Kako sušiti cveće

Cveće ponekad može reći sve i vratiti vas u posebne dane i prilike. Bez obzira da li želite da zadržite radost na dan venčanja – i da te impresivne božure imate u blizini još neko vreme – ili da zadržite sentimentalni cvet u blizini rođendana, mi imamo rešenje!

Tako je lako sušiti cveće u svom domu. Ne trebaju vam nikakvi fensi alati, samo prstohvat strpljenja i malo ljubavi i brige. Vaše osušeno cveće možete pažljivo staviti između listova u cenjenom foto albumu ili staviti u vazu na vašem stoliću za kafu da biste uživali svaki dan.

Želite da naučite kako da sušite cveće? Ovde imamo sve što treba da znate.
Kako sušiti cveće

Postoje tri glavna načina da osušite te cvetne lepote. Ovi uključuju:

Sušenje na vazduhu – Ostavite cveće da se prirodno osuši.
Sušenje sredstvom za sušenje – korišćenjem silika gela da se ubrza proces.
Sušenje u mikrotalasnoj pećnici – Peskajte ih u ovom kuhinjskom uređaju da bi se vaše cveće brzo osušilo!

Metoda koju izaberete zavisi od vrste cveća koji želite da sačuvate. U nastavku smo raščlanili svaki od njih kako bismo vam pomogli da se uhvatite u koštac sa procesom.

Kako sušiti cveće na vazduhu

Metoda sušenja na vazduhu je najbolja ako imate dovoljno vremena i tražite ekološki prihvatljiv način da sačuvate svoje dragoceno cveće.

To je stara metoda, koju su koristili oni koji su vekovima sušili bilje i biljke u medicinske svrhe. Evo kako da to uradite kod kuće.

Trebaćeš:

Cveće
Elastične trake
Vješalica ili konj za odjeću i klinovi
Hladan, taman prostor za sušenje cveća
Lak za kosu

Pratite ove korake:

Korak 1 – Uklonite sve lišće sa stabljika vašeg cveća.

Korak 2 – Grupirajte cveće iste vrste zajedno u grozdove od pet ili šest.

Korak 3 – Vežite ove grozdove zajedno na dnu stabljika, elastičnom trakom.

Korak 4 – Okačite svoje cveće na kuke ili na vešalicu ili konjicu za odeću pričvršćenu klinom.

Korak 5 – Stavite cveće na hladno mesto, kao što je tamni orman ili prostorija koju ne koristite često.

Korak 6 – Sačekajte dve do tri nedelje, ali proverite kako vaše cveće napreduje redovno. Ako izgleda da se ne suše, premestite ih na drugo mesto.

Korak 7 – Znaćete da je vaše cveće spremno jer će latice šuštati kada ih dodirnete! Kada osetite da su dovoljno suvi, pažljivo ih uklonite sa mesta gde visi.

Korak 8 – Konačno, sačuvajte svoje cveće osušeno na vazduhu prskanjem laka za kosu! Zatim uživajte u konačnom rezultatu prikazanom u vašem domu.

Top tip! Ovim metodom možete osušiti ceo buket, samo pričvrstite stabljike na dnu velikom elastičnom trakom, a zatim ga okačite naopačke! Može potrajati malo duže, jer su cveće grupisane zajedno, ali će se isplatiti.
Kako sušiti cveće metodom sušenja

Znate one male kesice koje nalazite u novim kutijama za cipele i džepovima kaputa? Pa, silika gel koji drže ima mnogo namena, a jedna je sušenje cveća!

Ovaj gel se sastoji od malih silicijumskih perli koje vole da upiju vlagu, što ih čini idealnim za sušenje cveća. Metoda sušenja ubrzava proces sušenja, tako da biste mogli da osušite cveće za tri do pet dana umesto nedelja.

Međutim, nećemo vam preporučiti da sačuvate sve te sićušne pakete – inače biste bili tu zauvek! Umesto toga, evo nekoliko koraka koje treba slediti da biste osušili cveće silika gelom:

Trebaćeš:

Cveće
Nepropusna posuda u kojoj vaše cveće može ležati ravno – pravougaona posuda dužine 30 cm trebalo bi da posluži za standardne cvetove, kao što su karanfili ili ruže. Možda ćete morati da pronađete veći za suncokrete i božure.
Silika gel – ovo možete kupiti od Amazona u velikim vrećama
Šolja ili bokal
Meka četka za čišćenje

Pratite ove korake:

Korak 1 – Uzmite svoj kontejner i napunite bazu sa svojim silika gelom. Pazite da vam ne dođe na ruke, jer može isušiti kožu ili izazvati iritaciju ako se ostavi na duži period. Ostavite šolju za kasnije.

Korak 2 – Stavite svoje cveće u posudu na vrh gela, pokušajte da ih držite odvojeno.

Korak 3 – Uzmite preostalu šolju silika gela i nežno pospite cvetne glave sa ovim, ali ih nemojte potpuno pokrivati.

Korak 4 – Postavite poklopac na vrh i ostavite svoje cveće da se osuši na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Korak 5 – Posle tri do pet dana, proverite svoje cveće. Ako ste zadovoljni, izvadite ih, a zatim ih obrišite mekom četkom za čišćenje. Možete čak koristiti i četkicu za šminkanje koja vam je na zadnjim nogama koja vam više nije potrebna!

Obavezno uklonite sav silika gel pre nego što uređujete ili koristite svoje cvetove i negujete ih godinama koje dolaze!
Kako osušiti cveće u mikrotalasnoj pećnici

Iako o svojoj mikrotalasnoj pećnici možete razmišljati kao o uređaju koji je najbolje rezervisan za grejanje sinoćnje pice za poneti ili one šoljice čaja na koju ste zaboravili, ona se takođe može koristiti za sušenje cveća!

Sa malo silika gela pri ruci i posudom za mikrotalasnu pećnicu, imaćete osušene cvetove u kojima ćete moći da uživate za kratko vreme. Zapravo, pratite ova uputstva za suvo cveće za 10 minuta! To je sasvim dovoljno vremena da napravite turu čaja za svoje domaćinstvo dok čekate.

Trebaćeš:

Mikrotalasna
Cveće
Posuda za mikrotalasnu pećnicu – uverite se da je dovoljno velika za vaše cveće.
Silika gel ili sveža posteljina za mačke (veoma glamurozno!)
2 šolje – jedna je napunjena vodom, a druga da se koristi za hvatanje

Pratite ove korake:

Korak 1 – Napunite dno posude za mikrotalasnu pećnicu silika gelom ili mačjim nosiljem.

Korak 2 – Stavite cveće u posudu. Obavezno stavite istu vrstu cveća zajedno jer će se svaki cvet sušiti različitom brzinom i ne želite da rizikujete da zapalite bilo koji!

Korak 3 – Koristite jednu od svojih šoljica da pokrijete stabljike i cvetne glave sa više silika gela.

Korak 4 – Stavite posudu u mikrotalasnu pećnicu, kao i šolju vode. Ovo uravnotežuje proces sušenja i obezbeđuje da se cveće ne kuva!

Korak 5 – Ne postoji određeno vreme kada je u pitanju pečenje cveća u mikrotalasnoj, pošto se svi uređaji razlikuju, ali preporučujemo da to radite polako. Podesite tajmer na samo 10 do 20 sekundi i više puta proveravajte cveće.

Korak 6 – Kada budete zadovoljni koliko su suvi, uklonite posudu i ostavite da se sve ohladi. Ovo može potrajati i do 24 sata jer se silika gel može jako zagrejati. Zatim uklonite cveće, obrišite silika gel i uživajte!

Da li ste znali? Takođe možete napraviti presovano cveće u mikrotalasnoj pećnici!

Jednostavno uzmite cveće koje želite da osušite i stavite ih između komada kuhinjskog peškira. Stavite ovo u mikrotalasnu pećnicu, a zatim stavite čašu vode na vrh.

Opet, u mikrotalasnoj peći svoje cveće u kratkom vremenu i budite oprezni jer staklo može da se jako zagreje!

Ako treba da presujete puno cveća, razmislite o ulaganju u mikrotalasnu presu za cveće koja je specijalno napravljena za ovaj posao.

Koje cveće je najbolje za sušenje?

Kada je u pitanju sušenje cveća, to se može uraditi samo sa određenim cvetovima, a metoda koju koristite zavisi i od cveta. Cveće koje ima visok sadržaj vode ne može se sušiti – na primer ljiljani.

Pre nego što počnete, pogledajte naš brzi pregled u nastavku najboljeg cveća za sušenje i koji metod najbolje funkcioniše.

Aster Želite da imate astre u svom domu tokom cele godine? Nema problema! Koristite metodu sušenja da osušite ovo cveće.

Karanfili Ovi lepi cvetovi se mogu osušiti, a zatim uživati u visokim vazama po kući. Koristite metodu sušenja na vazduhu, sredstva za sušenje ili mikrotalasne pećnice.

Hrizanteme Ovo bujno i šareno cveće izgleda upadljivo kada se osuši. Takođe se mogu dodati u čaj da bi mu dali ukus, za koji se takođe kaže da snižava krvni pritisak i pomaže kod glavobolje. Sušenje na vazduhu, silika gel i mikrotalasna metoda mogu se koristiti na ovom cvetu.

Eringium Ovi izdržljivi cvetovi nalik čičku možda već izgledaju prilično suvi, ali možete ih dalje sačuvati koristeći sve tri metode sušenja. Kada se osuše, savršena su elegantna božićna dekoracija.

Gerbera tratinčice Uživajte u ovim srećnim cvetovima dugo nakon što ste ih prvi put dobili! Možete ih osušiti na vazduhu, koristiti silika gel ili ih staviti u mikrotalasnu!

Gipsophila Babi-in dah izgleda divno osušen u vazi na plaštu. Opet, sve tri metode sušenja dobro funkcionišu sa ovim cvećem.

Lavanda Reznice lavande izgledaju tako divno i takođe zadržavaju svoj miris, idealno za postavljanje na noćnim ormarićima da vam pomognu da zaspite. Bilo koja od gore navedenih tehnika radi sa lavandom.

Božuri Ovi cvetovi se mogu sačuvati korišćenjem sve tri metode, međutim, zbog prevelike glavice cveta, preporučujemo da prilikom sušenja na vazduhu okačite svaki cvet pojedinačno, a ne u grozdovima.

Mak Papirnate latice maka izgledaju još lepše kada se osuše ili pritisnu. Izbegavajte mikrotalasnu metodu i sušenje ovih cvetova na vazduhu, umesto toga stavite ih u malo silika gela da se osuše.

Ruže Zadržite te dragocene uspomene sa godišnjica ili datuma i osušite svoje ruže da ih utisnete u foto albume ili ih postavite iza stakla u okvire. Sušenje na vazduhu i sušenje sredstvom za sušenje najbolje je za ove popularne cvetove.

Suncokreti Zadržite taj zrak sunca u vazi duže i sačuvajte svoj suncokret mesecima koji dolaze. Pogledajte naš kompletan vodič za suncokrete ovde sa detaljima o tome kako ih sušiti. Osušite na vazduhu, ostavite ih u silika gelu ili u mikrotalasnoj pećnici da se osuše.

Lale Držite krišku proleća sa osušenim gomilom lala. Za ovo cveće najbolje je sušenje i mikrotalasna metoda.

Koristi se za sušeno cveće

Konfeti – latice suvog cveća su odlična, ekološki prihvatljiva alternativa vašim uobičajenim konfetama za venčanje.
Razmazivanje – Uklonite loše vibracije kreiranjem sopstvenog štapića za mrlje sa sušenom žalfijom, lavandom, laticama ruže i ruzmarinom. Zapalite ovo i pustite da dim očisti vaš dom od negativnosti.
Da vam pomogne da zaspite – Osušena lavanda se može staviti na noćni stočić i njen nežni miris će vas opustiti dok pokušavate da zaspite.
Potpuri – Izmrvite svoje sušeno cveće da oslobodite njihov miris i stavite ga u posudu u svojoj dnevnoj sobi. Dodajte eterična ulja udaju im podsticaj.
Zanati – Dodajte sušeno cveće domaćim bombama za kupanje, sapunima i svećama.
Dekoracija – Gomila očuvanog cveća čini trajno lepu dekorativnu osobinu u vašem domu.
Da biste sačuvali uspomene – Uključite svoje osušeno venčano cveće u svoj foto album da biste uživali u malom delu dana, dugo posle.

Saveti za negu suvog cveća

Uložili ste sav taj trud, pa hajde da se pobrinemo da vaše sušeno cveće i dalje izgleda najbolje! Evo kako da osigurate da ostanu hrskavi i lepi.

Ne stavljajte ih na direktnu sunčevu svetlost – to će dovesti do toga da cvetne glavice izblede brže nego obično. Držite se te boje tako što ćete svoje osušeno cveće staviti u hladnu prostoriju van direktne sunčeve svetlosti.
Držite ih suvim – Podrazumeva se, ali ako vam se cveće pokvasi, to bi moglo pokvariti efekat. Pobrinite se da vaše cveće bude podalje od vode – to znači da ne može biti u kupatilu – da biste duže uživali u njemu.
Redovno brišite prašinu – Prašina se brzo može nakupiti na osušenom cveću, pa koristite meku krpu za prašinu ili prskajte komprimovani vazduh na njih da biste to uklonili.
Stavite ih negde gde se neće pomerati – sušeno cveće je delikatno, tako da trpezarijski sto možda nije najbolje mesto za njih, gde će se redovno premeštati. Sklonite ih negde sa puta gde se neće udariti ili udariti, ali tako da i dalje možete uživati u gledanju u njih.

Koliko dugo traje sušeno cveće?

Ovo zavisi od vrste cveta, ali možete očekivati da ćete uživati u očuvanom cveću najmanje jednu do tri godine!

Jeste li spremni da taj buket ili poseban poklon cveća traje? Pratite ove korake i uživajte u omiljenim cvetovima duže.