Kada i kako presaditi nervne biljke

Sve što treba da znate o presađivanju nervnih biljaka

Nervne biljke (Fittonia spp.) su kompaktne, šarene sobne biljke sa živim crvenim, ružičastim ili belim venama na listovima. Ove male tropske biljke su idealne za terarijume i čak imaju neke iznenađujuće prednosti. Ali čak i ove biljke koje sporo rastu treba s vremena na vreme presađivati. U ovom članku ćemo objasniti kada i kako presaditi nervne biljke.


Kada i kako presaditi nervne biljke – najvažnije
Nervnim biljkama je potrebno presađivanje svake 2 ili 3 godine da bi se prilagodile novom rastu i obnovile bazu tla. Presadite svoju nervnu biljku u proleće, što je početak aktivne sezone rasta. Obezbedite malo sveže dobro drenirajuće zemlje i koristite lonac oko centimetar veći od prethodnog kontejnera.

Zašto bi presađivanje vaše nervne biljke moglo biti neophodno

Iako su nervne biljke sporo rastuće sobne biljke, možda će im trebati presađivanje iz različitih razloga. Kako nervna biljka raste, prirodno će joj trebati malo veći kontejner svake 2 ili 3 godine. Presađivanje biljke u veću saksiju sa svežom zemljom pomaže joj da nastavi da raste.

Nervne biljke retko rastu više od 6 inča, ali se mogu širiti do 18 inča. Nervne biljke ne vole da se vežu za koren kad god je to moguće, tako da je presađivanje od vitalnog značaja da bi biljka bila srećna. Ako koreni počnu da vire iz drenažnih rupa u rasadniku, potrebno je da presadite nervnu biljku.

Ako vaša nervna biljka pati od prekomernog zalivanja ili natopljenog zemljišta, presađivanje biljke je najlakše rešenje. Nervnim biljkama je potrebno dobro drenirano tlo kako bi se sprečili problemi poput truleži korena. Ako je tlo preplavljeno, moraćete da presadite biljku u sveže zemljište sa dodatnom drenažom. Uvek uklonite sve smeđe, kašasto ili smrdljivo korenje pre nego što stavite nervnu biljku u sveže tlo.

Presađivanje je takođe korisno ako nervna biljka pati od zalijevanja, posebno ako je vezana za koren. Neka tla mogu prebrzo da se ocede, čak i za nervne biljke, što znači da biljci treba češće zalivanje. Presađivanje nervne biljke u novo tlo koje zadržava više vlage može rešiti problem.

Nedostatak hranljivih materija je još jedan čest razlog za presađivanje nervnih biljaka. Vremenom, nervne biljke će apsorbovati hranljive materije iz okolnog tla. Iako redovno đubrenje privremeno dopunjava ove hranljive materije, presađivanje biljke u sveže tlo je više dugoročno rešenje.

Ako vaša nervna biljka pati od bolesti ili štetočina, presađivanje biljke u sveže tlo može rešiti problem. Bolesti kao što su trulež korena i štetočine poput gljivičnih gljivica mogu zaraziti tlo oko vaše nervne biljke. Otklanjanje pogođenog tla presađivanjem biljke može pomoći vašoj nervnoj biljci da se oporavi od bolesti i štetočina.

Koliko često je nervnim biljkama potrebno presađivanje?

Nervne biljke su relativno sporo rastuće sobne biljke i neće im trebati previše redovno presađivanje. U većini slučajeva, nervne biljke treba presađivati svake 2 ili 3 godine. Prečesto presađivanje nervnih biljaka može dovesti do usporavanja njihovog rasta čak i više nego obično.

Najbolje doba godine za presađivanje nervnih biljaka
Ako treba da presadite svoju nervnu biljku, uvek je najbolje to učiniti tokom proleća. Tada nervna biljka izlazi iz zimskog mirovanja i ponovo počinje da raste. Presađivanje biljke u ovom trenutku koristi prednosti ovog prirodnog ritma rasta.

Ako treba da presadite svoju nervnu biljku zbog natopljenog tla, bolesti ili štetočina, najbolje je da presadite što je pre moguće. Međutim, pokušajte da izbegnete presađivanje nervnih biljaka tokom zime gde god je to moguće. Ako se nervna biljka presadi zimi, ona će se boriti da pravilno raste jer bi trebalo da miruje.

Najbolja mešavina zemljišta koja se koristi pri presađivanju nervnih biljaka

Kada dođe vreme da presadite nervnu biljku, neophodno je obezbediti pravu vrstu tla. Obezbeđivanjem odgovarajuće podloge za tlo, vaša nervna biljka će rasti zdravo i srećno dok je prirodno ne bude ponovo potrebno presaditi.

Nervnim biljkama je potrebna dobro drenirajuća mešavina zemljišta koja još uvek zadržava malo vlage. Ovo pomaže u zaštiti vaše nervne biljke i od prekomernog zalivanja i od nedovoljnog zalivanja. Nervnim biljkama su takođe potrebna blago kisela zemljišta sa pH opsegom između 6,5 i 7,0.

Idealna mešavina zemljišta za nervne biljke je mešavina komposta za kućne biljke, treseta ili tresetne mahovine i hortikulturnog peska 1:1:1. Za mešavinu bez treseta, koristite mešavinu 1:1:1 komposta za kućne biljke bez treseta ili kokosovog kokosa, kore orhideje i perlita. Takođe možete dodati malo sphagnum mahovine ako mešavina tla ne zadržava dovoljno vlage.

Koji alati će mi trebati kada presađujem nervne biljke?

Presađivanje nervnih biljaka je prilično jednostavno, ali postoji nekoliko alata koji to mogu učiniti još lakšim:

Novine za pokrivanje radne površine

Očistite škare ili makaze da biste podrezali zapetljane ili trule korene
Kontejner sveže mešavine za saksije
Kanta za zalivanje napunjena mlakom destilovanom ili filtriranom vodom

Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije
Nervne biljke imaju relativno plitke korene, što znači da im nisu potrebne duboke saksije. Izaberite novi lonac ne više od jednog inča veći od prethodnog kontejnera. Uvek stavite svoju nervnu biljku u čistu saksiju za rasadnik sa drenažnim rupama.

Ako želite da koristite ukrasnu saksiju, imajte na umu da su saksije od terakote porozne i da mogu prebrzo da osušite vašu nervnu biljku. Keramičke ili plastične ukrasne saksije su idealne za nervne biljke.

Kako presaditi svoju nervnu biljku

Evo vodiča korak po korak koji objašnjava kako presaditi svoju nervnu biljku:

Proverite da li je nervnoj biljci potrebno presađivanje tako što ćete potražiti korenje koje viri iz drenažnih rupa. Opušteni listovi ili povećana potreba za vodom mogu ukazivati na to da je biljci potrebno presađivanje.
Zalijte svoju nervnu biljku 2 ili 3 dana pre nego što nameravate da je presadite.
Kada dođe vreme da presadite biljku, dajte joj još jedno lagano zalivanje da biste olakšali rukovanje zemljom.
Dodajte sloj sveže zemlje u novi lonac za rasadnik dok se ne napuni do pola.
Nežno izvadite nervnu biljku iz njenog starog lonca i otresite veći deo stare zemlje. Odrežite sve otrcane ili trule korene.
Stavite nervnu biljku u njenu novu saksiju, napunite je svežom zemljom i nežno je učvrstite.
Lagano zalijte svoju nervnu biljku kako biste joj pomogli da se prilagodi novom loncu.
Iako se nervne biljke ne smatraju toksičnim za ljude i kućne ljubimce, one imaju sitne dlačice na svojim stabljikama koje mogu izazvati blagu iritaciju, tako da je pametno nositi zaštitne rukavice tokom procesa presađivanja.

Nega posle presađivanja

Čak i ako pažljivo i pravilno presadite svoju nervnu biljku, ipak će trebati malo vremena da se oporavi. Biljka može izgledati malo klonulo ili mlohavo neko vreme nakon presađivanja. Možete ubrzati oporavak tako što ćete svoju nervnu biljku postaviti na idealno mesto.

Postavite svoju nervnu biljku negde sa jakim, indirektnim ili filtriranim svetlom. Obezbedite tople, vlažne uslove sa temperaturama između 60 i 80ºF i nivoima vlažnosti između 60 i 90%. Koristite ovlaživače ili posude sa šljunkom da biste to postigli.

Pošto sveže zemljište sadrži hranljive materije, nećete morati da gnojite svoju nervnu biljku odmah nakon presađivanja. Sačekajte otprilike mesec ili dva pre nego što ponovo počnete sa đubrenjem.

Uz dužnu pažnju, vaše nervne biljke bi trebalo da uspevaju godinama koje dolaze.

Česta pitanja o presađivanju nervnih biljaka
Da li treba da potopim svoju biljku Nerve pre presađivanja?
Zalijte svoju nervnu biljku tri dana pre nego što planirate da presadite, a zatim obavite još jedno lagano zalivanje neposredno pre presađivanja. Ovo pomaže da se zemljište lakše obrađuje.

Treba li zaliti biljku Nerve odmah nakon presađivanja?
Lagano zalijte svoju nervnu biljku odmah nakon presađivanja kako biste pomogli biljci da se oporavi. Zatim zalijte normalno.

Da li nervne biljke vole velike saksije?
Nervne biljke ne vole velike saksije, tako da samo povećajte veličinu saksije za jedan inč kad god presađujete.

Zašto je moja biljka Nerve mlohava nakon presađivanja?
Nervne biljke mogu biti mlohave ili klonule dok se oporavljaju od premeštanja u novi lonac.

Da li da zamaglim svoju biljku Nerve nakon presađivanja?
Lagano zamaglite svoju nervnu biljku nakon presađivanja da biste održali visoku vlažnost. Ovo pomaže vašoj nervnoj biljci da se oporavi.

Da li treba da oplodim svoju biljku Nerve nakon presađivanja?
Izbegavajte đubrenje vaše nervne biljke najmanje mesec dana nakon presađivanja.

Presađivanje nervnih biljaka – zamotavanje
Zbog sporog rasta, nervnim biljkama je obično potrebno presađivanje svake 2 ili 3 godine. Presađujte u proleće kad god je to moguće, jer je to prirodan početak aktivne sezone rasta. Pokušajte da izbegnete presađivanje nervnih biljaka tokom zime. Kad god presadite nervnu biljku, povećavajte veličinu saksije samo za inč.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite nervne biljke za optimalnu negu i prednosti feng šuija u kući.