Gde posaditi cvece hibiskusa osnovni saveti

Cvetovi hibiskusa su prelepe, snažne biljke sa velikim, upadljivim cvetovima. Većina vrsta hibiskusa potiče iz tople klime u tropskim, suptropskim i umerenim područjima. U ovom članku ćemo saznati gde posaditi cveće hibiskusa u vašoj bašti za optimalan rast i maksimalno cvetanje svake sezone.

Gde posaditi cveće hibiskusa (osnovni saveti)
Pregled sadržaja:
Kakve uslove voli cveće hibiskusa?
Koliko visoke i široke rastu biljke hibiskusa?
Kakvi su uslovi zemljišta potrebni biljkama hibiskusa?
Gde posaditi hibiskus u svojoj bašti
Možete li uzgajati hibiskus u saksijama?
Gde posaditi hibiskus Česta pitanja:
Okončanje
Kakve uslove voli cveće hibiskusa?

Rod hibiskusa sadrži stotine vrsta jednogodišnjih ili višegodišnjih biljaka iz porodice sleza (Malvaceae). Većina vrsta hibiskusa je poreklom iz delova Afrike, Azije, Evrope i Severne Amerike . Hibiskus se deli na dva tipa u zavisnosti od željene klime; izdržljiv hibiskus i tropski hibiskus.

Otporne vrste hibiskusa uspevaju u USDA zonama od 4 do 9 i prilično su otporne na hladnoću. Tropski hibiskus raste na otvorenom u zonama 9 do 12 i u zatvorenom u hladnijim područjima. U njihovim preferiranim klimatskim uslovima, otporne sorte hibiskusa su listopadne, dok je tropski hibiskus zimzelen.

Otporne biljke hibiskusa mogu da prežive zimske temperature i do -30ºF i mogu tolerisati mraz. Međutim, tropski hibiskus ne može tolerisati niske temperature ili mraz. Ako noćne temperature padnu ispod 40ºF, tropski hibiskus počinje da gubi lišće i umire.

Koliko visoke i široke rastu biljke hibiskusa?

Otporne biljke hibiskusa su obično manje od tropskog hibiskusa i imaju kraću sezonu cvetanja. Otporne biljke hibiskusa rastu između 3 i 12 stopa visoke i približno 2 do 8 stopa široke. Mnoge vrste tropskog hibiskusa rastu od 2 do 15 stopa u visinu i od 3 do 8 stopa u širinu. Međutim, neki tropski hibiskus raste kao grmlje ili malo drveće koje može dostići visinu i do 30 stopa.

Kakvi su uslovi zemljišta potrebni biljkama hibiskusa?
Obe vrste biljaka hibiskusa zahtevaju dosta hranljivih materija i vlage u zemljištu. Biljke hibiskusa najbolje rastu na dobro dreniranim zemljištima koja zadržavaju malo vlage. Biljke hibiskusa mrze da budu preplavljene, što može izazvati trulež korena i druge probleme.

I otporni i tropski hibiskus preferiraju neutralna do blago kisela tla sa pH opsegom između 6,0 i 7,0. Ipak, neke izdržljive sorte hibiskusa mogu tolerisati alkalna tla. Dodavanje puno organske materije zemljištu obezbeđuje biljkama hibiskusa dodatnu drenažu i hranljive materije.

Gde posaditi hibiskus u svojoj bašti

Posadite hibiskus u zaštićenim područjima sa dobro drenirajućim zemljištima koja zadržavaju malo vlage. Kada uzgajate hibiskus na otvorenom, uverite se da uzgajate pravu vrstu za svoju zonu uzgoja. Izaberite lokacije koje pružaju direktnu sunčevu svetlost ujutru, nakon čega sledi delimična senka popodne.

Tropski hibiskus preferira delimičnu senku, ali može rasti na punom suncu u blagoj klimi. Otporni hibiskus najbolje raste na punom suncu i treba mu najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Otporni hibiskus takođe može tolerisati delimičnu senku u toplijim predelima. Uverite se da vaš hibiskus dobije popodnevnu hladovinu tokom vrućih leta.

Biljke hibiskusa proizvode nekoliko kratkih korenskih korena koji su podržani plitkim, gustim prostirkama od vlaknastih korena blizu površine. Biljke hibiskusa nemaju invazivno ili opasno korenje, tako da ih možete saditi u blizini zgrada i staza.

Možete li uzgajati hibiskus u saksijama?

Biljke hibiskusa dobro rastu u saksijama , ali im je potrebno zalivanje češće od onih koje rastu u zemlji. Zalijte svoj hibiskus u saksiji kad god se gornjih 1 ili 2 inča zemlje osuši. Tokom toplih leta, možda ćete morati da ih zalivate jednom dnevno.

Izaberite čvrste saksije koje su 1 do 2 inča veće od saksije hibiskusa. Koristite dobro drenirajuće zemljište koje zadržava malo vlage. U hladnim područjima uzgajajte tropski hibiskus u kontejnerima i zimi ih unosite u zatvorene prostore.

Gde posaditi hibiskus Česta pitanja:

Koje je najbolje mesto za postavljanje biljke hibiskusa?
Najbolje mesto za sadnju hibiskusa je na zaštićenom mestu sa bogatim, dobro drenirajućim zemljištem koje zadržava malo vlage. Otporni hibiskus može da raste na otvorenom u zonama od 4 do 9. Međutim, tropski hibiskus može da raste samo napolju u zonama od 9 do 12.

Da li je hibiskus bolji u saksiji ili u zemlji?
Biljke hibiskusa dobro rastu i u saksijama i u zemlji. Međutim, uzgajanje hibiskusa u saksijama je generalno lakše. U oblastima van zone 9, tropski hibiskus se mora uzgajati u kontejnerima i premeštati u zatvorenom prostoru tokom zime.

Može li hibiskus preživeti zimu napolju?
Otporni hibiskus može da preživi zime na otvorenom u zoni 4 i više. Otporni hibiskus može tolerisati zimske temperature i do -30ºF. Tropski hibiskus ne može preživeti zimu napolju osim ako nemate blage zime u zonama 9 do 12.

Okončanje
Biljkama hibiskusa je potrebno delimično sunce i bogata, dobro drenirajuća tla koja još uvek zadržavaju malo vlage. Uzgajajte izdržljiv hibiskus na otvorenom u zonama 4 do 9 i tropski hibiskus u zonama od 9 do 12.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za rešavanje problema sa biljkama hibiskusa koji ne cvetaju i uobičajenim uzrocima žutog lišća na hibiskusu .