Valerijanske vrline Pogled u simbolicki znacaj i folklor biljke

Valerijana (Valeriana officinalis) je biljka koja nosi mnogo šešira. Osim što leti šarmantno roze cvetne grozdove, ima i lekovita svojstva i bogatu simboličku vrednost. Štaviše, nalazi se u jednoj od najpoznatijih bajki zapadne kulture, iako mnogi od nas verovatno nisu čuli tu verziju. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cveta valerijane na jeziku cveća.

Sve što treba da znate o biljkama valerijane
Pregled sadržaja:
Simbolizam valerijane – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta valerijane
Kulturni značaj biljaka valerijane
Valerijana za zabavu i profit
Simbolizam valerijane – ključni za poneti
Cvet valerijane ima svoju istoriju. Njegova glavna uloga je u varijaciji priče o Pied Piper of Hamelin. U njemu, svirač koristi valerijanu da odvuče pacove iz grada. Grci su ga takođe hvalili zbog zdravlja i skrivali su ga na srednjovekovnim švedskim mladoženjama da bi odbili ljubomorne vilenjake.

Etimološko značenje
Valerijana potiče od latinske reči valere , što znači biti jak ili zdrav. Poznata je i kao baštenska valerijana, valerijana ili zaceljiva. Ponekad se naziva baštenskim heliotropom, ali nije povezan sa heliotropijumom . Slično tome, dok se Centranthus ruber ili crvena valerijana povremeno nazivaju jednostavno valerijanom, ova dva nisu blisko povezana.

Značenje i simbolika cveta valerijane
Nežno roze cvetovi valerijane u cvetu
Tradicionalno, cvet valerijane nosi simbolično značenje snage, verovatno iz latinskog imena. Njegovi beli i bledo ružičasti cvetovi su dobar dodatak buketima koji simbolizuju odanost (belo) i prijateljstvo ili poštovanje (ružičasto). Valerijana takođe simbolizuje spremnost ili svesnost na jeziku cveća .

Kulturni značaj biljaka valerijane
Jarko ružičasti cvetovi valerijane u cvetu na plavom nebu
Valerijana je, pored svoje dugogodišnje reputacije lekovite biljke, takođe ušla u razne mitove i legende kroz vekove.

Cveće valerijane u starom Egiptu
Kažu da su stari Egipćani poštovali Valerijanu jer ju je volela njihova omiljena životinja, mačka.

Cveće valerijane u srednjem veku
Švedski mladoženja u srednjem veku stavljao je valerijanu na svoju osobu pre venčanja da bi „ odvratio zavist vilenjaka “. Imao je ulogu u lekovitim lekovima, ali istoričari takođe kažu da je bila svakodnevna hrana za ljude u Velikoj Britaniji, koji su ga stavljali u sve.

Nikolas Kalpeper, „astrološki botaničar“ iz 17. veka, verovao je da je valerijana pod uticajem Merkura. Kao takav, mogao bi da zagreje korisnika.

Pied Piper iz Hamelina
Većina ljudi zna tragičnu priču o Pied Piperu. Grad opterećen pacovima zove pacovca. On ih brzo šalje kroz, u nekim verzijama, korišćenje valerijane kao mamca.

Grad se odriče dogovora da plati uslugu bez pacova, sada kada nema pacova. U znak osvete, luđak odvodi svako dete iz grada i više ih nikada ne vide.

Valerijana za zabavu i profit
U redu, osim ako niste Pied Piper, verovatno neće biti mnogo profita od biljke valerijane za vas. (I iskreno, nije bilo ni za njega ako se sećate.) Ali valerijana je svakako zabavna biljka!