Indijska cetkica Castilleja Znacenje simbolizam vrste upotreba i saveti za uzgoj

Cveće indijske četkice je divlje cveće koje obično raste u sušnijim regionima Sjedinjenih Država, uključujući pustinje, grmlje, visoke pustinje, livade i ravnice. Ovo cveće je lepo za posmatranje i ima bogatu istoriju u legendi i folkloru. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju indijske četkice, simbolici, popularnim tipovima, upotrebi i osnovnim savetima za uzgoj.

Indijska četkica (Castilleja) Značenje, simbolizam, vrste, upotreba i saveti za uzgoj

Pregled sadržaja:
Indijska četkica (Castilleja) – Osnove:
O indijskoj četkici (Kastiljeha)
Značenje i simbolika indijskog cveća kistom
Upotreba i prednosti indijske četkice
Kako uzgajati indijsku četkicu
Briga za indijsku četkicu
Najbolje prateće biljke za indijsku četkicu
Kreativna upotreba indijske četkice
Česta pitanja o indijskoj četkici:
Uživanje u zalasku sunca sa indijskim četkicama
Indijska četkica (Castilleja) – Osnove:
Porodica biljaka: Orobanchaceae
Rod: Castilleja
Naučno ime: Castilleja spp. (nekoliko vrsta)
Izvorni opseg: Severna i Centralna Amerika
Boje: Crvena, narandžasta, žuta, roze i bela
karakteristike: Upadljivi listovi koji podsećaju na četkice
Visina zrele osobe: 6 inča do 3 stope
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zone rasta: 4 do 8
Sunčeva svetlost: Puno sunce
zalivanje: Otporan na sušu, obično jednom nedeljno u proleće i leto
tlo: Dobro drenirajuće zemljište niske plodnosti
đubrenje: Generalno nije potrebno
štetočine: Generalno bez štetočina
orezivanje: Mrtva glava može promovisati nastavak cvetanja
Simbolika: Predstavlja sreću, snagu i vitalnost

O indijskoj četkici (Kastiljeha)
Taksonomija
Član porodice biljaka Orobanchaceae (bromrape) u okviru podplemena Castillejinae , Castilleja je rod koji sadrži 215 prihvaćenih vrsta zeljastih jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju indijska četkica, četkica, oslikana čaša ili vatra iz prerije.

Botaničke karakteristike
Indijske biljke četkice rastu u grudvicama koje u zrelosti mogu biti visoke oko osam do 15 inča i oko metar okolo. Oni proizvode lišće koje je obično kratko i jajasto, sa listovima koji se otvaraju duž grana ili stabljika biljke.

Dok se cveće razlikuje po vrstama, većina je ukrašena malim cvetovima u obliku čaše koji se proizvode u izobilju na grozdovima duž krajeva njihovih visokih stabljika. Cvetne latice jarkih boja sa blago neravnim profilima grozdova stvaraju izgled četkica umočenih u živopisnu boju. Cveće može biti crveno, žuto, narandžasto, roze, ljubičasto ili belo.

Cveće ne emituje gotovo nikakav miris, ali njihove upečatljive boje privlače oprašivače, uključujući pčele, leptire, moljce i kolibrije, u svoje bogate bazene nektara.

Native Range
Biljke iz roda Castilleja su poreklom iz Severne Amerike i Južne Amerike, pored Rusije, Mongolije i Kazahstana.

Značenje i simbolika indijskog cveća kistom

Etimologija
Cveće indijske četkice dobilo je ime po izgledu cvetova nalik na četkicu i istoriji njihovog korišćenja od strane različitih indijanskih plemena. Ime roda odaje počast španskom botaničaru, hirurgu i profesoru Domingu Kastiljehu .

State Flover
Castilleja linariifolia (obično nazvana indijska četkica za bojenje u Vajomingu, pustinjska četkica u Vajomingu, kist za bojenje u Vajomingu, pustinjska četkica i uskolisna indijska četkica) je državni cvet Vajominga.

Legenda o indijskoj četkici
U Legendi o indijskoj četkici , autor i ilustrator Tomi dePaola prepričava teksašku bajku koja objašnjava kako je indijska četkica dobila ime, a istovremeno podučava lekciju o važnosti prepoznavanja vaših individualnih talenata i njihovog korišćenja da biste ostvarili svoju svrhu u životu.

U priči, Mali Gopher brine jer ga njegov mali rast sprečava da drži korak sa ostalim dečacima u svom plemenu. Ne može trčati, jahati ili pucati s njima. Međutim, mudar čovek mu kaže da ne treba da brine jer će na kraju otkriti svoje talente.

Nekoliko godina kasnije, dok razmišlja da postane muškarac, Mali Gofer ima viziju iz snova u kojoj ga starac i mlada žena upućuju da zabeleže istoriju svog plemena kako bi bili zauvek upamćeni. Upoznaju ga sa alatima i materijalima i kažu mu da ih skupi u pripremi jer će jednog dana naslikati sliku bojama koje su čiste kao one koje se vide na večernjem nebu.

Pronašao je alat i počeo da slika slike lova i drugih događaja, ali nikada nije našao prave boje da naslika zalazak sunca poput onog koji mu je opisan u viziji. Jedne noći, međutim, glas mu je rekao da će sledećeg dana biti obezbeđen pravi alat i da će konačno moći da slika večernje nebo.

Sledećeg dana, na svom uobičajenom mestu za slikanje, pronašao je četkice koje su već bile ispunjene bojom kako vire iz zemlje. Koristio je te četke da slika zalazak sunca. Sledećeg jutra svi su se probudili i videli kako ceo kraj gori u boji jer su četke koje je koristio imale korenje, pretvarajući se u crveno, narandžasto i žuto cveće. Kako se cveće vraćalo svakog proleća, njegov narod je slavio. Mali Gofer više nije nosio isto ime, kako su ga tada zvali Onaj koji je doneo zalazak sunca na Zemlju.

Indijsko značenje i simbolika četkice u modernim vremenima
U modernim vremenima, indijski cvet četkice se često povezuje sa kreativnošću, strašću i potragom za snovima. Smatra se da njegove upečatljive crvene i narandžaste boje predstavljaju vatrenu energiju i entuzijazam neophodnu za postizanje nečijih ciljeva.

Upotreba i prednosti indijske četkice
Cveće indijskih biljaka četkice jestivo je u umerenim količinama, a istorijski su ih konzumirala razna indijanska plemena zajedno sa svežim zelenilom. Takođe se pokazalo da cveće ima pozitivnu medicinsku upotrebu koja je slična upotrebi belog luka, kao što su antiinflamatorna, antivirusna i antibakterijska svojstva. Međutim, indijske biljke četkice, posebno one koje rastu na visoko alkalnom tlu, uzimaju velike količine selena. Kao rezultat toga, koreni, izdanci i listovi biljke mogu biti veoma toksični.

Indijske biljke četkica nude ekološke prednosti, posebno u njihovim matičnim regionima. Oni su uobičajeni izvor hrane za lokalne oprašivače i njihove larve, uključujući određene vrste moljaca i leptira, pored kolibrija i pčela.

Kako uzgajati indijsku četkicu

Zone rasta
Indijska četkica se obično može uspešno uzgajati u USDA zonama otpornosti od četiri do osam sa nekim varijacijama zasnovanim na vrstama.

Odgovarajuće lokacije
Indijske biljke četkice najbolje rastu na lokaciji koja prima punu sunčevu svetlost i zemlju koja se lako odvodi.

Indijske biljke četkice zahtevaju kiselo zemljište sa pH vrednostom ne većom od 6,8. Najbolje rastu na dobro dreniranom zemljištu sa prisutnim peskom ili ilovačom.

Saveti i tehnike za sadnju
Indijske biljke četkice imaju hemiparazitske korene koje se uvlače u korene susednih biljaka kako bi prikupile svoje hranljive materije. Kao rezultat toga, obično se ne presađuju uspešno. Preporučljivo je započeti indijske biljke četkice iz semena.

Da biste posadili, u jesen nežno grabuljite seme u labav gornji sloj zemlje, omogućavajući im da klijaju tokom hladnog zimskog perioda.

Zalivanje, đubrenje i malčiranje
Indijska četkica zahteva umereno zalivanje, ali se mora ostaviti da se ocedi i dobro osuši između zalivanja. Raspored zalivanja može varirati u zavisnosti od vaše lokalne temperature, vremena i vlažnosti.

Pustinjska biljka , indijska četkica ne zahteva đubrenje ili malčiranje.

Gde saditi
Indijsku četkicu najbolje je saditi na otvorenim, sunčanim područjima. Može se dobro ponašati u baštenskim krevetima ili kontejnerima, ali je neophodno zapamtiti hemiparazitske korene biljke i posaditi odgovarajuće prateće biljke pored indijskih četkica kako bi se osiguralo da imaju adekvatne izvore hranljivih materija.

Briga za indijsku četkicu

Obrezivanje i odsecanje glave
Indijske biljke četkice ne zahtevaju rezidbu ili mrtvu glavu. U zavisnosti od toga da li je vaša jednogodišnja ili višegodišnja vrsta, mogu se ili smanjiti da bi se uklonili istrošeni cvetovi ili pokositi da bi seme raširilo u kasnu jesen.

Prezimljavanje
Godišnje vrste indijske četkice ne moraju da se prezimuju jer se same seju i svake godine iznova rastu. Višegodišnje sorte se lako mogu prezimiti ako se uzgajaju u kontejnerima. Biljke koje rastu u zemlji mogu imati dodat sloj malča za zaštitu od posebno jakih mrazeva, ali to obično nije neophodno u njihovim prirodnim zonama rasta.

Najbolje prateće biljke za indijsku četkicu
Obično se indijske četkice dobro zasađuju pored niskih šaša i trava kao što su:

Pennsilvania sedge
Sveetgrass
junska trava
Plava grama
Bivolja trava
Juncus
Indijske četkice nisu nužno zasađene biljkama „pratiteljima“. Umesto toga, zasađene su biljkama domaćinima u koje njihovi koreni mogu lako da se uhvate, kao što su one gore navedene.

Kreativna upotreba indijske četkice

Native, Natural i Kseric Gardens
Indijske četkice su porijeklom iz većeg dijela zapadnih Sjedinjenih Država i Kanade, što ih čini prekrasnim i lako prilagodljivim izborom za stvaranje vrta autohtonih biljaka. Pošto su prirodno tolerantni na sušu, oni su zabavan način da dodate jarke boje i u kseričnu baštu.

Indijska četkica u cvetnim aranžmanima
Indijsko cveće sa četkicom se ne koristi obično u cvetnim aranžmanima. Međutim, oni mogu dodati upečatljiv pop jarke boje mešanom buketu ili samostalnom buketu.

Prikaz indijske četkice u vašem domu
Ako živite u oblasti u kojoj indijske četkice rastu prirodno (a to je legalno), onda ih možete odabrati kada je sezona da biste napravili aranžman divljeg cveća za svoj dom.

Inače, indijske četkice su predstavljene u raznim umetničkim delima i zanatima koji se mogu prikazati u kući kako biste pokazali vaš afinitet za ovo divno cveće i priču iza njih.

Indijski zanati kistom
Postoji mnogo kreativnih načina na koje možete napraviti indijsko cveće kistom. Njihove cvetne latice mogu se usitniti da bi se stvorile prirodne boje. Pored toga, cveće se prilično lako osuši. Kada se osuše, mogu se koristiti za stvaranje dugotrajnih venaca i venaca. Takođe su prilično lepi kada se pritisnu i sačuvaju u bilo kojoj vrsti smole (kao što su podmetači od smole, stolovi, obeleživači, privesci za ključeve i još mnogo toga).

Česta pitanja o indijskoj četkici:

Koliko dugo cveta indijska četkica?
Indijska četkica obično cveta od kasne zime do ranog proleća, ali cvast biljke živih boja je izložena tokom cele godine.

Koja je idealna klima za uzgoj indijske četkice?
Indijska četkica dobro raste u zapadnim i jugozapadnim Sjedinjenim Državama. Obično zahteva pustinjske uslove sa punim suncem i prilično suvim, dobro drenirajućim zemljištem.

Može li indijska četkica rasti u kontejnerima ili u zatvorenom?
Indijska četkica za farbanje može da raste u zatvorenom prostoru iu kontejnerima sve dok ima dovoljno sunca, dobro drenirajućeg zemljišta i ako je zasađena pratećim biljkama kao što su trava ili šaš čije korenje može delovati kao domaćin.

Koliko često treba da zalivam svoju indijsku četkicu?
Indijske četkice temeljno zalivajte tek kada se zemlja potpuno osušila od prethodnog zalivanja.

Kada je najbolje doba godine za sadnju indijske četkice?
Seme indijske četkice najuspešnije se seje u jesen i ostavlja se da klija u hladnoći zime.

Kako mogu da zaštitim svoje indijske biljke četkice od štetočina i bolesti?
Indijske biljke četkice su prirodno otporne na štetočine i bolesti.

Kako mogu produžiti životni vek indijskog cveća četkice nakon što je isečeno?
Odmah ih stavite u vodu, održavajte njihove stabljike čistima, menjajte vodu svaka dva do tri dana i držite ih dalje od direktne sunčeve svetlosti.

Uživanje u zalasku sunca sa indijskim četkicama
Indijske četkice su zapanjujuće divlje cveće u kojima se uživa širom zapadnih Sjedinjenih Država. U pravim oblastima, možda nećete morati da ih sadite u svojoj bašti da biste uživali u njihovoj prirodnoj lepoti. Međutim, mogu se uzgajati na dobro dreniranim, sunčanim, blago kiselim lokacijama sve dok imaju odgovarajuće biljke domaćine kojima se mogu hraniti. Bilo da ih naiđete na livadi ili se trudite da ih uzgajate u sopstvenoj bašti, obavezno dopustite da vas ovo cveće podseti na važnost vaše individualnosti i na to gde vas vaši jedinstveni talenti postavljaju u svetu.