Znacenje i simbolika plucnjaka u jeziku cveca

Iako naziv “plućnjak” ne zvuči baš privlačno, plućnjak je zapravo prilično privlačan. Imaju upadljive listove i lepe grozdove cveća koje menjaju boju tokom sezone. U bašti, plućnjaci mogu da naprave predstavu. U ovom vodiču ćemo proći kroz sve što treba da znate o značenju plućnjaka, simbolici i kulturnom značaju na jeziku cveća.


Lungvort (Pulmonaria) Značenje i simbolika u jeziku cveća
Pregled sadržaja:
Simbolično značenje cveća plućnjaka – najvažnije
O cveću plućnjaka
Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova plućnjaka
Prikladne prilike za poklon za cveće plućnjaka
Česta pitanja o značenju Lungvorta:
Značenje i simbolika cveta plućnjaka: poslednja reč
Simbolično značenje cveća plućnjaka – najvažnije
Biljke iz roda Pulmonaria (koje se obično nazivaju cvetovi plućnjaka) simbolizuju radost, odanost i divljenje. Na jeziku cveća, njihovo značenje je: „Ti si moj život“. Kolokvijalno, oni imaju istoriju da su ih u različitim regionima nazivali „dame i gospodo“, „Marija i Džozef“ ili „Vilijam i Marija“.

O cveću plućnjaka
Taksonomija
Pulmonaria je rod koji sadrži 18 prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka koje se obično nazivaju plućnjak. Rod pripada familiji biljaka Boraginaceae (boraž ili nezaboravni) u potfamiliji, Boraginoideae.

Botaničke karakteristike
Zimzelene, zeljaste i višegodišnje biljke, plućnjaci rastu u malim grudvicama ili rozetama i šire se kroz svoje rizomatske korijenske sisteme. Oni proizvode čvrste, dlakave stabljike i stabljike koje su uglavnom uspravne. Plućnice imaju velike listove u obliku srca koji niču u rozetama oko stabljika. Listovi su takođe obično dlakavi, a većina je prošarana zelenim, plavim ili crnim mrljama.

Cvetovi plućnjaka formiraju se u cvastima na vrhu stabljika koji se prostiru malo iznad listova. Cvetovi se sastoje od cevastog vjenčića i pet obojenih latica nalik na režnjeve, dajući cvetovima sveukupni oblik poput trube. Cveće može biti jednobojno ili višebojno, sa bojama koje se mešaju dok se menjaju, kao na slici akvarela. Kako cveće stari, njihove boje se menjaju, prikazujući predstavu tokom cele sezone cvetanja.

Istorija i poreklo
Biljke iz roda Pulmonaria su sve porijeklom iz Evrope i zapadne Azije, osim jedne vrste (Pulmonaria mollissima) koja prirodno raste u centralnoj Aziji.

Pulmonaria je uvedena u delove istočnih Sjedinjenih Država i Kanade, uključujući Njujork i Vermont, Kvebek, Ontario i Novu Škotsku.

Etimološko značenje
Ime roda, Pulmonaria, potiče od latinske reči za pluća, pulmonis. Ime se odnosi na plućni oblik i sličnost listova biljke.

Uobičajeni naziv biljke, plućnjak, ima isto poreklo, upućujući na plućni izgled listova biljke. Sufiks, vort, dolazi iz srednjeg engleskog i jednostavno znači „biljka“.

Upotreba i prednosti cveća plućnjaka

Ornamental Gardens
Biljke plućnjaka su popularne u ukrasnim baštama sa svojim upadljivim listovima i šarenim cvetnim glavama. U zavisnosti od navike rasta i veličine, određene sorte čine savršen pokrivač tla, jer se lako šire. Drugi su pogodniji za uzgoj u baštenskim krevetima, ivicama, pa čak i kontejnerima.

Oprašivači
Cvetovi pulmonarije su snažan atraktant za kolibrije i pčele. Crtanje ovih malih letaka u svoju baštu pruža odličnu zabavu tokom cele sezone.

Biljni lek
Tokom srednjeg veka, simpatična magija je bila uobičajena praksa. Ljudi su pretpostavljali da ako biljka podseća na deo tela, onda se može koristiti za lečenje bolesti povezanih sa njom. Kao rezultat toga, plućnjak (zbog listova koji podsećaju na bolesna pluća) se koristio za lečenje respiratornih problema kao što su kašalj, astma, tuberkuloza, upala pluća i zagušenje grudnog koša.

Kao što je slučajnost, plućnjak zapravo ima antiinflamatorna svojstva, što ga čini efikasnim tretmanom za rešavanje simptoma zagušenja grudnog koša. U stvari, i danas se koristi u nekim delovima sveta. Međutim, plućnjak treba koristiti oprezno jer prekomerna upotreba može izazvati oštećenje jetre.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova plućnjaka

Savremeno značenje i simbolika cveta plućnjaka
Lungvort simbolizuje radost, predanost i divljenje.

Uobičajene boje cvetova plućnjaka i njihovo značenje i simbolika
Boje cveća takođe imaju svoja simbolička značenja koja mogu doprineti sveobuhvatnijem tumačenju cveća kao simbola.

Značenje plavog cveta – U cveću, plava predstavlja mir i spokoj. Takođe je simbol lepote, nade i čina težnje ka nemogućem.
Značenje ljubičastog cveta – Ljubičasta simbolizuje kraljevstvo, plemenitost, moć, bogatstvo, dostojanstvo i eleganciju.
Pink Značenje cveta – Ružičasta predstavlja naklonost, nežno divljenje i ženstvenost.
Značenje crvenog cveta – Crvena je snažno povezana sa romantičnom ljubavlju.
Značenje belog cveta – Bela simbolizuje saosećanje i žalost pored čistoće, vrline i nevinosti.

Šta plućnjak znači na jeziku cveća?

Na jeziku cveća, plućnjak predstavlja frazu: „Ti si moj život“. Kao takav, mogao bi se koristiti za pokazivanje odanosti i ljubavi.

Konotacije ružičaste i plave
Cvetovi plućnjaka su poprimili više rodno simbolična značenja, pri čemu su njihovi cvetovi iz plave postali ružičasti. Kolokvijalno, oni imaju istoriju da su ih u različitim regionima nazivali „dame i gospodo“, „Marija i Džozef“ ili „Vilijam i Marija“.

Ovo uparivanje ružičaste i plave, koje se obično povezuje sa devojčicama i dečacima, može biti odgovorno za simbolička značenja povezana sa plućnjakom, što implicira da divljenje, ljubav i brak mogu dovesti do odanosti i radosti.

Cveće plućnjaka u hrišćanstvu
Cveće plućnjaka se istorijski smatralo hrišćanskim simbolima. Zbog plavih cvetova koji postaju ružičasti i listovi sa belim pegama, jedno uobičajeno narodno ime za biljke je „Marijine suze“. Kažu da su cveće koje se menjaju kao plave oči koje posle plača postaju crvene, a pege na listovima kao suze.

Plućnjak za zaštitu u folkloru
Plućnjak se ponekad nazivao i „Marijina biljka“. Bio je blisko povezan sa Devicom Marijom i Svetom Bridžitom. Smatralo se da biljke mogu otkriti da li je osoba veštica i da bi nošenje cveća ili lišća plućnjaka zaštitilo čoveka od zla.

Prikladne prilike za poklon za cveće plućnjaka

Sa svojim simboličnim značenjima odanosti, divljenja i radosti, cveće plućnjaka (ili biljka plućnjaka) može biti savršen poklon za nekoga koga iskreno volite. Davanje ove biljke, zajedno sa beleškom koja objašnjava njeno značenje, može pokazati vašu posvećenost ljubavi svog života. Ovo cveće možete pokloniti na godišnjicu ili neku drugu posebnu priliku u vašoj vezi kao simbol vaše ljubavi i stalne podrške.

Česta pitanja o značenju Lungvorta:

Šta simbolizuju cvetovi plućnjaka?
Cvetovi plućnjaka simbolizuju radost, predanost i divljenje. Na jeziku cveća, njihovo značenje je: „Ti si moj život“.

Da li cvetovi plućnjaka simbolizuju ljubav?
Cvetovi plućnjaka nisu direktni simboli ljubavi, ali imaju simbolična značenja koja su povezana sa ljubavlju, kao što su odanost, divljenje, radost i fraza „Ti si moj život“.

Da li se cveće plućnjaka vraća svake godine?
Da, biljke plućnjaka su trajnice, tako da će se njihovo cveće vraćati svake godine u zonama uzgoja USDA od 3 do 8.

Koliko dugo traju cvetovi plućnjaka?
Plućnice počinju da cvetaju u kasnu zimu ili rano proleće, a mogu nastaviti da cvetaju i do 10 nedelja, u zavisnosti od vrste.

Da li su cvetovi plućnjaka toksični?
Cvetovi plućnjaka su toksični za ljude, pse, mačke i druge životinje.

Značenje i simbolika cveta plućnjaka: poslednja reč
Kao što vidite, vredi proći kroz neprijatna imena koja su data ovom prelepom cveću. Oni će dodati interes vašoj bašti dok će osvetliti kraj zime!