Kome treba baštenska svetla kada možete imati cveće koje sija na mesečini?

Koje biljke povezujemo sa noćnim vremenom? Lavanda zbog svog umirujućeg mirisa koji može da vas uspava ili čak i čaj od kamilice? Ali da li ste znali da neko cveće cveta noću?

Zašto cveće cveta noću

Cveće koje cveta noću je definitivno neobično, ali postoji razlog za to! Ovo cveće cveta u mraku zato što ga oprašuju noćni insekti poput moljaca, a oni su evoluirali i prilagodili se njihovom ponašanju. U stvari, mnogo noćnog cveća je belo iz istog razloga – moljci ih lakše uočavaju!

Ako radite tokom dana i propustite da gledate kako cveta vaše cveće, onda su mesečeve bašte fantastične za vas. Zamislite samo da sedite napolju u sumračnoj noći i divite se svojoj magičnoj bašti osvetljenoj ovim izuzetnim cvećem.

Evo nekih neverovatnih noćnih cveća koje bi izgledale sjajno u vašoj mesečevoj bašti!

Noćni floks

Noćni floks cveta noću da bi otkrio svoje prelepe bele cvetove, kao i rajski medeni miris koji će svaku mesečevu baštu pretvoriti u mirisni raj. Savršeno za prijatne letnje večeri u bašti!

Moonflover

Moonflover je brzorastuća tropska loza i jedna je od najromantičnijih biljaka koje možete uzgajati. Pojavljuju se kao veliki oblik trube koji se uveče razvija, odajući sladak miris.

Evening Primrose

Večernji peršun je slatki žuti divlji cvet i poreklom je iz Amerike. Ove lepotice mogu izgledati male i slatke, ali mogu dostići i do 4 stope! Večernji peršun cveta noću, odajući miris limuna.

Četiri sata

Četiri sata su zanimljivo cveće; različite boje i šare mogu se naći u istom cvetu. Menjaju boju kada stare, žuta postaje ružičasta, a bela postaje svetloljubičasta.

Četiri sata zapravo cvetaju kasno popodne, umesto noću, pa otuda i naziv „4 sata“.