Uobičajene štetočine u kućnoj bašti

Lisne uši – Lisne uši su insekti koji sisaju i mogu izazvati iskrivljene pupoljke i listove. Često hodajući kroz svoju baštu videćete znake oštećenja od štetočina prilično rano. Lisne uši rađaju žive bebe svakih nekoliko dana, tako da je važno brzo ih uhvatiti u koštac i obaviti naknadne inspekcije. Lako se uklanjaju korišćenjem raspršivača creva. Znam šta misliš, šta ako se popnu nazad? Kada oborite lisne uši sa biljke, ona im često lomi usne organe tako da više ne mogu da se hrane. Lisne uši dolaze u mnogim bojama od zelene, crne i braon i su sitni insekti mekog tela. Ako imate samo nekoliko, lako se zgnječe. Ako imate lisne uši na voćkama, najbolje je da nanesete uspavano ulje u kasnu zimu da biste ugušili jaja koja prezimljuju.

Cutvorms- Cutvorms su debela sivkasto smeđa larva duga oko inč i po. Oni su noćni hranitelji i tokom dana se kriju ispod zemlje u blizini biljaka. Njihova oštećenja su primetna jer oštećuju biljku neposredno iznad nivoa zemlje. Oni imaju tendenciju da napadaju ranu transplantaciju povrća i cveća. Da biste pronašli crve, kopajte oko pogođene biljke da vidite da li možete da je pronađete. Svoje mlade sadnice možete zaštititi postavljanjem ogrlice oko biljke. Koristite čvrst papir kao što je voštani karton za mleko ili plastični lonac sa uklonjenim dnom, gurnite ivice okovratnika u zemlju oko vaše sadnice. Druga opcija je da se posadite kasnije u sezoni kako biste izbegli oštećenje glodara.

Puževi i puževi – Život ovde na zapadnoj obali sa našom hladnom vlažnom klimom znači da se nosimo sa oštećenjima puževa i puževa. Ponovo imamo štetočine koje vole da se hrane noću, ali ćete ih činiti i po kišnim danima. Oni vole vlažne senovite oblasti. Puževi ostavljaju neravne rupe i suze na listovima biljaka i čine ih neuglednim. Često puževi i puževi ostavljaju za sobom sluzni trag. Postoje razni načini da sprečite puževe u bašti od bakarnih barijera na podignutim krevetima do upotrebe zamki za pivo u bašti. Ručno branje puževa ispod daske, saksije za biljke, kore grejpfruta ili pivskih zamki su efikasna kontrola u bašti. Praktikujte dobre sanitarne uslove u bašti. Puževi se vole sakriti ispod otpadaka u bašti. Da sam imao gomilu starog lišća oko osnove biljke, mogu garantovati da će se tamo kriti neki puževi ili puževi.

Larva leptira od kupusa – siguran sam da je većina vas videla leptira od kupusa. Počinje da se pojavljuje u aprilu i ima bela krila sa crnom tačkom na svakom krilu. Ona polaže jaja na biljke u porodici Brassica. Ovo uključuje biljke kao što su brokoli, kupus, kelj, ogrlice, karfiol, repa i prokulice. Kada se iz jaja izlegu, male zelene larve počinju da jedu listove biljaka. Svake sezone ima 2-5 generacija, tako da ova štetočina može biti prilično štetna za vaše useve. Da biste kontrolisali leptir kupusa, potrebno je da u vreme sadnje dodate plivajući pokrivač reda preko celog useva. Ova lagana tkanina će je sprečiti da položi jaja, ali propušta vodu i sunčevu svetlost. Mora se nanositi tako da ima dovoljno tkanine da se smesti rastuće biljke i mora se čvrsto držati oko ivica. Kada vaše biljke sazrevaju, mogu tolerisati malo oštećenja.

Leafminer– Leafminers su larva muve koja je često premala da bi se videla. Muva polaže svoja mala bela jaja na donju stranu listova spanaća i blitve u bašti. Larva minira unutrašnjost lista ostavljajući mrlje ili vijugave linije duž lista dok se kreće. Najlakši način da se odvrati od ovog štetočina je korišćenje plivajućeg pokrivača reda u vreme sadnje. Sadim svoje seme i postavljam poklopac. Ako sačekate da biljka počne da raste, možda će biti kasno. Ako niste koristili pokrivače redova, uklonite zahvaćene listove onako kako ih vidite. Možete ili zamrznuti lišće da ubijete štetočine i oni ih kompostiraju ili ih stavite u smeće. Leaf miner ima 2-3 generacije po sezoni.

Žičane gliste – Žičane gliste su larva buba kliktača. Žičane gliste se hrane krtolama krompira i korenima drugih biljaka. Žičane gliste su veoma česte u novim baštama koje su nekada bile trava. Da biste testirali svoje tlo na žičane crve, želite da koristite sirovi krompir za mamac. Uzmite komad sirovog krompira i nabijte ražanj u njega. Stavite krompir u zemlju u rano proleće pre početka sadnje. Ostavite ražanj da viri iz zemlje kako biste mogli da ga vidite i svake nedelje proveravajte da li ima žičanih crva. Ponavljajte nekoliko nedelja da biste smanjili populaciju žičanih crva. Larva je žute boje i ako proverite svoj krompir tokom žetve, oštećenje se vidi po svim sitnim rupicama na krompiru gde je prošao tunel. Žičane gliste mogu da žive 2-6 godina, tako da je važno praktikovati dobar plodored. Pokušajte da posadite krompir na drugom području svake godine.

Buva buba – Buve bube su sićušni crni insekti veličine glave igle pa ih je teško videti. Bježi oštećenje buba se prepoznaje po izgledu otvora na listovima. Njihova larva se takođe hrani korenima biljaka. Nove sadnice su najosetljivije na buve. Opet, ovo je još jedan slučaj kada se koriste plutajući poklopci za redove za sprečavanje ove štetočine insekata. Možete koristiti belu lepljivu zamku u rano proleće da biste otkrili njihovo prisustvo. Smatram da buva voli povrće kao što su pac choi, pasulj, pasulj, cvekla, brokoli, kupus i rotkvice. Prezimljavaju u zemljištu, tako da praktikujte dobar plodored.

Saveti za prevenciju

Održavajte baštu urednom. Ako se stari ostaci uklone, ima manje mesta za skrivanje štetočina.

Vežbajte plodoredu da biste izbegli probleme sa štetočinama i bolestima.

Koristite biljne barijere kao što su ogrlice za biljke i pokrivači redova da biste sprečili štetočine.

Svakodnevno šetajte svojom baštom da biste proverili svoje biljke. Biljka pod stresom je podložnija štetočinama.

Uverite se da vaša bašta uđe u noć suva. Voda ujutru. Ovo sprečava probleme sa bolestima na vašem povrću.

Ne sadite prerano. Napolju može izgledati toplo, ali tlo može biti previše hladno. Hladne temperature usporavaju, pa čak i zaustavljaju rast biljaka. Saznajte koji usevi mogu da izdrže niže temperature, a koji treba da sačekaju dok se ne zagreje.