Mogu li bozuri rasti u hladu

Prekrasni naborani cvetovi i višegodišnja navika božura čine ih popularnim baštenskim biljkama. Međutim, ako imate senovitu baštu, možda se pitate da li možete da uzgajate božure u senci. Ostanite uz nas za odgovor!


Mogu li božuri rasti u hladu?
Hajde da sklonimo jednostavan odgovor sa puta. Da, božuri mogu rasti u delimičnoj senci! Međutim, nijedna vrsta božura neće dobro rasti u punoj senci.

Međutim, neke vrste božura će zahtevati puno sunca da bi uspele.

Odabir božura za senovite oblasti
Ako imate senovitu baštu i želite da uzgajate božure, posebnu pažnju treba obratiti na sortu. Termin božur odnosi se na oko 33 vrste iz roda Paeonia.

Postoje razlike između vrsta božura, kao i varijacije između pojedinačnih sorti unutar jedne vrste.

Neke od ovih razlika su vidljive, ali druge nisu vidljive golim okom. Jedna od ovih nevidljivih varijacija je sposobnost biljke da toleriše senku.

Pre nego što nastavite i posadite božur na području koje ima delimičnu senku, uverite se da vrsta i sorta mogu tolerisati ovo okruženje.

Božuri otporni na senku
Sledeće vrste božura mogu da podnesu nekoliko sati senke svakog dana. Međutim, potrebno im je najmanje četiri sata svetlosti svakog dana da bi uspele i cvetale.

Zbog toga bi trebalo da posadite ove božure u oblastima sa šarenom senkom ili na područjima koja primaju jutarnje ili popodnevno sunce.

Paeonia japonica

Ovaj zeljasti božur je porijeklom iz šumskih podloga prisutnih u Japanu. Zbog toga je dobro prikladan za ispupčeno svetlo ili delimičnu senku.

To je relativno mala biljka koja raste oko stope u visinu i jednu stopu u širinu. Može da preživi hladnoću, ali ne i intenzivnu toplotu, tako da će najbolje rasti ako živite u USDA zonama 5–8.

Sve dok biljke ostanu zdrave, u kasno proleće će proizvesti šake delikatnih belih cvetova zajedno sa žutim prašnicima. Samo obavezno dajte biljkama nekoliko sati svetlosti svakog dana ako želite cvetanje.

Paeonia suffruticosa ‘High Noon’

Ovo je jedna od najpopularnijih vrsta hibridnih božura.

Kao i većina božura na drvetu, raste između 4-5 stopa u visinu i 4-5 stopa u širinu. Može se uzgajati u USDA zonama 4–9, ali zahteva više popodnevne senke na vrućem jugu.

„High Noon“ proizvodi impresivan broj velikih bledo žutih cvetova sa crvenim sredinama. Cvetovi imaju slojeve naboranih latica što im daje klasičan oblik božura.

Paeonia obovata

Poznata i kao šumski božur, Paeonia obovata je porijeklom iz šumskih podova Kine, Japana i Rusije. Kao takav, može uspevati u delimičnoj senci.

To je zeljasti božur koji će narasti samo dva metra u visinu i dva metra u širinu. Zbog toga je dobar dodatak šumskim baštama ili ispred većih biljaka koje nude hlad.

Njegovi jednostavni cvetovi mogu biti crveni, beli ili ljubičasti i cvetati u kasno proleće. Lišće obično ostaje tokom leta, a zatim opada kada dođe zima.

Paeonia lutea ‘Ludlovii’

Još jedan božur od drveta koji može da se nosi sa delimičnom senkom je tibetanski božur. Ova sorta može narasti do četiri stope i dobro se ponašati u USDA zonama 4–9.

Ovo je jedan od viših božura – biljke redovno dostižu visinu od osam ili devet stopa. Zbog toga bi trebalo da razmislite gde da ih posadite pre nego što ih stavite u zemlju.

Biljka proizvodi jarko žute cvetove sa žutim čašicama sredinom do kasnog proleća.

Kako da znam da li moj božur dobija dovoljno sunca?

Ako se pitate da li vaša biljka dobija dovoljno sunca, možete potražiti nekoliko znakova kojima bi možda trebalo više svetlosti.

Nedostatak cveća je jedan od znakova da vašoj biljci možda treba više svetlosti. Međutim, nijedno cveće takođe može biti uzrokovano previše azota, nepravilnom temperaturom i sušom.

Još jedan znak da će vašim biljkama možda trebati više svetlosti su dugačke i tanke stabljike koje izgledaju kao da posežu za svetlom.

Previše senke takođe može uticati na ukupnu snagu biljke božura. Ako svojoj biljci pružate odgovarajuću negu, ali ne raste, možda će joj trebati više svetlosti.

S druge strane, previše svetla može dovesti do izgorenih listova i smeđih latica. Ovo je čest problem ako biljke primaju popodnevno sunce u vrućim klimama.

Uzgajanje božura u senci: zamotavanje
Bez obzira da li imate puno sunca ili delimičnu senku, možete pronaći biljku božura za svoju baštu. Trik je u odabiru vrste i sorte koja odgovara uslovima osvetljenja u vašem području.

Za više, pogledajte naš krajnji vodič za uzgoj božura u vašoj bašti.