Kada i kako zalijevati klematis osnovni vodic

Sve što treba da znate o zalivanju cveća klematisa

Klematis su prekrasne penjačice koje dodaju boju, strukturu i miris našim baštama. Klematis raste uglavnom u hladnim, umerenim delovima severne hemisfere i kada se uspostavi, relativno je malo za održavanje. Međutim, važno je osigurati da vaš klematis dobije pravu količinu vode. Ovaj članak će proći kroz sve što trebate znati o tome kada i kako zalijevati klematis.


Kada i kako zalijevati klematis – najvažnije
Jednom postavljeni, klematisima neće biti potrebno dodatno zalivanje sve dok primaju redovne padavine. Međutim, biljke klematisa nisu tolerantne na sušu, pa zalivajte jednom nedeljno tokom dugotrajnih perioda toplog i suvog vremena. Mlade ili nedavno zasađene klematise zalivajte svake nedelje ili dve tokom prva tri meseca dok se ne postave.

Ime: Klematis
Naučno ime: Klematis spp.
Native Range: Delovi severne hemisfere, uključujući Aziju, Evropu i Severnu Ameriku
Zone uzgoja: USDA zone 4 do 9
Sezona cvetanja: Kasna zima do kasne jeseni, u zavisnosti od vrste
Boje: plava, roze, ljubičasta, crvena, žuta, bela, zelena

O Klematis

Rod Klematis obuhvata oko 300 vrsta koje sve pripadaju porodici ljutića (Ranunculaceae). Klematis je listopadna ili zimzelena penjačica sa drvenastim stabljikama i šarenim mirisnim cvetovima. Kao i mnoge loze, klematis raste prilično brzo i može doseći do 10 stopa u visinu i 6 stopa u širinu.

Klematis se kategoriše u tri velike grupe u zavisnosti od toga kada cvetaju. Ovo takođe utiče na to kada svaku vrstu treba orezati.

Grupa 1 Klematis su ranocvetne vrste koje cvetaju u kasnu zimu ili proleće.
Grupa 2 Klematis obično ima veliko, upadljivo cveće i cveta u proleće i leto.
Grupa 3 Klematis su kasnocvetne sorte koje cvetaju od leta do jeseni.
Klematis se takođe može podeliti između klematisa sa malim cvetovima i klematisa sa velikim cvetovima. Sorte klematisa sa malim cvetovima uključuju brojne podgrupe, uključujući Armandii, Nelli Moser i Montana Klematis. Većina vrsta klematisa je poreklom iz delova severne hemisfere, kao što su Azija, Evropa i Severna Amerika.

Cvetovi klematisa imaju niz simboličkih značenja. Cvetovi klematisa mogu predstavljati moralnu lepotu, mudrost i radost koju doživljavaju putnici. Na jeziku cveća smatralo se da klematis simbolizuje pamet i uvažavanje duhovitosti.

Važnost pravilnog zalivanja

Kao i većina organizama, biljke se u velikoj meri oslanjaju na vodu. Ne samo da je voda vitalna za fotosintezu, već čini i do 95% mase biljke. Voda pomaže biljkama da održe svoju strukturu, stvore novo tkivo i apsorbuju vitalne hranljive materije.

Biljke apsorbuju vodu kroz svoje korenje i ugljen-dioksid i sunčevu svetlost kroz svoje lišće. Tokom fotosinteze, biljke mešaju vodu, ugljen-dioksid i sunčevu energiju da bi proizvele glukozu. Ovaj vitalni šećer se zatim koristi za proizvodnju celuloze – primarnog gradiva biljnog tkiva.

Kako biljke usisavaju vodu kroz svoje korenje, hranljive materije iz zemlje se takođe apsorbuju. Biljke su potrebne hranljive materije kao što su azot, fosfor i kalijum za proizvodnju lišća, cveća i hlorofila. Bez vode, biljke ne bi mogle da pristupe hranljivim materijama u tlu.

Biljke se takođe mogu hladiti vodom. U toplim uslovima, biljke dozvoljavaju da višak vode ispari kroz svoje lišće. Ovo smanjuje temperaturu biljke i podstiče je da apsorbuje svežu vodu iz zemlje.

Kada zaliti klematis

Sve dok uspostavljeni klematis dobijaju malo vode od padavina, nećete morati da obezbedite dodatnu vlagu. Većina vrsta klematisa treba otprilike jedan inč vode svake nedelje. Klematis uspeva u USDA zonama od 4 do 9 i trebalo bi da dobije adekvatne padavine tokom većeg dela godine.

Iako uspostavljenom klematisu retko treba dodatna voda, mlade biljke treba redovno zalivati. Ovo pomaže da se klematis uspostavi, posebno ako je nedavno zasađen. Mladi klematis zalivajte svake 1 do 2 nedelje tokom prva tri meseca.

Ako uzgajate klematis u kontejnerima, moraćete da zalivate češće. Kontejnerske biljke koriste više vode, pa proverite koliko je zemlja suva svakih nekoliko dana. Dajte klematis piće ako se gornji centimetar zemlje oseća suvim.

Da li klematis preferira vlažno ili suvo tlo?

Klematisima je potrebna dobro drenirajuća tla koja još uvek zadržavaju malo vlage. To znači da biljke klematisa više vole vlažno nego suvo tlo. Klematis nije otporan na sušu i teško će patiti ako se tlo previše osuši.

Iako klematis preferira vlažno tlo, ne voli preplavljeno tlo. Ako tlo ostane previše vlažno, vaš klematis može biti podložniji gljivičnim infekcijama poput uvenuća klematisa i pepelnice. Ako je tlo preplavljeno, pomešajte malo peska ili peska da biste poboljšali drenažu.

Sezonske promene koje treba uzeti u obzir
U zavisnosti od sezone i vremena, možda ćete morati da prilagodite koliko često zalivate klematis. Ove cvetne loze nisu tolerantne na sušu, tako da ćete morati češće da zalivate tokom dužih perioda toplog ili suvog vremena. Zalijte svoj klematis najmanje jednom nedeljno ako postane previše vruće.

Klematis uspeva u hladnim, umerenim regionima širom severne hemisfere i može da podnese većinu zimskih temperatura. Pošto biljke klematisa miruju tokom zime, nećete morati često da zalivate. Dodajte dosta malča oko osnove vašeg klematisa da biste sačuvali vlagu dok je održavate toplim.

Kako zaliti klematis

Pravilno zalivanje vašeg klematisa pomaže u zaštiti biljke od problema kao što su gljivične infekcije. Sezonske padavine treba da budu adekvatne za vaš klematis. Ako ne, zalijte kad god se gornji centimetar zemlje oseća suvim, posebno ako klematis raste u kontejneru.

Uvek zalivajte klematis u dnu stabljike. Ovo sprečava da voda prska po listovima ili cvetovima, što može dovesti do gljivičnih infekcija. Tokom svakog zalivanja, dajte svom klematisu centimetar ili dva vode.

Zalijte klematis rano ujutru, gde god je to moguće. Višak vode tada može ispariti tokom dana. Ako zalivate klematis uveče, možda će sedeti u vlažnom zemljištu preko noći. Ovo može dovesti do infekcije pepelnice.

Takođe je vredno napomenuti da se svi delovi biljke klematisa smatraju otrovnim, pa je pametno nositi zaštitne rukavice kada nadgledate bilo koji oblik nege sa ovim biljkama.

Znaci prekomernog zalivanja

Opušteno ili žuto lišće
Ako lišće vašeg klematisa počne da visi ili postaje žuto, biljka može pati od truleži korena. Ovaj uobičajeni problem obično je uzrokovan vodom preplavljenom zemljom. Proverite da li je zemlja vlažna i pregledajte korenje.

Truli koreni će biti crni ili smeđi i izgledaće kašasto i smrdljivo. Odrežite sve trule korene i ostavite da se zemlja osuši. Ako se tlo stalno zatapa, dodajte više drenaže zemljištu pomoću pijeska ili peska.

Znaci bolesti
Klematis može biti podložan nekoliko gljivičnih bolesti, posebno ako se ostavi u vlažnom zemljištu. Vlažno zemljište je plodno tlo za gljivične infekcije kao što su klematis i pepelnica. Redovno proveravajte svoj klematis na simptome kao što su prašnjava bela plesni ili pocrnjelo lišće.

Uverite se da se zemlja dobro ocedi dodavanjem malo peska ili peska. Obezbedite dobar protok vazduha oko vašeg klematisa tako što ćete ga orezati u pravo vreme i dati mu prostor od drugih biljaka.

Znaci podvodnjavanja

Napuklo, suvo tlo
Ako je tlo oko vašeg klematisa napuklo ili suvo, biljci je potrebno zalivanje. Klematisima je potrebna vlažna zemlja i ne mogu tolerisati sušu. Ovo je uobičajen problem za klematis koji raste u kontejnerima. Zemlja takođe može početi da se udaljava od ivice lonca.

Smežurano ili venuće lišće
Ako vaš klematis postane previše vruć i suv, listovi će početi da se smežuraju ili venu. Ako zemlja izgleda ili se oseća suvo, dajte klematis malo vode. Odrežite sve uvele ili uvele listove da biste pomogli da se klematis oporavi. Klematis će takođe imati koristi od đubrenja od ranog proleća.

Najčešća pitanja o zalivanju cveća klematisa
Koji su uobičajeni znaci da klematis treba zalivati?
Ako klematis ima smežurane ili uvele listove i suvo, ispucalo tlo, potrebno mu je zalivanje što je pre moguće.

Da li treba da izbegavam lišće kada zalivam Klematis?
Uvek izbegavajte da voda dođe na lišće kada zalivate klematis, jer to može dovesti do gljivičnih infekcija.

Šta da radim ako prelijem svoj klematis?
Ako ste previše zalivali klematis, proverite da li biljka pati od truleži korena. Izbegavajte zalivanje dok se zemlja malo ne osuši i dodajte malo peska ili peska da biste poboljšali drenažu.

Okončanje

Klematis je fantastična cvetna loza koju možete dodati u vašu baštu i može da se nosi sa hladnim, umerenim područjima. Uspostavljenim biljkama klematisa neće biti potrebno zalivanje sve dok redovno padaju padavine. Po suvom, toplom vremenu, zalivajte klematis kad god se gornji centimetar zemlje oseti suvim. Mlado cveće klematisa koje je nedavno zasađeno treba zalivati svake 1 do 2 nedelje tokom prva tri meseca.