Kako susiti i cuvati cvetove karanfila osnovni saveti

Cvetovi karanfila potiču iz roda Dianthus i poznati su po svom slatkom, začinskom mirisu . Od karanfila je odlično rezano cveće za bukete i vaze. Međutim, možete i sušiti karanfile i uživati u njima mesecima. U ovom članku ću podeliti svoje iskustvo o tome kako sušiti i čuvati cvetove karanfila.


Kada je cveće karanfila u sezoni?
Većina vrsta karanfila cveta od kasnog proleća do kasnog leta ili rane jeseni . Odrežite svoje karanfile nakon što se završi prva runda cveća početkom leta. Ovo podstiče drugo bujanje cveća kasnije tokom godine. Mrtvoglavi karanfili tokom cele sezone.

Kada brati cveće karanfila za sušenje i čuvanje
Cveće karanfila ( Dianthus ) berite rano ujutru ili kasno uveče. Biljke sadrže više vode u ovo doba dana, što pomaže cveću da traje duže. Cveće karanfila možete ubrati u bilo koje vreme tokom sezone cvetanja. Uvek koristite čiste, oštre alate kada berete karanfile kako biste sprečili širenje bolesti.

Kako sušiti i čuvati cvetove karanfila

Sušenje na vazduhu
Sušenje na vazduhu je najlakši način sušenja karanfila, ali traje duže od drugih metoda. Pored toga, sušenje na vazduhu takođe uzrokuje da cveće izgubi deo svoje boje.

Birajte zdrave stabljike karanfila sa cvetovima koji su potpuno otvoreni ili skoro otvoreni.
Odrežite stabljike neposredno iznad neotvorenog cvetnog pupoljka i uklonite većinu listova.
Zavežite stabljike karanfila u snop pomoću kanapa ili elastične trake.
Zavežite dužinu kanapa za dno snopa tako da ih možete okačiti negde da se osuše.
Okačite stabljike u hladnom, tamnom prostoru. Biće im potrebno oko dve do tri nedelje da se osuše.
Korišćenje mikrotalasne pećnice i silika gela
Takođe možete osušiti cvetove karanfila tako što ćete ih staviti u silika gel i peći u mikrotalasnoj pećnici. Ovo je brže od sušenja na vazduhu, ali možete sušiti samo jedan cvet istovremeno.

Izaberite posudu za mikrotalasnu pećnicu dovoljno veliku za odabranu stabljiku. Možda ćete morati da isečete stabljike prilično kratko.
Napunite polovinu kontejnera silika gelom. Silika gel se može kupiti u obliku kristala u većini hobi prodavnica.
Gurnite stabljiku karanfila u kristale silicijum-dioksida sa cvetom okrenutim nagore.
Pažljivo dodajte još kristala da pokrijete svoj karanfil.
Pecite karanfil u mikrotalasnoj brzini od 30 sekundi na 50 do 60% snage. Uradite to otprilike 2 do 5 minuta dok se karanfil potpuno ne osuši.
Izvadite posudu iz mikrotalasne pećnice i stavite poklopac, ostavljajući jedan ugao malo otvoren.
Pustite da se karanfil ohladi u posudi oko 24 sata.
Uklonite karanfil i nanesite sloj akrilnog spreja kako biste sačuvali cvet.
Čuvajte svoje sušene karanfile u hermetički zatvorenoj posudi dok ne budete spremni da ih koristite.

Presovanje je još jedan lak način očuvanja karanfila, ali za to je potrebno više vremena nego u mikrotalasnoj pećnici. Možete koristiti presovane karanfile za izradu kartica i drugih umetničkih projekata.

Uzmite staru knjigu i otvorite je otprilike na pola ili tri četvrtine.
Stavite list papira na jednu od stranica.
Uklonite stabljike sa cvetova karanfila i nežno ih stavite na papir. Uverite se da stoje ravno i da nemaju uvijene latice.
Položite drugi list papira na karanfile i pažljivo zatvorite knjigu.
Postavite knjigu na hladno i suvo mesto i stavite drugu tešku knjigu na vrh.
Ostavite karanfile da odstoje oko tri nedelje kako biste bili sigurni da su potpuno pritisnuti. Zatim ih uklonite iz knjige.

Česta pitanja o sušenju i čuvanju cveća karanfila:

Kako sušite karanfile i održavate njihovu boju?
Karanfili koji se suše na vazduhu mogu prouzrokovati da cveće izgubi deo svoje boje. Međutim, upotreba mikrotalasne pećnice za sušenje karanfila pomaže im da zadrže većinu svoje boje.

Kako čuvate sveže karanfile?
Sveže karanfile možete sačuvati sušenjem na vazduhu, u mikrotalasnoj pećnici ili presovanjem. Sušenje na vazduhu je najlakši metod, ali oduzima najviše vremena. Karanfili u mikrotalasnoj pećnici pomažu u održavanju veće boje.

Da li se cvetovi karanfila mogu sušiti?
Od karanfila se dobija odlično sušeno cveće koje može da traje i do tri godine. Prilično je lako sušiti karanfile, bez obzira na to koji metod koristite.

Da li je bolje presovati ili sušiti karanfile?
Karanfili imaju prilično dugačke stabljike, tako da je često bolje da ih osušite nego da ih pritisnete. Međutim, nisko rastući alpski karanfili su pogodniji za presovanje od uspravnih karanfila.

Možete li sušiti karanfile u mikrotalasnoj pećnici?
Možete brzo osušiti karanfile u mikrotalasnoj pećnici. Ova metoda pomaže da sušeni karanfili zadrže više svoje boje. Pecite svoje karanfile u mikrotalasnoj u silika gelu da ih osušite i sačuvate.

Okončanje
Sačuvajte karanfile tako što ćete ih osušiti na vazduhu, peći u mikrotalasnoj pećnici u silika gelu ili ih presovati. Osušeni karanfili traju do tri godine. Sušenje na vazduhu i presovanje ovih simboličnih cvetova traje otprilike tri nedelje. Za karanfile u mikrotalasnoj pećnici potrebno je oko jedan dan.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i izvornim područjima , o upotrebi i prednostima cvetova karanfila , savetima o uzgoju cveća karanfila iz semena , savetima o upravljanju necvetajućim karanfilima , prelepom cveću koje se dobro slaže sa karanfilima i kako razmnožavati i presađivati cvetove karanfila u svojoj bašti.