Kako uspesno presaditi biljke aloje

Ako tražite kućnu biljku za malo održavanja koja vam može praviti društvo godinama, biljka aloje je dobar izbor. Ove biljke imaju sočne listove koji im omogućavaju da napreduju na suvom vazduhu i prežive periode suše. Međutim, čak i ako svojoj biljci aloje pružite najbolju negu, ona će na kraju prerasti svoj dom. Kada se to dogodi, morate znati kako da presadite biljku aloje. Evo šta treba da znate.


Trebalo bi da presadite biljku aloje otprilike jednom u dve do tri godine ili kada biljka preraste svoju posudu. Izaberite kontejner koji je samo nekoliko inča veći od originala i koristite mešavinu zemlje koja dobro drenira. Kasna zima je najbolje vreme za presađivanje biljaka aloje.

Zašto bi presađivanje biljke aloje moglo biti neophodno

Postoje brojni razlozi zbog kojih ćete možda morati da presadite biljku aloje. Evo nekih od najčešćih znakova da je vreme za presađivanje.

Biljka je prerasla svoj lonac
Kako listovi vaše biljke aloje rastu, rastu i njeni koreni. Vremenom, korenje može prerasti svoj trenutni kontejner i postati vezan za koren, što može dovesti do stresa biljke.

Još jedan znak da je biljka prerasla svoju saksiju je izgled gornjeg dela. Ako koreni biljke nemaju dovoljno prostora za učvršćivanje, listovi se mogu prevrnuti zbog nedostatka podrške.

Presađivanje biljke aloje u veći kontejner obezbediće joj više prostora za rast, što će dovesti do bolje podrške.

Zemljište je zaraženo
Neke uobičajene bolesti koje utiču na biljke aloje prenose se u tlu, koje inficiraju biljke kada su patogeni prisutni u zemljištu. Uobičajene bolesti koje se prenose u tlu uključuju fuzariozno uvenuće i trulež korena koji mogu prouzrokovati da vaša biljka aloe klone, uvenu ili pokaže znake požutelog lišća.

Ako je zemljište zaraženo ovim patogenima, trebalo bi da presadite biljku aloje u sveže zemljište za saksije.1

Koristite pogrešnu mešavinu zemljišta
Biljke aloje preferiraju mešavinu zemljišta koja dobro drenira, a ne zemljište koje je bogato hranljivim materijama i bogato organskom materijom.

Ako otkrijete da vaša biljka aloje raste na pogrešnom tipu tla, moraćete da je presadite. Ovo će vam dati priliku da zamenite zemlju tako da vaša aloja može da napreduje.

Koliko često biljkama aloje treba presađivanje?

Trebalo bi da presadite svoju biljku aloje otprilike svake dve do tri godine ili kada preraste sadašnju saksiju.

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju biljaka aloje
Najbolje doba godine za presađivanje biljke aloje je kasna zima ili rano proleće. U ovom trenutku, biljka tek počinje da nastavi brzi rast.

Međutim, ako primetite da je vaša biljka razvila bolest koju prenosi zemljište ili joj je na neki drugi način potrebno presađivanje, možete presaditi biljku aloje u bilo koje doba godine.

Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju biljaka aloje

Biljke aloje preferiraju dobro drenirajuće zemljište, jer ne podnose stajaću vodu. Dobra mešavina zemljišta za biljke aloje treba da obezbedi odličnu aeraciju i drenažu, kao i nizak sadržaj hranljivih materija.

Materijali uključujući perlit, plovućku i pesak mogu pomoći da se poboljša i drenaža i aeracija. Ovi materijali će omogućiti da višak vode pobegne, a istovremeno će obezbediti prostor za razmenu gasa.

Uz uključivanje materijala koji nude odličnu drenažu, dobra mešavina za sađenje aloje takođe treba da sadrži organsku materiju. Organski materijali poput tresetne mahovine i kokosovog vlakna pomoći će zadržati i vlagu i hranljive materije.

Kada je u pitanju odabir mešavine zemlje za vašu biljku aloje, imate više opcija. Možete se odlučiti za prethodno mešano zemljište dizajnirano za sukulente za lak izbor.

Takođe možete da napravite mešavinu zemljišta mešanjem jednakih delova peska, perlita, sitnih čestica borove kore i tresetne mahovine.

Koji će mi alati trebati prilikom presađivanja biljaka aloje
Neće vam trebati previše specijalizovanih alata da presadite biljku aloje.

Ako presađujete u zatvorenom prostoru, može vam pomoći da imate stari peškir ili ćebe da biste uhvatili nered. Ovo će takođe omogućiti lako čišćenje kada završite sa presađivanjem.

Takođe ćete želeti da imate posudu za saksije koja je malo veća od originala. Na kraju, odgovarajuća mešavina za saksije je ključna.

Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije
Ako presađujete svoju biljku aloje jer je vezana za koren, poželećete da izaberete kontejner koji je malo veći od originala. Međutim, nemojte previše povećavati veličinu, inače ćete rizikujete da se višak zemljišta zamoči.

Generalno, trebalo bi da izaberete kontejner koji je samo jedan do dva inča u prečniku od originala.

Takođe možete koristiti originalni kontejner ako veličina nije problem. Međutim, ako to učinite, obavezno dobro operite i dezinfikujte lonac pre ponovne upotrebe.

Kako presaditi biljku aloje

Kada dođe vreme da presadite biljku aloje, sledite ove korake:

Raširite stari peškir ili ćebe da biste uhvatili prljavštinu i omogućili lako čišćenje.
Nabavite novi kontejner koji je samo inč ili dva veći u prečniku od originala.
Uklonite biljku aloje iz kontejnera. Očistite prašinu sa korena biljke.
Pregledajte korenje za bilo kakve znakove bolesti, kao što su meki ili promenjeni delovi. Ako primetite bolest, odrežite zaražena područja.
Napunite novi kontejner sa oko centimetar mešavine za saksije. Stavite koren biljke aloje u lonac.
Dodajte još zemlje za saksije u posudu dok se ne popuni ostatak praznog prostora.
Nega posle presađivanja
Normalno je da vaša biljka aloje doživi stres nakon presađivanja. Stoga, ne brinite ako vaša biljka izgleda malo mlohavo ili na neki drugi način nesrećna u sedmici nakon što je presadite.

Tokom ovog perioda, samo se pobrinite da svojoj biljci aloje obezbedite tople temperature, nisku vlažnost, puno svetla i adekvatnu količinu vode. Izbegavajte prekomerno zalivanje, čak i ako vaša biljka izgleda mlitavo.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite biljke Aloe za optimalnu negu i prednosti feng šuija.

Česta pitanja o presađivanju biljaka aloje:
Da li treba da potopim svoju biljku aloje pre presađivanja?
Ne, ne bi trebalo da potapate svoju biljku aloje pre presađivanja. Ovo je nepotreban korak, pogotovo zato što biljke aloje ne vole da sede u stajaćoj vodi.

Da li biljku aloje treba zaliti odmah nakon presađivanja?
Ne morate da zalivate svoju biljku aloje odmah nakon presađivanja, posebno ako ste prethodno navlažili mešavinu zemlje. Međutim, treba ga zaliti u roku od jednog dana.

Da li biljke aloje vole velike saksije?
Biljke aloje ne trebaju posebno velike ili duboke saksije.

Zašto je moja biljka aloje mlohava nakon presađivanja?
Čak i ako pokušate da budete oprezni, presađivanje je i dalje stresan proces. Vaša biljka aloje može ispoljiti ovaj stres tako što će izgledati mlohavo. Ako obezbedite odgovarajuću negu, vaša biljka bi trebalo da se oporavi u roku od nedelju ili dve.

Da li treba da zamaglim svoju biljku aloje nakon presađivanja?
Ne bi trebalo da zamaglite svoju biljku aloje nakon presađivanja. Biljke aloje vole nisku vlažnost, a zamagljivanje će samo povećati vlažnost.

Da li treba da oplodim svoju biljku aloe nakon presađivanja?
Ne, ne morate da đubrite svoju biljku aloje odmah nakon presađivanja. Biljke aloje nisu teške hranilice i treba ih đubriti samo jednom godišnje.

Kako presaditi biljke aloje – zamotavanje
Presađivanje vaše biljke aloje u pravo vreme će pomoći da vaša biljka bude zdrava. Ne zaboravite da koristite mešavinu zemlje koja dobro drenira i izaberete saksiju koja je samo malo veća od originala kako biste omogućili ovim simboličnim biljkama da napreduju.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka Aloe kod kuće.