Koja je simbolika iza odredjenog cveća

Dok će nekome poslati cveće sigurno ulepšati dan, ponekad želite da budete malo konkretniji sa porukom koju šaljete. Tu dolazi značenje i simbolika cveća! Umesto da izaberete buket i nazovete ga dobrim, odvojite trenutak da razmislite o značenju svakog cveta.

Svaka vrsta i boja cveta ima jedinstveno značenje, bilo da je to prijateljstvo, strast, oprost ili simpatija. Ako naučite nešto više o simbolici različitog cveća, možete poslati cvetni aranžman koji odgovara poruci koju želite da pošaljete.

Šta simbolizuje cvet?

Sa svojim šarenim i lepim cvetovima, cveće se često smatra simbolima radosti i zadovoljstva. Međutim, različite vrste i boje cveća donose jedinstvena značenja. Neki cvetovi se vide kao simboli prijateljstva i čistoće, dok su drugi vezani za oprost i smrt.

Simbolika i značenje cveta po boji

Uz učenje o značenju i simbolici dalija i značenju lala, korisno je naučiti simboliku različitih boja! Na taj način možete odabrati savršene vrste i boje cveća.

Šta simbolizuje crveno cveće?

Ako mislite da crvene ruže simbolizuju ljubav, u pravu ste! Međutim, crveno cveće ne simbolizuje samo bilo koju vrstu ljubavi … oni su simboli strastvene ljubavi i romantike. Dakle, ako želite da pokažete nekome kako se osećate, razmislite o naručivanju isporuke crvenih ruža. Pored toga što je povezano sa strašću, crveno cveće može se koristiti i kao simbol hrabrosti i poštovanja.

Šta simbolizuje ružičasto cveće?

Iako je ružičasto cveće takođe simbol ljubavi, ono se odnosi na vrstu lojalne ljubavi između roditelja i dece ili najboljih prijatelja, a ne na strastvenu ljubav. Ružičasto cveće se takođe smatra simbolima sreće i gracioznosti.

Šta simbolizuju cvetovi narandže?

Sa toplim i svetlim nijansama, narandžasti cvetovi se vide kao simboli uzbuđenja i energije. Ako želite da pokupite nečije raspoloženje kada se oseća loše, buket cvetova narandže može biti dobar.

Šta simbolizuje žuto cveće?

Bacite jedan pogled na grupu svetlih buketa suncokreta ili aranžman od žutih gerbera tratinčica, i nije iznenađenje da su žuti cvetovi simboli radosti i vedrine. A pošto su takođe vezani za prijateljstvo, oni su odličan način da ulepšaju dan prijatelju.

Šta simboliše zeleno cveće?

Iako zeleno cveće nije tako uobičajeno kao crveno ili žuto, to ne znači da je manje spektakularno. Ovi spokojni cvetovi smatraju se simbolima otpornosti, rasta i dobrog zdravlja. To znači da su zeleni buketi sjajni pokloni kada neko prolazi kroz veliku promenu poput useljenja u novi dom ili završetka škole.

Šta simbolizuje plavo cveće?

Iako su retki, plavi cvetovi su simboli mira, spokoja i smirenosti. Neke vrste plavog cveća na koje treba obratiti pažnju su hortenzije (saznajte više o simbolici hortenzije) i različak.

Šta simbolizuju ljubičasto cveće?

Zbog svoje nekada retke i skupe prirode, ljubičasta se i dalje smatra simbolom kraljevske porodice. I nije drugačije sa ljubičastim cvećem! Cvetovi lavande poput ruža i alstromerije takođe se smatraju simbolima elegancije i divljenja.

Šta simbolizuje belo cveće?

Iako je boja lepa, ona ne zamenjuje jednostavnu lepotu belog cveća. Možda već znate da bela predstavlja čistoću… i nije ništa drugačije kada je u pitanju cveće. Sve vrste belog cveća su vezane za značenja poniznosti, čistote i nevinosti.

Značenje simbolike popularnog cveća

Kao što svaka boja nosi određeno značenje, tako i svaka vrsta cveća! Pogledajte simboliku nekih od najpopularnijih cveća.

Simbolika hrizanteme

Bilo da ih zovete hrizantemama ili samo mamama, ovo cveće morate imati. U Kini su hrizanteme vezane za dug život i ponovno rođenje. Međutim, u nekim evropskim zemljama, mame se vide kao simbol poštovanja prema mrtvima, pa se obično koriste kao spomen cveće.

Simbolizam orhideja

Kao jedna od najpopularnijih cvetnih sobnih biljaka, orhideje su zadivljujući dodaci domovima, kancelarijama i drugim mestima kojima je potreban podsticaj. Ali da li ste ikada razmišljali o simbolici orhideja? Iako se njihovo značenje razlikuje od mesta do mesta, orhideje se često vide kao simboli plodnosti, ljubavi i seksualnosti.

Daisi Simbolism

Pošto postoji toliko različitih vrsta i boja tratinčica, teško je suziti njihovu simboliku na nekoliko stvari. Osim toga, značenje tratinčice varira u zavisnosti od toga da li gledate nordijsku, keltsku ili rimsku mitologiju! Uz to, značenje i simbolika tratinčice često se odnose na čistoću, sreću i nove početke. A ako pogledate značenje tokom viktorijanske ere, naći ćete ovo malo cveće povezano sa jednostavnom ljubavlju i odanošću.
Koje cveće predstavlja ljubav?

Kao što ste verovatno primetili svakog Dana zaljubljenih, cvet koji se najčešće povezuje sa ljubavlju je ruža, ali nije jedina. Karanfili su takođe poznati simboli ljubavi, pri čemu ružičasta označava ljubav prema ženskom partneru ili majci, a bela simbolizira čistu ljubav. Naravno, ima mnogo drugih:

Ruža – Sve boje, ali posebno crvena
Pink Carnation
Beli karanfil
Crvena hrizantema
Ne zaboravi me
Heliotrop
Gardenia

Koje cveće predstavlja prijateljstvo?

Slanje buketa posebnom prijatelju u vašem životu je lep i promišljen način da im ulepšate dan. Prijatelji nam mogu mnogo značiti, ali pronalaženje načina da im pokažemo koliko nam je stalo može biti prilično teško. Nikada se ne plašite, uključite ovo cveće u buk koji naručite za njih i oni će dobiti poruku (pod uslovom da znaju i simboličko značenje cveća!):

Iellov Rose
Arborvitae
Alstroemeria
Geranium
Dužica
Ivi

Koje cveće predstavlja snagu?

Bilo da se radi o nekome ko se oporavlja od bolesti ili na neki drugi način prolazi kroz teška vremena, buket cveća zaista može pomoći da proces bude samo malo radosniji. Ovo je posebno tačno ako uključite cveće koje se koristi da simbolizuje snagu, kao što su:

Snapdragon
Gladiolus
Orhideja
hrastov list
Komorač

Koje cveće predstavlja lepotu?

Svako cveće je lepo na svoj poseban način i svako ima svoje lične favorite. Čak i sami po sebi prirodno predstavljaju lepotu kako god da su raspoređeni, ali neko posebno cveće takođe nosi istorijske konotacije i postaje posebno cenjeno zbog svog značenja lepote.

Oleander
Amarillis
cvetanje višanja
bela Rada
Hibiskus
Calla Lili
Ženska papuča

Koje cveće predstavlja sreću?

Naravno, spektakularan buket će doneti radost skoro svakom danu, to je ono što oni rade. Sa takvim oduševljenjem u njihovim bojama i zadovoljstvom u njihovim laticama, nije iznenađenje da mnoga cveća takođe nose simbolična značenja sreće.

Anthurium
Narcis
Đurđevak
Crvene i žute ruže
Gerbera

Koje cveće predstavlja sreću?

Postoje mnoge posebne prilike kada biste nekome poželeli sreću, na primer na početku novog posla ili na diplomiranju. Ovaj buket možete učiniti još značajnijim dodavanjem nekog od sledećih cveća za koje se smatra da donose sreću:

Goldenrod
Apple Blossom
Grašak
Suncokret

Koje cveće predstavlja simpatiju?

Smrt voljene osobe i sahrane su neki od najtežih trenutaka u životu ljudi. Cveće je promišljen i tradicionalan poklon koji pokušava da ublaži bol porodice i prijatelja preminulog. Kada želite da izrazite saučešće i izaberete buket koji će predstavljati vaša osećanja, dobro je uključiti sledeće cveće:

Statice
Lili
Ruža – bela i koral
Orhideja
hrizantema
Gladiolus

Koje cveće predstavlja promišljenost?

Podsetiti nekoga, sa prelepim buketom cveća, da vam je na umu i da mislite na njega je veoma lepa stvar. Ona poprima potpuno novu dimenziju promišljenosti kada uključite cveće koje posebno implicira promišljenost, međutim, to dovodi stvari do nivoa matriksa poruka-unutar-poruka.

Pansi
Suncokret
Freesia
Orhideja
Hortenzija
Zinnia