Kako na lak način osušiti i sačuvati cvetove hortenzije

Vodič korak po korak za sušenje i čuvanje cveća hortenzije
Hortenzije su lako neke od najlepših cvetova u bilo kojoj letnjoj bašti. I uprkos tome koliko može trajati njihova sezona cvetanja, možda se pitate kako možete uživati u njihovoj lepoti i blagodetima tokom cele godine. Umesto da pokušavate da produžite njihovu sezonu rasta, možda biste samo razmislili da pokušate nešto drugo: osušite i sačuvate sveže isečene cvetove hortenzije.

Kada se pravilno osuše, hortenzije čine prelepe bukete tokom jeseni i tokom zimskih meseci. Takođe se mogu koristiti u vencima i drugim zanatskim projektima. Dakle, kako tačno možete da sušite svoje hortenzije za uživanje tokom cele godine? Ovde ćemo uroniti u sve detalje.


Tajming je sve
Kada sušiti i čuvati cvetove hortenzije
Pre nego što odaberete bilo koju hortenziju za sušenje, važno je da tačno odredite vreme za žetvu. Razlog? Hortenzije ubrane prerano u sezoni sadrže mnogo vlage i često se ne suše tako dobro kao one ubrane kasnije u sezoni.

Poželećete da izaberete svoje hortenzije pred kraj sezone rasta (obično krajem avgusta do početka oktobra) za najbolje rezultate (takođe je dobar trenutak da razmislite o presađivanju hortenzija ako je potrebno). Za ovo, takođe pomaže da znate koju vrstu hortenzije raste u vašoj bašti.

Ako niste sigurni u tajming, potražite cvetove koji su počeli da blede u boji. Cvetovi koji su spremni za odsecanje takođe imaju tendenciju da imaju više papirnatog osećaja (još jedan znak manje vlage). Izgledaju krhkije i lakše padaju sa stabljike. Kada počnete da primećujete promene u boji i teksturi hortenzije, vreme je da odsečete najbolje cvetove za sušenje i izradu.

Izbor najboljeg cveća hortenzije
Izbor najboljeg cveća hortenzije za sušenje i čuvanje
Pošto ćete očuvati cveće u stanju u kom ste ga sekli, važno je da budete izbirljivi kada birate koje ćete koristiti. Potražite cveće sa malo ili bez ikakvih nedostataka ili smeđih mrlja i fokusirajte se na pronalaženje cveća sa jedinstvenim prelivima u boji.

Dobro je unapred postaviti nekoliko vaza za čuvanje sveže isečenih cvetova hortenzije jer njihovo sakupljanje u grozdove ili ostavljanje na gomili može oštetiti cvetove tanke kao papir.

Rezanje vaših hortenzija
Hortenzije su ekspanzivni uzgajivači koji se šire visoko i široko tokom sezone cvetanja. Kada sečete svoje hortenzije, koristite par oštrih, čistih makaza za rezidbu ili makaze. Ciljajte da isečete svoje stabljike ujutru nakon što se rosa osuši i odrežite 12-18” ispod cveta.

Ako živite u vlažnoj klimi, razmislite o rezanju stabljika na nešto različite dužine kako biste omogućili bolju cirkulaciju vazduha između cvetova dok se suše. Skinite sve listove sa svojih stabljika i bićete spremni da nastavite proces sušenja!

Za negu na kraju sezone, pogledajte naš detaljni vodič o tome kada i kako smanjiti hortenzije.

Kako sušiti hortenzije

Postoji nekoliko načina za sušenje hortenzija za kasniju upotrebu u buketima ili drugim zanatima. Evo nekih od najboljih metoda sušenja koje treba razmotriti, u zavisnosti od toga kako planirate da koristite svoje cvetove.

Metoda vaze
Jedan od najboljih načina za sušenje hortenzija za dugotrajnu upotrebu i uživanje je zapravo korišćenje vaze napunjene vodom. Ovo zvuči kontraintuitivno, ali sušenjem cvetova u vodi zapravo ćete im pomoći da sačuvaju boju.

Da biste osušili hortenzije ovim metodom, napunite vazu do pola vodom i stavite nekoliko svojih isečenih stabljika bez listova u vazu, pazeći da je ne pretrpate. Ako živite u veoma vlažnoj ili vlažnoj klimi, uverite se da ima dovoljno prostora između cvetova kako bi se mogli potpuno osušiti (bez rasta buđi).

Čuvajte cveće za sušenje dalje od direktne sunčeve svetlosti i pustite da voda potpuno ispari iz vaze. Ovo može potrajati nekoliko nedelja. Kada ispari, vaše hortenzije bi trebalo da budu suve na dodir. Ako to ne urade, možda ćete želeti da dodate vodu i ponovite postupak sve dok vaši cvetovi ne prođu „test ugriza“, kada se stabljika može lako odvojiti – pravi pokazatelj da su potpuno osušeni.

Metoda vešanja
Ako vam nedostaje vaza za sušenje cveća, možete se odlučiti da osušite svoje cveće metodom vešanja. Ovo uključuje pravljenje snopova od 2-3 stabljike bez listova, vezivanje ih gumenom trakom i okačenje za kuku ili kanap da se osuše.

Iako možda nećete sačuvati boju tako dobro kao što biste koristili metodu vaze, ovo je način sušenja velikih količina cvetova koji se više koristi u prostoru, posebno ako vam nedostaje površina (ili vaze) da ih osušite u vodi. Koristite brzi test da biste utvrdili kada su vam cvetovi potpuno suvi.

Na vencu
Dok je sušenje u vazi ili okačenje cveća odličan način da idete ako planirate da koristite svoje hortenzije u stojećem displeju, možda ćete želeti da ih osušite drugačije ako nameravate da savijete st.

Kada sušite na vencu, važe ista osnovna pravila: Čuvajte svoje cveće od direktne sunčeve svetlosti i omogućite dovoljan protok vazduha između svakog od njih. Prednost sušenja na vencu je da će vaše stabljike i dalje biti dovoljno savitljive da se lakše savijaju i oblikuju u oblik vašeg venca nego kada su potpuno suve. Sačekajte da cveće postane hrskavo pre nego što dodate još cvetova vašem aranžmanu venaca.

Kako presisati hortenzije

U zavisnosti od projekta koji imate na umu, možda ćete želeti da sačuvate pojedinačne cvetove hortenzije (umesto cele grozdove). Ako je to slučaj, razmislite o pritiskanju cveća umesto da ga sušite na stabljikama.

Da biste to uradili, poželećete da nežno odvojite pojedinačne cvetove i pritisnete ih između dva čista lista običnog papira, a zatim odmerite presovanje knjigom. To možete da uradite i pritiskanjem cveća između pojedinačnih stranica knjige (sve dok vam ne smeta neka promena boje na knjizi ili cveću). Čuvajte presovanje na hladnom i suvom mestu dalje od sunčeve svetlosti. Sačekajte nekoliko nedelja pre nego što ih proverite da biste bili sigurni da imaju dovoljno (neometanog) vremena da se potpuno osuše.

Druga razmatranja
Ostala razmatranja prilikom sušenja i čuvanja hortenzija
Pored ovih metoda sušenja, postoje i druge stvari koje možete učiniti da očuvate svoje cvetanje hortenzije još duže. Jedan od najboljih hakova koje sam lično koristio da hortenzije izgledaju sveže? Lak za kosu.

Nejasno je da li ovo pomaže u očuvanju estetike i boje, ali jedna stvar koja pomaže da ostane netaknuta je ukupan oblik vaših cvetnih grozdova. Ako planirate da svoje osušene cvetove stavite u prostor sa velikim prometom gde bi mogli da se gurnu ili udare redovno, razmislite o tome da ih poškropite sa malo laka za kosu kada se potpuno osuše. Ovo će im pomoći da se potpuno ne raspadnu dok se pomeraju.

Vredi napomenuti da sušene hortenzije (poput sveže hortenzije) sadrže neka toksična jedinjenja, pa je mudro držati osušeno cveće van domašaja željnih kućnih ljubimaca.

Česta pitanja o očuvanju hortenzije:
Kako sušiti cvetove hortenzije i zadržati njihovu boju?
Jedan od najboljih načina za sušenje hortenzija i očuvanje njihove boje za dugotrajnu upotrebu i uživanje je zapravo korišćenje vaze napunjene vodom. Ovo zvuči kontraintuitivno, ali sušenjem cvetova u vodi zapravo ćete im pomoći da sačuvaju boju.

Kako sprečiti da se sušene hortenzije ne raspadnu?
Razmislite o prskanju osušenih hortenzija sa malo laka za kosu kada se potpuno osuše. Ovo će im pomoći da se potpuno ne raspadnu dok se pomeraju.

Mogu li da isečem svoje cveće hortenzije za vazu?
Kada sečete svoje hortenzije, koristite par oštrih, čistih makaza za rezidbu ili makaze. Ciljajte da isečete svoje stabljike ujutru nakon što se rosa osuši i odrežite 12-18” ispod cveta.

Koliko dugo traju očuvane hortenzije?
Iz iskustva, sušene i konzervirane hortenzije mogu trajati do 3 godine ili više.

Sušenje i čuvanje cveća hortenzije: poslednja reč
Ako želite da uživate u lepoti svog vrta sa hortenzijama tokom cele godine, nema boljeg načina da to uradite nego sušenjem i čuvanjem cveća. Bilo da je u pitanju suvi buket ili jesenji venac, postoji beskrajan broj načina da uživate u svom cvetanju čak i nakon završetka baštenske sezone.

Želite da saznate još više o hortenzijama? Pogledajte naš osnovni vodič za uzgoj hortenzija za početnike, razmnožavanje hortenzija iz reznica ili ovaj pregled simbolike hortenzije i značenja cveća.