Kako sušiti cveće

Suvo cveće u tonovima bakra, lavande i slame

Sušenje cveća je jednostavan, ali zadivljujući način da oživite stare bukete i sačuvate uvid u svoju letnju baštu. Međutim, možda ne znate najbolji način da osušite svoje venčane ruže ili divlje cveće koje ste pronašli niz ulicu. Čak i ako završite sa prekrasnim osušenim cvećem, teško je pronaći najbolji način da ih koristite.

Istina je da postoje razni načini za sušenje cveća! Sušenje na vazduhu, mikrotalasna pećnica, presovanje, šta god želite. Ako sve to zvuči pomalo neodoljivo, ne brinite, mi ćemo to razložiti za vas. Kada završite sa suvim cvećem na koje ste ponosni, sve što vam preostaje je da shvatite kako biste želeli da uživate u njemu. I da, imamo i neke ideje za to.

Pregled sadržaja
Metode sušenja cveća

Kada dobijete cveće koje želite da osušite, vreme je da odlučite koji metod ćete koristiti. I vrsta cveća i vaš krajnji cilj će odrediti najbolji način sušenja.
Prirodno sušenje

Zavežljaji lekovitog bilja sušeni kraj belog drvenog zida

Ako želite da osušite cveće tako da zadrži svoj oblik, sušenje na vazduhu je vaša najjednostavnija opcija.

Cveće za upotrebu: Sušenje na vazduhu odlično funkcioniše za veće cvetove ili one sa mnogo slojeva latica. Neke popularne opcije uključuju ruže, karanfile, lavandu i slamku.

Materijali: Sve što će vam trebati da osušite cveće je konac i malo vremena. Kada ih imate u ruci, sledite ove korake.

Uklonite višak listova sa stabljika. U redu je zadržati nekoliko listova, ali uklonite sve koje ne želite na gotovom proizvodu.
Omotajte krajeve stabljika kanapom. Možete umotati jednu stabljiku ili više stabljika istovremeno. Ako grupišete više cveća zajedno, uverite se da nisu pretrpani.
Koristite drugi kraj kanapa da okačite cveće naopako u tamnom i suvom okruženju.
Pustite da se cveće osuši dve nedelje pre nego što ih proverite. Ako su i dalje vlažne, dajte im još malo vremena.
Pažljivo uklonite cveće i pripremite se da ih koristite u projektu po vašem izboru.

Saveti

Ako vam vazduh stoji, uključite ventilator na mestu gde se vaše cveće suši.
Očekujte da će cvetovi izbledeti dok se osuše. Ako želite da zadržite svetle boje, isprobajte metodu mikrotalasne pećnice.

mikrotalasna

Osušeni pupoljci ružičaste ruže u smeđoj posudi

Tako je, vreme je da sklonite svoje kokice s puta i zamenite sveže cvetove za zrna. Dok mikrotalasna pećnica može zvučati kao divlji način za sušenje cveća, brzi udar uklanja vlagu uz očuvanje boje.

Cveće za upotrebu: Mikrovalna pećnica dobro radi sa svim vrstama cveća. Isprobajte ga sa malim cvetovima poput putića i maćuhica ili većim cvetovima poput dalija i božura.

Materijali: Da biste sušili cveće u mikrotalasnoj pećnici, biće vam potrebna velika posuda za mikrotalasnu pećnicu, kremeni pesak i mikrotalasna pećnica.

Odrežite stabljiku tako da cvet stane u posudu. Takođe možete ukloniti sve dodatne listove.
Stavite centimetar silicijum peska na dno posude.
Stavite cvet na vrh silicijum peska. Dodajte još silicijum peska dok cvet nije potpuno pokriven.
Pecite cvet u mikrotalasnoj dok se ne osuši. Većim cvetovima je potrebno više vremena nego manjim cvetovima, tako da ćete morati da proveravate svoj cvet svakih 30 sekundi.
Izvadite posudu iz mikrotalasne i ostavite cveće u pesku najmanje 12 sati. Ovo će osigurati da je cvet potpuno suv.

Saveti

Mikrotalasi se razlikuju po intenzitetu, ali možete pratiti opšti raspored. Malom cveću poput maćuhica i bebinog daha treba jedan do dva minuta, dok je većim cvetovima poput ruža i dalija potrebno tri do četiri minuta.
Silicijum pesak možete pronaći u prodavnicama hardvera. Iako može zvučati pomalo zastrašujuće, silicijumski pesak je samo pesak sa visokim udelom elementa silicijuma.

Flover Press

cvetna mešavina sveže rezanog, presovanog i osušenog prolećnog cveća i listova, sve ukrašeno u rustikalnom stilu na pozadini tamnog drveta

Znate one prelepe izloške cveća koje vidite u muzejima i botaničkim baštama? Možete kreirati sopstvene verzije jednostavnom presom za cveće!

Cveće koje treba koristiti: Cveće za presovanje najbolje funkcioniše za cveće sa tankim laticama i ravnim oblikom. Probajte cveće kao što je kosmos, čipka kraljice Ane, zlatna šipka i mak.

Materijali: Postoji mnogo različitih načina za presovanje cveća. Jedan jednostavan način je korišćenje knjiga. Za ovaj metod će vam trebati više teških knjiga i nekoliko listova debelog, nebeljenog papira.

Rasporedite svoje cveće na listu nebeljenog papira. Kada se cveće osuši, nećete moći da ga pomerate, pa se uverite da je baš onako kako vam se sviđa. Kada ih rasporedite, uverite se da se ne dodiruju.
Stavite još jedan list papira na cveće.
Umetnite cveće u sendvič na stranice knjige. Pre nego što zatvorite stranice, možete proveriti da li je cveće i dalje raspoređeno kako vam se sviđa.
Zatvorite knjigu i stavite je u suvu prostoriju sa dobrom cirkulacijom.
Stavite tegove na vrh knjige da biste držali stranice zatvorene. Nekoliko teških knjiga će odradi trik.
Pustite da se cveće osuši nedelju dana pre nego što ih proverite. Ako su i dalje vlažne, ostavite ih da se osuše još nekoliko dana.

Saveti

Ako želite da pritisnete veliko cveće kao što su ruže i božuri, pokušajte da pritisnete pojedinačne latice umesto ceo cvet.
Cveće je lakše rasporediti nakon što se malo osuši. Ako vam je teško da aranžirate svoj cvet kako želite, pustite ga da malo uvene pre nego što ga dodate u svoju štampu.
Možete koristiti izbeljeni ili obojeni papir u maloj meri, ali imajte na umu da se boje mogu preneti na cveće.

Kako napraviti herbarijumsku presu

Gomila različitog cveća leži na herbarijumu, cveće je spremno za presovanje.

Ako se ozbiljno bavite sušenjem i presovanim cvećem, vredi vremena i novca da napravite zvaničnu herbarijumsku štampu. Ove prese su lakše za upotrebu od knjiga i stvaraju cveće profesionalnog izgleda.

Da biste napravili štampu, prikupite sledeće materijale:

Dva komada šperploče veličine gotove prese
Karton
Nebeljeni papir
Rachet trake ili kanap
makaze

Kada prikupite svoje materijale, sledite ove korake.

Isecite karton i nebeljeni papir tako da budu iste veličine kao komadi šperploče.
Napravite sendviče tako što ćete slojeviti komad kartona, dva komada nebeljenog papira i još jedan list kartona.
Umetnite ove sendviče između dva lista šperploče.
Upotrijebite trake ili kanap da čvrsto stegnete šperploču.

To je to! Kada dođe vreme za sušenje cveća, ubacićete ga između dva lista papira. Kada dodate sve svoje cveće, jednostavno zatvorite presu i čvrsto je stegnite. Pošto će trake držati presu zatvorenu, možete je čuvati van puta dok se cveće ne osuši.
Ideje za sušeno cveće

Bilo da smo sami osušili cveće ili kupili buket suvog cveća na mreži, sledeći korak je da shvatite šta da radite sa svojim cvetovima. Postoji mnogo stvari koje se mogu uraditi sa suvim cvećem, uključujući sledećih šest ideja.
Pressed Flover Cards

Žena pravi dekoraciju sa presovanim cvećem i lišćem. Uokvirivanje osušenih biljaka.

Najbolje radi sa: presovanim cvećem

Bilo da nekome želite srećan rođendan ili šaljete saučešće nakon gubitka voljene osobe, cvetna čestitka će vam ulepšati svaki dan.

Pravljenje presovanih cvetnih kartica je jednostavno. Za početak, sakupite malo suvog cveća, praznu karticu, četkicu i malo lepka.

Položite osušeno cveće na karticu dok ne pronađete aranžman kojim ste zadovoljni.
Zapamtite, ne postoji nijedan pravi način da se ovo uradi! Pokušajte da posipate cveće preko kartice ili da ih grupišete da napravite buket osušenog cveća.
Koristite četkicu da nežno nanesete lepak na dno cveta. Ako smatrate da je lepak previše gust, razblažite ga sa malo vode.
Pažljivo stavite cveće na papir sa lepkom nadole. Ako morate da ih preuredite kada su na mestu, koristite pincetu.
Kada je sve vaše cveće postavljeno, stavite karticu na bezbedno mesto da se osuši. Ako primetite da cvetovi iskaču tokom procesa sušenja, koristite metalne podloške da biste ih izmerili.

Buketi suvog cveća

buket sušenog cveća ljubičaste boje u staklenoj vazi na drvenom stolu

Najbolje funkcioniše sa: cvetovima sušenim na vazduhu

Dok buketi svežeg cveća traju nekoliko dana ili nedelja, buketi sušenog cveća mogu trajati mesecima, pa čak i godinama! Sa prigušenim bojama i romantičnim tonovima, ovi sušeni aranžmani su savršen način da svom domu dodate dekor bez održavanja.

Pravljenje sušenog buketa je slično pravljenju buketa od svežeg cveća. Međutim, sušeno cveće je nešto delikatnije od svežeg, tako da ćete morati da budete posebno nežni!

Ako želite da osušite nešto malo drugačije, pokušajte da ubacite suvo cveće u venac.
Flover Confetti

Konfeti za venčanje od suvog cveća izbliza

Najbolje radi sa: cvetovima sušenim na vazduhu, ceđenim cvećem, cvećem iz mikrotalasne pećnice

Trebate li ekološki prihvatljive konfete u vašem životu? Ne tražite dalje od suvog cveća!

Pravljenje konfeta od cveća je jednostavno kao da uzmete suvo cveće i pomešate ih zajedno. Kada dođe vreme za slavlje, razbacajte cveće.
Gift Toppers

Ručno napravljen poklon paket od suvog cveća sa zanatskim recikliranim papirom i suvim cvećem na stolu sa platnenim stolnjakom.

Najbolje funkcioniše sa: cvetovima sušenim na vazduhu, ceđenim cvećem, cvećem iz mikrotalasne pećnice

Suvo cveće daje lep, rustikalni dodir upakovanim paketima. Uparite nekoliko stabljika sa smeđim papirom i kanapom kako biste poklonima dodali održivi štih.
Piling od cvetne soli ili šećera

Prirodni piling od šećera od ruže, domaća kozmetika, spa tretmani za telo

Najbolje funkcioniše sa: cvetovima sušenim na vazduhu, ceđenim cvećem, cvećem iz mikrotalasne pećnice

Ako tražite odličan poklon ili način da se počastite, pomešajte cvetni piling. Dodavanje cveća u piling od soli ili šećera dodaje lepotu, kao i suptilan miris.

Da biste napravili cvetni piling, pomešajte jedan deo soli ili šećera sa jednim delom neutralno ulje (kokosovo ulje odlično funkcioniše). Dodajte malo suvog cveća i nekoliko kapi svog omiljenog esencijalnog ulja da biste napravili piling koji izgleda kao da je izašao iz banje.
Privesci od suvog cveća

Ručno rađen nakit od epoksidne smole. privezak, cvet ljubičice u bakarnom ramu. suvo cveće.

Najbolje funkcioniše sa: ceđenim cvećem, malim cvetovima u mikrotalasnoj pećnici ili sušenim na vazduhu

Ako želite da cveće uvek bude sa sobom, provedite nekoliko sati kreirajući nekoliko privezaka sa suvim cvećem. Iako rade sa bilo kojom vrstom cveća, oni su odličan način za negovanje venčanog cveća i cveća za sahranu.

Čak i ako mislite da ovi privesci izgledaju zastrašujuće, samo napred i pokušajte ih. Uz malo strpljenja, stvaraćete delove profesionalnog izgleda.

Prikupite sledeće materijale.
Epoksi smola
Kalupi za priveske
Suvo cveće
Rukavice
Pinceta
Lepak
Pomešajte smolu prema uputstvima na pakovanju. Obavezno nosite rukavice i radite u dobro provetrenom prostoru.
Dodajte malu količinu smole u ​​kalup za priveske i ostavite da se osuši. Ovo će trajati najmanje 12 sati.
Rasporedite svoje osušeno cveće na osušenu smolu. Kada budete zadovoljni kako vaše cveće izgleda, pričvrstite ih lepkom. Pustite da se lepak osuši.
Kada se cveće osuši, dodajte još jedan sloj smole i ostavite da se osuši.

To je to! Kada završite, sve što treba da uradite je da stavite privezak na lanac ogrlice ili ga dodate na svoj privezak za ključeve. I ne zaboravite da su to sjajni pokloni.
Započnite sa sušenim cvećem

Samo zato što sušite cveće ne znači da treba da napravite kompromis u pogledu kvaliteta. Buketi Bouks Co. stižu sveži sa održivih farmi, tako da se možete osećati dobro zbog toga kako izgledaju i kako su uzgajani.

A ako želite da preskočite proces sušenja, imate sreće! Jednostavno naručite sušeno cveće i započnite svoj omiljeni cvetni projekat.