popularnih vrsta godisnjeg divljeg cveca

Jednogodišnje divlje cveće je jeftin i lak način da unesete boju u vašu baštu. Jednogodišnje divlje cveće brzo raste jer traje samo godinu dana. U ovom članku ćemo istražiti deset popularnih vrsta godišnjeg divljeg cveća.


O godišnjem divljem cveću
Jednogodišnje biljke su jedna od tri glavne vrste cveća, pored dvogodišnjih i višegodišnjih. Jednogodišnje divlje cveće traje samo godinu dana pre nego što u potpunosti odumre u jesen.

Jednogodišnje divlje cveće rastu brže od dvogodišnjih ili višegodišnjih i cvetaju duže. Pre odumiranja, jednogodišnje divlje cveće se često samoseje. Seme miruje preko zime pre nego što procveta sledeće godine.

Jednogodišnje biljke se generalno lakše uzgajaju od dvogodišnjih ili višegodišnjih i zahtevaju vrlo malo održavanja. Odumrle jednogodišnje biljke tokom cele sezone cvetanja proizvode više cveća.

10 popularnih vrsta godišnjeg divljeg cveća

1) Boraga
Boražina su popularne vrste jednogodišnjeg divljeg cveća
Boražina je i lep jednogodišnji divlji cvet i korisna biljka iz porodice Boraginaceae. Ove jednogodišnje biljke su izvorno porijeklom iz Evrope, ali se mogu uzgajati u Sjedinjenim Državama.

Boražina je poznata po plavim cvetovima u obliku zvezda koji privlače legije pčela i drugih oprašivača. Biljke boražine takođe imaju dlakave listove i stabljike. Mladi listovi boražine su jestivi, dok cvetovi predstavljaju atraktivan ukras.

Ovom cveću je potrebno puno sunca i labavo, dobro drenirajuće zemljište. Posejte seme boražine u rano proleće, bilo u zatvorenom prostoru ili direktno u zemlju.

Naučni naziv: Borage officinalis
Visina: do 3 stope
Sezona cvetanja: leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Prednosti zemljišta: labava, dobro drenirajuća tla

2) Kalifornijski mak
Kalifornijski mak su popularne vrste jednogodišnjeg divljeg cveća
Kalifornijski mak je jedan od najpoznatijih divljih cveća u Kaliforniji. Ove zapanjujuće jednogodišnje biljke pripadaju rodu Eschscholzia iz porodice maka (Papaveraceae). Kalifornijski mak je poreklom iz zapadnih Sjedinjenih Država i severnog Meksika.

Ovo jednogodišnje divlje cveće ima pernato plavo-zeleno lišće i prelepe narandžaste cvetove u obliku čaše. Ostale boje uključuju crvenu, žutu ili roze. Od 1903. godine ovaj divni divlji cvet je zvanični državni cvet Kalifornije.

Kalifornijski mak zahteva puno sunca i labava, dobro drenirajuća tla. Peščana ili pješčana tla siromašna hranljivim materijama su idealna. Posejte seme u proleće ili započnite u zatvorenom prostoru nekoliko nedelja pre poslednjeg očekivanog mraza.

Naučno ime: Eschscholzia californica
Visina: do 1,5 stopa
Sezona cvetanja: leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Prednosti zemljišta: labava, dobro drenirajuća tla

3) Carolina Geranium
Carolina Geranium su popularne vrste godišnjeg divljeg cveća
Takođe poznat kao Carolina cranesbill, karolinski geranijumi su rasprostranjeni u većem delu Sjedinjenih Država. Najbolje rastu u senovitim šumskim staništima. Ovo atraktivno jednogodišnje divlje cveće pripada porodici Geraniaceae.

Karolinski geranijumi imaju ružičasto-crvene stabljike i fino rebraste palmaste listove. Carolina geranijum proizvodi roze, ljubičaste ili bele cvetove tokom proleća i leta.

Carolina geranijum uspeva u USDA zonama od 2 do 11. Ovim jednogodišnjim biljkama je potrebna delimična senka i labava, dobro drenirajuća tla. Karolinski geranijumi su otporni na sušu i preferiraju pješčana, peščana ili glinena tla.

Naučni naziv: Geranium carolinianum
Visina: 1 do 2 stope
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Prednosti zemljišta: labava, dobro drenirajuća tla

4) različak
Cornflovers su popularne vrste jednogodišnjeg divljeg cveća
Cornflovers su izvorno poreklom iz Evrope, ali su postali naturalizovani u Sjedinjenim Državama. Ove intenzivno obojene jednogodišnje biljke potiču iz roda Centaurea iz porodice astera (Asteraceae).

Ovo cveće proizvodi dramatične plave cvetove koji mogu biti široki do 1,5 inča. Neki različak mogu da daju roze ili belo cveće.

Različak uspeva na punom suncu i treba im dobro drenirajuće zemljište koje i dalje zadržava vlagu. Takođe privlače oprašivače, što ih čini idealnim za povrtnjake.

Naučno ime: Centaurea cianus
Visina: do 3 stope
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Prednosti tla: Vlažna, dobro drenirajuća tla

5) Kosmos

Kosmos je jedan od najpoznatijih godišnjih divljih cveća. Ove šarene biljke su porijeklom iz zapadnih Sjedinjenih Država i Centralne i Južne Amerike. Pripadaju porodici astera (Asteraceae).

Kosmos proizvodi cvetove nalik na tratinčice na krajevima visokih cvetnih stabljika i takođe ima pernato lišće. Godišnji kosmos dolazi u bojama poput roze, ljubičaste, narandžaste, crvene, žute i bele.

Kosmosu je potrebno puno sunca i labava, dobro drenirajuća tla. Njihovo lepo cveće čini odlično rezano cveće.

Naučni naziv: Cosmos spp.
Visina: do 6 stopa
Sezona cvetanja: od leta do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Prednosti zemljišta: labava, dobro drenirajuća tla

6) Plains Coreopsis
Plains Coreopsis su popularne vrste godišnjeg divljeg cveća
Takođe poznat kao zlatno seme krpelja, obični koreopsis je godišnji član roda Coreopsis. Ove biljke potiču iz porodice astera (Asteraceae). Plains coreopsis je poreklom iz Severne Amerike i Meksika.

Plains coreopsis proizvodi male žute cvetove sa tamnocrvenim središtima i diskastim cvetovima. Smeđe seme podseća na krpelja, otuda i uobičajeno ime.

Plains coreopsis najbolje raste u zonama od 2 do 11. Ovim šarmantnim jednogodišnjim divljim cvećem potrebno je puno sunca i vlažna, dobro drenirajuća tla.

Naučno ime: Coreopsis tinctoria
Visina: 2 do 4 stope
Sezona cvetanja: od leta do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Prednosti tla: Vlažna, dobro drenirajuća tla

7) Lonac Neven
Neven u loncu su popularne vrste godišnjeg divljeg cveća
Lončarski neven potiču iz roda Calendula iz porodice astera (Asteraceae). Prvobitno poreklom iz južne Evrope, lonac neven je naturalizovan u većini svetskih staništa umerene klime.

Neven u saksiji ima jarko narandžaste ili žute cvetove i dlakave duguljaste listove. U zonama od 9 do 11, saksijski neven su višegodišnje biljke. Ali u većini drugih klimatskih zona rastu kao jednogodišnje biljke.

Neven u saksiji voli puno sunce ili delimičnu senku i bogata, dobro drenirajuća tla. Neven u saksiji je odličan pratilac za povrtnjake.

Naučni naziv: Calendula officinalis
Visina: do 2 stope
Sezona cvetanja: od proleća do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili delimična senka
Prednosti zemljišta: Bogata, dobro drenirajuća tla

8) Crveni mak
Crveni mak su popularne vrste jednogodišnjeg divljeg cveća
Crveni mak je jednogodišnje zeljasto divlje cveće iz porodice Papaveraceae. Ovo predivno cveće je poreklom iz Evrope i Azije. Crveni mak takođe simbolizuje sećanje na poginule u oružanim sukobima.

Crveni mak ima velike crvene cvetove u obliku čaše koje mogu biti široke do 4 inča. Svaki cvet ima četiri latice raspoređene oko crnog diska.

Crveni mak uspeva u zonama od 3 do 10. Ovo divlje cveće preferira puno sunca i vlažna, dobro drenirajuća zemljišta.

Naučno ime: Papaver rhoeas
Visina: do 1,5 stopa
Sezona cvetanja: leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Prednosti tla: Vlažna, dobro drenirajuća tla

9) Suncokreti
Suncokreti su popularne vrste jednogodišnjeg divljeg cveća
Suncokreti su visoke, vesele jednogodišnje biljke iz roda Helianthus iz porodice astera. Suncokreti su porijeklom iz Sjedinjenih Država i Centralne Amerike.

Suncokreti daju velike žute ili crvene cvetove sa istaknutim glavama semena. Ovo seme se bere kao usevi i takođe obezbeđuje hranu za ptice. Suncokreti takođe imaju grubo lišće i dlakave stabljike.

Suncokretima je potrebno puno sunca i vlažna, dobro drenirajuća tla u zonama od 2 do 11. Neki suncokreti mogu dostići visinu i do 10 stopa, pa ubacite veće sorte kako biste sprečili da ih naduva.

Naučno ime: Helianthus spp.
Visina: 3 do 10 stopa
Sezona cvetanja: leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Prednosti tla: Vlažna, dobro drenirajuća tla

10) Cinije
Cinije su popularne vrste godišnjeg divljeg cveća
Cinije su šarene, harizmatične godišnje divlje cveće iz Meksika i jugozapadnih Sjedinjenih Država. Cinije pripadaju porodici astera u istoj grupi kao i suncokreti.

Boje cvetova cinije uključuju roze, ljubičaste, narandžaste, crvene, žute, zelene i bele. Ovo jednogodišnje divlje cveće ima nekoliko latica zraka koje okružuju centralne diskove. Ovo cveće je takođe popularno kod oprašivača.

Dobro rastu u zonama od 2 do 11 i potrebno im je puno sunca i plodna, dobro drenirajuća tla. Cinije cvetaju od ranog leta do jeseni.

Naučno ime: Zinnia spp.
Visina: 1 do 4 stope
Sezona cvetanja: od leta do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Prednosti tla: Plodna, dobro drenirajuća tla
Česta pitanja o popularnim vrstama godišnjeg divljeg cveća:
Koje divlje cveće je jednogodišnje?
Jednogodišnje divlje cveće je ono koje živi samo jednu godinu pre nego što se samozasadi i potpuno odumre.

Koji je najpopularniji divlji cvet?
Neki od najpopularnijih godišnjih divljih cveća uključuju suncokret, kalifornijski mak, kosmos i geranijum.

Šta je najduže cvetanje godišnje?
Neki od godišnjih divljih cveća sa najdužim cvetanjem uključuju različak, mak i cinije.

Okončanje
Popularne vrste jednogodišnjeg divljeg cveća dolaze u mnogim oblicima i veličinama, ali sve ih je lako uzgajati. Jednogodišnje divlje cveće živi samo godinu dana pre nego što zimi potpuno odumre. Ovo divlje cveće može da unese boju u vašu baštu tokom leta i jeseni. Mnogi jednogodišnji divlji cveće takođe su sjajni u privlačenju oprašivača poput pčela i leptira.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako posaditi divlje cveće u svojoj bašti.