Tolerancije temperature i vlage Ficus Ginseng

Idealni uslovi životne sredine da fikus ginseng uspeva u vašem domu
Ficus ginseng (Ficus microcarpa) pravi briljantno početničko bonsai drveće. Ova stabla u zatvorenom prostoru su takođe izdržljiva i mogu trajati decenijama uz malo pažnje i pažnje. Jedna od glavnih stvari koje treba zapamtiti su uslovi životne sredine u kojima locirate ove biljke u svom domu ili kancelariji. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o toleranciji temperature i vlažnosti za biljke Ficus ginsenga.


Tolerancije temperature i vlažnosti Ficus Ginseng – najvažnije
Drveće fikusa ginsenga voli tople temperature i umerene do visoke nivoe vlažnosti. Nivoi temperature treba da ostanu između 60 i 75ºF (15,5 do 24ºC). Drveće fikusa ginsenga može podnijeti zimske temperature i do 12ºC. Nivo vlažnosti treba održavati iznad 50%. Zaštitite biljku od hladnog propuha.

Tipični rasponi temperature i vlažnosti Ficus Ginseng prima u svojim izvornim staništima

Drveće fikusa ginsenga je porijeklom iz tropskih i suptropskih područja jugoistočne Azije, Australije i ostrva u zapadnom Pacifiku. Rastu na raznim staništima, uključujući prašume i močvare. U većini ovih područja, stabla Ficus ginsenga imaju nivoe vlažnosti između 70 i 100%. Ovo pokreće rast vazdušnih korena, pomažući da drvo raste još veće.

U tropskim oblastima, stabla Ficus ginsenga obično dobijaju temperature između 77 i 82ºF tokom cele godine. U suptropskoj klimi, stabla Ficus ginsenga dobijaju prosečne temperature između približno 70 i 78ºF tokom leta. Drveće fikusa ginsenga još uvek može da preživi na prosečnim zimskim temperaturama od približno 32ºF (0ºC).

Drveće Ficus ginsenga naturalizovano je u jugoistočnim Sjedinjenim Državama i Centralnoj i Južnoj Americi i uspevaće u USDA zonama od 9 do 11.

Znaci da je vaš fikus ginseng izložen pogrešnoj temperaturi i vlažnosti
Iako su stabla Ficus ginsenga relativno izdržljiva, i dalje mogu patiti u pogrešnim uslovima. Neki znaci da je vaš Ficus ginseng izložen pogrešnoj temperaturi i vlažnosti uključuju:

Ako su listovi počeli da opadaju sa vašeg drveta Ficus ginsenga, okolni vazduh bi mogao biti previše suv. Biljka takođe može biti izložena hladnom propuhu, što može uzrokovati pad temperature okoline ili vlažnosti. Proverite da li ima propuha i procenite lokaciju termometrom. Ako je potrebno, premestite svoj Ficus ginseng u toplu, zaštićenu prostoriju.

Ako su listovi vašeg Ficus ginsenga postali smeđi na vrhovima, vazduh je možda previše suv. Drugi uzroci mogu biti nedovoljno zalivanje, previše direktne sunčeve svetlosti ili izlaganje hladnom propuhu.

Opušteni listovi Ficus ginsenga često ukazuju na to da biljka pati od nekog oblika temperaturnog stresa. Okolni vazduh može biti previše vruć i suv ili previše hladan, u zavisnosti od uslova. Temperatura se takođe može iznenada promeniti.

Požutjelo lišće Ficus ginsenga obično je uzrokovano prekomjernim ili nedovoljno zalivanjem. Međutim, to se možda dogodilo jer su temperatura ili vlažnost bili previsoki ili niski. Suv vazduh doprinosi nedovoljno zalivanju, dok visoka vlažnost može da izazove prekomerno zalivanje ako se tlo ne drenira kako treba. Pazite i na sve uobičajene štetočine i bolesti fikus ginsenga.

Idealni uslovi temperature i vlažnosti za stabla fikusa ginsenga

Drveće fikus ginsenga preferira tople, stabilne temperature i vlažne uslove, iako mogu da podnesu i hladnije uslove. Tokom proleća i leta, stabla Ficus ginsenga preferiraju temperature između 60 i 75ºF (15,5 do 24ºC). Zimi, stabla Ficus ginsenga mogu da podnesu unutrašnje temperature koje padaju i do 54ºF (12ºC).

Prosečne temperature u domaćinstvu treba da budu prihvatljive za stabla Ficus ginsenga tokom većeg dela godine. Međutim, i dalje je dobra ideja pratiti temperaturu oko vaših biljaka pomoću termometra. Ovo vam pomaže da brzo utvrdite da li je biljka previše vruća ili hladna ako se pojave problemi.

Drveće fikusa ginsenga voli vlažno okruženje sa nivoom vlažnosti od najmanje 50%. U zavisnosti od vaše klime, vaš dom može obezbediti dovoljno vlage. Ali u većini oblasti, moraćete da povećate vlažnost oko vašeg Ficus ginsenga. Što je veća vlažnost, to će biljka bolje rasti.

Kada postavljate svoje drvo Ficus ginsenga, izaberite mesto gde nema hladnih ili suvih propuha. Ove propuhe snižavaju temperaturu i vlažnost oko vašeg Ficus ginsenga, što može dovesti do toga da biljka počne da opada lišće. Ventilacioni otvori, grejači ili radijatori i otvoreni prozori obično izazivaju promaju.

Drveće fikusa ginsenga preferira svetlo, indirektno ili filtrirano svetlo sa prozora okrenutih prema istoku ili jugoistoku. Ako je vaše drvo Ficus ginsenga izloženo previše direktne sunčeve svetlosti, koristiće više vlage. Ovo može smanjiti vlažnost i isušiti vašu biljku, pa zaštitite stabla Ficus ginsenga od direktne sunčeve svetlosti.

Pošto se obično uzgajaju kao bonsai stabla, biljke Ficus ginsenga bi trebalo da budu u redu u većini delova vašeg doma. Hladnije oblasti mogu pomoći u kontroli rasta bonsaija. Kupatilo sa parom je idealno ako želite da obezbedite tople, vlažne uslove.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

Najlakši način da povećate vlažnost u vašem domu je da stavite svoje drvo Ficus ginsenga blizu ovlaživača. Ovi uređaji su relativno jeftini i omogućavaju vam da kontrolišete vlažnost oko vaše biljke. Grupirajte ih blizu ovlaživača ako imate druge tropske sobne biljke.

Dok se za stabla Ficus ginsenga preporučuje svakodnevno zamagljivanje, ono samo privremeno povećava vlažnost. Takođe možete koristiti posude sa šljunkom da povećate vlažnost oko vašeg Ficus ginsenga. Napunite tacnu kamenčićima, a zatim dodajte vodu sve dok voda ne bude tik ispod površine šljunka.

Stavite svoj Ficus ginseng i njegovu saksiju na vrh šljunka. Voda će tada ispariti, povećavajući vlažnost oko vašeg Ficus ginsenga. Ovo je prikladna zamena za ovlaživač vazduha i najbolje funkcioniše uz stalno zamagljivanje.

Briga o biljkama Ficus Ginseng u proleće i leto

Biljke fikus ginsenga aktivno rastu tokom proleća i leta, zahtevajući više vlage i vode. U nekim klimatskim uslovima, leta mogu biti prilično vlažna, što smanjuje potrebu za dodatnom vlažnošću. Ali ako živite u sušijoj klimi, moraćete da povećate nivo vlage oko vašeg Ficus ginsenga.

U zonama od 9 do 11, stabla Ficus ginsenga mogu se izmestiti napolje kada temperature ostanu iznad 60ºF. Uverite se da biljka i dalje dobija odgovarajuću vlažnost i vratite je unutra ako su uslovi previše suvi.

Uvek držite biljke Ficus ginsenga dalje od direktne sunčeve svetlosti, posebno tokom letnjih popodneva. Direktna sunčeva svetlost tera biljke da koriste više vlage, što znači da se brže suše. Direktna sunčeva svetlost takođe smanjuje vlažnost okoline oko vašeg Ficus ginsenga.

Briga o drveću Ficus Ginseng tokom zime

Tokom zime, biljke Ficus ginsenga mogu tolerisati unutrašnje temperature i do 54ºF. Kao i mnoge sobne biljke, i one će tokom zime spavati. Međutim, zimski vazduh može biti prilično suv, pa ćete možda morati da povećate vlažnost oko biljke Ficus ginsenga.

Zaštitite svoj Ficus ginseng od hladnog ili suvog propuha tokom zime. Hladni promaji dolaze iz ventilacionih otvora i otvorenih prozora, dok grejači ili radijatori proizvode suvu promaju. Nagle promene temperature mogu dovesti do toga da vaš Ficus ginseng počne da opada lišće.

Najčešća pitanja o toleranciji temperature i vlažnosti Ficus Ginseng:
Koja je temperatura najbolja za biljke Ficus Ginseng?
Tokom proleća i leta, idealna temperatura za biljke Ficus ginsenga je između 60 i 75ºF (15,5 do 24ºC). Bilo koja temperatura iznad 54ºF (12ºC) zimi će biti prihvatljiva za Ficus ginseng.

Koja je temperatura previše hladna za biljke Ficus Ginseng?
Temperature koje padaju ispod 54ºF (12ºC) su previše hladne za biljke Ficus ginsenga koje su navikle da rastu u zatvorenom prostoru. Biljke fikus ginsenga mogu da prežive temperature i do 0ºC (32ºF) u divljini.

Mogu li biljke Ficus Ginseng preživjeti u visokoj vlažnosti?
Biljke fikus ginsenga najbolje rade u umerenoj do visokoj vlažnosti – bilo šta iznad 50% vlažnosti. Ako vlažnost dostigne 70 do 100%, vaš Ficus ginseng će početi da proizvodi vazdušno korenje.

Mogu li da stavim svoju biljku Ficus Ginseng napolje?
Ako živite u USDA zonama od 9 do 11, biljke Ficus ginsenga možete staviti napolje tokom leta. Međutim, uverite se da su temperature rutinski više od 60ºF (15,5ºC) pre nego što to uradite.

Tolerancije temperature Ficus Ginseng-a – Završavanje
Sve dok možete da obezbedite prave temperature i nivoe vlažnosti, biljke Ficus ginsenga će uspevati u vašem domu, nudeći mnoštvo upotreba i prednosti za roditelje biljaka. Vole letnje temperature između 60 i 75ºF. Zimi, stabla Ficus ginsenga mogu da se nose sa unutrašnjim temperaturama do 54ºF. Drveće fikusa ginsenga treba umereno do visokog nivoa vlažnosti od najmanje 50%. Uvek zaštitite biljke Ficus ginsenga od propuha.