Najbolje feng sui biljke za ulazna vrata

Osnovni saveti, teorija i vrste biljaka za maksimiziranje pozitivne energije na vašim ulaznim vratima

Odlično ukrašena ulazna vrata mogu ostaviti ili razbiti prvi utisak koji gosti imaju o vašem skromnom prebivalištu. U feng šuiju, ulazna vrata su jednako važna, a vodeći principi drevne prakse pružaju mnoštvo metoda za poboljšanje performansi vašeg ulaznih vrata u povlačenju energije pomoću biljaka! Ovde ćemo vas provesti kroz osnovnu teoriju i najbolje prakse koje okružuju ulogu ulaznih vrata u feng šuiju i 11 najboljih vrsta biljaka koje treba razmotriti u blizini ulaza u vaš dom.


Najbolje biljke za ulazna vrata u Feng Shuiju
Najbolje biljke za ulazna vrata u feng šuiju su one sa mekim, zaobljenim, srcolikim ili širokim listovima koji će uvući pozitivnu, povoljnu energiju. Neke od najpopularnijih feng šui biljaka za ulazna vrata uključuju stabla novca, areka palme, biljke od žada, voćke, paprati, geranijume i hrizanteme.

O ulaznim vratima u Feng Shuiju
Najbolje feng šui biljke za ulazna vrata
Feng šui izjednačava ulazna vrata sa ustima kuće. Napolju, to je lice vaše kuće i predstavlja način na koji gledate na spoljašnji svet. Unutra, to je ulazna tačka iz koje sva dobra i/ili loša energija (ki) teče u kuću.

Ulazna vrata takođe određuju način na koji prilike dolaze u vaš život. Pored toga, pruža prelazni prostor između spoljašnjeg sveta budnosti i unutrašnjeg sveta smirenosti.

U feng šuiju, način na koji postavljate i ukrašavate svoja ulazna vrata i ulaz može uticati na vrstu energije koju pozivate u svoj dom i život.

Feng Shui smernice za ulazna vrata
U feng šuiju, ulazna vrata se uvek odnose na arhitektonska ulazna vrata kuće. Ne odnosi se na bočna ili zadnja vrata – čak i ako češće koristite ove ulazne tačke.
Ulazna vrata uvek treba da se otvaraju ka unutra, a nikada prema spolja kako bi se energija dočekala tako što će je uvući u dom, umesto da je odgurne, pokretom vrata.
Ulaz ne bi trebalo da bude skučen ili pretrpan. Da biste omogućili da energija pravilno teče u dom, uverite se da su vaša ulazna vrata i ulazni hodnik čisti i bez nereda koji se lako mogu nakupiti tokom svakodnevnog života (cipele, pošta, torbe i gornja odeća).
Ulazna vrata i ulaz takođe treba da budu dobro osvetljeni. U feng šuiju, svetlost predstavlja element vatre. Element vatre je odgovoran za slavu, reputaciju i način na koji ste prepoznati. Ovo je izuzetno važno na mestu u vašem domu gde dočekujete posetioce.
Sve bi trebalo da bude sjajno, uredno i ispravno. Da bi ulazna vrata ispravno funkcionisala u životu i feng šuiju, trebalo bi da budu velika i da sve treba da funkcionišu kako treba. Proverite da li vaš hardver (iznutra i spolja) radi nesmetano bez lepljenja, uverite se da je zvono na vratima lako da se pronađe i da zvoni kako bi trebalo, održavajte šetalište do vrata urednim i obezbedite prijatno iskustvo za sve posetioce dok se približavaju vašem domu .

Najbolja boja za vaša ulazna vrata prema Feng Shuiju
Najbolja boja za vaša ulazna vrata (i cveće) prema Feng Shuiju
Prema feng shui principima, najbolja boja za ulazna vrata zavisi od smera u kome su vrata okrenuta. U feng šuiju, kardinalni pravci su povezani sa elementima koji su takođe povezani sa bojama. Odabir prave boje za pravac vaših ulaznih vrata pomoći će u balansiranju energije koja teče u vaš dom.

Vrata okrenuta prema severu
Voda
Boje: plava, siva, crna ili bela
Izbegavajte žutu, braon, zelenu, narandžastu, ljubičastu, tamno ružičastu i crvenu
Vrata okrenuta ka istoku
Drvo
Boje: braon, zelena ili drugi zemljani tonovi
Izbegavajte žutu, narandžastu, crvenu, roze, ljubičastu, belu i sivu
Vrata okrenuta prema jugu
Vatra
Boje: crvena, narandžasta, žuta, roze i ljubičasta
Izbegavajte zemljane tonove, plavu i crnu
Vrata okrenuta prema zapadu
Metal
Boje: siva, bela, svetlo braon, bež i svetlo žuta
Izbegavajte crnu, plavu, ljubičastu, tamno ružičastu, crvenu, narandžastu i jarko žutu

Uloga biljaka i ulaznih vrata u feng šuiju

Feng šui biljke ne samo da pomažu u usmeravanju energije ka vašem domu, već takođe mogu da podstaknu određene vrste energije. U zavisnosti od vrste biljke koju stavite blizu svojih ulaznih vrata, može predstavljati sreću, sreću ili sreću, bogatstvo, zaštitu, dugovečnost, čistoću, obilje ili izdržljivost.

Postavljanje biljaka unutar i izvan ulaznih vrata
Mnogi ljudi automatski ukrašavaju svoja ulazna vrata postavljanjem biljaka u saksiji sa obe strane vrata, a ovaj prirodni instinkt za ukrašavanje je na mestu sa praksama feng šuija. Postavljanje biljaka blizu ulaznih vrata može pozvati različite vrste energija u dom, u zavisnosti od vrste biljaka koje izaberete ili boje njihovog cveća. Pored toga, postavljanje biljaka sa obe strane ulaznih vrata može usporavaju protok energije u dom, stvarajući mekšu, privlačniju atmosferu.

Biljke možete postaviti i u zatvorenom prostoru blizu ulaza. Samo pazite da ne blokirate protok energije koja dolazi u kuću blokiranjem ulaza i stvaranjem nereda. Sobne biljke su savršene za usmeravanje energije kroz vaš dom. Ako se vaša ulazna vrata otvaraju direktno na stepenište ili druga vrata, koristite biljku da usmerite energiju levo ili desno od stepenica iu vaš dom.

Veličine Feng Shui biljaka prednja vrata
Što je biljka veća, to će biti moćnije njeno prisustvo koje crpi energiju.

Biljke generalno treba držati u srazmeri sa ulaznim vratima i ulazom u kuću. Ako imate veliki ulaz, izaberite velike biljke da biste privukli odgovarajuću količinu energije ka svom domu. Ako su vaša ulazna vrata skromnija, držite profile biljaka u sinhronizaciji sa tihom energijom vašeg doma.

11 najboljih biljaka za ulazna vrata u Feng Shuiju:
Ovde ćete pronaći 11 najboljih vrsta biljaka koje treba da razmislite o postavljanju na vaša ulazna vrata u skladu sa najboljim feng šui praksama. Uključili smo bitne savete i razmatranja o tome gde da postavite i uputstva za negu za svaki.

1. Areca Palme
Areca Palme Najbolje biljke za ulazna vrata u Feng Shuiju
O tome:
Areka palma je atraktivna biljka koja se lako uzgaja na otvorenom ili u zatvorenom prostoru koja nudi mnogo upotreba i prednosti. Poseduje široke delove mekih, zelenih palminih listova i smatra se srećnom biljkom u feng šui tradiciji.

Prednosti feng šuija: Areca privlači pozitivnu energiju i razbija ili odbacuje negativnost dok u dom privlači bogatstvo, prosperitet i mir.
Gde pozicionirati: Napolju ili unutar ulaznih vrata na mestu sa dovoljno prostora da se smesti njegovo široko rasprostranjeno lišće.
Razmatranja o nezi: Biljke areke palme u zatvorenom prostoru zahtevaju malo održavanja i jednostavno vole da imaju filtriranu sunčevu svetlost i blago vlažno tlo. Mogu da rastu na otvorenom u zonama 10 i 11 tokom cele godine.

2. Kišobran (Schefflera)
Kišobranska biljka Schefflera Najbolje biljke za ulazna vrata u Feng Shuiju
O tome:
Schefflera (obično nazvana biljka kišobran) ima listove u obliku kišobrana koji pomalo liče na ruke sa previše prstiju. To je zaštitni oblik ove biljke koji joj daje zaštitne moći u feng šuiju.

Prednosti feng šuija: zaštita, otklanjanje negativnosti, bogatstvo i privlačnost pozitivne energije.
Gde pozicionirati: Biljke schefflere su savršen izbor za unutar ili izvan ulaznih vrata kuće. Postavite ih na ovu povoljnu lokaciju radi zaštite i da biste privukli prosperitet u svoj dom.
Razmatranja o nezi: Zahteva jarko, indirektno svetlo, dosta vode i visoku vlažnost

3. Drveće citrusa
Drveće citrusa Najbolje biljke za ulazna vrata u Feng Shuiju
O tome:
Bilo da posadite limetu, limun, pomorandžu ili drvo citrusa koje donosi drugu vrstu slatkog voća, crpićete pozitivnu energiju koja donosi bogatstvo vašem domu.

Prednosti feng šuija: prosperitet i sreća.
Gde se pozicionirati: Stabla citrusa donose bogatstvo na jugoistoku. Posadite drveće citrusa sa obe strane vaših ulaznih vrata, ali nikada ne sadite drvo ispred vrata jer to može blokirati protok energije.
Razmatranja o nezi: Da bi donela plodove i uvukla najviše energije, drveću citrusa je potrebno najmanje 6 do 8 sati jarke, direktne sunčeve svetlosti svakog dana.

4. Stablo novca
Stablo novca Najbolje biljke za ulazna vrata u Feng Shuiju
O tome:
Stablo novca simbolizuje ravnotežu između pet elemenata feng šuija, što ga čini posebno pozitivnim izborom za privlačenje uravnotežene energije u vaš dom.

Prednosti feng šuija: bogatstvo, novac i obilje.
Gde da postavite: Za najbolje rezultate postavite stablo novca u jugoistočni ugao ulaza.
Razmatranja o nezi: Zahteva svetlo, filtrirano svetlo i umereno vlažno (nikad vlažno) zemljište.

5. Lucki Bambus
Lucki Bambus Najbolje biljke za ulazna vrata u Feng Shuiju
O tome:
Sa svojim ravnim, mršavim, uzlaznim obrascem rasta, srećni bambus je jedna od najuspešnijih biljaka u feng šuiju.

Prednosti feng šuija: Srećno, blokirajte negativnost i privlačite pozitivnu energiju.
Gde pozicionirati: Postavite raspored povoljnog broja srećnih stabljika bambusa bilo gde u blizini vašeg ulaza.
Razmatranja o nezi: Lucki bambus se lako održava i lako se uzgaja. Vodu održavajte svežom u aranžmanima bez zemlje.

6. Biljke od žada
Jade Biljke Najbolje biljke za ulazna vrata u Feng Shuiju
O tome:
Biljke od žada su jednostavne za negu, dugovečne su i imaju listove u obliku novčića koji će, prema feng šui principima, privući pozitivnu energiju koja pomaže u izgradnji bogatstva.

Prednosti feng šuija: novac, sreća, prosperitet i bogatstvo.
Gde se postaviti: Ove male biljke su savršene za ukrašavanje ulaznih vrata sa ograničenim prostorom.
Razmatranja o nezi: Biljkama žada je potrebno dobro drenirano zemljište koje se zaliva kada je suvo ili skoro suvo, pored umerenih temperatura najmanje 4 sata direktne sunčeve svetlosti dnevno.

7. Pothos biljke
Pothos biljke Najbolje biljke za ulazna vrata u Feng Shuiju
Kredit: Pothos Plants
O tome:
Pothos biljke su neverovatno niske za održavanje lepe i lake za uzgoj, što ih čini savršenim izborom za feng šui entuzijaste koji su početnici u brizi o biljkama. Pored toga, mogu da prežive u različitim svetlosnim uslovima što ih čini savršenim za osvetljavanje tamnijih prostora.

Prednosti feng šuija: Privlači pozitivnu energiju, blokira negativnu energiju i sreću.
Gde da postavite: Okačite sadilice sa obe strane ulaznih vrata ili ih stavite u svoj ulaz.
Održavanje: Redovno zalivajte. Pothos biljke će uspevati u različitim svetlosnim uslovima.
8. Smokve
Drveće smokava Najbolje biljke za ulazna vrata u Feng Shuiju
O tome:
Pošto prednji deo kuće crpi energiju, mudro birajte biljke – posebno kada su velike kao drvo jer će uvući još više energije. Smokve su povoljan izbor za prednji deo kuće.

Prednosti feng šuija: bogatstvo, sreća i povoljan posao.
Gde pozicionirati: Drveće smokve se može posaditi u dvorištu ispred vašeg doma.
Razmatranja o nezi: Drveće smokve zahteva puno sunčeve svetlosti tokom leta 6 do 8 sati svakog dana i redovno đubrenje. U hladnijim klimatskim uslovima, pomerite drvo u zatvorenom prostoru tokom jeseni i zime.

9. Paprati
Paprati Najbolje biljke za ulazna vrata u Feng Shuiju
O tome:
Paprati imaju bujne, zelene listove koje unose mekoću i umirujuću energiju svakom prostoru. Pored toga što su pozitivan dodatak feng shui prostoru, oni su takođe stručnjaci za prečišćavanje vazduha.

Prednosti feng šuija: blokira negativnu energiju i privlači pozitivu.
Gde da postavite: Postavite paprati ispred vaših ulaznih vrata, odmah unutar ulaznih vrata, ili ih okačite u bilo koje mračne uglove.
Razmatranja o nezi: Paprati zahtevaju umerene temperature i visoku vlažnost.

10. Geranijumi
Geranijumi Najbolje biljke za ulazna vrata u Feng Shui-u
O tome:
Geranijumi su popularna letnja namirnica i mogu se naći u baštenskim centrima svuda. Imaju ljupke grozdove cvetova koji izgledaju upečatljivo na njihovim listovima lijepog oblika.

Prednosti feng šuija: bogatstvo, obilje, slava i sreća.
Gde da postavite: Postavite crvene ili ružičaste geranijume pored ulaznih vrata okrenutih prema jugu, ili bele geranijume pored vrata okrenutih prema zapadu ili severu.
Razmatranja o nezi: Geranijumi vole da dobijaju puno jarke sunčeve svetlosti. Đubrite redovno tokom vegetacije da biste podstakli cvetanje.

11. Hrizanteme
Hrizanteme Najbolje biljke za ulazna vrata u Feng Shuiju
O tome:
Hrizanteme imaju cvetove okruglog oblika koji se smatraju srećnim u feng šuiju. Dolaze u velikom broju boja i veličina. Iako su hrizanteme najpopularnije tokom jesenjih meseci, možete ih uzgajati tokom cele godine.

Prednosti feng šuija: obilje, prosperitet i sreća.
Gde da postavite: Postavite ih sa obe strane vaših ulaznih vrata i izaberite boju koja se smatra povoljnom za kardinalni pravac u kome su vaša vrata okrenuta.
Razmatranja o nezi: Hrizantemama obezbedite ravnomernu vlagu i redovno đubrenje kako biste unapredili cvetanje.
Vrste biljaka koje treba izbegavati da se nalaze blizu ulaznih vrata u Feng Shuiju
Da biste izbegli privlačenje negativne ili štetne energije prema ulaznoj tački vašeg doma, izbegavajte postavljanje šiljastih, oštrih, bodljikavih ili šiljastih biljaka blizu vrata (ili bilo gde u vašem domu ili oko njega). Da, to uključuje i vaše cenjene grmove ruža!

Iako imaju svoju lepotu, ove vrste biljaka koje mogu da izazovu fizičku štetu ili izgledaju kao da mogu da izazovu fizičku štetu treba izbegavati prilikom ukrašavanja vašeg doma jer mogu da uvuku negativnu energiju. Pored toga, mrtve, bolesne ili umiruće biljke takođe mogu da crpe negativnu energiju.

Da biste generisali pozitivnu feng šui energiju, izbegavajte trnje i trnje i umesto toga se usredsredite na ugradnju zdravih biljaka sa mekim, širokim, zaobljenim listovima ili listovima u obliku srca.

Pozovite pozitivnu energiju u svoj dom pomoću biljaka za ulazna vrata
Kada birate biljke koje će privući pozitivnu energiju u vaš dom, zapamtite principe feng šuija, imajući na umu koje vrste biljaka će privući pozitivnu energiju, a koje negativnu. Pored toga, imajte na umu prostor, svetlost i klimu kako biste osigurali da vaše biljke ostanu zdrave i da nastave da crpe pozitivnu energiju.

Često postavljana pitanja o Feng Shui biljkama za ulazna vrata:

Kako su ulazna vrata definisana u feng šuiju?
U feng šuiju, ulazna vrata se uvek odnose na arhitektonska ulazna vrata kuće. Ne odnosi se na bočna ili zadnja vrata – čak i ako češće koristite ove ulazne tačke.

Koje boje ulazna vrata su srećna?
Prema feng shui principima, najbolja boja za ulazna vrata zavisi od smera u kome su vrata okrenuta. Vrata okrenuta prema severu najbolje se služe plavim, sivim, crnim ili belim bojama; Okrenut prema istoku: braon, zeleni ili drugi zemljani tonovi; Okrenut prema jugu: crvena, narandžasta, žuta, roze i ljubičasta; Okrenut prema zapadu: siva, bela, svetlo braon, bež i svetlo žuta.

Kako da feng šui napravim ulazna vrata?
U feng šuiju, način na koji postavljate i ukrašavate svoja ulazna vrata i ulaz može uticati na vrstu energije koju pozivate u svoj dom i život. Ulazna vrata uvek treba da se otvaraju ka unutra, a nikako prema spolja a nikada ne bi trebalo da bude skučeno ili pretrpano. Ulazna vrata i ulaz takođe treba da budu dobro osvetljeni.

Koja biljka je najbolja ispred kuće?
Najbolje biljke za ulazna vrata u feng šuiju su one sa mekim, zaobljenim, srcolikim ili širokim listovima koji će uvući pozitivnu, povoljnu energiju. Neke od najpopularnijih feng šui biljaka za ulazna vrata uključuju stabla novca, areka palme, biljke od žada, voćke, paprati, geranijume i hrizanteme.

Koje biljke treba da izbegavam da postavljam blizu ulaznih vrata?
Da biste izbegli privlačenje negativne ili štetne energije prema ulaznoj tački vašeg doma, izbegavajte postavljanje šiljastih, oštrih, bodljikavih ili šiljastih biljaka blizu vrata.