Simbolizam kineske astre cvetanje ljubavi i mudrosti

Cveće kineske astre, naučno poznato kao Callistephus chinensis, očarava vrtove širom sveta. Proslavljeni zbog svog blistavog cvetanja i živopisne žute jezgre, popularni su iu dekorativnom iu cvetnim aranžmanima. Sa imenom izvedenim od grčkog izraza za „zvezda“, ovi blistavi cvetovi odražavaju osećanja ljubavi, mudrosti i vere. Uronite sa nama u bogatu tapiseriju istorije Kine Aster, značenja i globalne kulturne rezonancije.


Simbolično cveće kineske astre

Značenje i simbolizam cveta kineske astere – najvažnije
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta kineske astre
Kulturni značaj kineskog cveća astera
Pogodne prilike za poklone za cveće kineske astere
Najčešća pitanja o cvetu kineske astere:

Značenje i simbolizam cveta kineske astere – najvažnije

Naziv cvetova kineske astre potiče od grčke reči za „zvezda“. U grčkoj mitologiji, ovi cvetovi u obliku zvezda postavljeni su na oltare bogova, čineći ih simbolom ljubavi, mudrosti i vere. Za Viktorijance, poklon kineskih astera označavao je ljubav i uglađenost na jeziku cveća.

Etimološko značenje

Cveće kineske astre dobilo je ime po svojoj zemlji porekla, Kini, i grčkoj reči za „zvezda“, zbog cvetova u obliku zvezda. Ime roda Callistephus potiče od grčke reči kalli, što znači „lep“ i stephos, što znači „kruna“.

Značenje i simbolika cveta kineske astre

Za Viktorijance , poklon kineskih astri simbolizovao je ljubav i uglađenost. Takođe mogu da simbolizuju strpljenje i šarm. Uz njihovu poruku odanosti i ljubavi, na jeziku cveća, poklon astre bi mogao da znači „Čuvaj se za mene“.

C. chinensis cvetovi su crvenkasto-ljubičasti i simbolizuju ljubav, veru i mudrost. Sorte cvetaju u širokom spektru boja, a neke imaju specifična značenja, kao što su:

Ljubičasta za mudrost i kraljevstvo
Bela za čistoću i nevinost
Crvena za večnu odanost
Ružičasta za ljubav i osećajnost

Kulturni značaj kineskog cveća astera

Cveće kineske astre ima bogatu vezu sa mitom i folklorom. Za stare Grke, cveće je predstavljalo boga Jupitera. Legenda kaže da je Jupiter izazvao ogromnu poplavu koja je ubila mnoge ratnike. Boginja Astreja je bila toliko uznemirena da se pretvorila u zvezdu. Njene suze su pale na zemlju, a tamo gde su sletele, rasle su kineske astre.

Druge priče govore o Devici koja rasipa zvezde po nebu. Zvezdana prašina je pala na zemlju, uzrokujući rast astera. Još jedan mit povezuje astre sa Venerom, boginjom ljubavi.

U Nemačkoj i Engleskoj, mnogi su verovali da su asteri magični. Francuzi su položili bukete astera na grobove palih vojnika; ovde je astra poznata kao „Hristovo oko“.

U Severnoj Americi, pleme Čiroki veruje da cveće predstavlja plave haljine sa resama koje nose sestre koje su pobegle iz bitke. Ovde su i zvanični cvet 20. godišnjica i septembarskih rođendana.

Kineske astre su zastupljene u umetnosti i književnosti. Anri Ruso („Le Douanier“) je slikao astre u svom delu „Buket cveća“ iz 1909. Pesnik Robert Frost koristi astre kao simbol nade u svojoj pesmi „Kasna šetnja“.

Pogodne prilike za poklone za cveće kineske astere

S obzirom na niz boja ovog cveća, ne čudi što se mogu koristiti za razne prilike i događaje. Naravno, savršeni su za godišnjice, Dan zaljubljenih i večeri za sastanke, zahvaljujući njihovoj povezanosti sa ljubavlju i predanošću.

Takođe su savršeni za rođendane i posebno su povezani sa septembarskim rođendanima . Kad god želite da nekome date do znanja da vam je stalo, poklon od astera je pravi trik.

Najčešća pitanja o cvetu kineske astere:

Da li se kineske astre vraćaju svake godine?

Kineske astre su jednogodišnje biljke i ne vraćaju se svake godine. Moraćete da sejete seme, ili da sadite svake sezone.
Da li je kineske astre teško uzgajati?

Kineske astre je lako uzgajati pod pravim uslovima. Bogato, vlažno, dobro drenirano zemljište i puno sunce do delimične senke su idealni uslovi za uzgoj.
Da li su kineske astre jednogodišnje ili višegodišnje?

Kineske astre su jednogodišnje biljke po hladnom vremenu.
U kojim bojama dolaze kineske astre?

Kineske astre cvetaju u raznim bojama. Istovremeno, cvetovi vrste u crvenkasto-ljubičastim varijantama dolaze u beloj, zlatnoj, žutoj, ljubičastoj, crvenoj, narandžastoj i bordo boji.

Da li se kineska astra smatra invazivnom?

Iako nije urođenik iz Severne Amerike, C. chinensis se ne smatra invazivnom vrstom.

Kineske astre donose niz boja, visina i cvetova u letnju baštu. Cenjene kao ukrasne biljke i zbog svog rezanog cveća, ove divne jednogodišnje biljke takođe imaju bogatu istoriju. Od grčkog mita do folklora Indijanaca, C. chinensis nudi i bogatu simboliku i kulturno značenje. Biljke takođe imaju lekovitu upotrebu i igrale su ulogu u kineskoj medicini i tradiciji lečenja Indijanaca. Na jeziku cveća, simbolika poklona kineskih astera može predstavljati ljubav, odanost, čistotu i mudrost. Oni su savršen način da nekome date do znanja da vam je stalo.