Savrseno tlo za uspeh vaseg drveca citrusa u zatvorenom prostoru

Bez obzira da li živite u tropima ili u hladnom okruženju, uzgajanje stabala citrusa u zatvorenom prostoru je uzbudljiv poduhvat sa mnogo koristi i prednosti . Pored odgovarajućih svetlosnih uslova i odgovarajućih temperatura , jedan ključni deo brige o drveću kao što su limete, limuni i kumkvati je odabir odgovarajuće zemlje za saksije. U ovom vodiču ću podeliti svoj recept za kućnu mešavinu za saksije i kako da osigurate da vaša stabla citrusa uspevaju u zatvorenom prostoru.


Najbolje tlo za drveće citrusa u zatvorenom prostoru
Pregled sadržaja:

Ključne Takeavais
Ultimativni recept za mešavinu drveća citrusa u zatvorenom prostoru
Da li je svim citrusima potrebno isto tlo?
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta
Česta pitanja:

Ključne Takeavais

Drveće citrusa preferira dobro drenirajuću zemlju za saksije koja obezbeđuje mešavinu aeracije i kapaciteta zadržavanja vode. Oni uspevaju u zemljištu sa pH između 5,5 i 7,0. Dobra mešavina za saksije za drveće citrusa uključuje dva dela tresetne mahovine, dva dela perlita i jedan deo odležanog komposta.

Ultimativni recept za mešavinu drveća citrusa u zatvorenom prostoru
Mlado drvo citrusa u zatvorenom saksiji u crnoj sadi sa zrelim plodovima i zelenim listovima Drveće citrusa najbolje raste u zemljištu bogatom hranljivim materijama i blago kiselim osnovama

Zemljište igra ključnu ulogu u zdravlju biljaka služeći nekoliko vitalnih funkcija. Međutim, nije sva zemlja ista!

Mešavine zemljišta uglavnom uključuju organske materijale kao što su kompost i drvena sečka ili neorganske materijale kao što su pesak i perlit. Pronalaženje prave kombinacije materijala ključno je za uzgoj zdravih biljaka.

Lako je napraviti sopstvenu mešavinu za sađenje citrusa. Ovo je moj isprobani domaći recept, jednostavno kombinujte sledeće.

2 dela tresetne mahovine
2 dela perlita
1 deo odležanog komposta

Tresetna mahovina je kisela, tako da će obezbediti niži pH koji drveće citrusa voli. Takođe će pomoći u zadržavanju hranljivih materija i vode bez stvaranja zbijenih tla.

Perlit je inertna supstanca koja pomaže u drenaži i aeraciji. Mešanjem perlita sprečavate sabijanje i zalijevanje tla.

Kompost obezbeđuje hranljive materije, kao i povećanje života u zemljištu. Takođe pomaže kod zadržavanja hranljivih materija i vode.

Kada dodate kompost, uverite se da je materijal potpuno razbijen. Ovo će sprečiti da se tlo vremenom slegne.

Ako više volite da kupite gotovu zemlju umesto da pravite sopstvenu, imate mnogo opcija.

Espoma Cactus Potting Mik je organska zemlja za saksije dizajnirana za kaktuse, palme i stabla citrusa. Pravi se od tresetne mahovine, perlita, starih šumskih proizvoda i drugih sastojaka.

Miracle-Gro mešavina kaktusa, palmi i citrusa je još jedna opcija. Dobro drenira i uključuje zalihe neorganskog đubriva koje može hraniti stabla citrusa do šest meseci.
Da li je svim citrusima potrebno isto tlo?
Kolekcija stabala citrusa limuna u saksiji koja daje obilno voće Sve vrste stabala citrusa u zatvorenom prostoru zahtevaju slične osnove tla za optimalan rast

Na sreću, sve vrste stabala citrusa će se dobro ponašati u sličnoj mešavini za saksije. To znači da možete koristiti istu mešavinu za svoju lipu i stablo narandže iz Valensije.

Kada birate zemlju za saksiju za svoje drvo citrusa, želite da potražite sledeće karakteristike.

Dobro drenirajuće: Stabla citrusa vole tlo koje je vlažno, ali nije zasićeno. Pravilna mešavina zemljišta će omogućiti da višak vode pobegne.

Može da zadrži vodu: Iako bi tlo trebalo da dozvoli da višak vode pobegne, ono takođe treba da zadrži dovoljno vode da citrusi usvoje sve što im je potrebno.

Prozračno: Dobro prozračeno tlo omogućava biljkama da razmjenjuju gasove i razvijaju jak korijenski sistem.

Može da zadrži hranljive materije: Ako tlo ne može da zadrži hranljive materije, đubrivo će se isprati iz vašeg tla pre nego što ga biljka preuzme.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta
Čovek sakupi dve šake zemlje iz saksije unutrašnjeg drveta citrusa Mokro, slabo drenirajuće zemljište može dovesti do brojnih zdravstvenih problema za citruse u zatvorenom prostoru

Ako koristite pogrešno tlo, možda ćete primetiti da vaša stabla citrusa pokazuju jedno ili više od sledećeg.
Iellov Leaves

Požutjelo lišće (često u kombinaciji sa opadanjem lišća citrusa ) može ukazivati na nekoliko problema. Dva najčešća uzroka žutog lišća su prekomerno zalivanje ili nedostatak hranljivih materija.

Ako koristite podlogu koja ne obezbeđuje dovoljno drenaže, vaše biljke će na kraju sedeti u vlazi. Ako korenje nema pristup vazduhu, ne može da razmenjuje gasove.

Drugi uzrok žutog lišća je nedostatak hranljivih materija. Koristeći zemljište sastavljeno prvenstveno od peska, perlita i drugih velikih neorganskih čestica, hranljive materije će se isprati kada zalivate. Zbog toga biljke neće moći da dobiju hranljive materije koje su im potrebne.

Drveće citrusa takođe može imati poteškoća sa dobijanjem hranljivih materija kada se nalazi u zbijenom tlu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za obrezivanje stabala citrusa u zatvorenom prostoru za sečenje starog ili raspadnutog lišća i grana.
Root Rot

Gniloba korena je gljivična infekcija koja utiče na koren biljke. Najčešće se javlja u zasićenim zemljištima.

Dok je pravilan raspored zalivanja jedan od ključeva za sprečavanje truljenja korena, odabir odgovarajućeg tla je još jedan važan aspekt.

Zemljišta koja su zbijena ili sadrže previše gline neće moći da odvode višak vode. Ako voda ne može da pobegne, koreni će početi da trunu.

Trulež korena sprečava biljke da usvoje vodu i hranljive materije koje su im potrebne. U ekstremnim slučajevima, može čak dovesti do uginuća stabala citrusa.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje citrusa kod kuće .
Česta pitanja:
Koji pH je najbolji?

Stabla citrusa u zatvorenom prostoru najbolje uspevaju u zemljištu sa blago kiselim pH. Zapamtite da je neutralni pH 7,0; bilo koji broj ispod ovog se smatra kiselim. Drveće citrusa u zatvorenom prostoru najbolje uspeva u mešavini sa pH između 5,5 i 7,0.
Možete li koristiti zemlju za kaktuse ili orhideje?

Mešavine zemljišta za kaktuse, sočne i orhideje obično imaju slične korisne karakteristike (kao što su blaga kiselost i dobra drenaža), pogodne za stabla citrusa u zatvorenom prostoru.
Koja su glavna razmatranja tla pri presađivanju?

Uvek promenite svoju zemlju kada presađujete drvo citrusa da biste uklonili probleme sa zbijanjem i bolestima .
Da li stabla citrusa u zatvorenom prostoru vole vlažno tlo?

Stabla citrusa u zatvorenom prostoru najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Uverite se da vaša posuda za saksije ima drenažni sistem kako bi se višak vode mogao raspršiti tokom ciklusa zalivanja.
Okončanje

Sada kada znate o pravilnom tlu za saksije za stabla citrusa, možete odabrati zemljište koje će vaše biljke voleti. Sadnjom u sjajno tlo, postavićete osnovu za pravilno zalivanje i đubrenje. Ne zaboravite da izaberete mešavinu zemljišta koja dobro drenira sa blago kiselim pH.