Juli cveće Više Larkspura
Juli cveće Više Larkspura

Rođendanski cvet u julu je ljupki Larkspur, koji simbolizuje bezbrižne letnje dane, osećaj bezbrižnosti i samo zabavu. Larkspur je veoma poželjan rezani cvet sa visokim šiljcima šarenih latica koji izgledaju savršeno u rezanoj staklenoj vazi na trpezarijskom stolu kao i sedeći u rustikalnoj korpi ili kanti na ležernoj zabavi u dvorištu.

Mnogi ljudi brkaju biljke larkspur sa biljkama delfinijuma. Iako izgledaju slično i oboje su članovi porodice ljutika, larkspur su jednogodišnje biljke sa delikatnijim cvetovima u nijansama bele, ružičaste i lavande. Delphinium su trajnice sa značajnijim cvetovima u nijansama ljubičaste, plave, crvene, žute i bele.

Larkspur cveta od ranog proleća do kasnog leta sa cvetovima koji mogu biti u veličini od nekoliko inča do nekoliko stopa dužine u livadskim vrstama. U Šekspirovo vreme, Larkspur se nazivao i lark’s heel, lark’s kandža i vitezova mamuza.

Larkspur u istoriji

Larkspur raste širom severne hemisfere i takođe u visokim planinskim predelima tropske Afrike. Bakerova larkspur i žuta larkspur su poreklom iz Kalifornije i obe su ugrožene vrste na saveznoj listi. Ostalo je samo nekoliko biljaka Bakerove larkspur nakon što su ih ekipe putara skoro u potpunosti zbrisale.

Cvet larkspur se često pominje u mitologiji. Grčka legenda nam kaže da je Ahilejeva majka tražila da se oklop njenog sina preda najhrabrijem ratniku tokom bitke kod Troje. Na užas hrabrog ratnika Ajaksa, oklop je dodeljen Ulisu. Ovo je toliko uznemirilo Ajaksa da se bacio na svoj mač i mali cvetovi plave lapurice rasli su svuda gde su kapi njegove krvi padale na zemlju.
Boje i simbolika

Larkspur je bio veoma popularan poklon cveće u viktorijansko doba. Uopšteno, cveće simbolizuje otvoreno srce i može se povezati sa jakim romantičnim osećanjima. Evo nekih konkretnijih značenja boje latica:

Ružičasti cvetovi larkspur predstavljaju prevrtljivost.

Beli cvetovi označavaju srećnu prirodu.

Ljubičasta predstavlja prvu ljubav i slatko raspoloženje.

Cvet u mesecu rođenja u julu što znači larkspur
Zabavne činjenice o Larkspuru

U Transilvaniji, osušena larkspur stavljana je u štale kako bi se veštice sprečile da bacaju čini na životinje.

U Engleskoj su se cvetovi larksure koristili za lečenje bolesti i na proslavama letnjeg solsticija.

Indijanci i evropski doseljenici pravili su plavu boju od cvetova larkspura.

Najdrevnija upotreba cveća larkspura bila je da se oteraju škorpioni.

Ima toliko toga da se voli u dugim, lenjim mesecima leta. Davanje divnog buketa larkspura kao rođendanskog poklona je divan način da podelite radost leta sa nekim posebnim.