Kako uzgajati cveće za sušenje

Uzgajanje cveća za sušenje kasnije u sezoni je nešto što sam počeo pre nekoliko godina. Uzgajao sam malo Celozije i primetio da se osušila u vazi i zadržala svoju boju. Zaintrigiran bojom tokom cele godine, pokušao sam da osušim drugo cveće. Znam, ko suši cveće? Nije li to nešto što su radili davno kada? Da, sećam se kada je suvo cveće bilo u modi 90-ih. Ispostavilo se da sam ispred igre jer je prošle godine suvo cveće ponovo u modi za venčanja.

Pre nekoliko godina sam uzgajao rezani cvetni vrt za venčanje moje ćerke. U tu baštu ugradio sam cveće kao što su gomfrena, trava zečjeg repa, celozija, amarant i prašnjavi mlin. Tada to nisam znao, ali ovo cveće bi postalo glavna stvar u mojoj bašti. Kako se približavala jesen i bašta je počela da se spušta, skupila sam cveće u snopove i okačila ih da se osuše. Morao sam da razmislim kako ću i gde da okačim cveće. Znao sam da mora biti negde suvo i daleko od sunca. Garaža je izgledala kao savršeno mesto. Zgrabio sam venac koji sam napravio od vrbinih grana i pričvrstio zavežljaje Celozije za venac tako da je cveće visilo naopačke. Za nekoliko nedelja bile su suve i imali smo seme celozije po celom podu garaže. U redu, nisam znao da će se to dogoditi. Farmer Džim je pažljivo pomeo seme da ga zadržim.

Te godine sam sušio gomfrenu na isti način, osim što sam koristio prenosivi stalak za sušenje veša da okačim cveće. Možda sam okačio neke i za luster u trpezariji i za vinske boce u stalku za vino. Očigledno moram da nađem pravi način da okačim cveće, ali sve je uspelo.

Tako brzo napred do ovog proleća. Odlučio sam da zasadim podignut krevet sa cvećem pogodnim za sušenje. Uzgajam Celosia koja ima perjasto cveće u crvenim, ružičastim i kremasto žutim. Voli mesto na punom suncu i naraste do oko 2′ visine. Stisnite svoje biljke na oko 12″ visine da biste podstakli rast sekundarnih grana jer će to značiti više cveća.

Statice u boji kajsije i mešovite sorte dobila je prostor u podignutom krevetu. Statice dolazi u toliko mnogo boja da je teško uzgajati samo jednu. Prošle godine sam posadio static od kajsije i dobio sam i kajsije i roze boje iz semena. Narastao je na oko 3′ visok i najbolje se bere pre nego što se cvetovi potpuno otvore. To je bio moj najpopularniji sušeni cvet do sada.

Amarant je zabavna biljka za uzgoj i postoji mnogo sorti koje možete izabrati. Ove godine uzgajam Amarant Love Lies Bleeding i Hot Biscuits. Razgovarajte o dodavanju drame vašoj bašti. Love lies bleeding čini upravo to sa svojim 3′ dugim resama koje mole da ih se dodirne. Prelepo se suše i dodaju dramatičnost svakom aranžmanu.

S druge strane Amarant Hot Biscuits je boje rđe i proizvodi uspravno cveće. Volim da koristim Hot Biscuits amarant u jesenjim buketima. Dodaje taj vertikalni element buketu.

Globus amarant ili Gomphrena je biljka koja dobro funkcioniše na sunčanoj granici jer naraste samo do oko 15″ visine i dolazi u crvenim, belim, ružičastim i ružičastim nijansama. Njegovo sićušno cveće u obliku globusa je savršeno cveće za punjenje buketa. Cveće malo izbledi kada se suše, ali je tako slatko. Stabljike su prilično krhke kada se osuše, tako da morate biti oprezni pri rukovanju.

Prve godine sam uzgajao travu Bunni Tail u kontejneru od pet galona. Imao sam taj strah da će se proširiti svuda, ali to se nije dogodilo. Veoma se lako uzgaja iz semena i izgleda kao trava korova u ranoj fazi rasta. Glave semena koje se formiraju na ovoj slatkoj travi su divno meke. Savršeni su za bukete kasnog leta. Takođe možete sušiti glavice semena od višegodišnjih trava.

Uz svaki buket potrebno je zelenilo. Kada je u pitanju sušenje zelenila, obično koristim biljke sa srebrnim lišćem kao što su Dusti Miller, Curri biljka ( Helichrisum italicum) i Lavanda. Svaki od njih se može lako okačiti da se osuši. Što je list veći, duže im je potrebno da se osuše.

Pa kako da počnete? Sve svoje biljke uzgajam iz semena i možda ćete želeti da probate i to. Teško je pronaći neke od ovih biljaka u baštenskim centrima. Kada berete cveće za sušenje, berite dugačke stabljike ujutro nakon što se rosa osuši. Povežite oko deset stabljika zajedno, pet ako su velike, i omotajte elastičnu traku oko dna stabljika da ih držite zajedno. Pričvrstite ih na stalak za odeću ili neku vrstu trake da se osuše. Često koristim štipaljke za ovo, da, te staromodne štipaljke mi opet dobro dođu. Pustite da se cveće osuši nekoliko nedelja pre upotrebe. Čuvam svoje osušeno cveće u velikim vazama sa širokim grlom.

Nemojte se plašiti da probate drugo cveće. Slučajno sam otkrio da se ružičasta Astilbe lako suši i zadržava svoju boju. Naravno, većinu cveća možete osušiti silika gelom, ali ja držim stvari jednostavnim.

Šta da radim sa svojim suvim cvećem? Koristim ih na prazničnim vencima i pravim mini bukete ili veće. Za mene je to način da produžim radost baštovanstva kada se sezona završi. Provodi me kroz kasne jesenje i zimske mesece kada mogu da budem kreativna sa cvećem iz udobnosti svog doma.