Kako orezati ZZ biljke kod kuće osnovni saveti

Sve što treba da znate o tome kada i kako da orezujete ZZ biljke

Biljke ZZ (Zamioculcas zamiifolia) vole baštovani u zatvorenom prostoru, zahvaljujući sjajnim listovima i korisnim svojstvima. Ali ova popularna sobna biljka je takođe s pravom poznata kao jedna od najnižih dostupnih biljaka za održavanje, i to sa dobrim razlogom. ZZ biljke tolerišu širok spektar uslova uzgoja, od slabog osvetljenja do suvog zemljišta. Takođe nisu mučni kada je u pitanju obrezivanje. Čitajte dalje da biste saznali kada, zašto i kako orezati svoju ZZ biljku.


Kako orezati ZZ biljke – najvažnije
Biljke ZZ rastu sporo, tako da im nije potrebno često orezivanje. Ako vaša biljka izgleda duguljasto, ima oštećene ili uvele stabljike ili je bolestan, možete odrezati zahvaćena područja pomoću sterilizovanih makaza za biljke. Ako odlučite da obrezujete kako biste kontrolisali veličinu, uradite to samo u sezoni rasta biljke, proleće ili leto.

Obrezivanje i zdravlje biljaka, rast i održavanje

Kao baštovan u zatvorenom prostoru, već znate koliko je važno da svojim biljkama obezbedite optimalne uslove za rast, kao što su mešavina zemljišta koja dobro drenira, indirektno svetlo i ne previše vode. Ali da li ste znali da na zdravlje biljaka može uticati i rezidba?

Obrezivanje, takođe poznato kao štipanje, može pomoći da vaše biljke budu zdrave uklanjanjem mrtvog ili bolesnog lišća ili stabljika. Obrezivanje takođe može pomoći u kontroli veličine biljke kako bi nastavila da napreduje u određenom prostoru.

Orezivanje takođe održava biljku privlačnom i može se koristiti za uklanjanje biljaka od preteranog, neujednačenog ili dugog rasta iz estetskih razloga. Hajde da zaronimo dublje u to kako obrezivanje može uticati na zdravlje, rast i održavanje biljaka.

Zdravlje biljaka
Obrezivanje utiče na zdravlje biljaka na nekoliko načina. Otklanjanje bolesnog, mrtvog, zaraženog ili opuštenog lišća ili žutog lišća pomaže u smanjenju rizika od daljih bolesti ili štetočina. Ovo je posebno važno kada su u pitanju bakterijske ili virusne infekcije.

Zašto obrezivanje pomaže biljkama da zarastu? Jer kada je biljka oštećena, ona ulaže veliki deo svoje energije u pokušaje da se izleči. Ovo oduzima resurse rastu.

Što se tiče štetočina, insekti se mogu sakriti ili hraniti mrtvim ili oštećenim lišćem. Uklanjanjem se oduzimaju njihova skrovišta i izvori hrane. Konačno, rezidba može pomoći u povećanju protoka vazduha, što smanjuje rizik od truljenja korena i buđi.

Rast biljke
Često biljke rastu neravnomerno. Ovo može biti posebno izraženo kada jedna strana biljke dobija više svetlosti od druge. Biljke koje ne dobijaju dovoljno svetla takođe mogu početi da izgledaju dugonoge. Obrezivanje pomaže da se izjednači rast, čineći da biljka izgleda simetričnije i estetski prijatnije.

Takođe možete koristiti obrezivanje da kontrolišete veličinu biljke. Iako biljke ZZ rastu sporo, i dalje mogu dostići visinu do 4 stope i širinu do 3 stope. Ako je ovo preveliko za vaš prostor, orezivanje može pomoći da se biljka ZZ vrati na veličinu kojom se može upravljati.

Održavanje postrojenja
Konačno, rezidba pomaže u opštem održavanju sobnih biljaka. Iako može izgledati čudno da rezanje biljke može pomoći da postane veća, rezidba zapravo može učiniti da vaša biljka raste gušće lišće.

Kada napravite rez u biljci, ona proizvodi hormon rasta poznat kao auksin. Ovaj hormon podstiče novi rast. Ovo može rezultirati biljkom grmljeg izgleda sa debljim lišćem.

Očekivanja rasta – Koliko brzo, visoke i ekspanzivne ZZ biljke rastu u zatvorenom?

Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru u optimalnim uslovima – koji uključuju temperature između 65 i 85 stepeni F, nivoe vlažnosti od 40 do 50 procenata, indirektno svetlo, dobro drenirajuće zemljište i nikada preterano zalivanje – ZZ biljke mogu dostići visinu do 4 stope. Mogu narasti do 3 stope široke.

ZZ biljke rastu veoma sporo. Tokom sezone rasta, proleća i ranog leta, mogu rasti brže, a nove stabljike rastu nekoliko centimetara mesečno. Ali tokom ostatka godine rastu veoma sporo, a rast skoro potpuno prestaje tokom hladnijih meseci.

Koje je najbolje doba godine za obrezivanje ZZ biljke?
Ako obrezujete svoju ZZ biljku da biste održali određenu veličinu, orezujte samo tokom aktivne sezone rasta biljke. Za biljke ZZ, ovo pada u proleće i rano leto. U ovom trenutku, biljke imaju energiju i resurse za lečenje (ovo je takođe najbolje vreme da razmislite o presađivanju vaše ZZ biljke).

Ako treba da obrežete oštećeno, bolesno ili mrtvo lišće, to možete učiniti u bilo koje doba godine. Budite pažljivi da uvek koristite sterilisane, oštre makaze da biste izbegli kontaminaciju ili infekciju.

Koji su osnovni alati za obrezivanje ZZ biljaka?
Da biste obrezali svoju ZZ biljku, potrebne su vam oštre makaze ili makaze. Obavezno ih sterilišite pre svake upotrebe kako biste sprečili bakterijsku ili virusnu infekciju.

Da biste sterilisali makaze, pomešajte 1 deo izbeljivača sa 9 delova vode. Potopite komade u rastvor 30 minuta između koristi.

Nosite rukavice kada rukujete ZZ biljkom i saksijom. Biljni sok sadrži kristale kalcijum oksalata, koji mogu izazvati iritaciju kože i očiju.

Kako, kada i gde treba da obrezujete ZZ biljke?

Kada obrezujete ZZ biljke da biste kontrolisali oblik ili veličinu, orezujte samo tokom proleća i ranog leta (ovo je takođe najbolje vreme za razmnožavanje). Ovo je period aktivnog rasta biljke ZZ. Tokom ovog vremena, biljke mogu da usmere energiju ka oporavku, lečenju i stvaranju bujnog novog rasta.

Orezujte samo da biste uklonili mrtvo, obolelo ili oštećeno lišće ili stabljike tokom drugog doba godine. Bez obzira na doba godine, nemojte uklanjati više od 20 posto biljke odjednom.

Pratite ove korake da biste obrezali svoju ZZ biljku:

Sterilizujte svoje makaze, makaze ili makaze potapanjem 30 minuta u rastvor od 1 dela izbeljivača i 9 delova vode
Ako sečete lišće, odrežite ga iznad čvora, što bliže stabljici
Ako uklanjate stabljike, isecite ih što je moguće bliže liniji tla
Ako prelivate duže stabljike, isecite iznad čvora i pazite da ne isečete rizom ispod zemlje.

Briga o biljci pauka nakon orezivanja

Nakon rezidbe vaše ZZ biljke, uverite se da ima najbolje moguće uslove životne sredine koji će joj pomoći da se oporavi. To znači dobro drenirajuće tlo, čuvanje biljke od oštre direktne sunčeve svetlosti i optimalnu temperaturu i vlažnost.

Održavajte uobičajeni raspored zalivanja nakon rezidbe. ZZ biljkama nije potrebno mnogo vode, a previše može da im naškodi.

Držite se i svog normalnog rasporeda đubrenja biljaka ZZ. Naravno, ako je potrebno hranjenje ubrzo nakon rezidbe, gurnite ga nazad. ZZ biljkama nije potrebno mnogo, a previše đubriva može ometati njihov oporavak.

Okončanje

ZZ biljke rastu sporo i zahtevaju malo održavanja, što se odnosi i na rezidbu. Ako vaša biljka izgleda dugotrajno, neujednačeno ili je prevelika za svoje mesto, možete lagano orezati u proleće ili rano leto. Pokušajte da izbegnete obrezivanje van sezone aktivne vegetacije biljke. Naravno, ako morate da obrezujete bolesno, mrtvo ili oštećeno lišće, to možete učiniti u bilo koje doba godine. Samo budite sigurni da koristite oštre, sterilisane makaze i uklonite samo ono što se mora ukloniti da biste održali zdravlje biljke.

Ako tražite svoju sledeću ZZ fabriku, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju ZZ biljke širom zemlje.