Ruže su jedno od najlepših i najpopularnijih cveća. Smatra se da ljudi uzgajaju ruže više od 5000 godina zbog njihovog privlačnog mirisa i raznolikosti boja.
Ali nema ništa tužnije nego kada vaše divne ruže počnu da venu. Kada toliko znače, ponekad je teško pustiti ih da odu.
Tamo dolazi do sušenja vašeg cveća, donoseći priliku da svojim ružama date novi život. Bilo da želite da ih ukrasite, uramite ili napravite potpuri sa njima, sušene ruže su radost za posmatranje. Ako želite da probate, sledite naše jednostavne metode sušenja.

Kako osušiti latice ruže u 5 jednostavnih koraka

Sušenje cveća je zaista lako, ali morate ostaviti malo vremena za proces sušenja. Pratite ove jednostavne korake za sušenje ruža.

Za sušenje ruža trebaće vam:

Ruže, makaze
Niz
Vešalica
Lak za kosu bez mirisa

1. Berite svoje sveže procvetale latice ili odvojite ruže

Cveće koje je tek procvetalo je najbolje za sušenje. Možda biste želeli da uklonite sve listove i pokupite latice jednu po jednu. Ili, ako sušite ceo cvet, možete ga ostaviti netaknut.

2. Odvojite latice ruže ili okačite pojedinačnu ružu

Ako sušite latice ruže, sve što treba da uradite je da odvojite svaku laticu i one će se vrlo brzo isprobati. Ako sušite ceo cvet ruže, možda biste voleli da svaki zavežete kanapom i okačite ga naopačke na vešalicu.

3. Obesite ih u mračnoj prostoriji

Osušene ruže mogu vrlo lako da promene boju ako su izložene svetlosti. To znači da vaše prekrasne crvene ruže mogu postati ružičaste ili čak gotovo bele ako su na direktnoj sunčevoj svetlosti. Da biste sprečili da se ovo dešava i sačuvali njihovu boju, možete ih okačiti u mračnoj prostoriji dalje od sunčeve svetlosti.

4. Pustite ih da se osuše

Ako sušite pojedinačne latice, biće im potrebno samo nekoliko dana da se potpuno osuše. Ali ako sušite ceo cvet, moraćete da ga ostavite 2-3 nedelje da se potpuno osuši.

5. Poprskajte lakom za kosu

Kada se potpuno osuše, možete ih poprskati lakom za kosu da biste ih zaštitili i dali im lep sjaj.

Kako sušite ruže da ih zauvek sačuvate

Smatra se da je sušenje ruža u mikrotalasnoj pećnici, korišćenjem silika gela, bolji način da zauvek sušite ruže. To je zato što ih silika gel zaista isušuje i osigurava da nema vremena da se vaše cveće raspadne.

Uklonite neželjeno lišće sa cveta.
Odrežite stabljike tako da stane u plastičnu, zatvorenu posudu.
Obavezno vodite računa o svojim ružama pre ovog trenutka, tako da kada počnete da ih sušite, budu zdrave i sveže koliko mogu.
Napunite dno posude sa 1-2 inča silika gela. Takođe možete da raspršite nešto od silicijum dioksida po vrhu cveća tako da se ugradi u latice.
Vreme je da ih stavite u mikrotalasnu. Predlažemo da počnete sa intervalima od 1-2 minuta. Nastavite da proveravate cveće da vidite da li se oseća suvo, ako ne pečete u mikrotalasnoj pećnici ili biste mogli da ih zapalite.
Kada se cveće potpuno osuši, možete pokriti polovinu posude i ostaviti da se hladi 24 sata.
Kada se cveće oslobodi, obrišite silika gel finom četkom, a zatim ih prikažite kako god želite.
Postavite svoje ruže u staklo tako da ne budu izložene vazduhu. To je najbolji način da zauvek sačuvate svoje cveće.

Šta raditi sa suvim laticama ruže

Ima toliko toga što možete učiniti sa suvim laticama ruže. Kada se potpuno osuše, mogu da traju mesecima, a ako su sačuvane (u staklu ili plastici) bukvalno će trajati zauvek.

Ako ste zaglavljeni u tome šta da radite sa svojim sušenim laticama ruže, evo nekoliko kreativnih ideja koje će vas inspirisati:
Ideja 1: Napravite ručno rađene konfete sa dodatnim značenjem

Kada osušite svoje ruže, mogu da naprave neverovatne konfete za srećni par. Posebno je koristiti konfete koje ste sami napravili, a bračni par će sigurno ceniti ovaj dodatni dodir. Možete čak i uokviriti neke kao sentimentalan poklon za sećanje na njihov veliki dan.

Ideja 2: Uokvirite svoje latice ruže da kažete „volim te“

Osušene i presovane ruže izgledaju prelepo u ramu i jedinstveno su umetničko delo koje možete da čuvate zauvek. Bez obzira da li kreirate uokvirene latice ruže za svoj dom ili kao poklon, poruka je ljubav prema sebi ili prema spolja. Oni čine promišljen poklon za nekoga do koga vam je stalo, a uokvirivanje latica ruže je samo po sebi smirujući ritual.

Ideja 3: Postavite ih u staklo za jedinstveni sat ili poklon

Sasvim je lako nabaviti staklene ili plastične okvire za fotografije koji fiksiraju vašu sliku na mestu. Takođe možete koristiti ove okvire za fotografije da popravite svoje osušene ruže na mestu. Ovo će biti jedinstven sat ili poklon, i izgledaće lepo po kući.

Ideja 4: Sipajte sebi umirujući čaj od latica ruže

Smatra se da čaj od latica ruže ima koristi poput smirivanja uma i pomaganja varenju. Čak i ako ne volite da ga sami pijete, to može biti divna ponuda kada imate goste.

Ideja 5: Luksuzne latice ruže savršen su dodatak toploj kupki nakon dugog dana. Zašto ne biste iznenadili svoju voljenu osobu ovog Dana zaljubljenih sa već pripremljenom kupkom posutom laticama ruža. Ponekad su male stvari koje mogu značiti toliko.

Ideja 6: Napravite potpuri za dom koji lepo miriše

Suvo cveće se može pomešati sa esencijalnim uljima da bi se napravio potpuri prelepog mirisa. Traju godinama, a kad god se čini da miris umire, uvek možete dodati još eteričnog ulja.

Ideja 7: Napravite svoje svadbene konfete

Konfete su prelep poseban dodatak venčanju. A pravljenje sopstvenog je i ekološki prihvatljivo i isplativo. Počnite da sušite latice ruže nekoliko meseci unapred i imaćete mnogo toga za upotrebu. Dodajte ih u korpu da vaši gosti uzmu pregršt ili koristite male smeđe koverte da date jednu po osobi.

Pošaljite osušene ruže

Kada savladate sušenje ruža, verovatno ćete želeti da osušite i svoje drugo cveće. Sa tehnikom sušenja cveća možete mnogo duže uživati u svom divnom cvetanju i zadržati njihovu sentimentalnu vrednost.
Ako želite da proširite svoje horizonte sušenja cveća, otkrijte naš vodič o svim različitim vrstama cveća koje možete da sušite. Možete postati kreativni i napraviti sopstvene bukete sušenog cveća.
Alternativno, ako želite da kupite svoje cveće već osušeno, možete poslati buket našeg lepog sušenog cveća.