najredjih cvetova na svetu

Neverovatne vrste retkog cveća i gde ih pronaći

Cveće su neverovatno složene i lepe karakteristike sveta prirode. Njihove prelepe boje, upadljive latice i opojni mirisi fasciniraju ljude vekovima. Nažalost, nekoliko vrsta cveća širom sveta smatra se izuzetno retkim i rizikujemo da ih potpuno izgubimo. U ovom članku ćemo istražiti 25 najređih cvetova na svetu, uključujući njihove botaničke karakteristike, izvorni raspon i šta ih čini tako jedinstvenim i retkim.

Kako se definiše retko cveće?

Ne postoji naučni ili kulturni konsenzus o tome šta je retki cvet zapravo. Tipično, retko cveće su vrste koje su navedene kao ugrožene ili kritično ugrožene na Crvenoj listi ugroženih vrsta IUCN-a. Ovo cveće je u opasnosti od izumiranja zbog faktora poput klimatskih promena, gubitka staništa ili niske populacije.

Redak cvet se takođe može definisati kao izuzetno retka sorta određenog cveta. Neke retke sorte je izuzetno teško kultivisati. To može značiti da samo nekoliko ovih primeraka postoji širom sveta. Ova definicija se odnosi na ružu Juliet – poznatu kao najređa sorta ruža na svetu.

25 najređih cvetova na svetu

1. Crni slepi miš (Tacca chantrieri)

O tome:

Cvet crnog šišmiša (Tacca chantrieri) je veoma neobičan član porodice jam (Dioscoreaceae). Cvetovi crnog slepog miša su autohtoni u Bangladešu, Kambodži, Tajlandu, Vijetnamu i drugim tropskim oblastima jugoistočne Azije. Francuski hortikulturista Eduard Andre prvi je opisao ove biljke čudnog izgleda 1901.

Cvetovi crnog šišmiša imaju velike, blago crne cvetove u obliku slepog miša. Ovo cveće može narasti do 12 inča u prečniku. Svaki cvet ima nekoliko dugih vitica koje mogu biti dugačke do 28 inča. Cveće crnog šišmiša je jedno od najređih crnih cvetova na svetu, koje je i najređa boja cveta na svetu.

2. Brugmansia vulcanicola

O tome:

Brugmansia vulcanicola je izuzetno redak cvetajući grm koji je nastao u hladnim, vlažnim visoravnima kolumbijskih i ekvadorskih Anda. Deo je porodice velebilja (Solanaceae) i pripada rodu Brugmansia. Nažalost, veruje se da je Brugmansia vulcanicola izumrla u divljini i sada postoji samo u baštama ili hortikulturnim ustanovama.

Iako nema uobičajeno ime, Brugmansia vulcanicola se prevodi kao „Anđeoska truba koja voli vulkansko tlo“. Brugmansia vulcanicola ima ružičasto-crveni oblik trube koji kao privesci vise sa grana. Ovi prelepi cvetovi su najmanji cvetovi koje proizvodi bilo koji član roda Brugmansia.

3. Kamelija ‘Middlemist’s Red’

O tome:

Smatra se da je kamelija ‘Middlemist’s Red’ najređi cvet na svetu. Veruje se da su na Zemlji ostala samo dva primerka ove biljke. Jedan se čuva u konzervatorijumu u Čizvik Hausu u Velikoj Britaniji, dok se drugi nalazi na Novom Zelandu.

Ovu izuzetno retku sortu Camellia japonica doneo je u Veliku Britaniju iz Kine 1804. godine Džon Midlmist. Sada se smatra da je ova prelepa kamelija izumrla u divljini zbog prekomernog uzgoja. Kamelija ‘Middlemist’s Red’ daje velike, zapanjujuće svetle ružičasto-crvene cvetove nalik ruži.

4. kajmanska žalfija (Salvia caimanensis)

O tome:

Kajmanska žalfija (Salvia caimanensis) je kritično ugroženi član roda Salvia porijeklom sa Velikog Kajmana – najvećeg od Kajmanskih ostrva. Smatralo se da je ova lepa višegodišnja biljka potpuno izumrla 40 godina između 1967. i 2007. Međutim, ponovo je otkrivena nakon kampanje koja je nudila nagradu za uočavanje ovih retkih cvetova.

Od njegovog ponovnog otkrića, pronađeno je oko 300 biljaka kajmanske žalfije. Kajmanska žalfija ima prelepe bledoplave cvetove sa karakterističnim velikim usnama i belim unutrašnjim oznakama. Kajmanska žalfija je član porodice žalfije (Lamiaceae).

5. Čokoladni kosmos (Cosmos astrosanguineus)

O tome:

Čokoladni kosmos (Cosmos astrosanguineus) je fantastičan član roda Cosmos koji je skoro izumro u divljini. Pripada porodici tratinčica (Asteraceae). Čokoladni kosmos je autohton u Meksiku, gde raste samo u nekoliko država. Ovo prekrasno cveće zahteva mešano stanište borove i hrastove šume sa nadmorskim visinama u rasponu od 5.910 do 8.040 stopa.

Čokoladni kosmos je dobio ime po rajskom čokoladno-vanilinom mirisu svog cveća. Cvetovi se kreću od tamno crvene do smeđe. Miris postaje moćniji uveče, zbog čega je ovaj kosmos popularan među baštovanima.

6. Cooke’s Koki’o (Kokia cookei)

O tome:

Zadivljujući Cookeov koki’o (Kokia cookei) je nažalost jedna od najređih biljaka na svetu. Ovi cvetni grmovi iz porodice sleza (Malvaceae) su prvobitno bile poreklom sa ostrva Moloka’i na Havajima. Sada se smatra da je Cookeov koki’o izumro u divljini.

Cookeov koki’o ima narandžasto-crvene cvetove sa uvrnutim laticama i može narasti do 10 stopa. Većinu ovih grmova posekli su polinezijski doseljenici pre oko 1.000 godina. Preostale biljke su se oslanjale na oprašivanje od kolibrija koje su izgubljene zbog bolesti. Bez ovih oprašivača, divlje populacije Cookeovog koki’oa postepeno su nestale.

7. Mrtvački cvet (Amorphophallus titanum)

O tome:

Mrtvački cvet (Amorphophallus titanum) je čudna biljka koja se nalazi samo u zapadnoj Sumatri u Indoneziji. Poznato i kao titan arum, cveće leševa je poznato po tome što proizvodi neugodan miris sličan trulom mesu. Ovaj miris privlači bube strvine i muve da oprašuju sićušne cvetove unutar biljke.

Mršavi cvetovi se sastoje od visokog žuto-zelenog spadiksa okruženog velikom tamnocrvenom pločom. Površina lopatice podseća na nabore prevrnute pečurke. Iako je leševo cveće retko u divljini, nekoliko primeraka se čuva u botaničkim baštama širom sveta.

8. Vatreni ljiljan (Gloriosa superba)

O tome:

Vatreni ljiljani (Gloriosa superba) su spektakularne trajnice koje su sve ređe u divljini. Ovo dramatično cveće ima nekoliko uobičajenih imena, kao što su plameni ljiljan, slavni ljiljan ili tigrova kandža. Vatreni ljiljani pripadaju porodici jesenjih krokusa (Colchiaceae) i poreklom su iz tropskih regiona Azije i južne Afrike.

Cvetovi vatrenog ljiljana granaju se od glavne stabljike, stvarajući vatreno crvene ili narandžaste cvetove sa žutim ivicama. Sa dna cveta zrači šest žutih prašnika. Vatreni ljiljan je nacionalni cvet Zimbabvea.

9. Frenklinov cvet drveta (Franklinia alatamaha)

O tome:

Cvet Franklinovog drveta (Franklinia alatamaha) je zapanjujuće listopadno drvo koje pripada porodici čajeva (Theaceae). Nažalost, veruje se da je cvet Franklinovog drveta izumro u divljini od 19. veka. Ova stabla su prvobitno pronađena u dolini reke Altamaha u Gruziji u SAD.

Primerci cveća Franklinovog drveta sada preživljavaju kao ukrasne baštenske biljke, ali mogu biti izazovne za kultivaciju. Franklinia alatamaha proizvodi prelepe bele cvetove slične onima kamelija. Ovo cveće ima začinski miris sličan orlovim noktima ili cvetovima narandže.

10. Orhideja duh (Dendrophilak lindenii)

O tome:

Takođe poznate kao orhideje bele žabe, američke orhideje duhova (Dendrophilak lindenii) su nažalost navedene kao ugrožene. Orhideje duhova su autohtone u vlažnim močvarama na Kubi i Floridi. Štaviše, ove orhideje su se pokazale izazovnim za kultivisanje i zaštićene su državnim zakonom na Floridi.

Orhideje duhova su epifiti bez listova koji se drže drugih stabala. Beli cvetovi imaju veliku donju laticu sa dve zakrivljene vitice koje podsećaju na duha. Ovi cvetovi se otvaraju jedno po jedno i ujutru proizvode najjači miris nalik na jabuku.

11. Gibraltar Campion (Silene tomentosa)

O tome:

Gibraltarski kampion (Silene tomentosa) je retka vrsta roda Silene ili Campion koja raste samo na ostrvu Gibraltar. Ovo lepo cveće se smatralo izumrlim 1992. godine, ali je srećom ponovo otkriveno u divljini 1994. U divljini, gibraltarski kamponi se mogu naći samo na izdancima Gibraltarske stene.

Cvetovi gibraltarskog kampiona su bledo ružičasti, ljubičasti ili beli i imaju pet dvokrilnih latica. Kampion Gibraltara je trenutno naveden kao ugrožen zbog svog malog divljeg područja. Uzorci se takođe uzgajaju u Gibraltarskoj botaničkoj bašti.

12. Vruće usne (Palicourea elata)

O tome:

„Vruće usne“ je uobičajeno ime za Palicourea elata, poznatu i kao „poljubac devojke“. Ovo živo tropsko cveće pripada porodici kafe (Rubiaceae). Palicourea elata je porijeklom iz prašuma Centralne i Južne Amerike.

Palicourea elata ima dve raskošne crvene listove koji izgledaju kao usne koje se ljube. Ovi listovi su specijalizovani listovi koji privlače oprašivače na male bele cvetove koje Palicourea elata proizvodi zimi. Palicourea elata se smatra ugroženom zbog krčenja šuma. Ove biljke takođe pate zbog prekomerne berbe jer su popularne biljke za Dan zaljubljenih.

13. Cvet indijske lule (Monotropa uniflora)

O tome:

Indijski cvetovi lule (Monotropa uniflora) su neobične zeljaste trajnice iz porodice vresova (Ericaceae). Ove biljke su poreklom iz delova Azije, Severne Amerike i Južne Amerike. Indijski cvetovi lule imaju voštane bele listove koji izgledaju kao lule za duvan.

Neobično je da indijski cvetovi lule ne stvaraju hlorofil, što objašnjava njihovu bledo belu boju. Umesto da koriste fotosintezu za pravljenje hrane, indijski cvetovi lule zavise od mikoriznih gljiva koje žive na cveću. Ove gljive pijaju hranljive materije sa drugih stabala i prenose deo ove hrane na indijsko cveće lule.

14. Jade Vine (Strongilodon macrobotris)

O tome:

Vinova loza od žada (Strongilodon macrobotris) je zapanjujuća loza lijana poreklom sa Filipina. Poznate i kao smaragdna loza, ove trajnice pripadaju porodici mahunarki (Fabaceae). Vinova loza od žada može dostići dužinu do 60 stopa i uglavnom je oprašuju slepi miševi. Nažalost, ove živahne vinove loze su pod ekstremnom pretnjom zbog krčenja šuma.

Vinova loza od žada naseljava obale reka ili jaruge u tropskim šumama i osnovni je izvor hrane za lokalno stanovništvo. Vinova loza od žada ima dugačke priveske od tirkiznih cvetova u obliku kandže. Svaki od ovih drvenih privezaka može sadržati do 75 pojedinačnih cvetova.

15. Juliet Rose (Rosa ‘Sveet Juliet’)

O tome:

Juliet ruže (Rosa ‘Sveet Juliet’) su najređa sorta ruža na svetu. Uzgajivaču Dejvidu Ostinu je trebalo 15 godina i oko 4 miliona dolara da usavrši ovu prelepu sortu ruže čaja. Zbog poteškoća koje uzgajivači imaju u uzgoju, Juliet ruže su prilično retke.

Julije ruže proizvode elegantne duple cvetove sa laticama kajsije u sredini i belim laticama oko ivice. Svaki cvet ima manji cvet iz centra kako dostiže zrelost. Ove ruže su izuzetno skupe, ali i neverovatno lepe.

16. Ženske papuče orhideje (Cipripedioideae spp.)

O tome:

Orhideje ženskih papuča (Cipripedioideae spp.) su grupa od oko 165 retkih vrsta orhideja širom sveta. Veruje se da ove orhideje potiču iz Centralne Amerike i sada se mogu naći širom Amerike, Azije i Evrope.

Štaviše, ženske orhideje papuče su neobične jer imaju male kese ili vrećice kao donju laticu svakog cveta. Ove kese se koriste za privremeno hvatanje insekata, prisiljavajući ih da izađu. Dok insekt pobegne, on se četka o prašnike i oprašuje orhideju ženskih papuča.

17. Cereus koji cveta noću (Selenicereus grandiflorus)

O tome:

Noćno cvetajući cereus (Selenicereus grandiflorus) je zapanjujući član porodice kaktusa (Cactaceae). Retko se nalazi kao kultivisana biljka, noćno cvetajući cereus je autohton u Centralnoj i Južnoj Americi, zajedno sa nekoliko karipskih ostrva. Selenicereus grandiflorus je takođe poznat kao kaktus vanile zbog svog predivnog noćnog mirisa vanile.

Cereus koji cveta noću daje velike bele cvetove u obliku zvezda koje mogu biti široke do 15 inča. Svaki cvet je redak spektakl u prirodi jer cveta samo jednu noć svake godine. Mirisni cvetovi privlače noćne oprašivače kao što su slepi miševi i moljci.

18. Papagajev kljun (Lotus berthelotii)

O tome:

Cvetovi kljuna papagaja (Lotus berthelotii) su neki od najdramatičnijih i zapanjujućih cvetova koji se nalaze u prirodi. Međutim, oni su klasifikovani kao ugroženi i mogu biti izumrli u divljini. Cvetovi kljuna papagaja su poreklom sa Kanarskih ostrva i pripadaju porodici mahunarki (Fabaceae).

Biljke kljuna papagaja su zimzeleno grmlje koje se prostire po zemlji. Narandžasti ili crveni cvetovi podsećaju na kljun papagaja koji je usmeren prema nebu. Kljun papagaja je takođe poznat kao koralni dragulj, cvet lotosove loze ili pelikanov kljun.

19. Poke-me-boi (Vachellia anegadensis)

O tome:

Poke-me-boi (Vachellia anegadensis) je kritično ugrožen član roda Vachellia ili bagrema. Poke-me-boi je član porodice mahunarki (Fabaceae) i autohton je na nekolicini Britanskih Devičanskih ostrva. Ovo cveće je pod ozbiljnom pretnjom zbog porasta nivoa mora, preti da zbriše njegova preferirana staništa u tropskim suvim šumama.

Štaviše, biljke Poke-me-boi su mali, bodljikavi grmovi ili drveće sa grozdovima sitnih žutih cvetova nalik na pompon. Poke-me-boi takođe proizvodi zakrivljene mahune semena. Još jedna pretnja poke-me-boi-u je čišćenje zemljišta za izgradnju stambenih objekata i druge svrhe.

20. Kraljica noći (Epiphillum okipetalum)

O tome:

Poznata i kao kaktus Holanđana, kraljica noći (Epiphillum okipetalum) lako se meša sa cereusom koji cveta noću. Iako obe biljke pripadaju porodici kaktusa, kraljica noći je epifit, a ne kopnena biljka. Kraljica noći je poreklom iz Južne Amerike, ali se proširila po delovima jugoistočne Azije.

Kraljica noći daje jedinstveno belo cveće sa jakim mirisom. Ovo cveće cveta samo noću. Iako je kraljica noći vrsta koja najmanje brine, cveće je malo.

21. Rotšildova orhideja papuča (Paphiopedilum rothschildianum)

O tome:

Rotšildove papuče orhideje (Paphiopedilum rothschildianum) su prelepa retka vrsta orhideja. Ove jedinstvene orhideje rastu samo na severnom Borneu u kišnim šumama koje okružuju planinu Kinabalu. Ovo nišno stanište se nalazi na otprilike 1650 do 3900 stopa iznad nivoa mora.

Orhideje papuča imaju upečatljive cvetove sa dve karakteristične tanke horizontalne latice. Dve vertikalne latice u obliku kruške okružuju središnji ružičasto-crveni list koji privlači muhe. Glavne latice imaju crne i žuto-zelene pruge.

Neverovatno, Rotšildovim orhidejima papuča ponekad može biti potrebno čak 10 do 20 godina da sazre i procvetaju.

22. Smrdljivi leš ljiljan (Rafflesia arnoldii)

O tome:

Smrdljivi mrtvački ljiljan (Rafflesia arnoldii) je verovatno jedan od najpoznatijih retkih cvetova na ovoj listi. Ovi čudni cvetovi su najveći pojedinačni cvetovi na svetu, koji rastu do 3,3 stope u širinu. Smrdljivi ljiljani su porijeklom iz tropskih kišnih šuma Bornea i Sumatre u Indoneziji.

Smrdljivi ljiljani su veliki tamnocrveni ili smeđi cvetovi prekriveni žućkastim mrljama. Nemaju lišće, korenje, niti koriste hlorofil za hranljive materije. Umesto toga, oni izvlače hranljive materije iz okolne loze. Smrdljivi ljiljani stvaraju karakterističan miris trulog mesa kako bi privukli bube i muve za oprašivanje.

23. Zapadna podzemna orhideja (Rhizanthella gardneri)

O tome:

Zapadne podzemne orhideje (Rhizanthela gardneri) su kritično ugrožene biljke koje većinu svog života provode pod zemljom. Poreklom iz malog područja u zapadnoj Australiji, ovim čudnim orhidejima preti gubitak staništa kako bi se napravio prostor za poljoprivredno zemljište. Zapadne podzemne orhideje apsorbuju hranljive materije iz mikoriznih gljiva vezanih za okolne biljke kako bi podstakle njihov rast.

Zapadne podzemne orhideje uglavnom cvetaju pod zemljom, iako njihove latice mogu povremeno izbijati iz zemlje. Svaki cvet može proizvesti do 100 malih cvetova. Ovi sićušni tamnocrveni cvetovi zaštićeni su prstenom bledo ružičastih listova u obliku lala.

24. Beli molokajski hibiskus (Hibiscus arnottianus subsp. immaculatus)

O tome:

Beli molokajski hibiskus (Hibiscus arnottianus subsp. immaculatus) je član porodice hibiskusa ili sleza (Malvaceae). Ovo zapanjujuće belo cveće je poreklom sa ostrva Molokai na Havajima i navedeno je kao ugroženo. Beli Molokai hibiskus je takođe poznat kao domaći havajski beli hibiskus ili beli slez.

Beli Molokai hibiskus ima blago mirisne bele cvetove sa pet naboranih latica. Iz središta svakog cveta vire prašnici krem boje, koji su bledozelene boje.

25. Ioutan poluo

O tome:

Toliko se malo zna o Ioutan poluo da biljka nema prihvaćeno naučno ime. Ovo čudno malo parazitsko cveće nalazi se u delovima Australije, Kine i Tajvana. U Kini su poznati kao „udumbara“ i pominju se u tradicionalnim budističkim tekstovima.

Cvetovi Ioutan poluo su toliko retki da se veruje da cvetaju samo jednom u 3.000 godina. Ove sićušne bele cvetove nalik na kuglu često se greškom mešaju sa jajima. Cvetovi izbijaju iz tankih, skoro providnih stabljika. Ioutan poluo je pronađen kako raste kao parazit na palminom lišću.

Česta pitanja o retkim cvetovima:

Koji je najređi cvet na svetu?

Najređi cvet na svetu je kamelija ‘Middlemist’s Red’. U svetu su poznata samo dva primerka ove izuzetno retke ružičasto-crvene kamelije.

Koji je najlepši redak cvet?

Neki od najlepših retkih cvetova uključuju čokoladni kosmos, Julijinu ružu ili papagajin kljun. Nekoliko retkih orhideja poput Rothschildovih orhideja papuča su takođe izuzetno lepe.

Koja je najređa boja cveća?

Najređa boja cveća je crna. Iako je „pravo plavo“ cveće izuzetno retko, ima i vrlo malo crnih cvetova. Jedna od najređih vrsta crnog cveća je cvet crnog šišmiša.

Da li plave i crne ruže zaista postoje u prirodi?

Crne ili plave ruže ne postoje u prirodi i mogu se postići samo bojenjem rezanih ruža. Crna i plava su takođe najređe boje cveća uopšte.

Vrste retkog cveća – poslednja reč

Neki od najređih cvetova na svetu su izuzetno čudni i divni. Mnoga od najčudnijih retkih cvetova, kao što je smrdljivi mrtvački ljiljan, potiču iz tropskih sredina. Za druge se smatralo da su izumrle pre nego što su ponovo otkrivene, kao što je kajmanska žalfija ili gibraltarski kampion. Ako budete imali sreće, možda ćete moći da uzgajate neko retko cveće, kao što je čokoladni kosmos, kod kuće.