Kako se brinuti o biljkama dok ste na odmoru

Dnevna soba ispunjena raznim biljkama

Odlazak van grada na odmor ili brzi put da vidite prijatelje je uzbudljiv! Ali dok pakujete torbe i pravite aranžmane u poslednjem trenutku, shvatate da ćete morati da ostavite svoje drage kućne biljke na miru. Hoće li biti u redu? Da li treba da otkažete svoje putovanje?

Sama pomisao na zanemarenu biljku dovoljna je da se bilo koji roditelj biljke naježi, a odlazak kući do mrtve biljke može vam pokvariti dan. Dobra vest je da možete otići i vratiti se srećnim, zdravim biljkama. Pokrićemo sve što treba da znate o brizi o vašim biljkama kada ste odsutni.


Briga o vašim biljkama dok ste odsutni

Kada dođe vreme za putovanje, želećete da planirate negu svojih biljaka. Prvi korak ka razvoju plana nege je određivanje koliko dugo ćete biti odsutni.

Ako budete odsutni samo nekoliko dana, možda ćete voleti da mislite da ćete nedostajati vašim biljkama i primetiti vaše odsustvo. Međutim, oni će biti u redu! Sve dok ih zalivate pre nego što odete i održavate okruženje stabilnim, vratićete se zdravim biljkama.

Ako odlazite na nedelju dana ili duže, moraćete da preduzmete još nekoliko koraka da biste bili sigurni da će vaše biljke biti zdrave kada se vratite. Možda ćete morati da zamolite nekoga da proveri vaše biljke ili da ih premesti na drugu lokaciju dok ste odsutni.
Pripremite svoje biljke za vreme kada vas nema

Pre nego što napustite svoje biljke, želite da se uverite da su u vrhunskom obliku. Veća je verovatnoća da će zdrava biljka uspeti u vašem odsustvu nego nezdrava biljka!

Počnite tako što ćete proveriti svoju biljku na znake bolesti i štetočina. Neke stvari na koje treba obratiti pažnju su žuto ili smeđe lišće, meko korenje i insekti.

Ako primetite bolesno lišće, orezajte ih oštrim makazama. Ovo će omogućiti vašoj biljci da pošalje svu svoju energiju zdravom tkivu.

Štetočine insekata kao što su lisne uši, paukove grinje i tripsi mogu brzo uništiti biljku. Ako ostavite svoju biljku sa jednom ili dve lisne uši na njoj, možete se vratiti na biljku prekrivenu stotinama ovih štetočina koje sisaju sok! Stoga, dobro pregledajte svoju biljku pre nego što odete.

Ako primetite štetočine, ubijte ih pre nego što odete. Možete zgnječiti sve insekte rukama ili ih poprskati insekticidnim sapunom.
Proverite okruženje vaše biljke

Dok pakujete torbe ili čistite sto, obratite pažnju na okruženje vaše biljke. Hoće li imati dovoljno sunca dok vas nema? Da li je temperatura dovoljno topla?

Iako ćete možda biti u iskušenju da smanjite grejanje ili klima uređaj dok ste odsutni, zapamtite da i biljke imaju preferirane temperature. Ne napuštajte svoju kuću ili kancelariju previše hladni ili previše topli dok vas nema.

Ako ostavljate svoje kancelarijske biljke tokom velikog odmora u celoj kancelariji, dobra je ideja da se raspitate o temperaturi u zgradi dok ste odsutni. Ako planirate održavanje da smanjite toplotu tokom zimskog raspusta, možda bi bilo dobro da svoju biljku ponesete kući.

Pored provere temperature, trebalo bi da proverite i vlažnost i svetlost. Ako je vaša biljka navikla na svetao prozor, ostavite roletne ili zavese otvorene. A ako je vaša biljka navikla na filtriranu svetlost, nemojte je izlagati direktnom suncu!
Zalivanje biljaka dok ste odsutni

Problem broj jedan u vezi sa ostavljanjem biljaka na miru je da se one osuše! Kao što verovatno znate, voda je neophodna za biljke. Čak i biljke otporne na sušu kao što su sukulenti i kaktusi mogu umrijeti ako ostanu bez vode duži vremenski period.

Pre nego što odete, obavezno dobro zalijte biljke. Ako je vaše tlo potpuno zasićeno, vašim biljkama neće biti potrebna voda još jednu do tri nedelje!

Kada određujete koliko dugo vaše biljke mogu da prolaze između zalivanja, uzmite u obzir ove faktore.

Vrsta biljke: Lepa stvar kod biljaka je to što su sve različite! To takođe znači da imaju različite potrebe za vodom. Kućne biljke kao što su sukulenti mogu preživeti mesec dana bez vode, dok biljke poput molitvenih biljaka preferiraju nedeljno zalivanje.
Doba godine: Kako svetlost bledi zimi, biljke usporavaju svoj rast. To znači da im je potrebno i manje vode. Tokom dugih letnjih dana, biljkama je potrebno više vode.
Životna sredina: Što je lokacija sunčanija, toplija i suvlja, to će biljci biti potrebno više vode. Sve biljke u vašem kupatilu će verovatno biti u vlažnom okruženju, tako da mogu da traju duže između zalivanja. Međutim, biljke u suvoj prostoriji za sunčanje će zahtevati češće zalivanje.

Ako ćete biti odsutni duže od nedelju dana, možete isprobati nekoliko opcija za održavanje hidratacije biljaka.
Vicking Sistem

Da biste održali stabilan dotok vode do vaših biljaka, sve što vam treba je komad pređe ili tkanine. Stavite jedan kraj materijala u čašu ili teglu napunjenu čistom vodom. Stavite drugi kraj nekoliko centimetara u tlo biljke.

Kristali oslobađanja vode

Ako često putujete, možda bi bilo vredno pogledati proizvode koji su posebno dizajnirani da održavaju hidrataciju vaših biljaka. Jedan od ovih proizvoda su kristali koji upijaju vodu.

Ovi kristali su napravljeni od proizvoda koji upija vodu, a zatim je postepeno oslobađa. Mešajući ih u tlo vaše biljke, dozvoljavate vašoj biljci da ostane zalivena tokom dužeg vremenskog perioda. A promenom odnosa kristala i tla, svakoj biljci možete dati savršenu količinu vode.
Vatering Spikes

Još jedan proizvod koji vam može pomoći da zalijete biljke dok ste odsutni je šiljka za zalivanje. Ovi šiljci se obično prave od terakota gline. Kako se tlo osuši, šiljak će pustiti vodu u tlo. Šiljci od terakote takođe vam omogućavaju da prilagodite količinu vode koja se oslobađa. Što više gurnete šiljak u zemlju, to će više vode pustiti.

Sličan proizvod je globus za zalivanje. Oni takođe polako oslobađaju vodu, ali su često dekorativniji od šiljaka za zalivanje. To znači da možete da zalivate sa stilom!

Većina ovih šiljaka i kuglica će držati biljku zalivenom 7-10 dana. Dakle, ako putujete duže od dve nedelje, verovatno ćete morati da potražite alternativni metod zalivanja.
Tanjir za vodu

Iako možda čujete da ljudi predlažu da stavite saksiju sa biljkom u kadu ili tanjir sa vodom, mi ne preporučujemo ovaj metod. Ovo će održati tlo vaše biljke zasićenim, što može dovesti do gljivičnih problema i truleži korena. Zapamtite da je prekomerno zalivanje jednako opasno kao i nedovoljno zalivanje!
Pomoć pri zapošljavanju

Ako ćete biti odsutni duže od nedelju dana, dobra je ideja da unajmite nekoga da se brine o vašim biljkama dok ste odsutni. Iako se vaše biljke neće žaliti ako se neko druži s njima čitajući priče i igrajući Mocarta, ovo nije neophodno. Obično je dovoljno da neko dođe da zalije i proveri vaše biljke jednom nedeljno.

Ako imate više biljaka, dobra je ideja da ostavite neke beleške za svog čuvara biljaka. Koliko često treba zalivati svaku biljku? Da li postoje neka posebna pitanja na koja bi trebalo da vode računa? Da li treba da stavljaju biljke u vaše kupatilo da bi im dale podsticaj vlažnosti?
Vratite se zdravoj biljci

Sada kada znate kako da brinete o svojim biljkama dok putujete, možete bez brige da izađete napolje! Ako preduzmete nekoliko koraka i zatražite neophodnu pomoć, vratićete se srećnim, zdravim biljkama.
Infografika za negu biljaka

Ako vam treba još nekoliko saveta, pogledajte našu zgodnu infografiku za različite vrste sobnih biljaka.

Vodič za negu biljaka zmija, kaktusa, gardenije, sukulenata, origana i vazdušnih biljaka

Koliko dugo mogu da ostavim svoje sobne biljke na miru?

Iako to zavisi od vrste biljke, obično možete ostaviti kućne biljke na miru nedelju dana. Ako budete odsutni duže od nedelju dana, trebalo bi da primenite neku vrstu automatskog sistema za zalivanje ili da neko dođe da zalije vaše biljke.
Šta radite sa biljkama kada odete?

Kada odete, želite da budete sigurni da su vaše biljke nege. Da biste to učinili, imate tri glavne opcije.

Neka neko dođe da proveri i zalije vaše biljke.
Pošaljite svoje biljke u tuđi dom dok ste odsutni.
Postavite automatizovane sisteme za negu i zalivanje.

Kako da zalivam biljke dok sam na odmoru mesec dana?

Ako ćete biti odsutni mesec dana, morate da se uverite da su vaše biljke zalivene. Većina biljaka će patiti ako ostanu bez vode mesec dana.

Ako će neko doći po vašu poštu ili prijaviti vašu kuću, neka zalije vaše biljke. Zalivanje jednom nedeljno je generalno dobar raspored.

Druga opcija je implementacija sistema za samonavodnjavanje. Neke opcije uključuju vodene šiljke, kristale koji upijaju zalivanje i sistem fitilja.