednom ili dva puta u velikim serijama pred kraj perioda cvetanja.

Kako smanjiti ili orezati božure
Pre nego što počnete, sakupite makaze za rezidbu i očistite ih sapunom i vodom ili 5% rastvorom izbeljivača ako ste nedavno radili sa biljkama sa bolestima. Prljavi alati mogu širiti štetne bakterije koje izazivaju bolest u vašim dragocenim biljkama.

Za zeljaste božure, odrežite sve lišće i stabljike do zemlje. Pazite da ne sečete previše blizu krune (mesnati deo iznad korena), jer to može ostaviti ranjivu i nezaštićenu tokom hladne zime.

Ako živite u regionu sa hladnim zimama, dodajte sloj malča preko krune kada završite sa rezidbom da biste je zaštitili do proleća.

Isecite božure u preseku do tačke gde se drvenasti rast završava, uklanjajući sav zeljasti rast. Ovi delovi će ponovo odumirati nakon prvog mraza, što vam daje dobar pokazatelj gde da sečete.

U proleće uklonite sve sise sa donjih grana vašeg stabla božura da biste poboljšali rast i usmerili energiju ka cvetanju. U isto vreme, uklonite sve oštećene ili bolesne grane koje mogu oduzeti energiju zdravom rastu.

Kada završite sa sečenjem, bacite lišće i stabljike na gomilu komposta. Alternativno, ako pokažu bilo kakve znake bolesti, uništite ih kako biste izbegli širenje problema.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako da isečete cvetove božura za aranžman vaze ili buketa i naše savete korak po korak za podelu i razmnožavanje biljaka božura.

Okončanje

Božuri nisu biljke za visoko održavanje i zahtevaju malo pažnje tokom cele godine ako im možete obezbediti sunčano mesto za uživanje. U zavisnosti od vrste, godišnja suva šljiva, bilo u jesen ili u proleće, je sve što traže da izgledaju najbolje i pouzdano cvetaju iz godine u godinu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj božura kod kuće.