Oktobarski cvet više neven

Oktobarski rođendanski cvet, živahni neven, je mediteranska autohtona biljka i cenjena je zbog svoje lepote i svestranosti. Dolaze u nizu boja uključujući belu, zlatnu i žutu; međutim, verovatno najpopularnija je jarko narandžasta. Postoje dve vrste nevena, tagetes i neven. Jedna velika razlika između njih je ta što se neven može jesti. Takođe se veruje da je neven koristan biljni lek za lečenje manjih ogrebotina, pa čak i ispucalih usana. Naprotiv, većina tagetes nevena je toksična.

Neven raste kao pojedinačni, dvostruki i polu-dvostruki cvetovi i može doseći širinu do 4 inča. Oba su veoma laka za uzgoj, što ih čini popularnim izborom za sve nivoe baštovana. Ovo oktobarsko cveće je takođe odličan poklon za najslađi dan 17. oktobra.

Neven u istoriji

Neven su se tokom istorije koristili u razne svrhe. Stare grčke i rimske kulture, kao i indijske i bliskoistočne kulture su koristile neven za sve, od lečenja raznih zdravstvenih tegoba, odumiranja tkanina, pravljenja kozmetike i začinjavanja hrane. Čini se da nema potrebe koju ovo prilagodljivo cveće ne može ispuniti. Neven je takođe jedna od najotpornijih jesenjih cvetnih biljaka.

Boje i simbolika

Sa svojom intenzivnom bojom, nije ni čudo što je neven simbol strasti i kreativnosti.

U srednjovekovnoj Engleskoj, cvetovi i listovi cvetova nevena, kombinovani sa mlevenom ljuskom jajeta, dodavani su zagrejanom pivu i pili su kao lek protiv kuge.

U Aziji se vijenci od cvijeća nevena koriste za ukrašavanje vjerskih statua, tokom sahrana i svadbenih ceremonija.

Tokom meksičke godišnje proslave Dia de los Muertos šareni vijenci od cvijeća nevena ukrašavaju grobove preminulih rođaka i složene oltare izgrađene u mnogim domovima. Ovi oltari su ispunjeni omiljenim fotografijama, igračkama i namirnicama pokojnika. Veruje se da miris cveća pomaže duhovima da vode od groblja do oltara. Žuti i narandžasti neven simbolizuju sunce i svetlost.

Zabavne činjenice o nevenima

Cvetovi nevena se mogu jesti i često se koriste u salatama ili kao zamena za mnogo skuplji začin šafrana. Povremeno se jedu i listovi biljke nevena, ali ne tako ukusni.

Isti antioksidativni karotenoidi koji doprinose zadivljujućoj boji nevena mogu takođe pružiti pozitivne zdravstvene koristi za ljude, kao što je moguće smanjenje rizika od srčanih bolesti i nekih oblika raka.

Još jedna odlična upotreba nevena je kao prirodni repelent protiv insekata. Njegov jak miris pomaže da se komarci i lisne uši drže dalje od povrtnjaka, a postavljanje biljke u saksiji blizu prozora će sprečiti muve i komarce da uđu u vaš dom.