najboljiһ prateciһ biljaka za kamelije

Biljke kamelije donose cveće u baštu u vreme koje je često bez cveća, kasnu zimu i rano proleće. I dok ih to čini zvezdama sami po sebi, to ne znači da kamelije ne vole pratioce! Kada je u pitanju dizajniranje bašte, pogledajte ovaj prelep izbor pratećih biljaka za kamelije.

Šta su prateće biljke?
Prateća sadnja se sastoji od sađenja nekoliko različitih vrsta zajedno kako bi svaka biljka donela koristi. Obično se prateće biljke uglavnom koriste za poboljšanje lepote vaših glavnih ukrasnih biljaka. Takođe se mogu koristiti za privlačenje korisnih oprašivača i odvraćanje štetočina ili korova.

10 prelepih biljaka pratilaca za kamelije

1. Japanski javor
Japanski javor su prelepe biljke pratioci kamelija
Biljke kamelije najbolje rastu u malo senke, tako da jednu od ovih cvetnih biljaka možete staviti pod krošnju istaknutijeg japanskog javora . Međutim, ako nemate mesta za više drvo, možete odabrati patuljastu sortu koju ćete posaditi pored kamelije – samo potražite sortu koja dobro raste u delimičnoj senci.

Dok kamelija zaista sija u kasnu zimu ili ranu jesen, japanski javor osvetljava baštu tokom leta i jeseni svojim šarenim i izuzetnim lišćem. U zavisnosti od sorte, listovi mogu biti od zelene boje do tamno ljubičaste.

2. Azalea
Azaleje su prelepe biljke pratioci kamelija
Dok biljke kamelije dodaju lepotu bašti tokom cele godine, one proizvode šarene cvetove samo tokom hladnijih meseci. Sadnja azaleja , koje cvetaju u kasno proleće ili rano leto, pomaže da vaša bašta bude prepuna svetlih cvetova tokom većeg dela godine. Takođe mogu dobro da dopune živu ogradu cveta kamelije ako tražite malo privatnosti.

Slično kao i kamelije, azaleje dolaze u svim različitim veličinama i bojama. Stoga ćete želeti da razmislite koju vrstu i sortu izaberete pre nego što ih posadite u svojoj bašti.

Pošto azaleje vole puno sunce ili delimičnu senku, a kamelije vole bar malo senke , najbolje je posaditi ove biljke na mestu sa prošaranim svetlom ili popodnevnom senkom.

3. Japanska cvetna trešnja
Ako želite da se držite teme istočnoazijskih biljaka i nežnog cveća, ne možete pogrešiti sa japanskom cvetnom trešnjom . Ova mala drveća proizvode gomilu belih ili ružičastih cvetova početkom do sredine proleća.

U zavisnosti od vrste kamelije koju odaberete, cvetovi dve biljke mogu se preklapati ili samo propustiti jedno drugo. A kada ove dve biljke završe sa cvetanjem, možete nastaviti da uživate u njihovim gracioznim oblicima i umirujućem lišću.

Ovo dvoje su takođe dobar par jer japansko cvetno lišće trešnje pruža dobrodošlu nijansu manjoj biljci kamelije.

4. Divlji đumbir
Dok tropski đumbir raste visoko lišće, divlji đumbir je pokrivač tla sa listovima u obliku srca. Ova biljka uspeva u senovitim uslovima, što je čini odličnim kandidatom za sadnju ispod biljaka kamelije.

Divlji đumbir se brzo širi, pa je dovoljno da posadite jednu biljku i uskoro ćete imati gust pokrivač. Ovo ne samo da pomaže u stvaranju prelepe bašte, već i pomaže u očuvanju vlage za biljku kamelije.

5. hellebore
hellebore su prelepe biljke pratioci kamelija
Za one koji žele da naprave baštenski džep koji je zadivljujući u kasnu zimu i rano proleće, uparite kameliju i kukuru . Kukarica, poznata i kao posna ruža, naraste oko metar i ispod svojih listova nalik na kišobran proizvodi cvetove nalik na ruže.

Kukar izgleda zapanjujuće, sadi se u mrlje da formira visok pokrivač. A pošto ove biljke uspevaju u senci, možete ih staviti ispod viših biljaka kamelije.

6. hosta
hoste su prelepe biljke pratioci kamelija
hoste su još jedna grupa biljaka koje vole senku i izgledaju divno ušuškane ispod kamelija. Dok neki smatraju da su visoki cvetni klasovi hoste prilično visoki, njihovo bujno zeleno lišće pomaže u stvaranju zelenog pejzaža.

Ako imate više kamelija koje rastu uz kuću ili zid, pokušajte da ugurate red hosta ispred viših biljaka. Možete čak posaditi različite vrste hosta koje se razlikuju po boji i veličini kako biste povećali teksturu u vašoj bašti.

7. Krvarenje srca
Srce koje krvari je još jedan šumski grm koji može da uspeva u istim uslovima polusenke kao i kamelija. Ova biljka proizvodi svetlo roze cvetove u kasno proleće, neposredno nakon što kamelije procvetaju.

Biljke srca koje krvare imaju maksimalnu visinu od jedne do tri stope, tako da ih možete staviti ispred ili ispod većih biljaka kamelije.

8. Creeping Phlok
Puzavi floks su prelepe biljke pratioci kamelija
Ako tražite pokrivač tla koji će pružiti boju bez preuzimanja ostatka vaše bašte, razmislite o puzavom floksu . Ova biljka će uspevati pod biljkom kamelije bez da uguši kameliju ili da se popne na njeno deblo. A pošto je višegodišnja, vraća se svake godine.

Puzavi floks proizvodi mnoštvo svetlih cvetova sredinom do kasnog proleća. Ovo cveće varira u boji od ljubičaste preko ružičaste do bele i pruža zdravu dozu boje nakon što kamelije procvetaju.

9. Spirea
Spireje su prelepe biljke pratioci kamelija
Dok biljke kamelije proizvode cveće zimi ili u rano proleće, biljke spireje (poznate kao Meadovsveets ) cvetaju tokom kasnog proleća i leta. To znači da možete posaditi ova dva grmlja zajedno za gotovo neprekidan prikaz cveća.

Većina spireja će uspevati na punom suncu, ali ova količina svetlosti je često previše intenzivna za kameliju. Dobar kompromis je da ove biljke postavite u delimično hladovinu, gde obe biljke mogu biti srećne.

10. Coleus
Mnogi ljudi vole višegodišnje biljke zbog njihove sposobnosti da daju boju tokom više godina. Međutim, jednogodišnje biljke poput koleusa omogućavaju vam da što pre pokrijete gola mesta u vašoj bašti.

Umesto da je poznat po svom cveću, koleus je omiljen zbog svog višebojnog lišća. Bilo da tražite zelenu limetu, jarko ružičastu ili prigušeniju magentu.

Coleus uspeva u prošaranom svetlu ili delimičnoj senci, što ga čini odličnim kandidatom za šunjanje ispod biljaka kamelije.

Česta pitanja o pratećim biljkama za kamelije:
Šta mogu da posadim pored kamelija?
Ostale biljke u delimičnoj senci kao što su azaleje, hoste i kumere dobro rade pored biljaka kamelije.

Koje je najbolje mesto za sadnju kamelije?
Većina vrsta kamelija preferira prošaranu svetlost ili popodnevnu hladovinu i blago kiselo i dobro drenirano tlo .

Koliko velike biljke kamelije postaju?
Ovo zavisi od sorte kamelije, kao i od okruženja biljke. Međutim, većina biljaka kamelije će porasti između 6 i 15 stopa .

Mogu li da posadim zimzeleno grmlje kao pratioce kamelija?
Da, sadnja zimzelenog grmlja kao pratioca kamelija može pružiti pozadinu tokom cele godine i poboljšati ukupnu lepotu bašte. Neki od mojih omiljenih su Bokvood, Pieris, Daphne, Mahonia i Viburnum.

Okončanje
Bez obzira da li želite da napravite japansku baštu ili da ispunite svoj prostor beskrajnim zalihama cveća, možete pronaći biljku pratioca koja dobro funkcioniše sa vašim kamelijama.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste crvenog , žutog , belog i ružičastog cveća kamelije .