Ultimativni vodic za znacenje cveta aster u Kini

Sve što treba da znate o istoriji, poreklu, značenju i simbolici kineskog cveća aster

Cvetovi kineske astre, ili Callistephus chinensis, uzgajaju se širom sveta. Ove divne jednogodišnje biljke su cenjene zbog svog veselog cvetanja, sa zracima šarenih latica raspoređenih oko veselog žutog centra. Široko uzgajane i kao ukrasne biljke i zbog svog rezanog cveća, kineske astre dolaze u širokom spektru varijanti. Nazvano po grčkoj reči za „zvezdu“, ovo svetlo cveće takođe simbolizuje ljubav, mudrost i veru. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o poreklu i istoriji cveća kineske astere, njihovom značenju i simbolici i kulturnom značaju širom sveta danas.


Značenje i simbolizam cveta kineske astere – najvažnije
Cveće kineske astre dobilo je ime od grčkog za „zvezda“. U grčkoj mitologiji, ovi cvetovi u obliku zvezda postavljeni su na oltare bogova, čineći ih simbolom ljubavi, mudrosti i vere. Za Viktorijance, poklon kineske astre predstavlja ljubav i uglađenost na jeziku cveća.

O cveću kineske astere

Porodica, rod i taksonomija
Kineske astre su jedina vrsta u rodu Callistephus, koji je deo porodice Asteraceae. Asteraceae sadrži oko 1.900 rodova i 32.000 vrsta, uključujući uobičajeno ukrasno cveće kao što su tratinčice, cinije, hrizanteme, koreopsis i suncokreti.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
C. chinensis je jednogodišnja biljka po hladnom vremenu koja naraste do oko 3 stope. Njegovo zeleno, jajasto lišće je naizmenično sa nazubljenim ivicama.

U leto, cveće cveta na jednoj uspravnoj stabljici. Cvetovi dostižu od 3 do 6 inča u prečniku. Iako je upadljivo, cveće nema mnogo mirisa.

C. chinensis cvetovi su crvenkasto-ljubičasti. Mnoge kultivisane sorte cvetaju u raznim bojama, uključujući belu, zlatnu, žutu, narandžastu, crvenu, bordo, plavu i ljubičastu.

Iz kojih regiona potiče cveće kineske astere?
Cvetovi kineske astre su poreklom iz Kine. Međutim, sada se uzgajaju širom sveta.

Kada je u sezoni cveće kineske astere?
U severnoj umerenoj klimi, kineske astre cvetaju od jula do septembra.

Istorija i poreklo kineskog cveća astera
Kineske astre se uzgajaju u Kini najmanje 2.000 godina. Smatra se da su cveće u Evropu uneli jezuitski misionari 1730-ih.

Vrsta je doneta u Severnu Ameriku krajem 18. veka. Brzo su postali popularan ukrasni cvet. Tomas Džeferson je voleo kineske astre i uzgajao ih je u svojim baštama u Montičelu.

Danas se ovo divno cveće uzgaja u umerenim zonama širom sveta. Najčešće se uzgajaju za upotrebu kao rezano cveće.

Popularne vrste, vrste i sorte

Botaničari i kućni baštovani vekovima su gajili kineske astre, što je rezultiralo brojnim sortama. Među najpopularnijima su:

„Plavo i belo“: Dvostruki cvetovi su tamnoljubičasti sa belim prstenom u sredini
‘Crego Giant’: Veliko cveće ima uvijene latice i podseća na hrizanteme
„Vatromet“: Tanke latice koje izgledaju kao vatromet koji eksplodira u nijansama ružičaste, ljubičaste i bele
Gala: Visoke sorte koje dostižu i do 32 inča i imaju latice sa vrhovima perja koje čine odlično sveže rezano cveće
‘Gremlin Double’: Cvetne glave izgledaju kao paperjasti pomponi
Miladi: Kompaktne, ali pune, ove sorte dostižu do 20 inča i uspevaju u kontejnerima
„Nojevo pero“: Dvostruki cvetovi imaju pernate latice
‘Purple Burst’: Polu-dvostruki cvetovi sa ljubičastim i belim šarenim laticama
Traka: Kompaktna (do 12 inča visoka) sorta sa dvobojnim cvetovima koji su savršeni za kontejnere
Serenada: Male sorte koje daju dvostruko cveće
Super Babi: Linija sa dvostrukim cvetovima cenjena za upotrebu kao sveže rezano cveće
Etimološko značenje
Cveće kineske astre dobilo je ime po svojoj zemlji porekla, Kini, i grčkoj reči za „zvezda“, zbog cvetova u obliku zvezda. Ime roda Callistephus potiče od grčke reči kalli, što znači „lep“ i stephos, što znači „kruna“.

Upotreba i prednosti cveća kineske astere

Iako su najpopularnije kao ukrasno i rezano cveće, kineske astre imaju i medicinsku upotrebu. Tradicionalna kineska medicina koristi biljku za lečenje brojnih bolesti, kao što su smanjenje otoka i bolova, poboljšanje vida i čišćenje jetre.

Irokezi su koristili listove astre da bi stvorili laksativ. Ojibva su lečili glavobolju korenima. Naučna istraživanja pokazuju da jedinjenja pronađena u C. chinensis sadrže flavonoide koji mogu pomoći u lečenju dijabetesa.

Biljke astera su jestive. Indijanci su koristili korenje u supi i jeli lišće kao zelenilo. Danas se cvetovi astre koriste za pravljenje čaja ili se jedu sveže u salatama.

Kineske astre nisu toksične za ljude, pse, mačke ili konji.

Kada se posadi u pejzažu, cvetovi kineske astre privlače pčele – posebno vrste sa dugim jezikom – i leptire.

Značenje i simbolika cveta kineske astre

Za Viktorijance, poklon kineskih astera bio je simbol ljubavi i uglađenosti. Oni takođe mogu biti simbol strpljenja i šarma. Zajedno sa njihovom porukom odanosti i ljubavi, na jeziku cveća, poklon astre bi mogao da znači „pobrini se za mene“.

C. chinensis cvetovi su crvenkasto-ljubičasti i simbolizuju ljubav, veru i mudrost. Sorte cvetaju u širokom spektru boja, a neke imaju specifična značenja, kao što su:

Ljubičasta za mudrost i kraljevstvo
Bela za čistoću i nevinost
Crvena za večnu odanost
Ružičasta za ljubav i osećajnost

Kulturni značaj kineskog cveća astera
Cveće kineske astre ima bogatu vezu sa mitom i folklorom. Za stare Grke, cveće je predstavljalo boga Jupitera. Legenda kaže da je Jupiter izazvao ogromnu poplavu koja je ubila mnoge ratnike. Boginja Astreja je bila toliko uznemirena da se pretvorila u zvezdu. Njene suze su pale na zemlju, a tamo gde su sletele, rasle su kineske astre.

Druge priče govore o Devici koja rasipa zvezde po nebu. Zvezdana prašina je pala na zemlju, uzrokujući rast astera. Još jedan mit povezuje astre sa Venerom, boginjom ljubavi.

U Nemačkoj i Engleskoj, mnogi su verovali da su asteri magični. Francuzi su položili bukete astera na grobove palih vojnika; ovde je astra poznata kao „Hristovo oko“.

U Severnoj Americi, pleme Čiroki veruje da cveće predstavlja plave haljine sa resama koje nose sestre koje su pobegle iz bitke. Ovde su i zvanični cvet 20. godišnjica i septembarskih rođendana.

Kineske astre su zastupljene u umetnosti i književnosti. Anri Ruso („Le Douanier“) je slikao astre u svom delu „Buket cveća“ iz 1909. Pesnik Robert Frost koristi astre kao simbol nade u svojoj pesmi „Kasna šetnja“.

Pogodne prilike za poklone za cveće kineske astere

S obzirom na niz boja ovog cveća, nije iznenađenje što se mogu koristiti za razne prilike i događaje. Naravno, savršeni su za godišnjice, Dan zaljubljenih i večeri za sastanke, zahvaljujući asocijaciji na ljubav i predanost.

Takođe su savršeni za rođendane i posebno su povezani sa septembarskim rođendanima. Kad god želite da nekome date do znanja da vam je stalo, poklon od astera je pravi trik.

Kako uzgajati i brinuti se za cveće kineske astere kod kuće

Kineske astre je lako uzgajati kod kuće. Najbolje rastu u USDA zonama otpornosti od 2 do 11 i uspevaju u krevetima, kontejnerima i visećim korpama.

Oni više vole puno sunce od izlaganja delimičnoj senci. Stalno vlažno, bogato i dobro drenirano tlo je idealno. Nemojte preterano zalijevati, ali ne dozvolite ni da se osuše. Uverite se da biljke imaju dobru cirkulaciju vazduha i pružaju podršku višim stabljikama.

Đubrite tokom vegetacije dobro izbalansiranim, granuliranim đubrivom sa sporim oslobađanjem. Međutim, nemojte davati previše azota, jer to može podstaći rast lišća, a ne cvetova.

Sveže rezano cveće kineske astre može trajati do tri nedelje. Neka izgledaju sveže tako što ćete često menjati vodu, držati ih podalje od direktnog sunca i rezati stabljike dijagonalno.

Upakovati
Kineske astre donose niz boja, visina i cvetova u letnju baštu. Cenjene kao ukrasne biljke i zbog svog rezanog cveća, ove divne jednogodišnje biljke takođe imaju bogatu istoriju. Od grčkog mita do folklora Indijanaca, C. chinensis nudi i bogatu simboliku i kulturno značenje. Biljke takođe imaju lekovitu upotrebu i igrale su ulogu u kineskoj medicini i tradiciji lečenja Indijanaca. Na jeziku cveća, simbolika poklona kineskih astera može predstavljati ljubav, odanost, čistotu i mudrost. Oni su savršen način da nekome date do znanja da vam je stalo.

Najčešća pitanja o cvetu kineske astere:

Da li se kineske astre vraćaju svake godine?
Kineske astre su jednogodišnje biljke i ne vraćaju se svake godine. Moraćete da sejete seme ili da započnete sadnju svake sezone.

Da li je kineske astre teško uzgajati?
Kineske astre je lako uzgajati pod pravim uslovima. Bogato, vlažno, dobro drenirano zemljište i puno sunce do delimične senke su idealni uslovi za uzgoj.

Da li su kineske astre jednogodišnje ili višegodišnje?
Kineske astre su jednogodišnje biljke po hladnom vremenu.

U kojim bojama dolaze kineske astre?
Kineske astre cvetaju u raznim bojama. Dok vrsta cveta crvenkasto-ljubičastom, sorte dolaze u beloj, zlatnoj, žutoj, ljubičastoj, crvenoj, narandžastoj i bordo boji.

Da li se kineska astra smatra invazivnom?
Iako nije urođenik iz Severne Amerike, C. chinensis se ne smatra invazivnom vrstom.