Nega peperomije od lubenice kod kuce Vas kompletan vodic

Peperomiju od lubenice ( Peperomia argireia ) je lako brinuti, čak i ako sebe ne smatrate stručnjakom za biljke. Ova slatka mala kućna biljka osvetljava svaki prostor zelenim i srebrnim prugastim listovima u kombinaciji sa živim crvenim stabljikama. Osim toga, ostaje mali čak i kada dostigne zrelost, tako da je odličan dodatak svakom stolu ili maloj polici.


Ultimativni vodič za negu peperomije od lubenice (Peperomia argireia)
Šta ćemo pokriti

Šta uraditi pre sadnje
Koja je najbolja mešavina zemljišta?
Kako saditi
Preferences svetlosti
Temperatura i vlažnost
Zalivanje
Đubrenje
Obrezivanje
Uobičajeni problemi i kako ih lečiti

Šta uraditi pre sadnje

Kao i druge vrste biljaka peperomije , ove biljke ne zauzimaju mnogo prostora i ne morate da brinete da li ćete ih ugraditi u svoju kuću. Međutim, i dalje ćete morati da pronađete odgovarajuću lokaciju.

Ove biljke vole najmanje nekoliko sati indirektne svetlosti, ali što je najvažnije, ne dobijaju jaku, direktnu sunčevu svetlost. Ne želite da sunčevi zraci udaraju o listove biljke.

Kada pronađete odgovarajuće mesto, izaberite saksiju iste veličine kao i kontejner u koji je došla vaša biljka. Ove biljke vole da su malo vezane za koren , pa nemojte povećavati veličinu saksije.
Koja je najbolja mešavina zemljišta?

Biljke peperomije lubenice preferiraju mešavinu zemljišta sa dobrom dreniranjem koja može da zadrži vodu i hranljive materije.

Da biste napravili zemlju za saksiju koju će vaša peperomija od lubenice voleti, pomešajte sledeće:

1 deo perlita
1 deo komposta
1 deo tresetne mahovine ili kokosovog vlakna

Alternativno, možete potražiti prethodno pomešanu mešavinu za saksije označenu kao dobro drenirajuća. Sviđa mi se specijalna prethodno mešana mešavina za zalivanje od Bloomscape-a .
Kako saditi

Peperomiju od lubenice je lako posaditi ako znate nekoliko detalja.

Rekli smo to ranije, i ponoviću; ove biljke vole da su malo vezane za korenje. To znači da ne bi trebalo da izaberete mnogo veći lonac od vaše biljke.

Kada pronađete odgovarajuću posudu, napunite donju trećinu mešavinom za saksije koja dobro drenira, kao što je gore opisana. Stavite svoju biljku u saksiju i prelijte je mešavinom za saksije.

Zalijte biljku vodom sobne temperature i stavite je na odgovarajuće mesto.
Preferences svetlosti

U prirodi, ove biljke žive u podzemlju, a njihovi zahtevi za svetlošću to odražavaju. Više vole najmanje pet sati svetlosti dnevno, ali ne mogu da izdrže jaku, direktnu svetlost.

Jedno od najboljih mesta za njih je blizu svakog prozora prekrivenog zavesom ili senkom koji filtrira svetlost. Takođe možete postaviti svoju biljku u unutrašnjost sobe sve dok ima malo svetlosti.
Temperatura i vlažnost

Opsezi temperature peperomije lubenice su optimalni između 60-80ºF, iako mogu da podnesu kratke periode ispod tog opsega. Ne slažu se dobro sa vrućim ili hladnim propuhom, pa ih držite dalje od spoljašnjih vrata i unutrašnjih ventilacionih otvora.

Ne rade dobro na suvom vazduhu i preferiraju vlažnost iznad 50%. Svakih nekoliko dana poprskajte biljku vodom da biste podigli nivo vlažnosti u suvoj kući. Ili možete postaviti poslužavnik napunjen šljunkom i vodom ispod dna saksije vaše biljke.
Zalivanje

Sa mesnatim listovima koji zadržavaju vlagu, ove biljke su podložnije prekomernom zalivanju nego nedovoljno zalivanju, ali mogu patiti od problema zbog bilo kojeg drugog. Želite da sprečite da se zemlja potpuno osuši, ali i dozvolite da se zemlja osuši između zalivanja.

Dobro pravilo je da pustite da se gornji centimetar ili dva zemlje blizu osnove biljke osuši pre zalivanja. Različiti faktori utiču na to koliko će ovo trajati, ali možete očekivati da ćete zalivati svake 1-3 nedelje leti i svakih 3-5 nedelja zimi.

Kada odlučujete kada da zalivate, uzmite u obzir sledeće faktore.

Svetlost – Što više svetlosti biljka prima, brže će se njeno zemljište osušiti.
Temperatura – ​​Više temperature povećavaju transpiraciju, tako da ćete morati češće da zalivate.
Vlažnost – Što je veća vlažnost, manje će vam trebati zalivanje.
Rast – Biljke usporavaju svoj rast zimi i stoga troše manje vode.

Đubrenje

Ove biljke nemaju napredne potrebe za hranljivim materijama, ali će imati koristi od redovne doze đubriva za kućne biljke pogodnog za biljke peperomije lubenice.

Razblažite standardno đubrivo za sobne biljke do polovine preporučene jačine. Koristite ovu mešavinu za đubrenje vaše biljke svakih nekoliko meseci od kasnog proleća do rane jeseni. Nije potrebno đubrenje tokom zime.
Obrezivanje

Nema potrebe da obrezujete ove male biljke, ali možete ih podrezati kad god osetite da njihov rast izmiče kontroli. Koristite oštre, čiste makaze da isečete stabljike biljke.
Uobičajeni problemi i kako ih lečiti
Dropping Leaves

Ako vaša biljka gubi listove, to je verovatno zbog jednog od dva razloga.

Prvi razlog je što se prejedate sa svojom biljkom. Ako je tlo stalno vlažno, smanjite učestalost zalivanja.

Ne zaboravite da dozvolite da se gornji deo zemlje osuši pre zalivanja. Kada proverite da li ima vlage, proverite blizu sredine lonca, jer se stranice brže suše.

Drugi mogući razlog opadanja listova su niske temperature. Ako se vaša biljka nalazi u oblasti sa temperaturom vazduha ispod 60ºF, premestite je u toplije područje.

Hladna voda takođe može šokirati vašu biljku i uzrokovati gubitak listova. Zalijte biljku vodom sobne temperature.
Rotting Tissue

Ako su listovi ili stabljike peperomije vaše lubenice meki i kašasti na dodir, oni trunu. Uzrok broj jedan truleži korena je prekomerno zalivanje.

Čak i ako ne zalivate često, vaša biljka možda pati zbog lošeg tla ili posude koja nije pravilno drenažna. Uverite se da koristite dobro drenirajuću zemlju za saksije i posudu sa drenažnim rupama.

Ako vaša biljka truli, možda ćete moći da je oživite. Odrežite bilo kakvo trulo tkivo, presadite biljku u svežu zemlju i smanjite količinu koju zalivate.
Ielloving Leaves

Pogodi šta? Žuti listovi i opušteni listovi peperomije lubenice su još jedan znak da preterano zalivate svoju biljku ili koristite saksiju i/ili zemlju za saksiju bez odgovarajuće drenaže.

Pratite savete navedene iznad da biste rešili ovaj problem.
Okončanje

Kao biljka koja se lako održava sa prekrasnim lišćem, peperomija od lubenice je odličan dodatak svakom domu. Dajte mu dobro drenirajuću zemlju, malo sunca i tople temperature da biste bili srećni.