Uobicajene stetocine i bolesti peperomije lubenice

Jednog minuta imate živahnu biljku peperomije (Peperomia argireia) prekrivenu prelepim zelenim listovima. I sledećeg minuta, prekrivena je puzavim štetočinama ili alarmantnim bolestima. Ne brini! Pokriću neke od najčešćih štetočina i bolesti i objasniću kako se nositi sa njima.


Uobičajene štetočine i bolesti peperomije lubenice
Pregled sadržaja:

Kako sprečiti štetočine i bolesti
Peperomia štetočine lubenice
Bolesti peperomije od lubenice
Okončanje

Uobičajene štetočine peperomije lubenice uključuju stvorenja koja sišu sok kao što su lisne uši, paukove grinje i ljuspice. Ove insekte možete ukloniti krpom natopljenom sapunom ili ih poprskati neem uljem ili insekticidnim sapunom. Najčešće bolesti su trulež korena i peperomija prstenasta pegavost.
Kako sprečiti štetočine i bolesti

Prvi način na koji štetočine ulaze u dom je unošenje zaraženih biljaka. Donošenje nove biljke kući je sjajno! Ali proverite ga pre nego što ga postavite sa drugim biljkama.

Volim da provedem nekoliko minuta ispitujući listove biljaka i tražeći skrivena stvorenja. Pošto su lisne uši, grinje, tripsi i komarci mali, često ostaju neotkriveni. Ako primetim bilo koju od ovih štetočina na biljci, uklanjam ih i držim biljku u posebnoj prostoriji. Kada se biljka oslobodi od štetočina, spremna je da se druži sa ostatkom mojih biljaka.

Bolesti mogu ući u vaš dom na drugim biljkama, ali takođe mogu ući u vaš dom preko zaražene zemlje ili saksija. Uverite se da koristite mešavinu za zalivanje samo iz pouzdanih izvora i uvek dezinfikujte stare kontejnere pre nego što ih ponovo upotrebite.
Peperomia štetočine lubenice

Biljke peperomije lubenice su podložne mnogim istim štetočinama koje utiču na druge sobne biljke. Pazite na sledeća stvorenja i uklonite ih što je pre moguće.

Lisne uši su velika grupa sitnih štetočina koje sisaju sok. Iako su male veličine, mogu se brzo umnožiti i izazvati ozbiljnu štetu. Veće populacije izazivaju jako mrljanje listova i žutilo lišća.

Sve lisne uši ostaju manje od 1/8 inča. Štetočine dolaze u različitim bojama, uključujući zelenu, braon, žutu i ​​crvenu. Identifikacija specifične vrste lisnih uši je nevažna jer sve lisne uši možete tretirati na isti način.

Ako primetite nekoliko lisnih uši na vašim biljkama, možete ih lako obrisati mokrom krpom natopljenom sapunom. Ovu metodu možete koristiti i za veće infestacije, ali možda neće uspeti ako je cela biljka pokrivena. Kada je to slučaj, poprskajte lisne uši uljem od neem ili insekticidnim sapunom. Pošto ovi proizvodi deluju na kontakt, pobrinite se da temeljno premažite sve štetočine.

Paukove grinje su još jedna klasa malih štetočina koje sisaju sok koje napadaju biljke peperomije lubenice. Ovi paukovi probijaju rupe u listovima biljke, uzrokujući mnogo malih tačaka. Takođe možete primetiti da formiraju mrežu nalik pauku.

Veća je verovatnoća da će se pojaviti na niskim nivoima vlažnosti, tako da održavanje vlažnosti na umerenom do visokom opsegu može da ih spreči.

Ako primetite paukove grinje , uklonite ih sapunanom krpom ili jakim prskanjem vode. Ostale opcije tretmana uključuju prskanje paukovih grinja insekticidnim sapunom ili neem uljem.

Ova dosadna stvorenja uglavnom ne oštećuju biljke peperomije lubenice, ali su opšta smetnja sa kojom se treba nositi. Ako vidite oblak malih insekata kako lete oko vaše sobne biljke, verovatno imate posla sa gljivičnim gljivama. Ovi štetočini se obično pojavljuju kada zemlja za saksije ostane vlažna.

Iako obično ne štete biljkama, njihove larve se mogu hraniti korenima.

Žute lepljive kartice su jedan od najboljih načina za kontrolu gljivičnih gljivica. Štetočine se okupljaju u žutu boju i ostaju zarobljene na lepljivoj površini. U ovom trenutku možete baciti karticu.
Bolesti peperomije od lubenice

Na sreću, peperomija od lubenice nema mnogo bolesti. Međutim, trebalo bi da obratite pažnju na sledeće.
Root Rot

Ako imate kućne biljke kod kuće, verovatno ste čuli za trulež korena. Ljudi koriste ovaj izraz za različite gljivične bolesti koje utiču na koren biljke. Neke specifične vrste truleži korena uključuju Phitophthora, Pithium i Fusarium .

Veća je verovatnoća da će se većina vrsta truleži korena pojaviti kada je tlo vlažno. Zbog toga se često dešava kada previše zalivate biljke peperomije lubenice.

Prvi znaci truleži korena često izgledaju kao da je biljka pod vodom. Listovi postaju opušteni, uvenuli i verovatno obezbojeni. To je zato što koreni biljke ne mogu pravilno da apsorbuju vodu. Ako izvadite biljku iz lonca i pregledate njeno korenje, primetićete meko i/ili promenjeno korenje.

Ako sumnjate da vaša biljka ima trulež korena, smanjite količinu zalivanja. Zapamtite, biljkama peperomije lubenica potrebna je voda samo kada njihovi listovi izgube krutost. Takođe možete da obrubite zaraženo korenje i presadite u sveže zemljište za saksiju.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje biljaka peperomije lubenice kod kuće.
Peperomia Ring Spot

Kao što ime govori, ova bolest napada biljke peperomije, kao što je peperomija lubenica. To izaziva koncentrične prstenove na listovima . Nažalost, ne postoji lek za ovu bolest, pa bi trebalo da odbacite sve zaražene biljke.
Okončanje

Pazeći na ove štetočine i bolesti, svoju biljku peperomije lubenice možete održati zdravom.