Da li tražite postrojenje za zaustavljanje emisija koje je trenutno pokretač razgovora? Ako jeste, biljka ananasa je idealna zatvorena biljka za vas. Okrunjena najslađim mini ananasom, ova biljka može dodati tropski štih svakom prostoru. I ne dozvolite da vas njegova veličina po dolasku zavara, biljka ananasa može narasti do 90 cm.

Mislimo da će to biti savršen centar za kuhinju, trpezariju ili dnevni boravak. I iako izgleda dovoljno dobro za jelo, nažalost nije jestivo.

Pogledajte vodič za biljke ananasa za sve što treba da znate da bi vaša sobna biljka bila srećna u novom domu!

Kako se brinuti za biljku ananasa

Poreklom iz Južne Amerike, ova biljka je doneta u Veliku Britaniju 1700-ih nakon što su jestivo voće otkrili Španci. U to vreme, ananas se smatrao jednim od najuzbudljivijih i najegzotičnijih voća na svetu, što je dovelo do toga da je postao statusni simbol kod bogatih aristokrata.

Trofej Vimbldona ima ananas na vrhu upravo iz tog razloga. Kada je trofej stvoren, ananas je bio u modi i bio je dostupan samo za najbogatije u društvu. Zbog klime, ananas se ne može uzgajati u Velikoj Britaniji, pa su morali da se uvoze iz inostranstva i bilo je teško doći do njih. Zauzvrat, postali su simbol uspeha.

Čak i danas, ljudi i dalje smatraju ananas luksuznim, bez stvarnog razloga osim njegove istorije kao jedne od najtraženijih biljaka na svetu.

Danas, naravno, svako može kupiti biljku ananasa i uživati u malo luksuza u sopstvenom domu. Želite da znate kako da održite uspeh? Sastavili smo ovaj vodič da vam pomognemo.
Zalivati nedeljno (i samo malo)

Vaša biljka ananasa voli dobro zalivanje tokom letnjih meseci, ali najviše jednom nedeljno. Zemlja mora da se osuši pre nego što je ponovo zalivate, tako da bi trebalo da bude veoma vlažna. Previše vode u duši će izazvati truljenje biljke ananasa. Ako vaša biljka dobije trulež korena, moraćete da je izvadite iz saksije, osušite, obrišite zemlju i ponovo posadite. Da biste izbegli sve to, zapamtite da je manje više sa ovom biljkom.
Neka leži na suncu ceo dan

Biljka ananasa voli jako sunce i uspevaće u toploj prostoriji. Za razliku od drugih biljaka koje će uvenuti i osušiti se na direktnoj sunčevoj svetlosti, ovo je omiljena biljka ananasa. Oni su najprikladniji za sobe kao što su kuhinje i zimski vrtovi gde dobijaju puno prirodnog svetla i mogu se uživati u toplini. Ipak, budite oprezni, previše sunca može da im sprži lišće, pa pazite koliko dugo ćete ga ostaviti na jednom mestu. Pomeranje je najbolja opcija.
Neka bude toplo

Da biste pomogli vašoj biljci ananasa da napreduje, držite je negde tost. U idealnom slučaju, treba ih staviti negde gde je uvek najmanje 16 stepeni. Ali ako želite da narastu do maksimalne visine od 90 cm, poželećete da je postavite negde toplije. Leti to može značiti da biljku ananasa stavite napolje, gde će moći da apsorbuju direktnu sunčevu svetlost i da se prilagode cikličnim temperaturama koje se nalaze u prirodi. Kada počne da postaje hladnije – ili na zaista hladan i vlažan letnji dan – obavezno vratite svoju biljku unutra.
Koji su znaci i simptomi nezdrave biljke ananasa?

Biljka ananasa će vam dati dobru predstavu o tome kada se ne osećaju najbolje. Znati šta nije u redu i kako učiniti da se osećaju bolje je ključno za osiguranje da vaša biljka traje godinama koje dolaze. Evo nekih od najčešćih problema koje ćete videti sa ovom biljkom:
Žuto lišće

Žuto lišće? Ovo su znakovi prekomernog zalivanja. Naškodićete svojoj biljci ananasa tako što ćete biti preterano pažljivi – oni su zapravo prilično izdržljivi! Oni više vole da budu nedovoljno zaliveni nego zaliveni, pa pokušajte da ne preterujete.
Mokra zemlja i pocrnela podloga

Ova biljka voli da bude suva i topla, i prilično dobro se nosi sa sušom. Ako je kruna vaše biljke počela da crni, to je još jedan znak da možda previše zalivate svoju biljku. Važno je da ovo uočite što pre jer ako zanemarite, vaša biljka će početi da truli. Da biste ovo zaustavili, moraćete da ga presadite. Zato ga izvadite iz sadašnjeg doma, pazeći da uklonite sve zahvaćene korene. Zatim stavite novu saksiju punu sveže zemlje. Odložite zalivanje na malo jer će se morati osušiti.
Spaljeno lišće

Iako biljka ananasa obožava sunce, ako lišće na vašoj biljci izgleda izgorelo, verovatno je predugo bila na suncu. Ipak, nemojte paničiti – samo će vam trebati neko vreme da se oporavi. Pomerite ga na tamnije mesto i ostavite da se ohladi i oživi.
Insekti i bube

Ako i sami uživate da jedete ananas, shvatićete zašto je ova biljka idealna užina za bube, nacije i insekte. Ove bube mogu oštetiti lišće vaše biljke i ostaviti da izgleda napola pojedeno, pa ih obavezno obrišite vatom čim ih vidite.
Da li treba da presadim svoju biljku ananasa?

Nećete morati da presađujete matičnu biljku, ali ako želite, možete stvoriti nove biljke od izdanaka koje ona proizvodi.

Biljke ananasa obično počinju da rastu mnogo sporije nakon što daju plod. Ali uskoro, kada se vaš ananas oseti veoma ukorenjenim i stabilnim, možda ćete primetiti da počinje da nica nove listove iz centra. To znači da je vreme da presadite novu biljku ananasa u malu saksiju.

Ovo je poznato kao razmnožavanje i veoma je lako za napraviti. Kako matična biljka odumire, sjajno je fokusirati se na izdanke i pustiti ih da cvetaju u novim saksijama. Oni mogu da budu prelepi pokloni, a cvetaće i sami proizvesti plod nakon otprilike 24 meseca nadalje.

Ako želite više saveta o tome kako da vaše sobne biljke budu zdrave, pogledajte naš vodič za negu biljaka u zatvorenom prostoru, koji su pripremili stručnjaci.

A za više inspiracije, zašto ne biste pregledali naš neverovatan asortiman sobnih biljaka? Ne samo da će izgledati sjajno u vašem domu, već će biti i savršen poklon.