neverovatnih australijskih autohtonih cveca i biljaka

Australija je dom raznovrsne lepe i jedinstvene flore i faune. Kao takvi, neki od australijskih cveća i biljaka sada se uzgajaju širom sveta kao ukrasne biljke. U ovom članku ću istražiti 50 najneverovatnijih australijskih autohtonih cveća i biljaka.

Domaće područje Australije i zone rasta
Australija se nalazi na južnoj hemisferi i najmanji je kontinent na svetu. Australija sadrži nekoliko klime i staništa, uključujući tropske prašume, pustinje i zaleđe.

Klimatske zone Australije odgovaraju zonama otpornosti USDA od 7 do 11. Većina kontinenta se nalazi u zonama od 9 do 11. Kao takve, većina domaćih biljaka u Australiji uspeva u toplim klimama i bori se na niskim temperaturama.

Kako se definiše domaće cveće u Australiji?
Prirodno cveće Australije definisano je kao biljke koje su rasle na kontinentu pre dolaska evropskih istraživača. Domorodci Aboridžini su koristili mnoge domaće biljke kao hranu ili lek. Međutim, mnoge alohtone vrste koje su doneli evropski doseljenici od tada su naturalizovane ili invazivne u Australiji.

50 vrsta autohtonog australijskog cveća i biljaka:

1) Australijsko plavo zvono
Australian Bluebell
Australijska zvončića su prelepe zeljaste trajnice iz porodice zvončića (Campanulaceae). Ovo široko rasprostranjeno divlje cveće nalazi se širom Australije, osim na severnoj teritoriji. Australijska zvona obično rastu na rastresitim, dobro drenirajućim zemljištima duž puteva.

Australijska zvončića rastu u grudvama vitkih listova nalik travi i uskih cvetnih stabljika. Osim toga, stabljike su u proleće i leto prekrivene bledoplavim cvetovima u obliku zvona sa pet latica.

Naučno ime: Vahlenbergia stricta
Zone rasta: 9 do 10
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 2 stope

2) Australijska ljubičica
Australian Violet
Australijske ljubičice su biljke niskog rasta koje se često zanemaruju u korist drugih vrsta ljubičica. Ove zeljaste višegodišnje biljke pripadaju porodici Violaceae. Australijske ljubičice rastu u delovima Viktorije, Novog Južnog Velsa i Južne Australije.

Ovo šarmantno divlje cveće ima kožaste tamnozelene listove slične listovima bršljana. Australijske ljubičice cvetaju od proleća do jeseni, stvarajući bledoplave cvetove sa tamnoplavim središtima.

Naučno ime: Viola hederacea
Zone rasta: 7 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili delimična senka
Visina zrele osobe: Do 8 inča

3) Banksija
Banksija su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Grmlje Banksije je grupa od oko 170 vrsta iz porodice Proteaceae. Ovo grmlje i drveće uspevaju u sušnim grmovima i šumama širom Australije.

Grmovi banksije su veoma varijabilni između vrsta. Ipak, sve biljke Banksije imaju nazubljene ivice na listovima. Biljke Banksije su poznate po svojim karakterističnim žućkasto-zelenim cvetnim klasovima. Štaviše, svaki klas sadrži stotine cvetova koji takođe mogu biti ružičasti, narandžasti ili crveni.

Naučno ime: Banksia spp.
Zone rasta: 8 do 9
Sezona cvetanja: Leto do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Između 6,5 i 40 stopa

4) Bili Batons
Cveće Bilija dugmadi je jedno od mojih omiljenih australijskih cveća. Ove šarmantne zeljaste jednogodišnje ili višegodišnje biljke potiču iz porodice astera ili tratinčice (Asteraceae).

Cvetovi Bilija dugmadi rastu u grudvicama sivkasto-zelenog lišća koje je prekriveno vunastim dlačicama. Ove biljke imaju žute cvetne glave nalik na globus koje liče na loptice za golf. Pored toga, ovo šareno cveće može da cveta tokom cele godine u toplim predelima.

Naučno ime: Picnosorus spp.
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 2 do 3 stope

5) ljiljan od borovnice
Ljiljan borovnice su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Poznati i kao plavi laneni ljiljani, ljiljani od borovnice su zeljaste trajnice iz porodice Asphodelaceae. Kao takvi, oni zapravo nisu povezani sa pravim ljiljanima. Ljiljani borovnice rastu u većem delu Australije, osim na severnoj teritoriji.

Ljiljani borovnice imaju listove nalik travi i kratke cvetne stabljike. Od proleća do leta ove stabljike nose plave ili ljubičaste cvetove sa žutim prašnicima i crnim prašnicima.

Naučno ime: Dianella revoluta
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 3 stope

6) Boronia
Grmovi boronije su grupa od oko 160 grmova koji su poreklom iz Australije i Nove Kaledonije. Ove biljke potiču iz porodice citrusa ili ruta (Rutaceae). Grmovi boronije su popularni prolećni ukrasi u USDA zonama 9 do 11.

Ovi australijski autohtoni grmovi imaju složene listove koji se sastoje od približno 19 letaka. Tokom proleća, grmovi Boronije proizvode kestenjaste cvetove sa četiri čašice, četiri latice i centralnim skupom žutih prašnika.

Naučno ime: Boronia spp.
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 4 stope

7) Četkica za flaše
Četkice za flaše su živopisni grmovi koji potiču iz umerenih delova Australije. Ovi šareni grmovi potiču iz porodice mirta (Mirtaceae). Četkice za flaše rade sjajno kao ukrasni grmovi u toplim klimatskim uslovima.

Kada se zgnječe, ovi australijski autohtoni cvetovi imaju sivkasto-zelene listove u obliku koplja koji proizvode miris nalik citrusima. Grmlje Callistemona ima šarene cvetne šiljke koji podsećaju na četkice za flaše. Cvetovi dolaze u nijansama crvene, ružičaste, narandžaste i bele.

Naučno ime: Callistemon spp.
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Između 3 i 25 stopa

8) Božićna zvona
Božićna zvona su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Božićna zvona su šarene zeljaste trajnice poznate po živopisnom cveću. Ove biljke proizvode cevaste crvene cvetove sa žutim vrhovima u proleće i leto. Ove biljke takođe rastu u grozdovima krutih listova nalik travi.

Božićna zvona su rođena u delovima Novog Južnog Velsa u jugoistočnoj Australiji. Ove biljke uspevaju u močvarama i preferiraju vlažna, peskovita tla.

Naučno ime: Blandfordia nobilis
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Približno 2,5 stope

9) Koki jezik
Cockies Tongue
Takođe poznate kao koralni grmovi, biljke kokijevog jezika su zimzeleni grmovi iz porodice mahunarki ili graška (Fabaceae). Ovi šareni grmovi su poreklom iz južnih i jugozapadnih delova Australije. Grmlje kokijevog jezika uspeva u obalnim šumskim staništima.

Grmovi sa jezikom kokija imaju uspravan naviku rasta i sivkastozelene duguljaste listove. Od kasne zime do proleća, ovi grmovi proizvode jarko crvene cvetove nalik grašku.

Naučno ime: Templetonia retusa
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Kasna zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 3 do 6,5 stopa

10) Crovea
Crovea su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Takođe poznate kao cvetovi voska, biljke crovea su atraktivni zimzeleni grmovi iz porodice citrusa. Iako rod Crovea sadrži samo tri vrste, postoji i nekoliko sorti. Ove biljke su domaće širom Novog Južnog Velsa, Viktorije i Zapadne Australije.

Ovo australijsko cveće ima glatke, aromatične listove koji se koriste za proizvodnju eteričnih ulja. Crovea grmlje takođe proizvodi ružičaste cvetove u obliku zvezda sa pet latica i pet čašica.

Naučno ime: Crovea spp.
Zone rasta: 9 do 10
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 3 do 4 stope

11) Pustinjska ruža
Poznati i kao australijski pamuk ili pamučni grmovi ruže, ovi drvenasti grmovi su članovi porodice sleza (Malvaceae). Grmovi pustinjskih ruža su domaći širom Australije i zvanični su cvetni simboli severne teritorije.

Grmovi pustinjskih ruža imaju tamnozelene listove koji su jajoliki ili zaobljeni. Ovi grmovi imaju ružičasto-ljubičasto cveće sa tamnocrvenim središtima. Zanimljivo je da ovi grmovi mogu da žive oko deset godina.

Naučno ime: Gossipium sturtianum
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 3 do 10 stopa

12) Eukaliptus
Eukaliptus su prelepe vrste australijskih autohtonih biljaka
Drveće eukaliptusa su neke od najpoznatijih autohtonih australijskih biljaka. Ova impresivna stabla proizvode ulje eukaliptusa, koje ima nekoliko upotreba. Drveće eukaliptusa potiče iz porodice Mirtl i nalazi se širom Australije.

Drveće eukaliptusa može imati glatku ili žilavu koru koja svake godine formira novi sloj. Stara kora se zatim odbacuje, stvarajući privlačan izgled. Drveće eukaliptusa ima lancetasto lišće i puhasto kremasto, belo ili žuto cveće.

Naučno ime: Eucaliptus spp.
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 50 stopa

13) Finger Lime
Poznate i kao kavijar limete, limete za prste su domaće australijsko drveće koje se može uzgajati zbog svojih plodova. Finger limete imaju izdužene plodove poput limete koji sadrže male kuglice ispunjene sokom.

Ova stabla potiču iz porodice citrusa i poreklom su iz Kvinslenda i Novog Južnog Velsa. Drveće lipe ima male, glatke listove i bele cvetove u proleće i leto.

Naučno ime: Citrus australasica
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 20 stopa

14) Firevheel Tree
Firevheel Tree su prelepe vrste australijskih autohtonih biljaka
Drveće vatrenog točka su tropska stabla iz porodice Proteaceae poreklom iz Kvinslenda i Novog Južnog Velsa. Zahvaljujući svom šarenom cveću, ovo živopisno drveće se često koristi u ukrasnom pejzažu.

Drveće vatrenog točka ima atraktivnu sivkasto-braon koru i jednostavne ili peraste listove sa talasastim ivicama. Svaki list može narasti do 8 inča. Tokom leta, drveće ognjišta proizvodi grozdove živopisnog crvenog cveća poput kišobrana.

Naučno ime: Stenocarpus sinuatus
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 130 stopa

15) Flanel cvet
Cvetovi flanela su zeljasti grmovi iz porodice šargarepe ili peršuna (Apiaceae). Ovo australijsko divlje cveće je poreklom iz žbunjastih staništa oko Sidneja u Novom Južnom Velsu.

Ovo autohtono australijsko cveće ima bledosive grane i listove sa režnjem. Listovi su prekriveni finim dlačicama koje su slične flanelskoj tkanini. Tokom proleća i leta, ove biljke daju bele cvetove nalik na tratinčice sa kremasto belim listovima.

Naučno ime: Actinotus helianthi
Zone rasta: 8 do 10
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 5 stopa

16) Geraldton Vakflover
Geraldton Vakflover su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Voštani cvetovi Džeraldtona su uspravni zimzeleni grmovi iz porodice Mirtl. Ovi atraktivni grmovi su poreklom iz delova Zapadne Australije. To je popularna ukrasna biljka u Australiji i uspeva u zonama od 9 do 11.

Ove domaće australijske biljke imaju uspravne stabljike prekrivene igličastim listovima koji imaju kukaste vrhove. Ovi cvetovi voska takođe proizvode grozdove ružičastih ili belih cvetova. Ovo cveće ima dugu sezonu cvetanja.

Naučno ime: Chamelaucium uncinatum
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 8 stopa

17) Zlatni pleh
Zlatno drveće je zvanični cvetni amblem Australije od 1988. Ovo šareno drveće raste širom jugoistočnih delova Australije. Stabla zlatne pletenice pripadaju porodici mahunarki ili graška.

Volim što ovo drveće ima glatku, sivkasto-braon koru i sjajno, tamnozeleno lišće. Tokom sezone cvetanja, ovo drveće stvara grozdove sa između 40 i 80 jarko žutih cvetova nalik na kuglu.

Naučno ime: Acacia picnantha
Zone rasta: 7 do 10
Sezona cvetanja: Zima do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 25 stopa

18) Trava Drvo
Drveće trave su neobične trajnice iz porodice Asphodelaceae. Ove fascinantne biljke nalaze se širom Australije, ali su češće u severoistočnim oblastima.

Drveće trave proizvodi velike gomile zakrivljenih listova nalik travi. Glavne stabljike rastu unutar ovih grla, ali može proći i do dvadeset godina da postanu vidljive. Ove stabljike takođe proizvode visoke cvetne šiljke koje se nazivaju skepovi.

Naučno ime: Ksanthorrhoea spp.
Zone rasta: 9 do 10
Sezona cvetanja: Od jeseni do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 16 stopa

19) Grevillea
Grevillea su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Cveće Grevillea je poznatije kao cvetovi pauka. Ovi zimzeleni grmovi ili mala stabla pripadaju porodici Proteaceae. Većina vrsta grevillea je porijeklom iz Australije, iako neke rastu i u Novoj Kaledoniji i Novoj Gvineji.

Ovi domaći australijski grmovi imaju složene ili igličaste listove. Ovi atraktivni grmovi stvaraju grozdove jedinstvenih cvetova poput pauka sa lučnim prašnicima. Ovo cveće dolazi u nijansama ružičaste, narandžaste, crvene i žute.

Naučno ime: Grevillea spp.
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 60 stopa

20) Ukosnica Banksija
Banksije sa ukosnicama su vrsta banksije koja raste u istočnim delovima Australije. Ove australijske biljke potiču iz porodice Proteaceae. Ovi drvenasti grmovi su uobičajene podloge u suvim šumskim staništima.

Ukosnice banksije imaju sivkasto-braon koru sa paprikom sa horizontalnim lećama. Ove banksije takođe imaju uske listove nalik na trake sa nazubljenim ivicama. Štaviše, ukosnice banksije imaju velike narandžaste ili žute cvetne klasove koji mogu da sadrže hiljade sitnih cvetova.

Naučno ime: Banksia spinulosa
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Od jeseni do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 10 stopa

21) Illavarra Flame Tree
Illavarra Flame Tree
Takođe poznata kao drveće čipkaste kore, Illavarra plamena stabla su zadivljujuća stabla iz porodice sleza. Ovo listopadno drveće je poreklom sa istočne obale Australije. Illavarra stabla plamena su popularna ukrasna stabla zahvaljujući svom živopisnom cveću.

Illavarra plamena stabla imaju glatka, sivkasto-zelena debla i sjajno zeleno jajoličasto lišće. U proleće i leto ova stabla izbijaju sa velikim metlicama jarko crvenih zvonastih cvetova.

Naučno ime: Brachichiton acerifolius
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 115 stopa
22) Kengurova šapa
Kengurova šapa su prelepe vrste australijskih autohtonih biljaka
Kengurove šape su neke od mojih omiljenih australijskih cveća. Ove fantastične trajnice potiču iz porodice krvavih korena (Haemodoraceae). Kengurove šape uspevaju na sušnim, peskovitim zemljištima širom jugozapadne Australije.

Kengurove šape proizvode bazalne rozete sivkasto-zelenih listova nalik travi koji mogu biti dlakavi. Ove trajnice takođe imaju dugačke stabljike bez listova prekrivene grozdovima cevastih, dlakavih cvetova.

Naučno ime: Anigozanthos spp.
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 6 do 10 stopa

23) Makadamija
Takođe poznata kao stabla orašastih plodova, stabla makadamije potiču iz porodice Proteaceae. Ova stabla srednje veličine takođe proizvode jestive orašaste plodove koji mogu pružiti nekoliko zdravstvenih prednosti . Drveće makadamije je poreklom iz delova Kvinslenda i Novog Južnog Velsa.

Drveće makadamije ima sjajne, duguljaste listove sa talasastim ivicama i ružičastim ili belim cvetovima. Nakon ovih cvetova slede smeđi ili zeleni plodovi koji sadrže orahe makadamije.

Naučno ime: Macadamia integrifolia
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 30 do 50 stopa

24) Planinski đavo
Planinski đavo su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Grmovi planinskog đavola su članovi porodice Proteaceae poznate po cvetovima bogatim nektarom. Ovi cvetovi se sastoje od nekoliko zelenkasto-crvenih listova i crvenkasto-ružičastih cvetova. Grmovi planinskog đavola rastu iz nabreklih drvenastih kruna poznatih kao lignotubers.

Grmovi planinskog đavola takođe imaju vijuge od krutih, duguljastih listova. Ovi grmovi su poreklom iz delova Novog Južnog Velsa i uspevaju u otvorenim šumama ili vresišta.

Naučno ime: Lambertia formosa
Zone rasta: 9 do 10
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 5 do 7 stopa

25) Domaći Frangipani
Takođe poznata kao drveće slatke boje, autohtona stabla frangipanija su polulistopadni članovi porodice Pittosporaceae. Ovo drveće je poreklom iz delova Novog Južnog Velsa i Kvinslenda.

Domaća stabla frangipanija imaju tamnozelene, sjajne listove u obliku jaja. Ova stabla imaju velike, kremasto-žute cevaste cvetove u proleće i leto. Ovo cveće proizvodi začinski, slatki miris sličan pravom cvetu frangipanija.

Naučno ime: Himenosporum flavum
Zone rasta: 8 do 10
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 80 stopa

26) Native Fuchsia
Native Fuchsia su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Prirodni grmovi fuksije su veoma promenljive biljke iz porodice citrusa (Rutaceae). Ove biljke su autohtone širom Australije, ali takođe uspevaju u zonama 9 do 11. Autohtoni grmovi fuksije mogu biti nisko rastuće ležeće biljke ili uspravne grmlje.

Ovi domaći australijski grmovi imaju listove ovalnog oblika koji su prekriveni kratkim dlačicama. Listovi takođe imaju karakteristične uljne žlezde. Izvorni grmovi fuksije takođe proizvode cevaste ružičaste ili bledozelene cvetove sa žućkasto-zelenim vrhovima.

Naučno ime: Correa refleka
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 5 stopa

27) Rođena Rozela
Poznato i kao grmlje toaletnog papira, autohtoni grmovi rozele su poreklom iz delova Novog Južnog Velsa i Kvinslenda. Izvorni grmovi rozele pripadaju porodici sleza.

Izvorni grmovi rozele imaju glatke stabljike prekrivene bodljikama. Listovi su u obliku jaja ili ovalnog oblika. Izvorni grmovi rozele takođe imaju velike, šarene cvetove sa crvenim središtima. Osim toga, ovo cveće dolazi u nijansama ružičaste, bele ili žute.

Naučno ime: Hibiscus heterophillus
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 6 do 20 stopa

28) Grašak papagaja
Cvetovi graška papagaja su šareni grmovi iz porodice mahunarki ili graška. Ovi grmovi su domaći širom Australije, osim na severnoj teritoriji. Rod Dillvinia sadrži oko 20 vrsta.

Cvetovi graška papagaja imaju jednostavne, vitke, igličaste listove. U proleće, ovi grmovi proizvode crvene ili žute cvetove nalik grašku sa karakterističnim kobilicama i krilima.

Naučno ime: Dillvinia spp.
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 8 stopa

29) Pink Mulla Mulla
Pink Mulla Mulla su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Ružičasti cvetovi mulla mulle su zeljaste jednogodišnje ili višegodišnje biljke iz porodice amarant (Amaranthaceae). Ovo cveće je rasprostranjeno širom Australije, osim u sušnim delovima južnih regiona.

Ovo domaće australijsko cveće raste u grudvama mesnatih, sivkasto-zelenih eliptičnih listova. Ove biljke takođe imaju srebrno-sive cvetne klasove koji postepeno postaju ružičasti. Cveće ima dugu sezonu cvetanja od zime do leta.

Naučno ime: Ptilotus ekaltatus
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Zima do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1 do 2 stope

30) Ljubičasti koralni grašak
Biljke ljubičastog koralnog graška šire se ili penju podgrmlje iz porodice mahunarki ili graška. U Australiji su ove biljke poznate i kao lažna sarsaparila. Biljke ljubičastog koralnog graška rasprostranjene su u istočnim i južnim delovima Australije.

Ovi šareni podgrmovi imaju kožaste listove u obliku jaja ili koplja. Biljke ljubičastog koralnog graška takođe proizvode guste grozdove ružičasto-ljubičastih cvetova u obliku zvona.

Naučno ime: Hardenbergia violacea
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 6,5 do 10 stopa

31) Rock orhideja
Poznate i kao orhideje trske, orhideje u stenama rastu kao epifiti pričvršćeni za drveće ili kao litofiti koji rastu na stenama. Kamene orhideje su porijeklom sa istočne obale Australije.

Kamene orhideje imaju nekoliko pseudobulja od kojih svaka proizvodi debele, mesnate listove. Svaki list može trajati do 12 godina. Od kasne zime do proleća, ove orhideje stvaraju grozdove roze cvetova sa crvenkasto-ljubičastim pegama.

Naučno ime: Dendrobium speciosum
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 1,5 do 2 stope

32) Svileni hrast
Svileni hrastovi su visoka zimzelena stabla iz porodice Proteaceae. Uprkos uobičajenom imenu, ova stabla nisu povezana sa pravim hrastovima. Drveće svilenog hrasta je poreklom iz delova Novog Južnog Velsa i Kvinslenda.

Ova atraktivna autralska stabla imaju izbrazdanu, tamno sivu koru i dugačke listove nalik paprati. Svilenkasta stabla hrasta takođe imaju žute ili narandžaste cvetove koji se razvijaju u svilenkaste plodove poput folikula.

Naučno ime: Grevillea robusta
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 70 stopa

33) Vitak cvet pirinča
Slender Rice Flover su prelepe vrste australijskih autohtonih biljaka
Vitki cvetovi pirinča su promenljivi grmovi iz porodice Thimelaeaceae. Ovi grmovi su porijeklom iz vlažnih šuma i kišnih šuma širom istočne Australije.

Vitki cvetovi pirinča rastu kao ispruženi ili uspravni grmovi sa eliptičnim ili jajolikim listovima. Tokom proleća, ovi grmovi proizvode terminalne cevaste bele ili ružičaste cvetne grozdove. Svaki grozd može sadržati do 60 pojedinačnih cvetova.

Naučno ime: Pimelea linifolia
Zone rasta: 8 do 10
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 5 stopa

34) Zmijska loza
Snake Vine su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Poznato i kao cveće gvineje za penjanje, zmijska loza je poreklom iz istočnih delova Australije. Ove penjačice imaju listove u obliku jaja ili koplja sa dlakavim donjim stranama i svetlo žutim cvetovima.

Ove domaće australijske biljke su članovi porodice Dilleniaceae koje uspevaju u otvorenim šumama i peščanim dinama u blizini obale. Cveće ima čudan, neprijatan miris sličan životinjskom urinu.

Naučno ime: Hibbertia scandens
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 10 stopa

35) Snežna Daisi
Volim snežne tratinčice zahvaljujući njihovom šarenom cveću i navici širenja. Ove zeljaste biljke se često uzgajaju kao jednogodišnje biljke. Kao što im ime govori, snežne tratinčice pripadaju porodici tratinčica (Asteraceae).

Snežne tratinčice rastu u grudvama kopljastog lišća i od leta do jeseni daju cvetove nalik na tratinčice. Štaviše, ovo cveće ima žute centralne cvetove i dolazi u ljubičastim, ružičastim i belim nijansama.

Naučno ime: Brachiscome spp.
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 12 do 18 inča

36) Snežna reka Vattle
Grmlje snežne reke endemično je za područje oko reke Snežne u jugoistočnoj Australiji. Ovi elegantni, šareni grmovi pripadaju porodici Fabaceae.

Acacia boormanii grmovi imaju zaobljen izgled sa srebrno-belim granama i sivkasto-zelenim listovima. Ovi grmovi takođe imaju metlice jarko žutih cvetova nalik na kuglu i cvetaju četiri do šest nedelja od kasne zime do proleća.

Naučno ime: Acacia boormanii
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 15 stopa

37) Spinifeks
Spinifek
Takođe poznate kao trava dikobraza, biljke spinifeks su članovi porodice trava (Poaceae). Ove trave se nalaze širom Australije i uveliko su ih koristili domorodački narodi. Biljke spinifeksa uspevaju u sušnim ili polusušnim staništima.

Ove domaće australijske biljke formiraju grmove sivkasto-zelenih listova u obliku šila sa suženim vrhovima. Kako ove trave stare, korenje u centru odumire. Kao takve, spinifeks trave stvaraju prstenaste formacije.

Naučno ime: Triodia spp.
Zone rasta: 4 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 8 stopa
38) Slamnik
Stravflover su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Volim da koristim slamčice u svojim letnjim izložbama. Ove zeljaste trajnice pripadaju porodici tratinčica i porijeklom su širom Australije. Slamice takođe uspevaju u zonama od 8 do 11.

Slame imaju grube, dlakave stabljike i kopljaste ili eliptične listove prekrivene finim dlačicama. Od leta do jeseni, slamčice proizvode žute cvetove sa čvrstim, papirnatim listovima koji okružuju centralni cvet.

Naučno ime: Kserochrisum bracteatum
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 2 do 3 stope

39) Sturtov pustinjski grašak
Cvetovi Sturtovog pustinjskog graška su neki od najneobičnijih autohtonih cvetova Australije. Ovo divlje cveće raste u grudvama sivkasto-zelenih perastih listova. Ove biljke imaju tamnocrvene cvetove, vertikalne latice i sjajne crne boce u sredini.

Sturtov pustinjski grašak pripada porodici mahunarki i uspeva u sušnim uslovima. Ovo divlje cveće je autohtono širom Australije, osim Viktorije.

Naučno ime: Svainsona formosa
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 1,5 do 2,5 stopa

40) Rosa
Sunce su velika grupa biljaka mesoždera iz porodice Droseraceae. Australija je dom nekoliko vrsta rosika. Međutim, ove biljke preferiraju vlažna, močvarna staništa i odsutne su u sušnim regionima.

Sunčice su zeljaste višegodišnje biljke koje mogu da žive i do 50 godina. Neki formiraju bazalne rozete, dok drugi imaju naviku penjanja. Zanimljivo je da Sundevs hvata insekte koristeći lepljive pipke na njihovim listovima pre nego što polako probave svoj plen.

Naučno ime Drosera spp.
Zone rasta 4 do 9
Cvetna sezona Leto
Light Rekuirements Puno sunce do delimična senka
Mature Height Do 3 stope

41) Močvarni ljiljan
Poznati i kao rečni ljiljani, močvarni ljiljani su lukovičaste trajnice iz porodice amarilisa (Amarillidaceae). Kao takvi, oni nisu povezani sa pravim ljiljanima. Ove biljke su poreklom iz delova Kvinslenda, Novog Južnog Velsa i severne teritorije.

Ove domaće australijske biljke rastu u nakupinama tamnozelenih listova u obliku koplja. Tokom leta, močvarni ljiljani proizvode guste kišobrane prepune do 100 belih cvetova sa dugim laticama.

Naučno ime Crinum pedunculatum
Zone rasta 7 do 11
Cvetna sezona Leto
Light Rekuirements Puno sunce do delimična senka
Mature Height Otprilike 6,5 do 10 stopa

42) Tea Tree
Drvo čaja su prelepe vrste australijskih autohtonih biljaka
Drvo čaja je verovatno neke od najpoznatijih domaćih biljaka u Australiji. Aromatični, sunđerasti listovi proizvode ulje čajevca, koje može imati nekoliko zdravstvenih prednosti . Drveće čaja pripada porodici Mirtle i nalazi se širom Australije.

Većina stabala čaja ima tanku, papirnatu koru koja se ljušti u listovima. Međutim, neke vrste imaju deblju, grublju koru. Drveće čaja takođe proizvodi cvetne klasove prepune malih kremasto-belih, ljubičastih, crvenih ili žutih cvetova.

Naučno ime Melaleuca spp.
Zone rasta 9 do 11
Cvetna sezona Proleće do leta
Light Rekuirements Puno sunce
Mature Height Do 115 stopa

43) Valum Banksija
Valum banksije su atraktivni grmovi ili malo drveće iz porodice Proteaceae. Ove banksije uspevaju na peskovitim zemljištima siromašnim hranljivim materijama. Valum banksije su poreklom iz delova Kvinslenda i Novog Južnog Velsa.

Valum banksije imaju kvrgavu ili naboranu narandžasto-braon koru i sjajno zelene listove u obliku jaja sa nazubljenim ivicama. Tokom jeseni, ove banksije proizvode terminalne klasove ili žućkasto-zelene cvetove koji postepeno postaju sivi kako stare.

Naučno ime Banksia aemula
Zone rasta 8 do 11
Cvetna sezona Od jeseni do zime
Light Rekuirements Puno sunce
Mature Height Otprilike 25 stopa

44) Varatah
Varatah su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Žbunje Varatah je zvanični cvetni simbol Novog Južnog Velsa, gde su ovi grmovi endemični. Žbunje Varatah pripada porodici Proteaceae i popularno je kao ukrasno grmlje ili rezano cveće.

Ovi domaći australijski grmovi izranjaju iz nabreklih drvenih baza i imaju uspravan naviku. Ovi grmovi imaju tamnozelene listove sa nazubljenim ivicama. Tokom proleća, žbunje varatah proizvodi kupolaste cvetne glave prepune do 250 crvenih cvetova.

Naučno ime Telopea speciosissima
Zone rasta 8 do 11
Cvetna sezona Proleće
Light Rekuirements Delimična senka
Mature Height Otprilike 10 do 13 stopa
45) Vattle
Vattle
Uobičajeno poznat kao bagrem, vattles je neka od najpoznatijih autohtonih stabala Australije. Bagrem pripada porodici mahunarki ili graška i formira guste šume širom Australije.

Drveće ima listopadne ili zimzelene listove nalik paprati koji su podeljeni u nekoliko duguljastih listova. Od kasne zime do proleća, drveće pletera proizvodi male žute ili bele cvetne grozdove. Ovo cveće ima jak miris sličan medu ili karanfiliću.

Naučno ime Acacia spp.
Zone rasta 9 do 11
Cvetna sezona Zima do proleća
Light Rekuirements Puno sunce
Mature Height Otprilike 20 stopa

46) Voštak
Cveće filoteke je još jedna vrsta autohtonog australijskog cveća poznatog kao cvetovi voska. Ovi grmovi potiču iz porodice citrusa. Danas se nalaze u većini delova Australije, osim u severnoj teritoriji.

Ove autohtone australijske biljke proizvode grozdove ružičastih ili belih cvetova u obliku zvezda u kasnu zimu i proleće sa nekoliko iznutra zakrivljenih prašnika. Zanimljivo je da grmovi Filoteke takođe imaju duguljaste listove koji mogu imati fine dlake.

Naučno ime Philotheca spp.
Zone rasta 8 do 10
Cvetna sezona Zima do proleća
Light Rekuirements Puno sunce do delimična senka
Mature Height Otprilike 6 stopa

47) Divlje perunike
Divlje perunike su prelepe vrste australijskog autohtonog cveća
Takođe poznate kao perunike ljubičaste zastave, divlje perunike su neke od najživljih autohtonih cveća Australije. Ove perunike su porijeklom iz priobalnih šuma u ​​istočnim dijelovima Australije.

Divlje perunike rastu u grudvama listova trave u obliku koplja. Divlje perunike imaju prelepe ljubičaste ili ljubičaste cvetove u proleće i leto sa tri jajolika tepale. Zanimljivo je da svaki cvet traje samo jedan dan.

Naučno ime: Patersonia sericea
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 2 stope

48) Žičani Bauera
Poznati i kao ruže pasa ili rečne ruže, žilavi grmovi bauera potiču iz porodice Cunoniaceae. Ovi grmovi su poreklom iz jugoistočnih delova Australije. Žičani grmovi bauera se takođe nalaze na Tasmaniji.

Žičani grmovi bauera formiraju zamršene šikare od drvenastih, žilavih stabljika i grana. Ovi grmovi imaju trostruke listove koji se sastoje od tri eliptična lista. Osim toga, ovi grmovi takođe imaju belo ili ružičasto cveće.

Naučno ime: Bauera rubioides
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Delimična do puna senka
Visina zrele osobe: Otprilike 6 stopa

49) Vunasta Grevilija
Vunasti grmovi grevilije su vrsta grevilije koja potiče iz jugoistočnih regiona Australije. Ovi atraktivni grmovi pripadaju porodici Proteaceae i uspevaju u zonama od 8 do 11.

Vunaste grevilije imaju raširenu ili zaobljenu naviku. Ovi grmovi imaju uske duguljaste listove sa dlakavim donjim stranama. Od kasne zime do proleća, vunaste grevilije stvaraju grozdove kremasto-belih, ružičastih ili crvenih cvetova.

Naučno ime: Grevillea lanigera
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 7 stopa

50) Žuto drveće
Žuto drveće krvoprolića je prelepo zimzeleno drveće iz porodice mirta. Ova stabla su porijeklom iz suvih šuma i visoravni od peščara u Novom Južnom Velsu. Često se koristi kao drvo za uređenje u urbanim područjima Australije.

Žuto drveće ima kvrgavu, šarenu žućkasto-braon koru koja se često ljušti. Ovo drveće takođe ima debele listove u obliku srpa sa istaknutim venama. Tokom proleća, žuto drveće ima metlice kremasto žutih cvetova

Naučno ime: Corimbia ekimia
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 40 do 65 stopa
Često postavljana pitanja o cveću i biljkama iz Australije:
Koje su domaće cveće u Australiji?
Australija je dom raznolikog spektra uzbudljivog cveća i biljaka. Neki od najčešćih autohtonih cveća u Australiji uključuju akacije (obično poznate kao vattles), grevilije i banksije.

Koji australijski domorodački cvet cveta cele godine?
Domaće cveće Australije može da cveta u pravim uslovima tokom cele godine. Neki od najčešćih od njih su grmlje grevillea. Ove biljke proizvode grozdovi prelepih narandžastih, crvenih ili žutih cvetova.

Šta je nacionalni cvet Australije?
Zlatni pleter ( Acacia picnantha ) je zvanični cvetni amblem Australije. Zvanično je priznata 1988. godine i od tada se pojavljuje na poštanskim markama. Stabla zlatne pletenice proizvode grozdove zlatnožutih cvetova od kasne zime do proleća.

Okončanje
Australija vrvi prekrasnim i zanimljivim domaćim cvećem i biljkama. Mnoge domaće biljke Australije sada se uzgajaju kao ukrasne biljke širom sveta. Neki od najpoznatijih autohtonih cveća uključuju bagrem, banksije, grevilije, cvetove voska. Druge poznate biljke porijeklom iz Australije uključuju biljke eukaliptusa, drveće makadamije i biljke čajevca.