Prvo moram da dam upozorenje da malo generalizujem zarad senzacionalističkog posta! Kao i svaka industrija, postoje dobri, loši i oni koji se kriju između. Ovo poslednje dve želim da osvetlim.

Stilisti su shvatili da cveće može učiniti SVE razliku u izgledu i osećaju venčanja. Ali retko se kaže kako biste mogli da ugrozite svoje venčano cveće, a da to ne znate ako angažujete stilistu da kreira svoje cvetne dizajne.

Postoje dva glavna razloga zašto se cveće koje organizuje stilista retko poklapa sa cvetnim dizajnerima koji su specijalizovani za venčanja i događaje.

1. Stilisti nemaju stvarnu kupovnu moć u poređenju sa cvećarom. Jednostavno zato što ne kupuju dovoljno cveća da bi ih uzgajivači ili veletrgovci na pijacama cveća shvatili ozbiljno.

Ovo stvara ogroman izazov za stiliste da isporuče svoj kreativni zadatak kada su desetine dobavljača postavljeni kao prioritet ispred njih i postoji samo ograničena količina kvarljivog proizvoda na raspolaganju. Pa šta oni mogu da urade da zaobiđu ovo i osvoje vaš posao?…

2. Prebacuju cveće za venčanje pravoj cvećari. Kvaka je u tome što pravi cvećar plaća proviziju stilisti za ovu priliku – ponekad i do 20%. Ovo često stvara scenario u kojem vaše venčanje ne nudi gotovo nikakav finansijski podsticaj cvećaru osim ako ne smanje kvalitet cveća, ponovo iskoriste cveće sa prethodnog venčanja (da, to se dešava) ili ne koriste niskokvalitetne grane koje neće izgledati sjajno za drugu polovinu vašeg venčanja.

Nije potrebno mnogo mašte da bi se razradili drugi kompromisi u ovom sporazumu i da ste ih sve napravili vi.

Kvalitetan cvećar će efikasno raditi sa kreativnim dokumentom bilo kog stilista, ako ne i postaviti bolji za vas bez ikakvih kompromisa u procesu.