Ultimativni vodic za znacenje cveta delfinijuma

Sve što treba da znate o cveću delfinijuma

Delfinijumi nisu samo vaša čuvena letnja bašta. Naravno, ove ukrasne biljke donose boje u bašte i pejzaže svojim veličanstvenim, visokim cvetnim klasovima. Ali povrh toga, oni takođe obezbeđuju mesto kao izuzetno popularan rezani cvet u cvećarstvu. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cvetova delfinijuma, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima, kao i najboljim prilikama za poklone danas.


Značenje i simbolika cveta delfinijuma – osnove
Na jeziku cveća, delfinijum nosi simbolično značenje radosti, sreće i dobre volje. Cvet delfinijuma takođe predstavlja pozitivnu komunikaciju i interakcije i koristi se kao simbol za odbijanje zlih duhova i negativne energije generacijama. Cvet delfinijuma je takođe zvanični cvet rođenja za jul.

Cvet delfinijuma

Ne može svaki rezani cvet raditi u svim vrstama cvetnih aranžmana, iako to nije slučaj za delfinijume. Oni su raznovrsni cvetovi koji se obično koriste kao vertikalni akcenat u cvetnim aranžmanima i u kaskadnim buketima. Njihovi dugi klasovi od više ili manje od 20 cvetova predstavljaju prelep kontrast ne samo po formi već i po boji, posebno kada se kombinuju sa drugim svežim cvećem kao što su ruže, hortenzije i ljiljani.

Delfinijumi su zeljaste trajnice poznate po visokim klasovima cveća. Iako su plavi i ljubičasti delfinijumi obično dostupni, neke sorte pokazuju ružičasto, belo, grimizno ili žuto cveće koje je jednako privlačno. Svaki cvet ima istaknutu ostrugu nalik delfinu i male centralne cvetove zvane pčele ili oči.

Broj latica i sepala određuje oblik cveta delfinijuma. Može biti jednostruki, polu-dvostruki ili dvostruki oblik delfinijuma.

Delfinijumi se takođe klasifikuju u zavisnosti od njihove hibridne grupe. Od mnogih hibrida dostupnih za ovu čuvenu ukrasnu biljku, najpopularniji su deo Elatum grupe, Belladonna grupe, Grandiflorum grupe, Pacific Giantsa i hibrida Novog Zelanda.

Istorija, poreklo i kulturni značaj
Delfinijumi su cvetne biljke poreklom sa severne hemisfere. Fascinantno kao što su njihovi lepi cvetni klasovi poreklo imena delfinijuma. Potiče od grčke reči delfin (delfin) jer cvetna ostruga podseća na leđa delfina. Oni su takođe igrali ulogu u grčkoj mitologiji, posebno zato što je, prema priči, cveće cvetalo iz krvi grčkog boga Ajaksa tokom Trojanskog rata.

Delfinijumi su dobili ime „Kraljica granice” jer njihovi visoki cvetni klasovi čine odlične višegodišnje granice u baštama i komercijalnim pejzažima. Često se mešaju sa larkspurom, zvaničnim rođendanskim cvetom za jul, zbog njihove sličnosti i „larkspur“ je još jedno poznato uobičajeno ime za delfinijume.

Delfinijumi i larkspuri su iz porodice Buttercup (Ranunculaceae), ali su različiti rodovi. Delfinijumi (Delphiniums spp.) su kratkovečne višegodišnje biljke, dok su larkspur (Consolida ambigua) jednogodišnje. Što se tiče fizičkih atributa, delfinijumi imaju više i istaknutije cvetne klasove od larkspura.

Značenje cveta delfinijuma

Možda mislite da su delfinijumi prilično jednostavni. Ipak, osim privlačne fasade i često plavog ili ljubičastog cveća koje ispunjava prazne prostore u pejzažima i rezanim cvetnim aranžmanima, ovi ukrasi imaju duboko značenje i različitu simboliku.

Delfinijumi su takođe poznati kao larkspur. Oni su jedan od julskih cvetova, zajedno sa godišnjim larksom i lokvanjem.

Ali šta ovaj čuveni ukras iz porodice ljutika znači na jeziku cveća?

Generalno, značenje cveta delfinijuma povezano je sa pozitivnim osećanjem. To je cveće pogodno za postizanje i postizanje ciljeva, proširenje mogućnosti i privlačenje uzbudljivih prilika. Da li neko iz vaše porodice i prijatelja počinje novi poslovni poduhvat? Zatim, delfinijumi su savršen cvet da pokaže podršku i poželi sreću.

Ovo cveće takođe znači slavljenje čak i malih životnih pobeda i fokusiranje na svetliju stranu života. Sa ovim značenjima, ima smisla samo da su delfinijumi prikladan cvetni poklon za proslavu bilo koje prilike.

U romantičnom smislu, ovo cvetanje znači otvorenost za nova osećanja i emocije. Dakle, oni su idealan cvet za izražavanje romantike.

Nekada su seljaci koristili ovo cveće da oteraju škorpione i kao zaštitu od uboda škorpiona. Taj deo istorije delfinijuma ustupio je mesto jednom od popularnih značenja cveća – zaštiti. Čuveni cvet znači zaštititi se od opasnosti po život.

Simbolika cveta delfinijuma
Delfinijum je širok rod sa manje-više 300 poznatih vrsta i bezbroj hibrida sa različitim bojama cvetova, izr. simbolika može varirati. Uprkos tome, cvetovi delfinijuma, generalno, dele zajedničku simboliku. Oni predstavljaju lakoću, radost, zabavu i sreću.

Cvet delfinijuma takođe predstavlja pozitivnu komunikaciju i interakcije. Deo živopisne istorije biljke delfinijuma je da su ljudi koristili njeno cveće protiv zlih duhova i negativnih stvari. To objašnjava zašto je još jedna simbolika ovog cveta zaštita. Takođe, pošto su delfinijumi obično dostupni u tamno plavoj boji, korišćeni su u komemoraciji izgubljenim voljenima. Kao rezultat toga, delfinijumi su postali simbol sećanja.

Cvetovi delfinijuma dalje predstavljaju nevinost i nežnost, što se svodi na njihovu delikatnu i osetljivu prirodu. Oni su takođe simbol ljubavi jer omogućavaju ljudima da izraze emocije. Davanje buketa delfinijuma je jedan od načina da nekome kažete kako se osećate ili izrazite podršku, zahvalnost ili uvažavanje.

Boje i značenja cvetova delfinijuma
Na jeziku cveća, inherentno značenje i simbolika određene biljke takođe mogu da variraju u zavisnosti od boje proizvedenog cveća.

Značenje plavog delfinijuma

Plavo cveće zapravo nije tako često kada se uzme u obzir širi spektar cvetnog i biljnog sveta. Za delfinijume, ova nijansa je najčešće dostupna i veoma tražena i za rezano cveće i za upotrebu u bašti.

Ukratko, pravo plavo značenje cveta delfinijuma je uglavnom povezano sa gracioznošću i dostojanstvom. Pored toga, svetlije nijanse plave predstavljaju mladost i uspeh. Druga značenja plavih delfinijuma uključuju poverenje, novi život i sećanje. Ako tražite savršen cvetni poklon da pokažete podršku nekom važnom, onda su plavi delfinijumi jedna od vaših najboljih opcija.

Značenje ljubičastog cveta delfinijuma

Ljubičasti delfinijumi su sekundarni u odnosu na plave u aspektu popularnosti. Kao i kod drugih značenja ljubičastog rezanog cveća, ova vrsta cveta delfinijuma predstavlja lepotu i kraljevstvo, što ih čini idealnim cvetnim poklonom za nekoga koga obožavate i iskreno cenite.

Značenje cveta belog delfinijuma

Beli cvetovi često predstavljaju čistoću i nevinost, a isto važi i za bele delfinijume. Oni takođe simbolizuju duhovnost.

Beli delfinijumi su popularno rezano cveće ne samo za aranžiranje buketa, već i za venčanja i krštenja. Idealan su cvetni poklon prijatelju koji poželi dobrodošlicu novorođenoj bebi ili vašim dekama i bakama za bilo koju priliku.

Značenje ružičastog cveta delfinijuma

Ružičasti delfinijumi odlikuju se ženstvenijom privlačnošću od drugih uobičajeno dostupnih boja delfinijuma. Ovo nežno cveće simbolizuje ljubav i romantiku, zbog čega je savršen cvet da izrazite ljubav i divljenje nekom vama dragom. Poklonite ga na Dan zaljubljenih, rođendan, godišnjicu ili čak kada nema posebne prilike, i neka posebna osoba u vašem životu zna kako se zaista osećate.

Još jedno značenje cvetanja ružičastog delfinijuma uključuje rođenje i novi život. Popularno su cveće za proslavu rođenja ćerke ili unuke.

Kako uzgajati delfinijume kod kuće
Iako se često doživljavaju kao biljke koje se zahtevaju za održavanje, delfinijumi zahtevaju samo prave uslove okoline da bi dobro uspevali i cvetali prelepo cveće. Ove biljke se najbolje ponašaju ako im se ispune sledeći uslovi:

Puno sunce, idealno 6 do 8 sati sunca dnevno
Vlažno, dobro drenirano zemljište jer stajaća voda izaziva trulež
Redovno zalivanje svakih 7 do 10 dana tokom suvog vremena
Neutralna do blago alkalna pH vrednost zemljišta
Redovno đubrenje tokom vegetacije jer su teški hranitelji
Visoki hibridi delfinijuma mogu zahtevati kolčenje jer su stabljike šuplje i lako se mogu slomiti kada su izložene kiši i vetru.
Generalno, delfinijumi i njihovi hibridi pokazuju svoje cveće tokom leta. Da biste podstakli dodatno cvetanje u kasno leto do ranu jesen, možete ukloniti cvetne stabljike odmah nakon prvog perioda cvetanja.

Kao i druge biljke, delfinijumi nisu bez štetočina. Najčešće bolesti ovih višegodišnjih biljaka su gljivične pegavosti listova, trulež krune, pepelnica, pegavost i crne pegavosti. Štetočine insekata takođe mogu da posećuju vaše biljke, a to uključuje lisne uši, lisne rudare i grinje. Sve ovo se može sprečiti praktikovanjem odgovarajućih sanitarnih uslova i uklanjanjem svih zaraženih biljnih ostataka.

Saveti za negu cveta delfinijuma
Saveti za negu delfinijuma
Zbog visokih klasova cvetova delfinijuma i retkih plavih i boja lavande, oni brzo postaju omiljeno rezano cveće za mnoge vrste cvetnih aranžmana. Njihov jedinstveni oblik daje predivan izgled kada se stavi i rasporedi u vazu ili pomeša sa drugim cvetovima.

Cvetovi delfinijuma obično traju između 7 do 14 dana, u zavisnosti od nege i prakse rukovanja. Evo nekoliko korisnih saveta koje treba slediti da biste produžili vek vaze rezanog cveća delfinijuma:

Temeljno isperite stabljike pre nego što ih stavite u vazu.
Isecite svaki delfiniju stabljike pod uglom od 45 stepeni pod vodom koristeći oštar sekač za unapređenje unosa vode.
Uklonite ili odrežite sve lišće koje će pasti ispod nivoa vode.
Menjajte vodu svaka dva do tri dana.
Stavite svoje delfinijum aranžmane na hladno mesto van direktne sunčeve svetlosti.
Delfinijumi su osetljivi na etilen, pa ih držite dalje od zrelih plodova kako biste im produžili život u vazi.

Da li se delfinijumi vraćaju svake godine?
Delfinijumi će se stalno vraćati iz godine u godinu.

Da li delfinijumi vole sunce ili senku?
Cvet delfinijuma uspeva na svetlim, sunčanim mestima. Gde je moguće obezbedite biljci najmanje šest sati direktnog sunca svakog dana.

Da li je delfinijum otrovan na dodir?
Delfinijum se smatra otrovnim i za ljude i za životinje, pa se njime treba pažljivo rukovati.

Koliko dugo cveta delfinijum?
Delfinijumi obično cvetaju od ranog leta nekoliko nedelja.

Da li delfinijumi cvetaju više puta?
Uz proaktivno odumiranje prošlih prvih cvetova, moguće je podstaći biljku delfinijuma da cveta po drugi put krajem leta.