Koliko svetlosti treba paprati iz ptičjeg gnezda

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje ptičjeg gnezda paprati kod kuće

Svojim sjajnim, zelenim listovima jabuke, paprat iz ptičjeg gnezda (Asplenium nidus) dodaje bujni, tropski osećaj koji baštovani u zatvorenom prostoru cene. Ova atraktivna paprat je epifitska u svom rodnom staništu jugoistočne Azije i pacifičkih ostrva, što znači da može rasti na drveću, panjevima i drugim površinama. Kao kućna biljka, paprat iz ptičjeg gnezda je odličan izbor za mesta sa srednjim – ili čak niskim – svetlom.


Koliko svetla treba paprati iz ptičjeg gnezda?
U svom rodnom staništu, paprati iz ptičjih gnezda uspevaju na prošaranom svetlu do delimičnog senka. U zatvorenom prostoru, ovo se prevodi na mesta sa srednjim indirektnim ili slabim osvetljenjem. Postavite svoju paprat na prozor okrenut severu, blizu prozora okrenutog prema istoku, na filtriranom svetlu ili čak u tamnijem uglu.

Svetlost i zdravlje i rast biljaka: Zašto je važno

Zajedno sa odgovarajućim zemljištem, vodom, hranljivim materijama i vazduhom, svetlost igra vitalnu ulogu u zdravlju paprati iz ptičjeg gnezda. Svakom postrojenju je potreban određeni tip i izloženost kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje funkcija i procesa. Ali kako, tačno, biljke koriste svetlost i zašto je to toliko važno?

Prvo i najvažnije, svetlost pokreće proces poznat kao fotosinteza. Ovo je ključno, jer biljke koriste fotosintezu da bi dobile hranljive materije koje su im potrebne za napredovanje i rast. Evo jednostavnog sažetka kako fotosinteza funkcioniše.

Proces počinje kada svetlost udari u lišće biljke. Svaki list sadrži posebne ćelije poznate kao hloroplasti, koje sadrže supstancu hlorofil. Hlorofil je pigment koji daje lišću njegovu boju i, što je najvažnije, omogućava biljkama da pretvore svetlost u energiju.

Kada svetlost stigne do hloroplasta, aktiviraju se specijalni proteini – ili kompleksi za prikupljanje svetlosti (LHCs). LHC transformišu svetlost u energiju i prenose ovu energiju jedni drugima, na kraju dopirući kroz celu biljku. Kako LHC prenose energiju, hemijske reakcije izazivaju oslobađanje kiseonika i ugljen-dioksida iz čestica vode.

Biljke se drže ugljen-dioksida i puštaju kiseonik u vazduh. To je deo procesa poznatog kao „razmena gasa“. Još jedan nusprodukt fotosinteze? Stvaranje glukoze, koja je šećer koji biljkama obezbeđuje energiju koja im je potrebna za rast.

Šta se dešava kada biljke ne dobiju dovoljno svetlosti? Ovi procesi se usporavaju, a biljke rastu sporo kao odgovor. Tokom vremena, biljke koje ne dobijaju dovoljno svetlosti će se razboleti, pa čak i umrijeti.

Međutim, previše svetlosti takođe može štetiti biljkama. Kada je izlaganje svetlosti previše intenzivno, tlo se može prebrzo osušiti, štetiti – i na kraju ubiti – biljke.

Šta znače nivoi svetlosti

Kada biljke dobiju pravu količinu izlaganja svetlosti, one napreduju. Biljke mogu zadovoljiti svoje potrebe i kroz različite vrste izlaganja svetlosti; neke biljke više vole direktnu sunčevu svetlost, dok druge žive srećno sa reflektovanom svetlošću koja se odbija od površina, ili čak od veštačkih svetla za uzgoj.

Da bi se održale zdrave biljke, ključ leži u određivanju svetlosnih potreba svake određene biljne vrste. Postoji nekoliko kategorija izloženosti svetlosti, koje uključuju:

Jarka direktna svetlost u kojoj je lišće biljke direktno izloženo suncu ili svetlima za rast. Iako neki sukulenti i kaktusi preferiraju ovu intenzivnu izloženost, mnoge sobne biljke ne mogu tolerisati jarko direktno svetlo. Jarko prirodno svetlo se obično nalazi na prozorima okrenutim prema zapadu, jugu ili jugozapadu.
Jarko indirektno svetlo je svetlo izbora za mnoge vrste sobnih biljaka. Svetlost dolazi sa obližnjeg prozora, ali sunce ne pada direktno na listove biljaka. Jarko indirektno svetlo nalazi se na prozorima okrenutim prema istoku ili blizu prozora okrenutih prema zapadu ili jugu.
Filtrirana svetlost je direktna svetlost filtrirana kroz prozirni sloj, kao što je zavesa. Mnoge biljke koje preferiraju jarko indirektno svetlo takođe mogu da uspevaju u filtriranom svetlu.
Slabo osvetljenje se obično nalazi na prozoru koji gleda na sever ili u uglu udaljenom od prozora.
Određivanje vrste izloženosti svetlosti na određenom mestu u vašem domu je ključno za postavljanje biljaka. Evo kako da testirate nivoe svetlosti.

Oko podneva – obično u najsvetlije doba dana – stanite na mesto gde razmišljate o postavljanju biljke. Podignite ruku i pronađite senku koju ona stvara. Ako je senka definisana i lako uočljiva, to ukazuje na visok nivo osvetljenja. Slaba, teško uočljiva senka sa nedefinisanim obrisom ukazuje na slab nivo osvetljenja.

Očigledno, ova metoda ne nudi precizna očitavanja nivoa svetlosti. Koristite svoj pametni telefon da izmerite „sveće za noge“ (izraz za nivoe svetlosti) u svojoj prostoriji za veću preciznost. Aplikacije kao što su Luk Light Meter Pro ili Light Meter su dobro mesto za početak.

Za još preciznija očitavanja, koristite svetlomer za precizno merenje nivoa svetlosti. Kada koristite merač, usmerite ga prema izvoru svetlosti, a ne u pravcu biljke.

Tipično

Svetlosni uslovi koje paprati ptičjeg gnezda primaju u svojim izvornim staništima
Tipični svetlosni uslovi koje paprati ptičjeg gnezda primaju u svojim izvornim staništima
Paprati iz ptičjih gnezda su poreklom iz jugoistočne Azije, pacifičkih ostrva, Australije i Madagaskara. U ovim tropskim regionima, paprati često rastu kao epifiti ili biljke koje rastu na stablima drveća, trupcima ili strukturama.

Kao deo podloge ovog staništa prašume, paprati uspevaju u uslovima pjegavog svetla i delimičnog senka.

Znaci da paprati vašeg ptičjeg gnezda primaju previše svetlosti
Ako paprat vašeg ptičjeg gnezda dobija previše svetlosti, možda ćete primetiti znakove kao što su:

Žuti listovi
Usporen rast
Umirući listovi
Brauning saveti

Znaci da paprati vašeg ptičjeg gnezda ne primaju dovoljno svetlosti
Paprati iz ptičjih gnezda su poznate po naboranim ivicama svojih listova. Kada paprati ne dobiju dovoljno svetlosti, listovi se spljošte i gube svoju prepoznatljivu naboranost. Pazite i na to koliko brzo raste paprat iz ptičjeg gnezda.

Najbolja izloženost svetlu za paprati iz ptičjeg gnezda uzgajane u zatvorenom prostoru

Kada uzgajate paprati iz ptičjeg gnezda u zatvorenom prostoru, pokušajte da imitirate njihovo prirodno stanište – podnožje krošnje kišne šume – što je bliže moguće. U divljini, paprati uspevaju u prošaranom svetlu i delimičnoj senci.

U zatvorenom prostoru, izaberite lokacije sa srednjim indirektnim ili slabim osvetljenjem. Vaša paprat će verovatno uspevati na prozoru okrenutom prema severu, u blizini (ali ne direktno ispred) prozora okrenutog prema istoku, na filtriranom svetlu, kao što je prozirna zavesa, ili ugao koji prima samo reflektovanu svetlost.

Paprati iz ptičjih gnezda zahtevaju iste uslove osvetljenja tokom cele godine. Možete odabrati da povremeno rotirate svoju paprat ako primetite da se listovi protežu prema svetlosti.

Za prvoklasno lišće, takođe je vredno periodično orezivanje paprati iz ptičjeg gnezda. Pored toga, pogledajte da presadite svoju biljku svake dve godine ili tako nešto u svežu mešavinu zemlje.

Da li paprati iz ptičjeg gnezda žive pri slabom osvetljenju?
Paprati iz ptičjih gnezda mogu da žive u uslovima slabog osvetljenja, iako preferiraju srednje indirektno izlaganje. Kada se uzgaja pri slabom osvetljenju, prepoznatljiva nabora na ivicama listova paprati može se vremenom spljoštiti.

Da li paprati iz ptičjeg gnezda mogu da podnesu puno sunca?
Izbegavajte postavljanje paprati iz ptičjeg gnezda na mesto sa punim suncem ili jakim direktnim svetlom. Umesto toga, izaberite lokaciju sa indirektnim ili filtriranim svetlom, ili čak tamnim uglom.

Kakvo svetlo treba paprati ptičjeg gnezda?
Paprati iz ptičjeg gnezda uspevaju u indirektnom, srednjem do slabom osvetljenju. Prozor okrenut prema severu ili blizu prozora okrenutog prema istoku obično su dobar izbor za obezbeđivanje prave količine svetlosti.

Da li će paprati iz ptičjeg gnezda živeti srećno u zatvorenom prostoru?
Paprati iz ptičjeg gnezda relativno je lako uzgajati u zatvorenom prostoru. Samo budite sigurni da obezbedite pravo svetlo (srednje do slabo indirektno svetlo), tlo koje je vlažno, ali nikada mokro, i topla okruženja sa visokom vlažnošću, kao što su ona u kupatilu.

Kako znate da li vaša paprat iz ptičjeg gnezda dobija dovoljno svetlosti?
Paprat iz ptičjeg gnezda koja dobija dovoljno svetlosti imaće sjajne, jabukastozelene listove sa naboranim ivicama. Biljka sa požutelim, umirućim listovima ili koja raste sporo verovatno dobija previše svetlosti, dok biljci sa spljoštenim listovima možda treba više svetlosti.

Okončanje

Sjajni, naborani listovi i atraktivna forma rozete čine paprat iz ptičjeg gnezda lepim dodatkom unutrašnjem vrtu. Ovaj tropski epifit je takođe pogodan za vlažna mesta sa srednjim do slabim osvetljenjem u kući. Obezbeđivanje odgovarajućih uslova životne sredine ključno je za uspevanje paprati.