Ultimativni vodic za znacenje i upotrebu cveta majorana

Sve što treba da znate o biljkama majorana

Mažuran je dugo bio cenjen zbog brojnih kulinarskih, medicinskih i aromatičnih upotreba. Stari Egipćani su ukrašavali mumije mirisnim vencima od majorana, a grčka boginja Afrodita je rekla da je biljci dala miris kako bi podsetio smrtnike na njenu lepotu. U kuhinji, majoran takođe dodaje ukusnu notu jelima. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što vam je potrebno o značenju i simbolici cveta majorana; bogata istorija i poreklo biljke; njegove upotrebe i prednosti, kao i osnovne savete za uzgoj majorana kod kuće danas.


Značenje i simbolizam cveća majorana – najvažnije
Na jeziku cveća, majoran simbolizuje sreću i ljubav, zbog čega ga mnoge neveste uključuju u svoje bukete. Trava majoran dugo je igrala ulogu u mitu i kulturi. Boginje Afrodita i Venera koristile su majoran da podsećaju smrtnike na njihovu lepotu, što je dovelo do asocijacije između mirisne biljke i ljubavi u mitološkim vremenima. Danas je majoran cenjen zbog svoje arome, kulinarske upotrebe i lekovitih prednosti.

O biljkama majorana

Majoran – porodica, rod i taksonomija
Majoran pripada rodu Origanum. Ova nežna višegodišnja biljka je član porodice Lamiaceae, koja je opšte poznata kao porodica mente ili žalfije. Lamiaceae sadrži i druge široko kultivisane biljke kao što su bosiljak, lavanda, origano, ruzmarin i timijan.

Origanum sadrži oko 39 vrsta. Nekoliko se uzgaja kao ukrasno bilje u pejzažu ili se uzgaja za kulinarsku i medicinsku upotrebu.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi, toksičnost
Većina sorti origanuma raste kao zeljaste trajnice ili podgrmlje. Ove biljke su cenjene zbog svog aromatičnog lišća. Listovi majorana su glatki, jajasti i sivozeleni.

Biljke narastu do oko 24 inča i proizvode ljubičaste, ružičaste ili bele cvetove na uspravnim stabljikama.

Lišće majorana je veoma aromatično, sa mirisom koji je opisan kao sličan, ali slađi i blaži od origana. Osušeni listovi se često koriste za miris potpuri i kesica, kao i mešavine biljaka kao što su za’atar i herbes de Provence.

Mažuran je bezbedan za ljudsku ishranu. Međutim, biljka je toksična za pse i mačke i deluje kao gastrointestinalni iritant.

Popularne vrste, vrste i sorte majorana

Rod Origanum sadrži oko 39 vrsta. Od njih, slatki majoran (O. majorana) je najčešća vrsta koja se nalazi u severnoameričkim i evropskim baštama. Slatki majoran raste kao nežna višegodišnja ili jednogodišnja biljka u umerenim zonama.

Lonac majoran (O. onites) se takođe gaji kao ukrasna biljka. Ova vrsta ima tendenciju da se širi nisko, umesto da raste uspravno.

Divlji majoran (O. vulgare), ponekad poznat i kao grčki origano, ima blaži miris i cveta ružičastim cvetovima.

Druge popularne sorte Origanuma uključuju:

‘Compactum’, niskorastuća sorta O. majorana
Raznobojni majoran, kompaktna sorta sa belim marginama lišća
Izdržljivi majoran (O. k majoricum) je ukrštanje majorana i origana
Upadljivi majoran (O. k pulchellum) cveta ružičastim cvetovima

Etimološko značenje
Ime roda Origanum potiče od grčkog izraza za origano ili, otprilike, „radost planina“. Na starogrčkom, orei se prevodi kao “planina”, a ganos znači “svetlost” ili “radost”.

Što se tiče latinskog izraza majorana, smatra se da potiče od sanskritske reči maruva, ali je izgovor možda pomešan sa latinskim za „veći“, aka major. To je dovelo do francuske reči majorane; na engleskom, ovo je prevedeno na mageram, maioron i marierome, sve preteče današnjeg „mažurana“, koji potiče iz sredine 18. veka.

Iz kojih regiona potiču biljke majorana?

Slatki majoran je poreklom iz jugozapadne Azije i severne Afrike i naturalizovan je u većem delu južne Evrope. Mažuran je poreklom iz jugoistočne Evrope i delova Bliskog istoka, uključujući Tursku i Siriju.

Kada majoran cveta i proizvodi cveće?
U umerenim klimatskim uslovima, slatki majoran cveta ružičastim, ljubičastim ili belim cvetovima od kasnog proleća do leta.

Upotreba i prednosti majorana

Majoran u herbalizmu i medicini
Mažuran ima dugu istoriju medicinske upotrebe u tradicijama narodne medicine širom kontinenata. Culpeper Herbal, engleska knjiga o biljnoj farmaciji iz 17. veka, opisao je majoran kao lek za probleme mozga i uma.

Majorom se takođe koristio za lečenje respiratornih problema, bolesti jetre i slezine i gubitka govora. Kada se osuši i pomeša sa medom, majoran smanjuje modrice. Tinkture od majorana stavljane su na uši da bi se ublažio tinitus, a biljka se žvakala da bi izvukla sluz iz pluća.

Kada se primenjuje lokalno, smatra se da majoran olakšava ukočenost zglobova. Takođe se koristio za ublažavanje bolova od ujeda pauka i uboda škorpiona. Tradicije narodne medicine nagoveštavaju majoran kao tretman za brojne bolesti, uključujući gastrointestinalne, respiratorne, srčane, neurološke i reumatološke probleme.

Naučna istraživanja podržavaju medicinsku upotrebu majorana za brojna stanja. Studije pokazuju da majoran nudi brojne korisne zdravstvene prednosti, kao što su:

antioksidans
antiinflamatorno
hepato-, gastro- i kardioprotektivni
anti-trombociti,
antibakterijski, gljivični i protozoalni
anti-ateroskleroza
anti-metastatski i antitumorski
protiv čira
Studije takođe pokazuju da majoran ima antispazmodična svojstva. Takođe može da deluje kao stimulans, diuretik i da stimuliše menstruaciju.

Majoram u hrani i piću

U kulinarskim tradicijama širom sveta majoran se koristi zbog svog blago slatkog, blago začinjenog ukusa. Osušeni ili sveži listovi imaju ukus govedine, piletine, jaja, kobasica, sira, paradajza i supe.

Sveže lišće se koristi za infuziju sirćeta, a seme se može koristiti za aromatiziranje slatkiša. Za pripremu čaja mogu se koristiti listovi i cvetovi. Majoran ima najbolji ukus kada se bere pre nego što cveće procveta.

Toksičnost majorana
Nije utvrđeno da je biljka majoran toksična za ljude. Međutim, psi i mačke ne bi trebalo da jedu majoran, jer to može dovesti do gastrointestinalnih problema.

Od kasnog proleća do leta, majoran svojim mirisnim cvetovima privlači pčele, leptire i druge oprašivače.

Mažuran i upotreba u feng šuiju
U feng šui tradiciji, jugozapadni ugao sobe upravlja bračnom srećom i izgledima. Stavite majoran u jugozapadni ugao zajedno sa drugim biljem kao što su bosiljak, kopar, nana, ruzmarin i timijan.

Značenje i simbolika cveta majorana

Uobičajene boje majorana i njihovo značenje i simbolika
Majoran cveta ružičastim, ljubičastim ili belim cvetovima, u zavisnosti od sorte. Na jeziku cveća, značenje cveta majorana simbolizuje radost i sreću.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova majorana
Majoran je igrao ulogu u grčkoj i rimskoj mitologiji; kaže se da je boginja Afrodita (Rimljanima Venera) dala biljci njen izrazit miris da podseti smrtnike na njenu lepotu.

Grci takođe povezuju majoran sa brakom i koriste ga za pravljenje venaca za venčanja. Čak i danas, neki Grci veruju da će trljanje biljke pre spavanja dovesti do toga da sanjate svog budućeg supružnika.

Neki tvrde da se biblijska referenca na „izop“ — biljku koja se koristi za obeležavanje jevrejskih kuća jagnjećom krvlju u priči o Pashi — zapravo odnosi na majoran.

U srednjovekovnoj Evropi smatralo se da majoran odbija đavola i bio je razbacan po podu na sahranama. Takođe se koristio kao amajlija protiv vradžbina i smatralo se da sprečava kvarenje mleka tokom oluja.

Prikladne prilike za poklon za biljke / cveće majorana

Majoran je tradicionalna biljka koja se dodaje u svadbene bukete, vence i aranžmane zbog povezanosti sa srećom i radošću.

Međutim, sivo-zeleno lišće i mirisni miris biljke čine prijatan dodatak cvetnim poklonima za svaku priliku.

Kako uzgajati i brinuti o mažuranu kod kuće

Slatki majoran se lako uzgaja kod kuće, iz reznica ili iz semena. Mažuran najbolje raste u dobro dreniranom zemljištu, pa koristite posudu sa odgovarajućom drenažom.

Izaberite mesto sa punim izlaganjem suncu. Majoran je nežna višegodišnja ili jednogodišnja biljka, tako da ćete možda moći da prezimite biljke tako što ćete ih doneti u zatvorenom prostoru.

Da biste podstakli rast grmova, orežite majoran kada dostigne oko 6 do 8 inča. Kada počnu da se pojavljuju cvetovi, odrežite biljke da biste stimulisali novi rast. Berite kada vrhovi u obliku kugle rastu na krajevima stabljika za najbolji ukus.

Bijele mušice i paukove grinje mogu napasti majoran; tretirati prskanjem vode sa sapunom. Slično, koristite vodu za prskanje lisnih uši, crva ili brašnastih buba.

Upakovati
Zahvaljujući svom aromatičnom mirisu i prijatnom ukusu, majoran je popularna biljka u mnogim kulinarskim tradicijama. Lekovita svojstva majorana takođe doprinose njegovoj vrednosti. Ovu nežnu trajnicu lako je uzgajati u pejzažu ili u kontejnerima, što je čini prirodnim izborom za kućne baštovane. Štaviše, mirisne stabljike majorana simbolizuju radost i sreću u buketima i cvetnim aranžmanima.

Česta pitanja o biljkama majorana:
Da li su origano i majoran isti?
Origano i majoran su članovi porodice Lamiaceae, ali su same po sebi različite vrste. Obično se smatra da majoran ima nešto slađi ukus.

Kako miriše majoran?
Iako je majoran deo porodice mente, mnogi generalno smatraju da ima lagan, biljni i šumski miris sa mekim notama začina.

Za šta se koristi majoran?
Osušeni i sveži majoran je popularna slana pratnja u kuvanju, a koristi se i za ulivanje ulja i sirćeta. Majoram ima dugu priča o medicinskim upotrebama u tradicijama narodne medicine širom kontinenata. Takođe se koristio za lečenje respiratornih problema, bolesti jetre i slezine i gubitka govora.

Šta simbolizuje majoran?
Na jeziku cveća, majoran simbolizuje sreću i ljubav, zbog čega ga mnoge neveste uključuju u svoje bukete.

Šta je majoran na engleskom?
Mažuran je izveden iz latinskog majorana, a smatra se da potiče od sanskritske reči maruva, ali izgovor je možda pomešan sa latinskim za „veći“, aka major. To je dovelo do francuske reči majorane; na engleskom, ovo je prevedeno na mageram, maioron i marierome, sve preteče današnjeg „mažurana“, koji potiče iz sredine 18. veka.